Tuulan kliseeklinikka

Trumpetti soi Suomen medialle

Monet viisaat ovat jo kerinneet kirjoittamaan, mitä hyvää tai huonoa Trumpin ns. yllättävä valinta tuo nyt Suomelle, Euroopalle, Amerikalle ja maailmalle. 

Yhden kiistämättä tervehdyttävän asian sen on suorastaan pakko tuoda suomalaiselle medialle. Suomen valtamedian on nyt viimeistään katsottava peiliin, mikäli se aikoo perustella olemassaolonsa tiedonvälittäjänä, siis kirjaimellisesti mediana  Suomen kansalle. Sen on nyt viimeistään tajuttava, että maailmasta on kerrottava puolueettomasti se, mitä siellä oikeasti tapahtuu, eikä muokata mediasta jonkin rinnakkaistodellisuuden esittelykenttää, jossa uutisotsikot ja niiden sisällöt määrääytyvät oman ideologian, toiveiden, pelkojen sekä poliittisen korrektiuden sääntöjen mukaan. Sitten kun tuo oikea todellisuus lyö mediaa kasvoille, on todella tekopyhää ja etenkin säälittävän turhaa olla enää "yllättynyt" tai "shokissa". Koska kukaan maailmaa avoimesti seuraava, omasta poliittisesta kannastaan riippumatta, ei ole ollut voinut olla näkemättä USA:n vaalien todennäköisintä lopputulosta jo kauan sitten, vaikka media on päivästä toiseen meille kertonut, että se "viimeinen naula" on jo isketty Trumpin poliittisen ruumiin arkkuun, ja Clinton on "selkeästi" voittanut kaikki vaaliväittelyt. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

35Suosittele

35 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juurikin näin.
Päätoimittajat koettavat nyt peitellä munaustaan "älyllisellä pohdinnalla" mitäs nyt ja kenen syy että tämä ihme tapahtui.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"mitä hyvää tai huonoa Trumpin ns. yllättävä valinta tuo"
Odotan miten hyvän määrä kirjoituksissa lisääntyy.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nämä vaalit olivat ilman muuta valtamedialle historian pahin rökäletappio niin amerikoissa kuin meilläkin.

Jos ote ei pikaisesti muutu, vaihtoehtomediat ja some kaappaavat muutenkin hiipuvan perinteisen osuuden haltuunsa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Onneksi meillä on vielä some.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Some on todellinen valemedia. Kenelläkään ei ole vastuuta mistään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #7

Eipä näytä valtamediallakaan olevan...

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #10

Mark Andersson. Mikä on valtamedia. Oletko lukenut rinnakkain Nykypäivää ja KansanUutisia Trumpista???

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #7

Totta puhut. Russofobiakin leimahti facebookin rasmus-ryhmässä, joka kutsuu itseään rasismin vastaiseksi ryhmäksi. Trumpin voitolla oli kyllä mielenkiintoisia lieveilmiöitä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suomalainen media oli yksimielisyydessään ja ylimielisyydessään Länsi-Euroopan kenties yksisilmäisin USA:n vaalilien ns. tiedottaja. Unohtui mikä on median rooli. Tulipahan taas kerran vahvistus siihen ,että sopuli-Suomeen mahtuu tasan yksi "totuus" kerrallaan. Punastukoot häpeästä. Riippuu tietenkin löytyykö kanttia tunnustaa virheensä.
Ks. myös blogini 4.11. samasta asiasta tällä samalla foorumilla hvyissä ajoin ennen vaaleja.

Jore Puusa

Martti Issakainen. Miten montaa lehteä seuraat?
Ihan oikeasti..Kymmentä???
Ovatko kaikki seuraamasi samaa puoluekantaa?
Käytkö kirjastossa lukemassa eri mieltäolevia lehtiä.
Kaikki Suomen sadat lehdet kirjoittavat eri tavalla, riippuen omistajastaan.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Jorelle. Seuraan aika monta. Pääasiassa nettilehtiä. Valitettasti paras tieto löytyy ulkomaisista lehdistä. Voisit kokeille esim. Ruotsin , Tanskan, UK:n ja USAn lehtiä. Niitä on n. 10 joita kannattaa seurata. Voisin suositella aluksi esim. Tanskan Jyllandsposten-lehteä tai Politiken-lehteä. Myös Weekend-avisen on hyvä. Näistä voi sitten edetä vaikka Daily Telegraphin ja Guardianin pariin.
etc.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Sanoisin, että kaikkein puusilmäisin.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Ylen aamu-tv oli tänään kuin ruumiinvalvojaiset. Toimittajien ja asiantuntijoiden kiemurtelevaa ja tuskaista olemusta seuratessa tuli pakostakin tunne että päästäisivät nyt nämä kärsivät ihmiset piinasta ja näyttäisivät vaikka niitä Metsoloiden uusintoja.
Varsinkin toimittaja Nicholas Wancken kärsimys sai tuntemaan myötätuntoa, kärsimys oli ilmiselvästi pahempaa kuin hänen muinaisessa chilinsyönti jaksossaan.
Nicholas Wancke on selkeästi näitä toimittajia jotka kokevat olevansa niitä oikeita valittuja. Siitä kertoo myös tässä hiljan tapahtunut haastattelu jossa Wancke haastatteli Ylen verkkopalvelujen tuottajaa yhtiön "Ikkuna"-mielipide vlogeista, joissa muutamat valitut kansalaiset kertovat ajatuksiaan erilaisista teemoista. Vapaasti lainaten Wancke lausui ohjelmassa: "Mutta nämä ihmisethän ovat Ylen ulkopuolista porukkaa. Eikö Ylesradiolla muka ole enää omaa mielipidettä?"

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Peiliin katsomisen sijaan media voisi katsella ympärilleen...

Nähtävästi se kun on tuijottanut pelkkää peiliä viime vuosina.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Suomesta puuttuu tyystin korkealaatuinen media. USA:ssa niitä on pilvin pimein. Jokaiselle maailmankatsomukselle löytyy laadukasta journalismia.

Olisiko Suomen Kuvalehti ainoa joka edes yrittää tavoitella laatujournalismin kriteereitä?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Taitaa SK nykyään taas olla – sen jälkeen kun Ruokanen häipyi sitä päätoimittamasta...

Jore Puusa

"Suomen valtamedian"
---------
Mikä on valtamedia?
Onko "Koiramme" lehti valtamediaa?
Onko " Turun Tienoo" valtamediaa?
Onko "Parnasso" valtamediaa?
Onko"Salon Seutu" valtamediaa?
-
Koska Suomen peruskoulussa ei opeteta mediakritiikkiä - voi kirjoittaja esittää toiveen- että valtamedian pitää alkaa olla puolueeton --- ilman biased asennetta.
Pöljä toive,
Tässä maassa nimittäin ilmestyy satoja lehtiä.
Jokainen peilaa omistajansa tarpeita. Pitäisikö oikestolaisen nykypäivän alkaa kirjoittaa siten että vasemmistolainen ihminen kokisi senkin lehden omakseen..ei tietenkään. Erillaisuudesta syntyy rikkaus ja maailmankuva.
Jos haluaa ajatella itse menee kirjastoon ja lukee päivässä vähintään kuusi-kahdeksan lehteä ja yllättäen huomaa etteivät ne kirjoita samoista asioista ollenkaan samalla tavalla.
Siten voi itse muodostaa käsityksen syyttelemättä imaginääristä valtamediaa. Jota ei edes ole olemassa.
HS: esim ei juurikaan lueta Vaasassa. Kalevaa ei juurikaan Turussa.
Jokainen toimittaja, kuten jokainen R kioskin myyjä noudataa selvitytymiskoodia jonka nimi on indoktrinaatio. Päivityksen kirjoittaja on ihan pihalla median toiminnasta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Joo. Tämä onkin juuri sellainen päivä, jolloin kannattaa sanoa, että juuri nimenomaan päivityksen kirjoittaja on ollut ns. pihalla, eikä mikään muu taho ;)

Jore Puusa

Pystytkö vastaamaan kommenttiini ilma koreografiaa. Olen ollut 40 vuotta työssä mediassa ja mielestäni olet faktisesti täysin pihalla valtamediaväitteinesi.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #18

En pysty. Mutta juuri nyt se(kään) ei haittaa. :) :) :)

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #19

Profiilisi...
hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet
---
ja kuitenkin kirjoitat valtamediasta samaa väsynyttä kamaa kuin suuri osa suomalaista jotka eivät tiedä mistä jutut ja kuvat lehtiin tulevat, mitä toimittaja joutuu huomioimaan, mitkä ovat median omistussuhteet jne.

Mikset itse ajattele omilla aivoilla, hae tietoa median toimintatavoista ja sidoksista ja kyseenalaista kliseet valtamediasta..

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #19

Älä nyt. Jore on pitkän linjan toimittaja...

Anteeksi! Eihän Jore ollutkaan toimittaja, vaan valokuvaaja. Mutta ehkä hän silti tietää jonkun teoreettisen valtamediaa edustavan tahon, joka teoreettisesti ei kuulu kaanoniin :D

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Loistava kirjoitus. Toivottavasti hesarin besserwisser saarikosket lukevat tämän. Heillä on paljonkin opittavaa objektiivisuudesta.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Erinomainen kirjoitus. Mistä tämä toimittajan oloinen kaveri on taas herännyt häiriköimään. Nyt jos koskaan, olisi kannattanut olla siipisulkiaan myöden.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Hyvä ja ajankohtainen asiakokonaisuus. Josta syntyy toivottavasti kattava ja avoin keskustelu.

Nimittäin. “Tiedotusvälineellä ei ole arvokkaampaa pääomaa kuin se, että siihen voi luottaa.” Näin lausui julkisen sanan neuvoston (JNS) puheenjohtaja Risto Uimonen Hesarissa (HS 11.7.2012 – sivu A6).

Lähestyn kommentissani asiaa lakisääteisen vakuutusten ja sosiaaliturvan näkökulmasta. Olen politiikan ja median tuntemisen suhteen maallikko.

Sain vuonna 2006 asioista kahden sanan oppitunnin, kun ihmettelin miten on mahdollista, että esimerkiksi työssään vammautuneita/sairastuneita voidaan kohdella näin härskisti ja mikseivät tiedotusvälineet avaa kafkamaista koneistoa? Sekä päättäjämme korjaa tiedossa olevia epäkohtia ja perustuslain vastaisuuksia.

Tuolloin, nyt jo edes mennyt, yli 30 vuotta mediassa toiminut ammattilainen; antoi kaksi avainsanaa käyttööni:

korporatismi
apparatsikki

Kun pyysin häntä kertomaan lisää, niin hän vain neuvoi, että kun olet saanut nuo sanat itsellesi selväksi, niin ymmärrät miten ja miksi suomalainen yhteiskunta sekä tiedotusvälineet Suomessa toimivat. Varsinkin, kun mennään todellisen valtakoneiston huipulle.

Sitä en osaa sanoa, että onko kyseessä faktaa vai fiktiota? Mutta onneksi on sosiaalinen media ja internetin hakukoneet. Ehkäpä jonain päivänä viralliset tiedotusvälineet uskaltavat ja saavat tarttua isoon kuvaan. Sekä avata sen eri kanteilta tarkasteltuna auki.

Olli Nurmi

Siinä, että Donald Trump on luonnevikainen rasisti ja naistenkähmijä, ei ole mitään puolueellista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset