Opetushallituksen totalitarismitalkoot

Tiistain kohu-uutista on käsitelty nyt hurjalla innolla niin somessa kuin täällä blogeissakin. On väännetty rautalangasta, mitä Opetushallituksen kouluille määräämissä ohjeissa ”Tasa-arvotyö on taitolaji”sanottiin. Kiellettiinkö kutsumasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi? No, ei. Koko nivaska puhuu itsekin koko ajan tytöistä ja pojista, joten se rikkoo omaa oletettua ”kieltoaan” joka sivulla ja moneen kertaan.

Suurin osa ohjeista on itsestäänselvyyksien hokemista, kuten että oppilaita ei saa arvioida stereotypioiden perusteella, ja jokaista pitää kannustaa omien taipumustensa mukaisiin urasuunnitelmiin ja ainevalintoihin. Voisiko kukaan tällaisesta eri mieltä ollakaan? Luulin että näin on ollut jo omista kouluajoistani lähtien – muistan tästä puhutun opintojen ohjauksessa jo silloin. Ja niistä omista kouluajoistani on kauan!

Siksi en mitenkään usko, että tämä kohua herättänyt Opetushallituksen ohjeistus on tehty siksi, koska on vasta nyt keksitty, että oppilaita pitää kohdella oikeudenmukaisesti ja heidän erityispiirteensä huomioiden.

Luin nivaskan uudestaan. Toisella lukukerralla sivuutin liturgiat ja itsestäänselvyydet yllä mainitsemaani liittyen. Mieleen jäi kolme asiaa.

-Joka ikisessä aineessa ja joka ikisessä opintokokonaisuudessa on tuotava esiin ”sukupuolten moninaisuus”. (Sääliksi käy niitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvia, jotka eivät haluaisi tätä asiaa alleviivattavan joka ikisellä historian- liikunnan- kotitalouden tai matematiikantunnilla)

-Jos opettaja on sitä mieltä, että sukupuolia on kaksi, kuten luonto/Luoja hänen mielestään on luonut, opettajalla on väärä mielipide, josta hänen on kasvatettava itsensä pois.

-Oppilaita ei saa kiusata sukupuolen tai sen erilaisuuden vuoksi. Ja tämä on ehdottomasti kannatettava asia! … kunhan vain Opetushallitus ei itse kannustaisi vielä vastenmielisempään kiusaamiseen: ”Tasa-arvotyössä voidaan myös käyttää videointia eli nauhoittaa koulun arkisia tilanteita ja analysoida niitä sukupuolten tasa-arvon kannalta" (s. 58)

Näiden seikkojen lisäksi tässä Opetushallituksen sekoilussa puhuttiin ristiin (alkupuolella kehotettiin välttämään ajatusta, että esim. pojat ovat huonompia jossain kuin tytöt ja päinvastoin, ja loppupuolella todettiin juuri tämä sama asia faktana) sekä syyllistyttiin orwellilais-totalitaristiseen koukeroiseen saneluun.

Oma vaatimaton toiveeni on, että opettajakunta nauraisi koko tekeleelle, tai laittaisi sen koulun vitriiniin esimerkkinä äärimmäisen kehnosta argumentoinnista sekä ennen kaikkea surkuhupaisana dokumenttina omasta aikakaudestaan ja sen typerimmistä poliittisista ideologioista.

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu