Tuulan kliseeklinikka

Poliittista korrektiutta: kuka tai mikä on syyllinen Orlandossa?

Vastaukseksi otsikon kysymykseen ei riitä asetta käyttäneen afgaanimiehen nimi. Se ei ole itsessään kiinnostava.

Mediassa ja somessa on annettu syvempää luotaavia vastauksia, aina sen mukaan, minkälaisen mielipidekombinaation kukin mielipiteen esittäjä on valinnut omakseen. Ylen sekä virallisen homoliikkeen mielestä liipaisinta painoi ”yhteiskunnassa oleva viha”. Presidentti Obamaa kannattavien ja erityisesti vasemmistopuolueitten mielestä Orlandossa syyllinen oli ase, ja sellaisten liian helppo saatavuus.

Humanistiystävieni somesivuilla taas syypääksi joukkomurhaan määritettiin psyykkinen sairaus, joka taas on heidän pätevän psykologisen tietämyksensä ansiosta paikannettu Omarin varhaislapsuudessa tapahtuneeseen emotionaaliseen heitteillejättöön. Tietenkin syyllinen on myös homofobia, joka velloo myös meillä Suomessa ja erityisesti Perussuomalaisessa puolueessa – tästähän tavallaan päästään johtopäätökseen, että homoavioliittoja vastustava (lue: homofobinen) Perussuomalaiset rp. on homofobiaan osallisena ainakin hieman syypää myös Orlandon hirmutekoon.

Eli lopuksi on todettava, erästä väsyksiin hoettua kliseetä mukaillen: eräällä tietyllä uskonnolla ei ole mitään tekemistä tämän(kään) joukkomurhan kanssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (94 kommenttia)

Minna Tarvainen

Tekijä tunnustaa uskontoa ja itse kertoo että tämä teko tehtiin islamin ja allahin tahdon mukaan jne., eli itse tuntee olevansa muslimi, niin miksi hän ei kuitenkaan ole muslimi tai tapauksella ole mitään tekemistä tämän mystisen "oikean islamin kanssa"?

Samat "oikeaa islamia" puolustelevat henkilöt taas ovat toisaalta sitä mieltä, että jos mies tuntee olevansa nainen, niin hän on silloin nainen, ja jos joku ei ole samaa mieltä niin hän on rasisti ja suvaitsematon.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Blogikirjoituksen ja Minna Tarvaisen kommentin lukemisen jälkeen mielen täyttää hetkeksi syvä hiljaisuus: Tätäkö ovat länsimaat vuonna 2016? Joskus olin illuusiossa että sata vuotta sitten olimme todella hölmöjä, emmekä enää tekisi sellaisia virheitä. Nyt lukiessani joulutähtikohuja ja taputtamisen korvaamista napsutuksella mietin, etteikö olla menty huonompaan päin.

Käyttäjän LeilaHovatov kuva
Leila Hovatov

Uskonnolla ei ollut mitään tekemistä Teerimäelläkään tapahtuneen vaimon murhan kanssa, josta Pohjalainen tänään uutisoi. Omasta mielestään ex-mies on kunnon muslimi, joka halusi rankaista ex-vaimoaan, koska hän ei kasvattanut parin lapsia "oikealla tavalla". Lisäksi jos laki ja uskonto ovat keskenään ristiriidassa, niin uskonto voittaa. Puolustuksen mukaan tulee tutkia, onko mies mielenvikainen.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kysymys kuka ja/tai mikä on syyllinen pyrkii mutkien suoristamiseen. Se on inhimillistä ja helpottaa vaikeiden asioiden "käsittämistä".

Tiedämme kuka on syyllinen ja tiedämme, että syynä on viha.

Vihan taustalla olevat tekijät ovat todennäköisesti moninaiset. Mahdollisia tekijöitä ovat uskonto, vanhemmilta perityt asenteet (isä epäilee siirtäneensä kielteiset asenteensa pojalleen), epävakaa persoonallisuus, heikko impulssikontrolli, taipumus kofliktien ja pettymysten laukaisemaan väkivaltaan, epäonnistumisten loukkaama narsismi ja suuruuden tavoittelu kaikkivoipaiseksi katsotun viiteryhmän kautta. Kaikista näistä on vuorokauden kuluessa kertynyt viitteitä.

Vastaavia piirteitä on ollut myös koulusurmissa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kyllä, olet tietenkin oikeassa, syitä on aina enemmän kuin vain yksi. Kiinnostavaa on silti, miksi niin monella taholla on niin suuri taipumus väittää, että uskonnolla nyt ei ainakaan ole osuutta, tai ainakaan se ei ole ollenkaan merkittävä. Jos uusnatsivetimiin sonnustautuneet tyypit tekisivät muutaman vuoden sisällä useita joukkomurhia eri puolella maailmaa, miten innokkaasti silloin vedettäisiin keskusteluun kaikki muut tekijät paitsi e i sitä uusnatsismiin viehättyneisyyttä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tässä tapauksessa en epäile uskonnon osallisuutta rikoksen tekijän mielessä "oikeutuksena" vihan purkamiseen. On kuitenkin täysin mahdollista, että hän olisi toteuttanut viharikoksensa myös ilman tuota taustaa. Uskonto voi olla pahan katalysoija yhtä hyvin kuin hyvän, mutta katalyysi vaatii aina substanssin.

"Poliittinen korrektius" uskonnon ja ismien siivoamisessa pöydältä liittyy tietenkin jälleen kerran yhtäältä ihmisten taipumukseen ulkoistaa vahingollinen käyttäytyminen henkilöstä ja toisaalta huoleen yleistämisestä ihmisryhmiin. Esimerkkisi uusnatsivetimiin sonnustautuneista tyypeistä on myös aivan pätevä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tätä iskua ei olisi tapahtunut ilman uskonnon vaikutusta, se on varmaan ainakin selvää. Voi olla, että viha kumpusi uskonnosta, tai voi olla, että uskonto antoi oikeutuksen teolle (ja viha oli olemassa jo ennen uskontoa) - ei voi tietää. Kuitenkin uskonnolla, jossa homoseksuaalisista teoista rangaistuksena on kuolema, on ollut varmasti suuri osa. Ja tämä on ihan vallitseva tulkinta nykymaailmassa, kuolemanrangaistus on tämän mukaan 10:ssä maassa.

Kaikki eivät onneksi kykene tällaisiin tekoihin, siihen tarvitaan niitä muitakin syitä (tässä kohdassa voi käyttää niitä han-kortteja).

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Niin, hyvin harva onneksi kykenee näihin viharikoksiin. Harva, joskin huolestuttava osuus ihmisistä käyttäytyy väkivaltaisesti yksilöä tai ihmisryhmää kohtaan. Moni tyhjentää vihansa kuvitelmien kautta. Kaikki henkilökohtaisten vaikuttimiensa sopassa muhien.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

Sitä on pidetty aika laajasti myös terrori-iskuna.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Kauhulla ja pelolla siihen on toki reagoitukin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Syynä ei ole ollut viha, vaan pavlovilainen aivopesu.

Tapahtumien kulku on todennäköisesti ollut seuraava: Kaveri tykkäsi hengailla homoklubeilla. Joku päätöksentekohierarkiassa sai asiasta vihiä. Pojalle pistettiin fatwa, synnin sovittaminen kuolemalla: Valita voi kahdesta tavasta ja vain toisella pääsee paratiisiin.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Yleinen tapa selittää tapahtuma, mm psykologisin syin, on läpeensä kotoisin näiltä leveysasteilta. Keski-Aasialla ja Islamillakin taitaa olla jotain tekemistä asian kanssa.

mikael torppa

***eräällä tietyllä uskonnolla ei ole mitään tekemistä tämän(kään) joukkomurhan kanssa.***

Niinpä - Islam ja homoseksualismi - https://aikapommi.wordpress.com/2010/11/29/islam-j...

Suosittelen jokaista lukemaan yllä olevan linkin, mikäli haluaa tietää miten islam todella suhtautuu homoseksuaalisuuteen, siellä missä Šaria (islamilainen laki) on korkeimpana lakina. Mm, Šariaa laajalti lainsäädännössään soveltavassa Iranissa, Mahmoud Asgari, 16, ja Ayaz Marhoni, 18, homo­seksu­alismin ri­kokseen syyl­lis­ty­neet ira­nilaiset teinipojat Khuzesta­nin maa­kunnasta, hirtettiin julkisesti oi­keu­den aukiolla Mashha­dissa 19.7.2005.

Tällä parin minuutin videolla mm, muslimit itse kertovat miten islam opettaa suhtautumaan homouteen - Jihad against the Gay - http://www.youtube.com/watch?v=6fv86Xk5ldQ

Käyttäjän JarnoTanner kuva
Jarno Tanner

se mitä nyt seurataan taitaa olla islamin tai siis islamismin romahdus...

Käyttäjän JarnoTanner kuva
Jarno Tanner

jännä juttu sinänsä, kristinusko on tullut aina vain suvaitsevammaksi siinä pitkässä juoksussa kun taas islamille on käynyt toisinpäin...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

.
.

Itseasiassa väite, että kristinusko olisi muuttunut suvaitsevaisemmaksi, ei tarkkaanottaen pidä paikkaansa. Sen ydinsisältö oli aikanaan niin vallankumouksellinen, että se katsottiin Rooman valtakunnassa ateistisuudeksi. Mutta inhimillinen krääsä sen ympärillä muuttuu aikojen saatossa.
.

Kun Paavali sanoo "kuolettakaa siis maalliset jäsenenenne," hän ei puhu pelkästään esim.seksuaalisten himojen hallittavana olemisesta vaan koko sen ruumis-hengellisen kokonaisuuden s y r j ä y t t ä m i s e s t ä, jota ns. vanha itsekäs AATU (sanasta Adam) meissä kaikissa syntymämme perusteella luontaisesti edustaa . Sen syrjään laittaminen on hengen työ, = on yhtä kuin työ, jonka Jumala itse hengellään tekee. Siihen ei pystynyt puritaanisuus, eikä muukaan ihmisestä itsestään nouseva tiukkahenkinen inhimillinen vaatimus, joka on vaikuttanut kuvaamme kr.uskon historiasta.
.
Samoin kuolettaminen koskee kaikkea ihmisen omasta
luonnosta nousevaa rakkaudetonta oman itsen korottamista,
tai itsekkyyden toteuttamista, sen kaikissa,
myös muodollista ja ulkokohtaista tiukkaa farisealaisuutta toteuttavassa
muodossa. Henki on vapautta,
- "Kristus teissä, kirkkauden toivo."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Tietenkin syyllinen on myös homofobia, joka velloo myös meillä Suomessa ja erityisesti Perussuomalaisessa puolueessa – tästähän tavallaan päästään johtopäätökseen, että homoavioliittoja vastustava (lue: homofobinen) Perussuomalaiset rp. on homofobiaan osallisena ainakin hieman syypää myös Orlandon hirmutekoon."

Varsin totta...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hieno juttu kun viitsinyt syyttää KD:tä tapahtuneesta! Soiniahan me kaikki voimme käyttää poliittisena tikkataulunamme!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta sinänsä, että KD jakaa ainakin suurelta osin "kristilliset arvonsa" yhdysvaltalaisten kristofasististen piirien kanssa ja on siten mukana tukemassa kulttuurien rajat ylittävää homofobiaa ...

http://www.massresistance.org/docs/gen2/14b/Finlan...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #16

No tulihan se sieltä! En ole muuten koskaan äänestänyt KD:tä, enkä näillä pelimerkeillä tule edes äänestämäänkään. Mutta kiitos kaunis kuitenkin!

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#10
"Perussuomalaiset rp. on homofobiaan osallisena ainakin hieman syypää myös Orlandon hirmutekoon."

Varsin totta..."

Tuota, tuota. Voisitko hieman perustella tuota väittämääsi. Tapahtuihan tämä veriteko sentään toisella puolen maapalloa, kymmenientuhansien kilometrien pääsä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tai sitten tuo teko johtui siitä, että Omar-herra, ahkera kyseisen klubin asiakas, tuli lähentely-yrityksissään torjutuksi. Islamillahan tässä ei tietenkään, luonnollisesti, ja hyvänen aika, ollut mitään tekemistä.

http://edition.cnn.com/2016/06/14/us/orlando-shoot...

Myöskään Ranskassa Magnanvillessa tapahtumat johtuivat jostain sattumanvaraisesta seikasta.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Sekä Max Jussilan, että Paanasen Heikin kuvaukset ovat loogisia joka tapauksessa,ja kun jos katsomme asiaa kulttuuristamme käsin. Jos taas katsomme sitä islamin sisältä, taitaa mennä Torpan piikkiin.

.
Mutta joka ikinen kerta, länsimaiset päättelevät syytä länsimaisin "aivoin."

Käyttäjän JarnoTanner kuva
Jarno Tanner

se mitä jossain vaiheessa näemme näytelmässä saattaa olla uusi germaani-diktaattori, toki ei saksassa vaan yhdysvalloissa (pohjiltaan aikastapitkälle germaanimaa), ja ne on niitä tehoikkaimpia siinä diktatuurin työssä koska lakien mukaan toimiva yhteiskunta (vaikkeivat itse niitä täysin noudattaisi ja osaisivat piilottaa laillisuuden kaapuun...)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Homofobia on tosiaan ns tietynlaisia heikkolahjaisia yhdistävä tekijä yli uskontorajojen. Eikä se ihan kaikissa puolupoliittisissa piireissäkään ole ihan tuntematonta.

Eksyksissä oleva, todennäköisesti muistakin ongelmista kärsivä yksilö sitten hakee vahvistusta ajatuksilleen. Ja ennemmin tai myöhemmin käy sitten näin.

Internet on uskontoa tehokkaampi paikka radikalisoitua oman suuntauksensa mukaan. Pitää tosin muistaa että 99,999 % ei radikalisoidu. Ongelmaksi jää nämä ongelmatapaukset.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mutta jos tilanne voisi olla myös päinvastainen? Joku heikkolahjainen ryhtyy omaa tyhmyyttään puolustamaan tätä homoistamiskulttuuria. Kuka sitten ottaa vastuun? Sinäkö vai ei kukaan?

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Islamin hengellisillä johtajilla on nyt hyvä tilaisuus tulla julkisuuteen tuomita tämä isku ja kehottaa kunnioittamaan homoseksuaalien oikeuksia.

Mitä sanovat Suomen imaamit? Matti Vanhasen mielipiteellä ei ole väliä...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#23

Tutkintahan on vielä kesken joten fiksummat jättävät uhreilla ratsastamisen väliin.
En kuitenkaan epäile hetkeäkään että aikanaan tietojen varmistuessa tämänkin tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan puhemiehen tekemiset tullaan eri uskontokuntien taholta tuomitsemaan.

Silloin punnitaan niiden tahojen rehellisyys jotka nyt koittavat tätä omassa säälittävässä ristiretkessään keppihevosena käyttää. Katse kohdistuu vähemmistöjen oikeuksiin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tomi, tasa-arvoisen avioliittolain kannattamisella tai puolustamisella ei ihan oikeasti ole mitään tekemistä joukkomurhan kanssa. Jos joku ne niputtaa, se jos mikä on äärimmäisen vastenmielistä uhreilla ratsastamista poliittisin motiivein. Yritin sitä tuossa blogissanikin viestittää, mutta ei tainnut mennä perille.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #25

Ikävä kyllä, Aitoavioliittolaisten FB-keskustelufoorumilla onkin jo ehditty ilakoida tästä kauheasta massamurhasta. Sellaista minun on hyvin vaikea ymmärtää.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #26

Siis mitä? Nyt kyllä vippas sikäli pahasti, että missään tapauksessa sivusto ei sellaista tule sellaisia kommentteja sallimaan, jos niitä väliaikaisesti olisi siinä hetken näkynytkin. Aidon Facebook- päivystäjät ovat virka-aikana töissä , eivätkä voi aina välittömästi reagoida tulleisiin kommentteihin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #25

Ainakin henkilökohtaisella tasolla minulla on aivan yhdentekevä se ns. tasa-arvoinen avioliitto, en liiemmin aja kun vastusta sitä.

Tomi näyttäisi olevan sitä mieltä että tuo muslimien suvaitseva tapa armahtaa HLB ihmisiä on ihan ok, he harrastavat uskontoa ja koska on uskonnonvapaus…

Sitä vastoin jos ihan oikea kristitty pitää kiinni siitä että avioliitto on miehen ja naisen välinen asia, se ei liity uskontoon ja uskonnonvapauteen, vaan se selitettään tasa-arvon vastaiseksi.

Pekka Heliste

Ei uskonto ole syypää mihinkään vaan ihmiset, jotka käyttävät uskontoa hyväkseen.

Aivan samalla tavalla käytetään muitakin aatteita hyväksi, aikoinaan Punaiset Prikaatit syntyivät NL kalastelun tuloksena

Tässäkin äärimuslimit käyttävät hyväkseen sitä tosiasiaa, että lännessä olevien muslimien joukossa on väkivaltaan taipuvaisia ihmisiä. Usein he ovat henkisesti epävakaita tai vain alttiita radikalisoitumiseen

Isisin eikä muiden ääri- islamilaisten ei kannata lähettää ketään länteen, sillä potentiaalia on riittävästi.

Ja paikanpäällä olijoiden etu on kielen hallinta, paikallistuntemus ja organisaatio- osaaminen eli he osaavat kaikki hallintorutiinit,joten he eivät jää kiinni typerien virheiden vuoksi

Orlandon tapauksessa henkilö oli koulutettu turvamies, joten hän osasi hankkia sopivat aseet ja aivan laillisesti

Lisäksi hän tunsi paikan turvajärjestelyt ainakin yleisellä tasolla ja varmaan hankki tietoa yhtiön tietojärjestelmien avulla

Kun aseota saa helposti niin tällainen verilöyly syntyy hetken mielijohteesta

Niinpä useimmat terroriteot on täälä paikanpäällä syntyneiden ja eläneiden tekemiä

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Islamissa asia menee hiukan toisella tavalla. Sen tekstit eivät kainostele väkivallantekoja, vaan kehottavat ja edellyttävät niitä.
Mitä Moskeijassa opetetaan?
Siellä opetetaan islamin tekstejä, joista koraani on vain yksi. Ison osan opetus-sisällöstä muodostaa ns. Hadith ja profeetan omaelämänkerrallinnen historia-aines.
Se on muslimin esikuva ja käyttäytymismalli. Muslimi tekee juuri niin kuin profeetta Muhammed tekee! Kun tuhatta lähentelevä Qurais-heimo kohtasi loppunsa Medinassa, se tehtiin juuri niinkuin isiksen videolla. Ja käytettiin ristikkäistä amputoimista. Lesket otettiin seksiorjiksi, ja myös vanhemmat tyttäret. Vielä samana päivänä. Muhammed tappoi omin käsin heitä tauotta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Orlandon ampujasta on tullut uutta mielenkiintoista tietoa: mikäli näitä tietolähteitä on uskominen, ampuja näyttää itse olleen Pulse-yökerhon vakiasiakas ja käyttäneen gay-deittipalveluita.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1465868798470?jako=faee...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Toistaiseksi esillä olleiden tietojen valossa ei voi päätellä, onko hän käynyt yökerhossa ja käyttänyt deittipalveluita vihansa nostattamiseksi vaiko mahdollisten homoseksuaalisten tunteidensa vuoksi. Kuvaukset tällä hetkellä viittaavat enemmän passiivis-aggressiiviseen tarkkailuun ja vihannostatukseen altistamisen kautta. Se on tavallista homovihaajien keskuudessa ympäri maailman. Nurkkaan vetäytyvät tarkkailijat herättävät aina kuppiloissa huomiota. Seksikumppaneita ei ole vielä ilmoittautunut.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

MTV:n jutusta nousi esiin myös perheen tiukka suhtautuminen alkoholin käyttöön. Tässä mielessä uskonnolla on jonkinlainen rooli. Saattaa olla että myös perheen suhtautuminen homoihin on ollut negatiivinen. Se ei käy jutusta ilmi.

Tiukoissa jehova- ja lestadiolaisperheissä on samanlaisia ongelmia alkoholin suhteen ja lapset oppivat salaamaan ja valehtelemaan. Heille kehittyy toinen minä.

Olisikin aika sekä muslimien että tiukkojen kristittyjen löysätä uskonnollista kurinpitoa. Seksuaalisille vähemmistöile tulisi sallia oikeus olla omia itsejään ja liian tiukoista alkoholisäännöistä pitäisi myös voida luopua.

Liian ahdasmielisillä säännöillä luodaan hirviöitä ja itseään vihaavia ihmisiä. Viha kanavoituu sitten sekä itseen että ulkopuolisiin. Seksuaalisten tunteiden piilottelu vain kasvattaa ongelmia eikä poista niitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

Pew tutkii näitäkin asioita:

http://www.pewresearch.org

Yhdysvalloissa erityisen harvat Jehovan todistajat, evankeliset kristityt ja mormonit ovat valmiita hyväksymään homojen avioliiton, muslimeistakin vain vähemmistö:

http://reason.com/blog/2016/06/13/in-america-musli...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #51

Tässä tyypillinen länsimainen tulkinta asian syistä ja juurista, ja taas mielikuvat eritoten ahdasmielisen kristinuskon synnyttämästä kompensaatio- reaktiosta. Islam on kuitenkin täysin vastakkainen opetukseltaan kristinuskoon nähden, vaikka sen suhde vaikkapa alkoholiin on samansuuntainen. Se ei tunne esim. syyllisyyttä, siinä ei ole perisyntiä, ei mitään senkaltaista itsensä erittelyä, joka on meille tuttua.

Jehovalaisuus taas ei edusta ollenkaan kristinuskoa. Lestadiolaisuus kyllä omanlaistaan ja ainutlaatuista pohjoista yhteisökristillisyyttä, jossa ei kuitenkaan suosita henk.koht. jumala-suhdetta, eikä vuorovaikutusta Sanan kanssa muuten kuin yhteisön kautta, ja yhteisön ehdoton auktoriteetti ylittää sanan piirtämät rajat. Sen historiallisena taustana on tilanne, jossa viimeiset viljat poltettiin viinaksi.
.
Mutta teoria seksuaalisten tunteiden vallallepääsyn parantavasta vaikutuksesta ei kuitenkaan ole ihan totta, se kulkee samassa linjassa kuin agressioiden purkamisen muka vapauttava myytti. Rajat eivät vain kiristä ne myös suojaavat.Ihmisessä on monenlaisia psyykkisiä mekanismeja, ei pelkästään ahtautuneita seksuaalisia tarpeita.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Homothan ovat erittäin mustasukkaisia, ehkä kysymys olikin siitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Philadelphialainen toimittaja kokeili, kuinka nopeasti rynnäkkökiväärin saa kaupasta. Seitsemän minuuttia kesti, ennestään tuntemattomalle asiakkaalle.

Kaikissa viimeisen parin vuoden joukkoampumisissa Yhdysvalloissa aseena on ollut AR-15. Eihän se rynkky itse pahantahtoinen ole, mutta täytyy olla äärimmäinen pölvästi, jos ei halua rajoittaa tuollaisen myymistä yksityisille ihmisille. Tämä Mateenhan oli jopa terroristiepäilty, mutta osti laillisen aseen luvallisesti.

Tietenkin Mateenin tapainen itsemurhaa suunnitteleva kaappihomo vetoaa mieluummin uskontoon kuin vihaan. Onhan näillä rikoksilla yhteys islamiin. Mutta, kuten Obama ja monet muut ovat jo todenneet, keinojen tapausten estämiseksi pitää olla samoja kuin missä tahansa koulu-, sairaala- ja elokuvateatterimurhissa.

Tapaukset ovat "home grown", kotimaassa kypsynyttä terrorismia. Kukaan ei ollut lähettänyt sen kummemmin San Bernardinon kuin Orlandonkaan ampujia. He olivat löytäneet netistä Isisin siunauksen omin päin toimimiselle.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Jos tuo oli terrori-isku, niin se oli kyllä ensisijassa islamilaista terrorismia, ei "home grown". Henkilöiden taustat ovat olleet islamilaisissa maissa, sekä inspiraatio/oikeutus on saatu islamilaisista maista/niistä peräisin olevasta islamintulkinnasta.

Home grown viittaisi täysin kotimaassa kypsyneeseen terrorismiin, eikä mitään näistä (San Bernardino, Boston, Orlando) voi pitää mielestäni sellaisena, koska niin paljon aineksia näihin on tullut ulkomailta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voihan sitä islamilaiseksi terrorismiksi kutsua, mutta se on t ä y s i n kotimaista. Kyseessä ovat ihmiset, jotka ovat vasta aikuisina keksineet keppihevosekseen tutustua netissä poliittiseen terrorismiin. J o k a i n e n näistä tapauksista on Yhdysvalloissa syntyneiden tekemä rikos.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #40

Siinäkin tapauksessa ideologia olisi erittäin vaarallinen, koska se saa tekemään terrori-iskuja oman maan kansalaisia vastaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #44

Kuvitteletko vakavissasi jonkun suomalaisen ajattelevan, että Daeshin ideologia ei ole vaarallinen? Miksi aseintoilijoiden pitää vastustaa kaikkia konsteja, joilla ideologian inspiroimia käytännön toimia yritetään rajoittaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #47

Ei se ideologia pelkkä Daeshia ole. Kuten sanottu jo monta kertaa, monessa maassa on kuolemtuomio jne.

Aseita kannattaisi USA:ssa varmaankin rajoittaa joidenin aseiden (rynkyt tms.) suhteen...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

AR-15 ei ole rynnäkkökivääri. Sen muuttaminen sarjatuliaseeksi on Yhdysvalloissakin kiellettyä. Saman aseen saa aivan laillisesti ostaa Suomessakin.

Niko Sillanpää

Koko gun control / 2nd Amendment -juttu onkin tässä vain red herring, jolla epätoivoisesti yritetään johtaa keskustelua harhaan. Tässä kyse on terrorismista, tarkemmin islamilaisesta terrorismista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #69

Kokoomuslainen Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula katselee asioita Atlantassa:

"Vasemmistolle syy löytyi aseiden helposta saatavuudesta. Oikeisto osoitti sormella radikaalia islamia. Molemmat ovat oikeassa...

...Oikeiston asefetismi asuu terveen järjen ulottumattomissa. Tammikuussa senaatin demokraatit yrittivät saada läpi lakialoitteen, joka olisi kieltänyt aseiden ja räjähteiden myynnin epäillyille terroristeille. Aloite kaatui republikaanien vastustukseen.

Debatti aseista on ohi, ja aselobby voitti. Orlandon tragedia ei muuta mitään. Ja se on tragedia itsessään."

http://suomenkuvalehti.fi/americana/orlandon-joukk...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Laki pitäisi muuttaa, kuten Australiassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #70

Ranskassa Magnanvillessa murhattiin poliisikomentaja ja tämän ystävätär, puukolla tällä kertaa. Mukana ollut lapsi pelastui vain siitä syystä, että poliis ampui murhamiehen, muslimi tämäkin tekijä, taas niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin.

Yhtäkään muslimien terrori-iskua ei ole Euroopassa tehty tavallisten kansalaisten laillisilla aseilla eikä tulla tekemään jatkossakaan. Siitä huolimatta EU haluaa rajoittaa kansalaisten oikeutta omistaa aseita. Suomi ja Tshekki ovat olleet voimakkaimmin uutta asedirektiiviä vastaan, vaikka aseita on esimerkiksi Suomessa huomattavasti vähemmän kuin Saksassa, Ranskassa, Itävallassa tai Sveitsissä. Ei islamilaista terrorismia kyetä laillisen aseen omistamista rajoittamalla lopettamaan, siihen tarvitaan aivan toiset keinot.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #70

Epäilyt Orlandon tekijän terroristiyhteyksistä oli tutkittu ja pitävää ei löydetty. Tällöin oikeusvaltiossa luovutaan epäilyistä, joku ei voi olla ilman substanssia epäiltynä loppuelämäänsä. Lisäksi tekijä olisi saanut joka tapauksessa tuliaseita ammattinsa vuoksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kun viime aikojen terroritekojen tekijät itse ovat kertoneet tehneen kauheutensa sen ja sen nimeen on hyvä, että humanistiystäväsi näkevät tämän taakse. Kyseessä on pahuus jota vastaan tulee taistelly hyvän voimalla, suvaitsemalla kahta kauheammin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos haluat tulkita aselakien kiristämisen suvaitsemiseksi, ole hyvä. Minkälaisella pahuudella muuten itse taistelisit joukkomurhaajia vastaan?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Maailma koostuu yksilöistä. Maailmassa taistelee hyvyys ja pahuus. Muita määreitä on mutta ne ovat kaikki samanarvoisia ja niitä tulee suvaita. Jos ylipäätään aselakeja kiristetään, niin voi joutua odottamaan pyssyä viikon sijaan kaksi. Tällöin hyvyys voi ehtiä voittaa. Jos taas puhutaan ko. vartijasta tulee heiltä poistaa aseet kokonaan, vaaratilanteet tulee voittaa hyvyydellä. Joukkomurhaajakin on yksilö, jonka on ottanut valtaansa pahuus. Pitää myös muistaa, että kun on tarpeeksi hyvä paha unohtaa , että laittoman saaminen on vielä helpompaa kuin laillisen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Et voi olla tosissasi. Aseen saaminen ei ole eikä tule koskaan olemaan ongelma. Laillisesti tai laittomasti. Suomessakin rikollisilla on jo ja jokainen muukin halutessaan varmasti löytää esim. netin kautta jossei nyt sinkoa niin jonkin muun aseen.
Ongelma on ollut, on ja tulee olemaan innokkuus, motiivi ja syy käyttää asetta kaikinlaisiin kauheuksiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Australia otti käyttöön äärimmäisen tiukat asemyynnin rajoitukset vuonna 1996. Sen jälkeen maassa ei ole ollut ainoatakaan joukkoampumistapausta. Yksittäisiä ampumissurmiakin tapahtuu teollisuusmaista ylivoimaisesti vähiten. Ylivoimaisesti eniten niitä tapahtuu tietenkin Yhdysvalloissa. Suomessakin poikkeuksellisen paljon, joukkoampumisia etenkin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #39

Australia on maailman eheimpiä maita, kokonaisuuksia. Ei ole syytä ammuskella. Suomessa on hyvä ettei jokaisella ole asetta koska muuten nämä päivittäiset intohimo, juoppojen mittelöt päättyisivät paljon useammin huonosti. Amerikan tilanteen taas tietää kaikki.

Tällä taas ei ole mitään tekemistä suunnitelmallisten terroritekojen kanssa. Niissä ei hamuilla mitähän käden ulottuvilla olisi vaan niitä mietitään ihan eri vinkkelistä jolloin halutessa se asekin löytyy keinolla jos toisella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

Mistä tiedät? Niin Sandy Hookissa, San Bernardinossa kuin Orlandossakin ase oli ostettu kaupasta omalla nimellä. Onko tosiaan niin vastenmielistä yrittää edes hidastaa joukkomurhaajia? Yhdelläkään maailman ihmisellä ei ole minkäänlaista asiallista käyttöä AR-15:lle, ei yhdelläkään, ei edes suomalaisella reserviläisellä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #42

Logiikkasi on jälleen kerran lyömättömän nurinkurista. Olet toki oikeutettu mielipiteeseesi. Aselaeista hokeminen tässä kohtaa on samaa kuin je suis paris somekampanja jolla päästään itse aiheen, suunnitelmallisten terroritekojen, ohi kunnes se katoaa taas mielestä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos kielletään kaikki, aseet uskonnot, pahat puheet ja ajatukset, silloin varmaan saadaan rauha maan päälle.

Täältä saa välillä lukea niin kirkasotsaisia ja maailmaa syleileviä kommentteja että.

Ihminen tappaa toisen, jollei pyssyllä, niin sitten jollain muulla, historia osoittaa, että ei maailmassa ole mitään uuttaa ja mullistavaa rauhaa saavutettu, kaikki menee niinkuin aina ennenkin.

Antaa jenkkien tappaa siellä toisiaan sen minkä ehtivät, oikeustoimikelpoisia sielläkin äänestäjät ovat(tietääkseni) ja kansa ei siellä taida haluta rajoitteita aseisiin. Siinäpähän sitten nautiskelevat tilanteesta.

Mua ei kiinnosta yhtään, mitä nuo siellä tekevät, kunhan vaan pysyisivät rajojensa sisällä, eivätkä esiintyisi maailmanpoliiseina ja sekottaisivat muutkin valtiot omiin sotaseikkailuihinsa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten hyvin tiedät, Suomi on näissä ampumalla tehdyissä joukkomurhissa ihan kärkipäässä, vaikka ei Yhdysvalloille pärjääkään.

Jotenkin tulee mieleen puolen vuosisadan takainen keskustelu nopeusrajoituksista. Suomessa kuoli viitenä vuonna peräkkäin liikenteessä yli 1 000 ihmistä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ratkaisu sitten olisi se aseiden rajoittaminen ilmeisesti?

Mulla ei ole mitään sitä vastaan, tappaminen ei siihen kuitenkaan lopu, ne ketkä aseen haluaa, sen myös saa.

Taitaa vaan jäädä taas tällaiseksi toivotaan, toivotaan mielipiteeksi, epäilenpä, että sellaista eduskuntaa ei Suomeen tule, joka tästä enemmän rajoittaisi aseiden käyttöä.

Toivossa on hyvä, eää, ja saahan siitä itselleen hyvän mielen, kun näitä hyvä ideoita esittelee, enää puuttuu maailmanrauha ja saasteeton energia :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #54

Kunhan nyt edes muuttaisivat sitä Yhdysvaltain aselakia pohjoismaiseen suuntaan. Australian säännöistä ei varmaan ihan heti kannata haaveilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Eli lopuksi on todettava, erästä väsyksiin hoettua kliseetä mukaillen: eräällä tietyllä uskonnolla ei ole mitään tekemistä tämän(kään) joukkomurhan kanssa."

ISIS ei painata jäsenkirjoja eikä jaa laminoituja jäsenkortteja. ISIS:in jäseneltä ei kysellä kuittia maksetusta jäsenmaksusta. Se on löyhä ameebamainen organisaatio, joka kokoaa jäsenensä lähinnä internetissä tapahtuvan kommunikaation avulla.

Jos terroristi on muslimi, on käynyt moskeijassa imaamin indoktrinoitavana ja ennen hirmutekoaan ilmoittaa tekevänsä sen Allahin nimeen, niin vaikea on tässä kiistää uskonnon vaikutusta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Syy on aina lapsuudessa, vanhemmissa. Tässä tapauksessa Mateenin vanhemmat huonosti kotoutettu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Niinhän siinä yleensä aina käy, että kun oikea vastaus hylätään kelpaamattomana, niin ongelmissa ollaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Viime tietojen mukaan ko. mies radikalisoitui internetissä joten internet tulisi kieltää? Tästä saisi uuden sfäärin vihapuhekeskusteluun mikäli se jotain kiinnostaisi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oliko tuon tarkoitus liittyä minun kommenttiini? Kommenttini siis tarkoitti, että oikea vastaus otsikon kysymykseen on kyseisen afgaanimiehen nimi. Rikokseen syyllistyy aina ihminen (tai ihmisiä), ja siten niitä tulisi myös käsitellä. Ongelmiin joudutaan aina jos jotain muuta kuin ihmisiä aletaan syyttämään rikoksista.

Niko Sillanpää

Jonkin geneerisen "vihan" kiinnittäminen tämän terrori-iskun syyksi on yhtä informatiivista kuin toteaminen, että sateella kastuu; Se ei auta ketään ymmärtämään tapahtuneestä mitään, mikä ei olisi itsestään selvää. Sama pätee motiivin selvittelyn jättämiseen toiseen yleisen tason ilmiöön eli homofobiaan.

On naurettavaa, kuinka aktiivisesti ja suurella vaivalla erilaiset "liberaalit" mediatoimijat ja kansalaiset Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa pyrkivät häivyttämään islaminuskon ratkaisevan merkityksen tämän terrori-iskun taustalla.

Islam on pyhistä kirjoituksistaan lähtien olemuksellisesti homovihamielinen, mikä käytännön tasolla ilmenee jo siinä, että kymmenessä islamilaisen kulttuuripiirin maassa homoseksuaalisuus on rikos, jonka rangaistusskaalassa on kuolemantuomio.

Islamin merkityksen häivyttäminen näissä tapahtumissa on paitsi älyllisesti ala-arvoista, niin myös yhteiskunnallisen keskustelun kannalta tuhoisaa.

Kyseessä on islamilainen terrori-isku lukuisten islamilaisten terrori-iskujen sarjassa. On tyhmyyttä, hulluutta ja pelkuruutta olla kutsumatta tapahtunutta miksikään muuksi.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Monella on kova kaipuu yksinkertaisiin ja varmoihin selityksiin. "Islam" on helppo selitys ja epätarkka yleistys.

Breivikin, Mateenin, Pariisin tappajien, kouluampujien jne. tekoja, tai muita, vaikkapa natsien hirmutöitä on selitetty paljon ja syvällisesti. Mutta sen jälkeen kun muut selitykset on kaluttu loppuun jäljelle jää "emme tiedä miksi".

Mitä Sillanpää edellä luettelee Islamista on totta. Mutta mikä on "kriitikoiden" ratkaisu: jatkaa Islamin sättimistä ja sen "merkityksen korostamista". Johtaako se johonkin, ja jos johtaa, parempaan vai huonompaan?

Islamia ei saada miljardilta ihmiseltä pois. Ainoa toivo on, että se muuttuu. Mikä olisi realistisin strategia edistää Islamin muutosta?

Usein näkee prosenttilukuja, kuinka moni muslimi kannattaa mitäkin ikävää ja pahaa asiaa. Totta. Miten niistä lopuista prosenteista saadaan alkuun muutos? Miten sitä autetaan?

Pyhät kirjoitukset eivät ole selitys uskonnon voimalle. Pahojen tekojen polttoaine tulee muualta. Sillanpää ei usko "geneeriseen vihaan". En minäkään, mutta uskon, että sateella kastuu. Se tieto voi auttaa keksimään sateenvarjon.

Niko Sillanpää

Ei ylipäätään ole mitään realistista strategiaa edistää islamin muutosta (en edes usko, että islam itse voi reformoitua, mutta sen kulttuurin piirissä olevia henkilöitä voi sekularisoitua). Eikä meillä edes ole mitään sellaista velvollisuuttakaan. Muutos tapahtuu sisäisesti, jos on tapahtuakseen. Mutta meillä on velvollisuus suojella itseämme, yhteiskuntajärjestelmään ja hyvinvointiamme.

"Mutku se on kompleksinen"-argumenttia hoetaan usein tässä yhteydessä. Se on nollan arvoinen argumentti, joka ei lisää millään tasolla tietoamme tai ymmärrystämme asiasta, vaan on puhdas väistö. Jos haluaa kritisoida jotain ajattelua tai mallia, ainoa tapa on näyttää, miten ajattelu menee pieleen ja kuinka paljon. Toiminnan kannalta voin hyvinkin tyytyä vaikka 70 selitysasteeseen. Jos joku sen takia putoaa väliin, sitten putoaa.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #83

No oletetaan että 70 prosenttia on selitettävissä. Oletetaan että puolet siitä on uskonnon voimaa ihmisessä. Toinen puoli on jotakin, mihin psykologeilla ja lääkäreillä saattaa olla sanottavaa. "Islam-kortti" on siis korkeintaan 35 prosentin arvoinen. Siitä puhutaan ikään kuin se olisi 100. Siihen uskovat keskittyvät parjaamaan siihen toiseen 35 prosenttiin luottavia ja syyttelemään väistelystä ja päin vastoin. Itse pidän nämä mieluiten samassa paketissa, mutta kaikkia osaselityksinä.

Islamia on jo reformoitu vaikkapa sufilaisuudessa. Mutta sekularisoituminen on toivottavin suunta. Täällä esiintyvä "islam-kritiikki" tuskin on omiaan auttamaan sitä kehitystä. Miksi pannaan paljon paukkuja asiaan, joka ei edistä tavoitteita?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #83

Sillanpää: "meillä on velvollisuus suojella itseämme, yhteiskuntajärjestelmään ja hyvinvointiamme."

Vielä prosenttilinjaa: kuinka suuri osuus siitä suojelusta on sen varassa mitä tapahtuu rajojemme sisällä, mikä osuus lähialueella ja mikä osuus kaukana meistä, muualla maapallolla? (Tästäkin voinee olla monia näkemyksiä ilman että mikään niistä on ristiriidassa keskenään.)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Tässä oivaa pohdintaa. Islamissa kuitenkin juuri kirjoitukset ovat siellä väkivallan takana. Muslimit ovat velvoitetut seuraamaan Muhammedin esimerkkiä. Mutta muuten on menossa sellainen käymistila islamin piirissä, että kun keskiverto muslimi saa tietää mitä hänen pyhät tekstinsä sanovat, erittäin moni on valmis jättämään islamin. En ihan muista tuota prosenttilukua. Ja isiksen jälkeen yhä useampi.
Lähi-Idässä onkin suuri kiinnostus kristinuskoa kohtaan, tosin se on tehtävä salaa ja harkitusti, ettei mene heti henki.
Somalialais/kenialais-taustainen Ayaan Hirsi -Ali, ent. muslimi, puhuu usein siitä, että muslimien olisi löydettävä uusi rauhanomainen uskonto. Koska Juutalaisuuteen kääntyminen kestää kauan, hän näkee kr.uskossa hyvän mahdollisuuden. HIRSI ALI ON ITSE TÄLLÄ HETKELLÄ ATEISTI.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin se menee kun sanotaan, että tämä on yksilön tekemä rikos, ei kuvasta koskaan koko muslimiväestöä.

Miksei sitten sanota, että tämä on yhden aseenomistajan rikos, eikä koskaan kuvasta kaikkien aseenomistajien toimintaa. :)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämän ihminen on yksilö - logiikan (puutteen) ristiriidan näkeminen on niin itsestäänselvyys, että moni sen edessä hämmentyy.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Vertauksesi eri tapauksissa on kyse eri kategorioista: oikeusteoriasta ja omistusoikeudesta. Se, että ihminen ei ole vastuussa toisten ihmisten teoista on oikeusteoreettinen kysymys. Omistusoikeus taas on yhteiskunnallisesti määritelty asia, jolla on varsin monia eri rajauksia – omistusoikeus ei voi koskea ihmistä, metsämarjoja ja niin edelleen. Nämä rajaukset tehdään usein varsin pragmaattisesti yhteiskunnan kokonaishyödyn kannalta – metsamarjojen kohdalla, koska muuten käytännössä kaikki jäisivät metsiin. Ne poimijat ja muut kulkijat tietenkin aina harmittavat maanomistajia.

Lainsäädäntö on usein jossain määrin utilitaristista – kuinka arvokas jokin asia jollekin väestöryhmälle verrattuna siihen, kuinka haitallinen se on toiselle ryhmälle. Suuri haitta pienelle vähemmistölle voi olla yhtä merkittävä kuin pieni arvo suurelle enemmistölle. Onko tärkeämpää pitää kiinni tiukasta omistusoikeudesta kuin että jotkut menettävät sen vuoksi henkensä, vaikkapa kuolemalla nälkään? Tai voidaanko sillä, että pari sataa ihmistä kuolee vuodessa liikenteessä, perustella turvavyön käyttöpakko kaikille? Toisaalta tietyt oikeudet ovat laissa luovuttamattomia, kuten vaikkapa viattoman ihmisen tappaminen toisten pelastamiseksi. Sinällään nämä ovat vaikeita moraalifilosofisia ongelmia ilman selkeitä vastauksia. Demokratiassa käytännössä usein tehdään utilitaristisia päätöksiä – vähemmistöille tärkeät asiat vaikuttavat, koska niiden vastustaminen ei ole enemmistölle kovin tärkeää.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Suomessakin islamistit tekivät vuonna 2011 terroristi-iskun pride-paraatiin heittämällä väkijoukkoon savupommeja, kyynelkaasua ja paprikasumutetta.

Samoin islamistit ovat tehneet polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin, joissa piilottelee heitä paenneita pakolaisia.

Suomessa edes konservatiiveilla ei ole mitään homojen oikeuksia vastaan, jopa homoavioliitot on Suomessa vihdoin hyväksytty kansan laajalla tuella. Erityisesti kristilliset ovat kannattaneet homojen vihkimistä.

Aseet eivät tapa ihmisiä, kovat jätkät tappavat. Aseilla.

</peikkotila>

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sandy Hookin jälkeen Yhdysvalloissa on ollut vajaassa neljässä vuodessa tuhatkunta joukkoampumista. Muutama niistä on liittynyt islamismiinkin – tämä Orlandon tapaus epäilemättä.

Kuitenkin: Pekka-Eric Auvinen, Matti Juhani Saari...

Niko Sillanpää

Tuhatkunta? Puheena olevia joukkoampumisia on Yhdysvalloissa keskimäärin 11,4 per vuosi:

https://www.fbi.gov/news/stories/2014/september/fb...

Käyttämäsi "gunsarecool"-reddit-ryhmän määritelmä joukkoampumiselle on höpönlöpöä.

Mutta kiitos taas kerran Vuorelalle ja Grönroosille gutmenschien absoluuttisesti parhaan suorituskyvyn demonstroimisesta. Mutta ei se kai oo häpee, kun se suorituskyky on nimittäin identtinen keskimääräisen toimittajan kanssa.

Kovin näyttää tällä kertaa olevan helppoa rinnastaa Omar Mir Seddique Mateen yökerhojoukkomurha kouluampujiin siinä, missä psykoottistasoisesti häiriintyneen Anton Lundin Petterssonin tekemä koulumurha ei kuulemma rinnastunut kouluammuskeluihiin, vaan nähtiin "äärioikeistolaisena terrorismina". Tämä siitä huolimatta, että tekijällä ei ollut yhteyksiä äärioikeistoon, eikä hän tiettävästi (itsemurhakirjettä ei koskaan julkaistu) pyhittänyt tekoaan millekään liikkeelle tai ajattelulle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomessa tehtiin viime vuonna vähiten henkirikoksia 30 vuoteen, eikö olekin kauheaa tässä aseitten luvatussa maassa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1465874631353

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #77

Tämä tieto ei kiinnostanut viime vuonna juuri ketään, kun kaikilla oli kova kiire puhua turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #78

Huoh. Suomalainen mies juo, hakkaa ja tappaa on kyllä ihan vakioaiheita ja tässä tapauksessa viimeisestä kumpuavat väline, ase - keskustelut kieltovaatimuksineen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #79

Vakioaiheita ehkä ovat, mutta niitä ei estetä pelkästään toteamalla niiden kuuluvan elämään. Ja onhan se hyvä että henkirikosten määrä kääntyy laskuun.

Aserajoitukset Yhdysvalloissa voisivat olla paikallaan, mikä on helppo todeta näin jälkiviisaasti Orlandon tapauksen jälkeen. Rajoitukset eivät tietenkään ole täydellinen ratkaisu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #78

No nyt oli kuitenkin kyse henkirikoksista, ei raiskauksista

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Eduskunnan puhemiehen sanat Pariisin viime marraskuun tapahtumien jälkeen:

"Pariisin terrori-iskut ovat järkyttäneet meitä syvästi. Terroristien hyökkäyksissä menehtyi 129 ihmistä ja 352 haavoittui. Tällaisille teoille ei voi olla mitään hyväksyttävää selitystä. Meidän tulee toimia entistä vahvemmin kansainvälisessä yhteistyössä. Toivo ja hyvyys voittavat aina pahuuden ja avoin demokratia harvainvallan.

Esitän eduskunnan puolesta surunvalittelut kaikille Pariisin iskujen uhrien omaisille ja läheisille sekä Ranskan kansalle ja kaikille Ranskassa asuville."

Eduskunnan puhemiehen sanat Orlandon tapahtumien jälkeen:

"Järkyttävä isku Orlandossa Yhdysvalloissa pysäytti meidät. Joukkoampumisessa menehtyi 49 ihmistä ja haavoittui yli 50. Tällaiselle teolle ei ole mitään hyväksyttävää selitystä. Väkivallasta ei koskaan seuraa mitään hyvää, vaan ainoastaan uusia ongelmia.
Suurin suru koskettaa tietenkin uhrien omaisia ja läheisiä. Esitän eduskunnan puolesta surunvalittelut kaikille Orlandon iskun uhrien omaisille, läheisille ja ystäville."

Joitakin eroja: Pariisissa siis tehtiin terrori-isku, jonka vuoksi surunvalittelut kohdistettiin uhrien omaisten ja läheisten lisäksi Ranskan kansalle ja maassa asuville.

Orlandon isku oli joukkoampuminen. Surunvalittelut omaisille, läheisille ja ystäville.

Poliittista korrektiutta? Etsimättä suurempia syntyjä syviä näiden kahden osanoton tiimoilta, jokainen voi pohtia eroja vaikkapa tämän blogiavauksen ja kommenttien perpektiivistä. Oliko näissä tapahtumissa sellaisia oleellisia eroja, jotka johtivat epäjohdonmukaiselta vaikuttavaan viestintään?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itse asiassa republikaanit antoivat juuri periksi ja parista lakien kiristämisehdotuksesta päästään äänestämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset