Tuulan kliseeklinikka

Saako ihonväristä syyllistää - jos se on valkoinen?

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo suoraan, että meillä suomalaisilla myös on "valkoisen miehen taakka", ja että emme ole oikeutettuja kaikkeen siihen hyvinvointiin, mitä meillä täällä on. http://yle.fi/uutiset/arkkipiispa_kari_makinen_meilla_taalla_on_enemman_kuin_meille_kohtuullisesti_kuuluu/8799975

(Omaa palkkaansa hän ei silti halua pienentää, koska hänen mielestään vapaaehtoinen luopuminen omastaan ei ole oikea tapa auttaa.)

Mutta onko tosiaan niin, että meidän suomalaisten kuuluu tuntea syyllisyyttä esim. kolonialismia harjoittaneiden maiden kanssa yhtäläisesti, koska meillä on sama vaalea ihonväri kuin vaikkapa briteillä? Voidaanko ihonvärin perusteella todeta, että jokainen valkoinen on jo periaatteessa velkaa toisenvärisille, ja voitaisiinko tapauksissa, joissa jonkin muun värinen kansa on toiminut moraalisesti tuomittavalla tavalla, myös todeta kyseisen kansan ihonvärin tekevän kenet tahansa samaa ihonväriä kantavan henkilön tai ryhmän vastuulliseksi ns. maailman tappiin saakka?

Minä olen aina luullut, että pelkän ihonvärin takia syyllistäminen nimenomaan on rasismia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Minä olen valkoihoinen ja kyllä minua on Aasiassa nimitelty rodun takia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä olen väriltäni lähinnä vaaleanpunainen niin kuin lienee myös arkkipiispa. Joten arkkipiispa hössöttää turhaan!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yksi ulkomaalainen tuttu sanoi aikoinaan ettei suomalaiset ole kuin muut Eurooppalaiset vaan he ovat vaaleanpunaisia kuin pienet porsaat ja esitti ettöä jos riviin laitettaisiin suomalainen, ruotsalainen ja saksalainen niin erotta selvästi kuka on suomalaienen mutta jos samaan riviin laittaa suomalaisen, virolaisen ja venäläisen on suomalaista vaikea tunnistaa kun kaikki ovat niin saman näköisiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuula, "Mutta onko tosiaan niin, että meidän suomalaisten kuuluu tuntea syyllisyyttä esim. kolonialismia harjoittaneiden maiden kanssa yhtäläisesti, koska meillä on sama vaalea ihonväri kuin vaikkapa briteillä?"

Eikös siellä Raamatussa puhuta rangaistuksesta kolmanteen ja neljänteen polveen asti, vai miten tuo oikein menikään... Ehkä meidän jotkut kaukaiset isoisämme ovat olleet mukana valloittamassa ja orjuuttamassa noita kaukaisia maita?

...Siis olemme kantamassa myöskin omaa ristiämme valkoisten jälkeläisinä, kuten tuo Raamattu epäoikeudenmukaisesti meitä kaikkia näyttää tuomitsevan aikaisempien sukupolvien synneistä.
Itse agnostikkona sanoudun siitä kokonaan irti:)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kaija, ymmärrän. Mutta jos vaikka nyt valtava joukko kehitysmaalaisia vaan tulevat ja ottavat "omansa pois", se on mielestäni varastamista, ja Raamattu sanoo "älä varasta". (Raamattu ei tunne edes kostoksi tai hyvitykseksi varastamista)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Millä tavalla tämä kehitysmaalaisten "omansa ottaminen" ilmenee?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #5

No yksi esimerkki on ns. turvapaikkashoppailu, ilmiö, joka on ollut jo pitkään todellinen. Siis että tullaan väärin perustein ja vaaditaan rahaa ja ylöspitoa toisten kustannuksella. Ja huom. EN väitä, että jokainen tänne tulija on turvapaikkashoppailija.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomalaiset olivat aikoinaan Ruotsin mukana kolonisoimassa uuttamannerta mutta olivat liian hyvää kauraa alkuperäisen väestön kanssa että yhä tänäkin päivänä New Yerseyn osavaltion laissa sallitaan kieltää suomalaisilta sisäänpääsy ravintoloihin eikä suomalainen saa syödä osavaltiossa julkisesti berliininmunkkia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Metsäsuomalaisethan pakenivat Amerikkaan euotsalaisten hengenvaarallista raakaa rasismia.

Ilman Marttisen Jussia (Johon Morton) olisi Amerikan yhdysvallatkin jäänyt perustamatta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #78

Noh Ruotsin kuninkaalta kävikäsky että oli perustettava siirtokunta Amerikkaan ja vainotut Metsäsuomalaiset ottivat sen liiankin innokkaasti vastaan. Nuo Metsäsuomalaiset olivat muuten alkujuuriltaan Savolaisista jotka Ruotsi oli rangaistuksen uhalla määrännyt 1300-luvulla ja 1400-luvulla uudisraivaamaan kaskeamalla niin Sisä-Suomea kuin Kesi-Ruotsia.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mitä helvettiä?

Suomi on ollut itsenäinen sen sata vuotta. olemme olleet idän ja lännen välillä. maatamme on ryöstetty ja raiskattu 700 vuotta ja risat. 70 vuotta sitten olimme vielä suurimmilta osin agraari kulttuuri, tyyliin tansania tms. Suomen kansa on omalla työllään noussut sieltä suosta. me emme ole kenellekkään velkaa. suomen tulisi vaatia korvauksia ruotsilta JA venäjältä hyvitystä historian väärinkäytöksistä kuten esim. kreikka saksalta. Joku talousviisas joskus selitti ulkomaisen pääoman tarvetta suomen talouteen näyttämällä graafeja suomen ja ruotsin kansan omistuksista ja varallisuudesta. jos ruotsi ryösti suomea 400 vuotta ja käytti ne rahat oman maansa hyväksi, ei ihme että siellä on tänä päivänä enemmän pääomia.

Minua suoraan sanoen ottaa päähän tämä suomalaisten harrastama eurooppalaisten perseen nuolenta. Ranska ja Saksa ovat NIIIIN Eurooppalaisia... Omaa etuaan ne ajavat, pienempien maiden kustannuksella. Lopettaisivat sen nöyristelyn. Vanhat, vaikkakin nykyään taloudellisesti heikot valtiot, esim. Unkari uskaltavat edelleen olla mielistelemättä joka samperin asiassa.

Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua. Olkaamme siis Suomalaisia.

Perkele.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Venäjä hyvittiosansa jo siinävaiheessa kun tsaari teetti Suomesta koelabotratorion antamalla sille autonomian ja suurruhtinaskunnan arvon. Vielääkin pohditaan mitä Alexanteri ensimmäinen tarkoitti sanoessaan nostavansa Suomen kansakuntien joukkoon ja mitkä olivat hänen tarkoitusperänsä.
Sen sijaan Ruotsinvallan aika ei ole ollut niin ruusuilla tanssimista kuin mitä ollaan ymmärretty vaan miehittäjä valta oli suomalaisia kohtaan ankara ja useaan otteeseen maasta vietiin kaikki arvokas ja sukujen varallisuus pois jotta Ruotsi voisi rahoittaa sotiaan mm Tanskaa vastaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mitenkähän tuohon istuu se, että arkkipiispa on toisaalta myös sitä mieltä, että ihminen tulee kohdata [ja hänen rinnallaan kulkea kuuntelevana ja ymmärtävänä] yksilönä, eikä siten kokonaiseen kansanryhmään tai vastaavaan saisi projisoida hänen tekojaan.
Sekö ei siis koske "valkoista miestä"?
Tai jos jonkun esi-isä piiloutui vaikkapa maakellariin välttääkseen pakkorekrytoinnin punakaartiin ja osallistumisen ihmisten tappamiseen, hän saa päälleen veriteot, joihin hän ei itse osallistunut?

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka

Haluaisin myös tietää että kuinka kauan se kolonialismin taakka kestää? Kuinka kauan minä olen vastuussa kaikista köyhien maiden ongelmista, jotka kuulemma johtuvat siirtomaaherruudesta, jota minä en ole ollut toteuttamassa, eikä esi-isäni tai kansani ole ollut toteuttamassa? Aivan loputtomastiko, vai täyttyykö joskus aikaraja, jonka jälkeen voisi kohtuullisesti olettaa että entisten siirtomaiden tulisi jo kyetä rakentamaan itse oma tulevaisuutensa?

Entä ovatko Ruotsi ja Venäjä samalla tavalla vastuussa suomalaisten ongelmista? Molemmat maathan ovat olleet herroina tässä maassa.

Suomalaiset vain eivät uhriutuneet, vaan nostivat tämän maan ankaralla työllä ja loivat sen yhteiskunnan missä me nyt elämme. Suomalaiset valitsivat elää keskenään sovussa, tehdä hartiavoimin töitä, noudattaa lakeja ja muodostaa demokratian. Mikä näitä maita estää tekemästä samaa?

Entä eikö sillä ole minkäänlaista merkitystä arvioitaessa kuinka paljon hyvinvointia kenellekin kuuluu, että kuka sen hyvinvoinnin on rakentanut? Se kaikki mitä me olemme vuosisatojen ajan rakentaneet kuuluu kaikille?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On totta, ettei Suomi ollut koskaan kolonialistimaa, ja siksi on helppo sulkea itsensä ulos siitä hyödystä, jota Eurooppa aikoinaan ja edelleen on tahkonnut kolmannesta maailmasta. Ja se on jopa helpompaa kuin sulkea itsensä ulos siitä sorrosta, jota tämäkin maa on harjoittanut vaikkapa saamelaisia tai romaneja kohtaan.

Henkilökohtaisesti en tunne mitään syyllisyyttä ihonväristäni tai etnisestä taustastani.

Mutta ei tulisi mieleenikään ruikuttaa siitä. En keksi oikeastaan mitään nolompaa. Eikä tulisi mieleeni pahastua niistä länsimaisista kristillisistä arvoista, joita arkkipiispa yrittää muistuttaa, monesti aivan tyhjille korville.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minusta ei ole ollenkaan kristillistä, ettei arkkipiispa suostu tarjoamaan ns. ihokastaan tai mitään muutakaan omistamaansa köyhille, mutta velvoittaa Suomen koko ajan kurjistuvan kansan tekemään niin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Mutta ei tulisi mieleenikään ruikuttaa siitä."

Tässä olet aivan oikeassa. Miksi arkkipiispa ruikuttaa valkoisen miehen syyllisyydestä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei ruikuta vaan ottaa vastuullisen roolin. Vastuullisen roolin ottamista voi itse kukin joskus kokeilla.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #15

Itse asiassa arkkipiispa tekee juuri päinvastoin. Hän ei ota vastuuta yhtään mistään, vaan sysää vastuun muille. Hurskastelu ilman että itse luopuu mistään on kaikkea muuta kuin vastuun ottamista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #16

Hei nyt ihan oikeasti. Oletko oikeasti sitä mieltä, ettei arkkipiispa kanna mitään vastuuta mistään? Tällaiset "arkkipiispa tai kansanedustajat laskevat palkkojaan satasella"-tyyppiset teatteritempaukset eivät oikeasti ole mistään kotoisin. Ulkokultaisuuden huipentuma. Kyllä sinäkin sen Tuula tiedät. Uhhuh.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #18

Onhan se ulkokultaista, mutta vielä ulkokultaisempaa on sanoa, että maksakoon koko köyhtyvä kansa, mutta minä en, vaan suollan tekopyhiä ja rasistisia moralisointejani täältä norsunluutornistani ja paistattelen oman hurskauteni valossa. Oikeastihan koko arkkipiispan pesti on suojatyöpaikka, joka ei hyödytä ketään, mutta maksaa paljon.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #21

Jos nyt koet, että valkoisen arvojohtajan pohdiskelu oman viiteryhmänsä roolista on sinun käsityksesi mukaan rasismia valkoisia kohtaan, niin oletko kokeillut valittaa tästä vaikkapa Amnestyyn? Minua asia ei häiritse, mutta koska sinua ja joitain muita häiritsee, niin miksi ei tehdä asialle jotain?

Ehdotan että lähestyt Amnestyä ja kerrot sinuun kohdistuneesta rasismista.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

"Omaa palkkaansa hän ei silti halua pienentää, koska hänen mielestään vapaaehtoinen luopuminen omastaan ei ole oikea tapa auttaa."

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #19

No oikeasti kuvitteletko Ilkka että yksilön muutaman satasen palkanalennuksella ketään mitään autetaan? Ei todellakaan. Arkkipiispa on tarjoutunut itsensä kunnolla verotettavaksi - menetelmä joka olisi yhteiskunnallisesti laajempi ja auttaisi oikeasti.

Olen ihan samaa mieltä tästä arkkipiispan kanssa. Teatteria ei tarvita yhtään mihinkään.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #20

voi hellanlettas... "tarjonnut itsensä verotettavaksi"...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #22

No arkkipiispan palkallako maan hyvinvointi katetaan? Älä nyt viitsi, aikanainen.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #23

En ole niin väittänytkään. Mutta oikeasti, jos olisin itse niin hyvätuloinen kuin arkkipiispa, niin ennen kuin alkaisin vaatia itseäni paljon köyhempien uhraamaan oman ja läheistensä hyvinvoinnista, antaisin ihan ensiksi itseltäni kaiken minkä voin. Ainakin, jos yrittäisin väittää seuraavani Jeesuksen esimerkkiä. Turha kumminkaan tähän on enempää juuttua, koska, kuten muut ehkä ovatkin huomanneet, tämä blogi koski arkkipiispan rasistisia puheita ensisijaisesti.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20

Todellakin. Tuo henkilökohtainen auttaminen olisi se ainoa tapa toimia tässä. Jokainen antaa sen, minkä itse kykenee ja haluaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #24

Minusta on aina yhtä yllättävää kuulla, että ei-kehitysmaalainen peräänkuuluttaa kehitysmaamalleja, mutta kaikkea sitä. On olemassa mahdollisuuksia tehdä henkilökohtaisia valintoja. Itsekin teen sellaisia, mutta hyvin pieniä, koska mahdollisuuteni ovat rajalliset. Mutta koska elän kehittyneessä maassa, asia on toki laajempi kuin se.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

Kehitysmaamalli? Ennemminkin se perustuu vapaaseen tahtoon ja hyväntekeväisyys on ollut toimiva systeemi ollut jo kauan. Yhdysvalloissa vapaaehtoinen hyväntekeväisyys lienee suuri osa sitä "hyvinvointivaltiota", esim. juuri pakolaisista huolehtimisessa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #20

Asiantunteva taho valisti näin: "Mäkisen palkka kustannetaan kirkon keräämistä veroista ja niiden maksaminen on jokaiselle vapaaehtoista."

Tuo on minulle uusi tieto, kiitos siitä, voitteko vahvistaa onko totta? Luulin että kaikki ev.lut. seurakuntiin kuuluvat joutuvat maksamaan kirkollisveron jotenkin kirkon jäsenyyteen kuuluvana. Täytyy etsiä veroilmoituksesta se ruutu mitä ruksaamalla voi jättää veron maksamatta ja rahoittamatta epäilyttävälle taholle pikkusormensa ja nyt jo nimetöntäkin tarjoavan narsistipoliitikon sooloagendaa. Olisi väärin, jos tolkun seurakuntalaisten olisi väistyttävä kirkon jäsenyydestä vain siksi että joku karriäärihemmo voisi jäädä ja toteuttaa yksilöllisiä ulkokirkollisia missioitaan. Toivottavasti voin edelleenkin maksaa kirkollisveroa hyväksyttäviin kohteisiin, joihin Mäkisen palkka siis ei kuulu.

Veroroposillamme mälläävä Hra Mäkinen kun on nyt somistautunut valkoisen henkilön ylemmyydellään mustanaamio-tyyppiseksi puolijumalaksi jota Isisin ja muiden vierasuskoisten lähetysjärjestöjen rekrytoijat ylistävät minareeteistaan harpuin huiluin sapelein hykerrellessään radikalisoimisaineksen uusryöppyä pohjolaankin.

Päätoimiseksi oto-historioitsijaksi tunnustautunut hra Mäkinen ei siis kertonut montako siirtomaata Suomella on ollut sorrettavana, muttei myöskään maininnut arabien ja maurien ja osmannien ym. muslimikalifaattien kuunsirppiretkiä Euroopan suuntaan, saati nykyisiä miekkalähetysjärjestöjä Isisiä ja Boko Haramia ja Talebania ja al-Shabaabia ja al-Qaidaa. Nehän olisivatkin uskontoasiantuntijan reviiriä kyllä niiden olemuksen ja lähetyseskaloitumisen tarkastelut. Mäkinen ei viitsi paneutua oman alansa hommiin kun aikansa voi kuluttaa oto-hommissakin. Maailmanuskonpuhdistus2.0. ym. globaaliekumeeninen dialogi saa odottaa seuraajan virkaanastumista...

Suuret etelä- ja länsieurooppalaiset siirtomaaisäntävallat ja Venäjä ja Saksa ovat syyllistyneet kolonialismi-imperialismiin, samaten pari Pohjoismaata. Naapurimme Ruotsin lisäksi myös Tanskalla on ollut mm. Neitsytsaarensa ja on edelleenkin Grönlanti. - Maksakoot synnintuntoiset 'velkaansa', kunhan eivät vyöryttäisi/rönsyilyttäisi kulujaan meillepäin!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #62

Eihän kirkko mitään veroja kerää, nekin kerää valtio kirkonpuolesta.

Järjestelmään siirryttiin, kun kirkollisverot olivat ulosotossa.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava Vastaus kommenttiin #15

Minä henkilökohtaisesti alan tuntea "walkoisenmiehentaakan" hartioillani kuten isäni, isoisäni, jne. Ikä alkaa painaa myös hartioitani. En jaksaisi tehdä työtä ja ylitöitä enää niinkuin nuorempana. Verottaja ja eläkevakkuutusyhtiö kannustavat minua jatkamaan ja tappamaan itseni työllä, mikä on kunnioitettavin tapa kuolla nyky Suomessakin. Mutta kun en jaksaisi. Voi olla että tähän harha-ajatukseen minut on johtanut pälyilyni ympärilleni. Jotkut pärräävät ilman huolia ja työtä, ja hauskaa on. Minä idiootti teen töitä ympäri viikon.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

On hienoa Petra, ettet sinä tunne minkäänlaista syyllisyyttä ihonväristäsi, kuten tervejärkisen ihmisen ei kuuluisikaan tuntea.

Sen sijaan on ikävää, ettet ymmärrä, että Tuula tässä omassa blogissaan pohtii sellaista ilmiötä, josta jatkuvasti saa lukea ja kuunnella. "Valkoisen miehen taakka" on varmasti syystä (historiallisesta näkökulmasta tarkasteltuna) pohtimisen arvoinen käsite/ilmiö/heitto mikälie, mutta siitä ei mielestäni yhdenkään suomalaisen pidä potea syyllisyyttä. Siihen kun ei ole mitään syytä. Se, että sillä yritetään syyllistää myös suomalaisia, on mielestäni aika rivoa.

Mitään "noloa ruikuttamista" oman mielipiteen ilmaisemiseminen ei ole. Sitähän varten koko Uusi Suomi Puheenvuoro- palstoineen on ylipäänsä olemassa. Oman mielipiteen esille tuomiseen.

Ellet sitten satu olemaan sitä mieltä, että vain sinua miellyttävät mielipiteet ovat esille tuomisen arvoisia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olen jo aikaisemmin tässä ketjussa reflektoinut suomalaisten suhteen Eurooppaan, historialliseen näkökulmaan ja ns. "valkoisen miehen taakkaan" sekä omiin synteihinsä, kollaa sieltä. Niitä kukin pohtikoon omista lähtökohdistaan, ja kuinka paljon painoarvoa niillä on. Mielipiteitä piisaa.

Ja jos katsoo, mitä päättäjät ovat toivoneet eri pakolaisryhmiltä tai heidän palaamisisestaan takaisin, niin ainakaan bosnialaisia pakolaisia ei olla oltu häätämässä takaisin kotiin. Sen sijaan Olli Immonen on ottanut vahvasti kantaa sen suhteen, että somalialaisten tulisi jo palata kotiin, joskin se on Bosniaa paljon levottomampi seutu.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #31

Minun kokemukseni mukaan, nuo mainitsemasi päättäjät (?), ovat nimenomaan painottaneet kaikkien integraatiokyvyttömien pakolaisten palaamista suht. turvallisiin yhteiskuntiinsa. Se, että joissakin kohdin mainitaan jonkun pakolaisryhmän etnisyys, selittyy pitkälti juuri sillä integraatiokyvyttömyydellä.

Somalia on paikoittain erittäin turvallinen maa. Jos se olisi turvaton, somalialaiset eivät matkustelisi sinne lomalle useamman kerran vuodessa, kuten ovat jo pitkän tovin tehneet. Olen itse kuullut heidän puhuvan hyvin positiiviseen sävyyn kotimaastaan, netissä on vaikka mitä sivuja Somalian tiettyjen osien kauniista paikoista, joissa ihmisillä on varsin hyvät oltavat. Minä en tuota voisi sanoa sen paikan suhteen, missä olen syntynyt. Kysymys on kuitenkin mielestäni aina siitä integraatiokyvystä, mielestäni olen erittäin hyvin integroitunut tähän yhteiskuntaan. Niin on moni muukin pakolaisstatuksella tänne saapunut, en koe, että heitä erityisemmin halutaankaan pois tältä maaperältä. Oli etninen tausta mikä tahansa. Tämä on tietysti henkilökohtainen mielipiteeni.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #35

Tässä on ristiriita. Jos on varaa matkustaa kerran vuodessa Somaliaan, tarkoittaa se että on työpaikka ja säännölliset tulot. Eikös se käytännössä implikoi aika hyvää integroitumista?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #42

Ottaen huomioon ilmastomme, historiamme ja pienen väestömme sekä ajoittain jopa vihamielisen ympäristömme, myös arkkipiispa ymmärtänee tai hänen tulisi ymmärtää syvällä sydämensä sopukoissa, että suomalaiset ovat banaaninsa maksaneet ja hyvinvointinsa työllään aikaansaaneet.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #42

Ei implikoi. Sen sijaan se implikoi jotain vallan muuta, mutta eipä huvita lähteä erittelemään.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Suomi hävisi toisen maailmansodan, maksoi sotakorvauksia.

Tavara millä suomi maksoi ne korvaukset, oli sen verran hyvän laatuista, Neuvostoliitto suosi sen jälkeen Suomi ensisijaisena läntisenä kauppakumppanina.

Ilmeisesti Mäkinen valkoisen ihmisen taakkana tarkoitti suomen kohdella, että täytyisi tuntea syyllisyyttä, koska suomalaiset ovat myyneet ylihintaan tavara alempiarvoisille slaaveille.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Toisaalta saatiin muista maista (mm USA) apua sotakorvausten maksamiseen.

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

USA:n tarjoamasta Marshall-avusta Suomi joutui kieltäytymään Neuvostoliiton panostuksen tuloksena. Mitkä muut maat olivat Suomea auttamassa?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #69

Marshallapua ei voitu maksaa mutta USA maksoi sitten muilla tavoin. Summa vastasi n vuoden sotakorvaukset. Ruotsi antoi myös taloudellusta tukea ja saatiin myös kehitysapua.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #77

Lumikengät sen sellaisia USA:lta, kehitysapu kehdattu ruinataa, sitten ylihintaista tavara slaaveille.

Häpeällistä.

Tuo on lähes saksan kaasukammioihin verrattava, joten vähintään suhteessa sama määrä pakolaisia otettava suomeen” wir machen das auch”.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #77

Bodil, lyöppäs kerrankin faktoja pöytään olettamustesi sijaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #77

"Marshallapua ei voitu maksaa mutta USA maksoi sitten muilla tavoin. "- Mihin maksamiseen viittaat?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kiitos vinkistä, varsinainen harjaus Vihavaiselta, suosittelen kaikille tutustumists ylläolevassa linkissä olevaan blogikirjoitukseen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

On arkkipiispa oikeassa. Valkoihoiset ovat levittäneet Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan kristinuskoa, joka kieltää ehkäisyn käytön ja kannustaa runsaaseen lapsilukuun. Tästä seuraa se väestönkasvun raju nousu, jota pahentaa vielä valkoihoisten kehittämä lääketiede, joka on kääntänyt kuolleisuuden, ja etenkin lapsikuolleisuuden laskuun kehitysmaissa. Väestönkasvun seurauksena liikaväestö sitten purkautuu tänne Eurooppaan meidän kannettavaksi.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Valkoihoiset ovat levittäneet Afrikkaan myös ns. ehkäisykulttuurinsa. Toisaalta sopinee kysyä, miksi ihmiset, joilla ei ole varaa ruokkia lapsiaan, niitä niin innokkaasti tehtailevat? Eikö jokaisen vastuullisen ihmisen kuuluisi itse osata arvioida, voiko jälkikasvuaan syöttää ja juottaa ja ylipäätänsä pitää elossa?

Minä en ihmisiä arvota lokeroihin heidän etnisen taustansa tai ihonvärinsä vuoksi ja siksi ihmettelen suuresti sitä vastuuttomuuden määrää joka joillakin ihmisillä on. Ja sitä näkyy olevan enemmän kuin tarpeeksi juuri niillä ihmisillä, jotka tietävät esim. sen kylmän tosiasian, että heidän jälkikasvunsa saattavat tietyissä olosuhteissa jopa kuolla nälkään.

Eikö kaikilta ihmisiltä sovi odottaa vastuullista käyttäytymistä tässä nimenomaisessa asiassa? Kykyä arvioida todellisuus ja puntaroida oikeiden ja väärien päätösten väliltä löytyy kyllä afrikkalaisiltakin. Varmasti yhtä paljon kuin itse eurooppalaisillakin. He myös tietävät sen mitä mekin, ettei tervehenkisen seksuaalisen kanssakäymisen tarvitse välttämättä johtaa lisääntymiseen. Sitä oivallusta varten yksikään ihminen ei tarvitse korkeakoulututkintoa tai esim. vakaata taloudellista asemaa. Se oivallus kun on luonnostaan sisäänrakennettu jokaiseen ihmiseen, oli hän minkä tahansa värinen.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Onkohan Pentti Linkola sittenkään väärässä?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #34

En ole tietoinen siitä, mitä mieltä herra Linkola on juuri tästä aiheesta. Allekirjoitan varsin monen Linkolan mielipiteen mitä luontoon tulee. Nostan hattua ihmiselle, joka elää kuten saarnaa. Itselleni luonto on erittäin tärkeä, en juurikaan viihdy betoniviidakossa. Metsässä, veden äärellä, paikoissa joissa ei ole betonia juuri nimeksikään tunnen eläväni kaikkein eniten. Siksi arvostan suuresti sitä, että suomalaiset ovat pitäneet kohtuullisen hyvää huolta luonnostaan. Toivoisin toki, että luonnon suhteen olisimme huomattavasti järeämpiä päätöksissämme, emmekä esim. antaisi ulkomaalaisten (ttip) suuryritysten kajota siihen peruuttamattomasti. Mutta näen joka päivä sen tosiasian, että kohta pian kaunis suomalainen luontokin on historiaa. Raha kun määrää kaapin paikan. Se tekee minusta mieleltäni erittäin melankolisen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Valkoihoiset levittävät ehkäisyn lisäksi myös rahaa ja muuta tukea Kehitysmaihin. Näin on Suomessa toimittu jo kymmeniä vuosia. Missähän on ne toiminnan tulokset ? Rahan jako ei ole tuonut kehitysmaihin vieläkään autuutta. Kurjuus jatkuu ja suma seisoo. Kirkkokin on urakalla lähettänyt omia opettajiaan paasaamaan kristinuskon erinomaisuudesta. No, onko ilosanoman levittäminen ollut tuottoisaa ?

Tuleeko tilanne kehitysmaissa sitten paremmaksi, jos sieltä muutetaan porukalla Eurooppaan "turvaan"? En tiedä, mutta voin vain arvailla lukemani perusteella, kuinka on käynyt mm ssa Ranskassa, Saksassa ja Englannissa. Mielestäni em. valtiot ovat varoittavia esimerkkejä. Kaikki maat kun kuitenkin ovat EU ssa demokratioita, niin onko kansan enemmistö kehitysmaista tulevan siirtolaisuuden kannalla, vai sitä vastaan ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #76

Mistähän materiaalista olivat ne Sambiaan kehitysapuna toimitetut ulkohuussit, kun maksoivatkin 50000 €/kpl ?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #84

Pakko olla jalommasta raaka-aineesta. Tuolla hinnallahan saa jo puutavaran pieneen taloon.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #84

Kovin on kalliita huusseja, jos spekuloi niin lienee joka huussissa Biolanin erotteleva ja biohajoittava kompostikäymälä (565,00 e), Biolanin harmaavessisuodatin (2399,00 e) ja kullatut seinät on tehty eebenpuusta. Loput kulut on on tullut jokaisen huussin ja huusin asentaja ryhmän rahtaamisesta Sambiaan ja majoituksesta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #90

Tämä Sampian huussimieshän kävi kutsuttuna itsenäisyysjulhlillamme riuhumassa, myöhemmin hakkasi naamansa verille ravintolan lasioveen, kun ei päästetty sisään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #92

Empä ole sattunut kuulemaan. Löytyykö juttu vielä iltalehdestä tai ilta-sanomista?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Itse en ymmärrä alkuunkaan sitä, mitä arkkipiispa Mäkisen mainitsema "oikeutus hyvinvointiin" tarkoittaa? Ettemme ole oikeutettuja aikaansaannoksiimme? Kehittyneeseen yhteiskuntaan? Tapaamme harjoittaa tiedettä? Demokratiaan? Tasa-arvoon? Mitä hän oikein tarkoittaa sanomisillaan, ei oikein avaudu minulle.

Siinä määrin tunnustan kyllä, että velaksi eläminen, ei ole juurikaan paras mahdollinen tapa elää, mutta me otamme velkaa rahoittaaksemme kansalaistemme perusoikeuksia, oikeutta koulutukseen, terveydenhuoltoon, jokseenkin toimivaan oikeusjärjestelmään jne. Nämä eivät ole mielestäni mitään turhuuksia vaan velanoton arvoisia, tärkeitä asioita. Me myös maksamme sitä velkaa korkoineen takaisin sitä muka kun kehitymme päämäärissämme. Emme saa juuri mitään ilmaiseksi, josta meidän pitäisi potea erityistä syyllisyyttä. Juuri tälläkin hetkellä me puntaroimme noiden asioiden ympäriltä ja yritämme tasapainottaa leikkauksilla hyvinvointiyhteiskuntamme alati suurenevia kustannuksia. Mitään emme todellakaan saa ilmaiseksi, keneltäkään. Ei ole mitään hävettävää saati anteeksipyydettävää.

Meidän yhteiskuntamme ei ole hyvinvointiyhteiskunta vähissäkään määrin siksi, koska olemme pääosin valkoihoisia. Mitään tekemistä tällä "ylenpalttisella hyvinvoinnilla" ei ole ihonvärimme kanssa. En käsitä, miksi nimenomaan siitä jaksetaan kaikkialla jauhaa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Muuten varmaan ns.hyvä,mutta suomi on AINOA MAA ,joka on maksanyt sotavelat,ja suoemlla EI OLE siirtomaa eikä mitään ns.kytköksiä näihin ongela maihin,joista eu-kolhoosin mukaan nyt tänne ihmisiä raijataan.
Haloo hei..Pikkasen tarkkuuta.Ihonvärillä ei mitään väliä,pigmentti.Ja toivoisin että tajunta menisi myös eu:n ja usa:n "yhteinen vihollinen"muutakin löytyisi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Saako ihonväristä syyllistää jos se on valkoinen? Ehdottomasti saa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

No nyt Jojensuun oma bantu lipesi.
Yleensä sinulta saa tolkkuja kommentteja mutta miten perustelet tämän?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Valkoisen miehen taakka on käsite, jolla yritettiin oikeuttaa imperialismi vetoamalla valkoihoisten oletettuun ylemmyyteen.

Punavihreät nyt vaihteeksi kannattavat rotuopit.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Sosialismia se kansallissosialismikin on. Kai ihan luontainen etenemistapa Karolta?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Karolle tiedoksi, että vaaleita suomalaisia vietiin kymmeniätuhansia orjuuteen v.1400-1721.
Ihonväri on syyllinen tähän ja vaaleus.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Karo on fiksu kaveri ja sellaisille tyypillisesti sarkasmin mestari. Kiitti kommentista!

Käyttäjän psihentunen kuva
Pasi Hentunen

Kyllä ja pitääkin, johan sen ymmärtää Erkkikin. Ei maailma muuten paremmaksi tule. Kaikkien ihonväri on tulevaisuudessa vaalean ruskea ja ei ole silloin rasismia,ei, ei, ei...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sääliksi käy tämänpäivän lapset jotka jo syntyessään syyllistetään ihonsa värin mukaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Arkkipiispan sammakot jatkuvat. Rasismiahan tämä on. Ja täysin perusteetonta synnintuntoon usuttamista. Suomalaisilla ei ole mitään velkaa tai syyllisyyttä siirtomaavaltojen syntien johdosta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Arkkipiispa näyttää ensin antaneen pahalle pikusormen ja nyt tarjoaa jo nimetöntäänkin kihlautumisvalmiuden merkiksi. Lieneekö kyseesssä vakaa aikomus vai korkean kirkonhenkilön perisukupuolineutraali taipumus hieman kiusoitella kannatuksen herättelemiseksi myös mahdollisissa kilpakosijoissa? ;)

Herra Mäkinen olisi voinut käyttää virkakautensa paremminkin kuin flirttailemalla tilanvaltausaktivismin ja kansalaistottelemattomuusanarkismin kanssa, ihan jo finanssienkehityssyistäkin. Mutta myös modernia uskonpuhdistushenkeä ja globalismia sekä maailmanekumeniaa ajatellen. Hän puhui Ylen Ykkösaamussa vastoin parempaa tietoaan ja uskontoperintöhistoriaamme vääristelen. Ilmastonmuutos ja kolonialismi toki saattavat olla nekin jonkinlaisia tekijöitä nykyisen pakolaiskriisimme syinä, mutta historioitisijana Mäkisen pitäisi ymmärtää, ettei pelkkä kalpeanaamaisuutemme aseta syyllisyystaakkaa suomalaisten ei-ristiretkeläisten ja maallistuneittenkin ei-imperialistikristittyjen harteille. Maksakoon Mäkinen vaan omat velkansa, jos niitä tuntee olevan rästissä.

Ja jos leipiä ja kaloja jaettaessa ei ole tieteellisesti todistettuja sukulaissuhteita kaikkivoipiin suuntiin, tulisi rahoitus maanpäälliseen toimintaan hankkia maallisista lähteistä niiden ehdoilla, tai olla valmis tinkimään omista saavutetuista palkkaeduista verokertymän romahtaessa. - Mäkinen elää herroiksi, vaikkei siihen olisi varaa, mikä on vastoin luterilaista perinnettä.

Arkkipiispa tekisi siunauksellisesti, jos hoitaisi virkaansa vastuullisesti. Hän ansaitsisi paremmin saavutettuja etuja kuten palkkaansakin, jos osallistuisi oman alansa kehitystyöhön kuten miekkalähetysterrorismin vastaiseen poikkiuskonnolliseen dialogiin maailmanekumenian rauhanlähettiläänä ja globaaliuskonpuhdistus2.0-hankkeen selvityshenkilönä sen sijaan, että valehtelee tuon tuosta julkisuudessa kuin joku Panama-vastuukontakti, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215144-a...

Niko Sillanpää

Mäkisen ulostulo nyt on niin stereotyyppinen hyvinvointiahdistuksen, identiteettiin kytketyn kollektiivisen syyllisyyden ja maailmantuskan ilmaisu kuin olla ja voi.

"Mix heillä on niin vähän, ku meillä on niin paljon" toistelevat kaikki muutkin naiivit lukioikäiset Weltschmerzin kourissa olevat. Mäkinen on tosiaan heidän "arvojohtajansa", moralisoija par excellence.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tuommoisilla ihmisillä on käytössä muutkin persoonapronominit kuin "minä". Vekkulia, kuinka raivokkaan vastaanoton arkkipiispan mielipiteet ovat saaneet. Kai joku on jo älynnyt väittää, että Mäkinen ei olisi kristitty ollenkaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei hän minusta olekaan. Hän edustaa vapaamuurariuskontoa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #60

Kaikki Suomen piispat ovat vapaamuurareita.
Hyvät veljet kuuluvat kaikki samaan looshiin.

Niko Sillanpää

Tosiaan. "Meillä on vastuu". "Meillä on velvollisuus". Suosittelisin myös sen yksikön ensimmäisen persoonapronominin ottamista haltuun, niin se käsikin eksyisi useammin omalle kuin toisten lompakolle.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Ihailen arkkipiispa Mäkisen rohkeutta. Hän pitää johdonmukaisesti kiinni evankelisluterilaisen uskon perusperiaatteista, vaikka tietää, että tämän päivän Suomessa inhimillisyyttä ja kaikkien ihmisten yhdenmukaisuutta korostava sanoma saa vihaa osakseen.
On hienoa, että Mäkinen sivusi myös kolonialismin historiaa.
Tuo synkkä ihmiskunnan historian ajanjakso tulisi aina aika ajoin kerrata historiankirjoista. Se helpottaisi, kun mietitään tämän ajan ilmiöitä. Ajattelevalle ihmiselle se kertoo myös, että kolonialismin perintö elää vielä vahvasti nykypäivässä.
Arkkipiispan puheista selviää, että hän toteuttaa rakkauden kaksoiskäskyn periaatetta. Se on yksi kristinuskon peruspilareista ja esiintyy jossakin muodossa myös muiden uskontojen pyhissä kirjoissa. Käskyn jälkimmäisen osan noudattaminen on osalta suomalaisilta unohtunut, joten on hyvä, että Mäkinen asiasta hienotunteisesti muistuttaa. Osa US:n kommentoijista lukee Mäkistä kuten piru raamattua ja tekee arkkipiispan puheista uhrautumis - tai olkinukkekommentteja. Se on heidän oikeutensa, mutta uskoisin, että Mäkisen viisaus onkin juuri siinä, että hän veistää maltillisuudellaan ja hyvyyden korostamisellaan pienen loven vihan ja suvaitsemattomuuden haarniskaan, joihin osa suomalaisista on pukeutunut.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mäkinen voisi opetella Raamatustaan edes ne kymmenen käskyä, jos ei muuhun kykene. Suomalaiset eivät olleet riistäjiä vaan riistettyjä, eli "älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi". Väärää todistusta ei saa sanoa edes suomalaisista, vaikka he miten alhaisia parempien ja suvaitsevaisempien ihmisten mielestä olisivat.

Niko Sillanpää

#52: Että tuo kääntyy joksin käsitykseksi tulonjaosta, on jonkinlainen sanoisinko kristinuskon sosialistinen tulkinta. Protestanttisessa uskossa on perinteisesti korostettu velvollisuutta ja työtä kelpoiseksi tulemisessa, ei aneiden ostamista tai almujen antamista.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Eihän tuossa viitata ihonväriin vaan siihen kuuluisaan runoon jossa oikeutettiin kolonialismia.

Tänään oli hesarissa uskontojohtajien loistava kannanotto perheiden puolesta:

Suomen uskontojohtajat mielipidekirjoituksessa: Pakolaisella on yhtäläinen oikeus perheeseen http://www.hs.fi/mielipide/a1460167838378?jako=aa7...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Taitaa liipata läheltä porvoon raiskaus,ja kas vain Askola ei nyt ihan 3 vuosijaksosta riippumatta ota henkilöitä.Siinä kun on sellainen systeemi,että valtiontuki,eli siis veronmaksajien raha loppuu.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vielä 2000-luvun alussa Suomi oli kansakuntien laupias samarialainen tai sen kuvan olen ainakin saanut, maa aina valmisbauttamaan hätää kärsiviä silloinkin kun muut eivät haluanauttaa. Nyt tietty ajat ovat toiset sillä Suomi ponnistelee omien kärsimystensä ja hätänsä keskellä samalla kun avuntarvitsijat saapuvat kysymään saavatko hekin osansa muutenkin hupenevasta ruokavarastosta. Valkoisenmiehen taakka ei velvoita suomalaisia mutta omantunnon taakka velvoitta sillä muuten kasvaisi paino harteilla siitä ettei ole auttanut. Arkkipiispa mäkinen ei kuitenkaan suoraan puhunut "valkoisen miehen taakasta" vaan siitä että meillä on enemmän kuin mikä meille olisi kohtuullista. Mutta kyllä sitä tulee mietittyä nykyään onko Suomen keskustelu kulttuurissa enään järkeä ollutkaan vai puhuvatko kaikki kärjistyneesti ja stereotypioilla.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Arkkipiispalla itsellään kieltämättä on enemmän kuin olisi kohtuullista. Mutta siitä hän ei ole valmis luopumaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eipä sitä iedä mitä arkkipiispa oikein tuloillaan tekee ennen kuin tämä on kysymykseen itsevastannut vedenpitävien todisteiden kera. Itseä kiinnostaisi nähdä kuika suuret nämä arkkipiispa Mäkisen palkkatulot ovat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Täytyyhän kyytirahoja Helvettiin meidän kaikkien säästää aikanaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #85

Vaan kun taivaaseen tai helvettiin ei saa mukaansa maallista omaisuutta, näin siis opetetaan.

Tosin kristinuskon helvetti on mielikuvituksen luomus vielä enemmän kuin Jumala sillä raamtun manala on antiikin aikainen kaatopaikka ja polttohautausmaa Ben hinnomin laaksossa Jerusalemin etelä pulella jonka tulenlieskoissa kytevistä ruumiista tuli varmasti aikoinaan rikinkatkuinen kitkerä haju.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Gehenna

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Valkoisten suurin virhe oli lähteä Afrikasta liian aikaisin. Nyt heitä toivotaan takaisin jopa Zimbabwessa kun huomattiin, ettei siitä viljelystä muuten tule mitään.

Työ jäi siis kesken, ja tähän verrattuna parempi olisi ollut jättää kokonaan menemättä.

Risto Laine

He joutuivat lähtemään, koska se ei tuottanut, heimo sodat ja päälliköt jne.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Länsimaat lähtivät Afrikasta koska enin kaatui talous 1. maailmansodan jälkeen ja sitten puhkesi jon 2. maailmansota.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Michael Jackson oli alunperin tummaihoinen mutta kuollessaan vaaleaihoinen.

Alkoiko "valkoisen miehen taakka" koskea myös häntä ja vaikuttiko se mahdollisesti hänen ennenaikaiseen poismenoonsa ?

Pirkko Rygh

Kaikki on valkoisten syytä, vai onko?

Muutkin osasivat

"Arab slave trade was the practice of slavery in the Arab world, mainly in Western Asia, North Africa, Southeast Africa, the Horn of Africa and certain parts of Europe (such as Iberia and Sicily) beginning in the era of the Roman Empire and continuing until the early second half of the 20th century. The trade was conducted through slave markets in the Middle East, North Africa and the Horn of Africa, with the slaves captured mostly from Africa's interior." https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset