Tuulan kliseeklinikka

Suvaitsevaisto, Kurdistan ja Suomi

Osallistuin eilen Suomen Kurdiliiton järjestämään vaalipaneeliin Helsingissä. Tilaisuus sujui hyvässä hengessä, kiitokseni järjestäjille, yleisölle ja kanssapanelisteille.

Kotimatkalla jäin miettimään muutamia kummallisuuksia suvaitsevaisten ihmisten asenteissa. Enkä nyt tarkoita pelkästään eilistä paneelia, vaan yhä kärjistyvää vastakkainasettelua suvaitsevaisten ja ns. maahanmuuttokriitikoiden välillä. Edellisessä blogissani (Kenen asialla on Naisasialiitto Unioni) mietin samantyyppisiä asioita feminismin näkökulmasta. Nyt taas jäin pohtimaan suhtautumista kansallisvaltioon.

Kuten tiedämme, kurdit ovat yksi maailman suurimmista valtiottomista kansoista. Kurdit haluaisivat oman valtion, Kurdistanin, jonka muut valtiot tunnustaisivat. Tässä suvaitsevaiset ovat kurdien puolella, heidän sydämiinsä sattuu kodittomien ja isänmaattomien kurdien kohtalo.

Ja niin sattuu minuakin. Soisin kaikille kansakunnille oman kansallisvaltion, koska olen kansallisvaltioiden kannattaja. Ideaalimaailmassa (josta toki olemme kaukana) jokaisella kansalla on oma kotivaltio, ja nämä valtiot käyvät keskenään kauppaa ja tekevät yhteistyötä ja siten edistävät niin omiensa kuin muidenkin hyvinvointia. Kylässä käyminen, ja se, että osa kansalaisista avioituu toiseen maahan, ei muuta tätä ideaalirakennetta, vaan vahvistaa ja piristää sitä.

Kurdistanin valtion tiellä on kuitenkin paljon esteitä, enkä mene tässä niiden erittelyyn tarkemmin, koska minulla ei ole koskaan sellaista valtaa, että voisin kurdeja oman valtionsa pystyttämisessä konkreettisesti auttaa.

Kysymykseni onkin kansallisvaltion oikeutuksesta yleensä. Miksi se sama suvaitsevaisto, jonka sydän vuotaa verta, koska kurdeilla ei ole omaa valtiota, on usein asenteissaan sitä mieltä, että Suomen kansallisvaltio on menneen ajan jäänne, jo pelkkä ajatuskin on kaikin puolin tympäisevää impivaaralaisuutta. Suomen kansallisvaltio on heidän mielestään ulossulkevaa, ja se on nationalismia, siis kansallismielisyyttä, siis äärioikeistolaisuutta, siis rasismia, siis fasismia ja uusnatsismia. Meidänhän kuuluisi elää monikulttuurisessa Suomessa, jossa linnutkin lentävät vapaasti rajojen yli, joten mikseivät saman tien myös tankkaamassa ja lomailemassa pyrähtelevät jihad-turistit ja ammattiaan ahkerasti harjoittavat kiertelevät rikollisryhmät.

Isisin jihadistit tuskin olisivat ”monikulttuurisuuden” nimissä tervetulleita Kurdistanin kansallisvaltioon. Nythän kyseiset terroristit teurastavat myös ja erityisesti kurdeja, jotka oman henkensä kaupalla panevat urheasti vastaan, myös naissotilaat.  En luonnollisestikaan saa monikulttuuristajilta mitään loogista kantaa asiaan. He toivottavat edelleen tervetulleeksi maahamme sosiaaliturvalla elämään ja jopa kuntoutettaviksi juuri samaisia jihadisteja, joiden uhreja, esimerkiksi kurdeja, ovat myös niin kovasti sympatisoivinaan.

Toivoisin siis, että suomalaiset monikulttuuristajat esittäisivät "hyväsydämisen" toiveensa myös tulevan Kurdistanin asukkaille, ja kertoisivat, että myös Kurdistanin tulee olla monikulttuurinen ja rajojen avoimia, ja Isis-taistelijoille kannattaa lähinnä antaa terapiaa ja ilmaista rahaa ja tietenkin sotaveteraanin asema. Ja toivon todella, että monikulttuuristajat kuuntelevat ja ymmärtävät, mitä heille silloin vastataan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Suomi saamelaisille, he olivat täällä ensin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Suomi on myös saamelaisten. Mutta viitsiikö ne tänne etelään tullakaan kun porot on siellä ylhäällä

Martti Kovala

Mielenkiintoinen väite.
Minulle on kuitenkin tullut jostain käsitys, että nykyisten porosaamelaisten isovanhemmat tulivat 1800-luvulla norjasta poroineen.
Ainakin entisten lapinkylien jälkeläiset ovat käyneet epätoivoista oikeustaistelua saadakseen takaisin oikeuden esivanhempiensa maihin.

Veijo Ylä-notko

TK:
" Miksi se sama suvaitsevaisto......"

Ei suvaitsevia kommentteja.
Tilan nimi lienee kognitiivinen dissonanssi.
Sen valtaan joutunut äityy syleksiin päin viestintuojaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kognitiivinen_dissona...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Oikeus kansallisvaltioon? Kurdit ovat asia erikseen, mutta me täällä Suomessa elämme jo kansallisvaltiossa. Mikään puoluekaan ei liene ehdottanut valtion purkamista tai valtiomuodon muuttamista. Niinpä kysymys suomalaisen kansallisvaltion puolustamisesta ei taida olla näin vaalien alla hirveän olennainen.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Karo, missä maailmassa oikein elät?? Meidän pääministeri on ilmaissut, että on hyvin valitettavaa, että ihmiset takertuvat kansallisvaltioihin, vaikka niiden aika on jo ohi. Tosin ei hän jostain syystä sitä nyt vaalien alla toitota ;) Myös vihreät haluavat maailmankylää, vasemmistosta puhumattakaan. Monikultturismi-ideologia on myös vastakohta kansallismieliselle ajattelulle, eli siis sille ajattelulle, että "oma kansa ensin".

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Suomalainen kansallisvaltio on jo saatu aikaan nationalismin vaikutuksella. En tosiaan näe miksi siihen pitäisi takertua, en näet keksi mitä hyödyllisiä vaikutuksia sillä voisi olla mihinkään.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #6

Hyvä, Karo, sitten olemme täysin vastakkaista mieltä. Mikä on sinun vaihtoehtosi kansallisvaltioille? Euroopan Liittovaltio vai uusi maailmanhallinto (kenen johdolla?)

Kalevi Wahrman Vastaus kommenttiin #7

Kansainvälisyyttä ei voi olla kansallisuutta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #7

Hyvä Tuula, en minä ole vaatinut mitään vaihtoehtoja, ainakaan maamme nykyiselle valtiomuodolle. Huolestumistasi esille ottamistani asioista vain vähän kummastelen.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #6

Kansallisvaltiolla on monia helposti oivallettavia hyötyjä. Kuten aina, asiat kannattaa organisoida järkevän kokoisiin yksiköihin. Niinpä maailmaa tuskin koskaan kannattaa johtaa vain YK:n päämajasta - tai Moskovasta, kuten NL yritti.

Esimerkiksi Suomen alue kannattaisi organisoida maantieteellisesti osapuilleen kuten nytkin ja kielellisesti sattumoisin juuri suomen kielen käytön mukaan. Yhteinen kieli helpottaa organisointia ja yhtenäinen maantiede liikkumista. Samat säännöt koskevat ilmastoa ja luontoa. Voidaan jopa kysyä, mikä merkitys kehityksellemme on ollut näillä yhdenmukaistavilla tekijöillä.

Kansallisvaltion kuolemasta puhuvat ovat minun silmissä sivistymättömiä ja historiaa ymmärtämättömiä. Maailma tuskin koskaan tulee olemaan kansallisesti ja kielellisesti yhtenäinen, ellei sitten hyvin pitkän ajan päästä. Silloinkin eroja on. Niin on Suomenkin sisällä. Ilmasto, luonto ja asumisolot, kuten syrjäisyys, etäisyydet, mutta myös elinkeinot muokkaavat kulttuuria ja siten väestöä omaan suuntaansa ajan saatossa.

Siten monikulttuurinen maa on paikan sijasta enemmänkin sidoksissa aikaan. Monikulttuurinen maa todennäköisesti monokulttuuristuu ajan myötä. Tämä näkyy Amerikassakin. Englanti on valtakieli, USA on kansallisideologia ja yhteiset KANSALLISmieliset arvot vahvat. Vielä sielläkin on matkaa. Hispaanot ja mustat ovat selkeästi erillisiä ryhmiään. Valkoiset ovat taas sekoittuneet keskenään, mikä on ilmiönä huomiolle pantava monikulttuurisuuden kannalta. Kalifornia ym. on palautumassa kulttuurisesti ja väestöllisesti takaisin osaksi Meksikoa. Sattumoisin ilmasto ja luonto ovat siellä Meksikoa vastaavat. Olennaista on myös ymmärtää, että Amerikkaan menijöillä oli aikoinaan keskenään yhteisiä arvoja ja niiden pohjalta maa rakennettiin ja niiden varaan myöhemmät tulijat yleensä tukeutuvat.

Monikulttuuristuminen hajottaa yhteiskunnan eheyttä luoden ristiriitoja erilaisten arvojen takia. Raiskauskohut ovat yksi esimerkki kipupisteistä. Monokulttuuristuminen eheyttää. Se on sitä, kun yksilöt toteavat tiettyjen arvojen olevan niitä parhaita. Kun muu yhteisö tukee samoja arvoja, se ohjaa, vaikkapa sitten Suomessa välttämään varastamista.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #9

Nykyisten kansallisvaltioiden synnyllä ei taida juurikaan olla tekemistä luonnon tai maantieteen kanssa.

Mustien kokemasta syrjinnästä Yhdysvalloissa olen viime aikoina kuullut kamalia tarinoita heiltä itseltään. Niistä yhteisistä arvoistasi ei tunnu siihen selvää ratkaisua löytyvän. Mitä tulee tulee Yhdysvaltain espanjankielisiin, niin olen kuullut heidän vaihtavan kielensä englantiin toisessa tai kolmannessa polvessa.

Eipä taida hevillä löytyä sellaista arvopohjaa jonka kaikki suomalaiset allekirjoittaisivat, eikä varsinkaan joka tilanteeseen sopivaa sellaista. Käytöstavat tosin voisivat esimerkiksi olla hyvä perusarvo, jos niin voi sanoa.

Voisitko määritellä monokulttuurin? Onko Suomessa nyt mielestäsi sellainen?

Veijo Ylä-notko

Karo

Punamuumi-presidentti taisi mennä ulostamaan:
"suåmi ei ole vain suåmalaisten, suåmi on kaikkien."
Sankarihaudoissa käännetään kylkeä.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Ei kansallisvaltio ole mihinkään kuollut. Omasta mielestäni tuo olkiukkojen kokoelma jota kirjoituksessa piestään on suurimmaksi osaksi kirjoittajan omien omaksuttujen asenteiden tulos.

Suomessa ei kantaväestöä sorreta millään tavalla. Suomi on valtakieli, ruotsia äidinkielenään puhuvien määrä on alueellisesti rajoittunut ja heille kuuluvat historiallisesti vakiintuneena kielivähemmistönä laissa määritellyt oikeudet.

Kannatan kurdeille omaa valtiota siksi, että tämän alueellisen vähemmistön (tietyillä alueilla enemmistö) ihmisoikeuksia ei tuossa maailmankolkassa pystytä muulla tavalla varmistamaan. Varsinkin kun he ovat lähes ainoita jotka ovat maanpinnan tasolla pystyneet vastustamaan ääri-islamisteja. Usein muuten unohtuu että he ovat myös valtaosaltaan muslimeja, mutta tämä on sivuseikka.

Meillä on nyt jo ongelmia joita ei voida ratkaista kuin suuremmissa yksiköissä. Ilmastonmuutos, ympäristön rappeutuminen yleensäkin parina esimerkkinä. Venäjän vaikutusvallan vastustaminen vaatii EU-mailta yhtenäisyyttä. Kansallisvaltio ei ole kadonnut minnekään sillä että olemme osa laajempaa toimintaympäristöä vaikuttamalla asioihin sisältä päin.

Kirjoittajan kannattaisi ottaa foliohattu päästään ja tuulettaa ajatuksiaan. Mene vaikka Itäkeskukseen, näet siellä vähän erilaisia ihmisiä. Alkushokin jälkeen saatat huomata ettei se niin kamalaa ole.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Pauli, ei kansallisvaltio vielä ole onneksi kuollut. Mutta pitää olla todella mistään mitään tietämätön, jos ei huomaa, että kansallisvaltioihin perustuvaa systeemiä ollaan vauhdilla romuttamassa. Foliohattuja ei tarvita, riittää kun seuraa mediaa ja poliitikkojen puheita... tosin nyt vaalien alla kansallisvaltion hävittäjät, Stubb etunenässä, ovat ehkä tilapäisesti siitä asiasta hiljempää. Itiksessä on oltu, ja on siellä aika kamalaa. Siis varsinkin, jos ei muutenkaan viihdy ostoskeskuksissa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kurdinistanille itsenäisyys, Israelin kanssa Status quo-vaikutus alueen tasapainoon ilmeinen. Nämä kaksi valtiota Lähi-Idässä pärjäävät kaikille "vastanrannan kiiskeille". Turkin voi heittää helvettiin Unioni-neuvotteluista, alueelle niin tyypillinen asshole-maa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset