Tuulan kliseeklinikka

Hallitus orjuuden ideasta innoissaan?

Suomen kieli on aina ollut synonyymeista rikas. Tiedämme, että vaikkapa karhulle on monia mainioita rinnakkaisilmaisuja. Myös sellaiset asiat, jotka ovat yhteiskunnallisen keskustelun keskiössä, saavat monia nimityksiä.

Valtaeliittimme, siis niin poliitikot, virkamiehet kuin tutkijatkin, ovat innolla osallistuneet uusien synonyymien luomiseen. Ajatelkaamme vaikka sellaista ikävähköä asiaa kuin ”työn teettäminen ilman palkkaa sanktioiden uhalla”. ”Orjuus” sekä ”pakkotyö” kuuluvat vanhakantaiseen sanastoon, eikä niitä ymmärrettävästi näe virkamiesten papereissa.

Tunnemme jo ns. kuntouttavan työtoiminnan. Sekin on tuota samaa synonyymiperhettä, siis työn teettämistä ilman palkkaa, sanktioiden uhalla. Tunnemme myös ”palkattoman työharjoittelun”. Myös se on työn teettämistä ilman palkkaa, sanktioiden uhalla. Mutta nyt saamme tälle ikävähkölle asialle taas uuden nimityksen, sillä hallitus on nimennyt kärkihankkeekseen ”osallistavan sosiaaliturvan mallin” luomisen. (Mikäli Ilta-Sanomien/Taloussanomien tämän päivän uutinen asiasta pitää paikkansa.)

Pitkäaikaistyötön ei saisi jatkossa enää pienenpientä työmarkkinatukeaan, ellei hän ansaitse sitä. Työmarkkinatuesta tulee ”osallistumistulo”, jota voi saada, jos osallistuu ”osallistumistoimintaan”. Ehdotusta uudesta mallista on hallituksen toimeksiannosta kehittänyt tänä vuonna professori Heikki Hiilamon johtama tutkijaryhmä.

On siis jälleen keksitty uusi synonyymi sille ikävähkölle asialle, siis työn teettämiselle ilman palkkaa, sanktioiden uhalla. Siitä tulee Osallistumistoiminta!  Vähän kyllä harmittelen, miksei tämän blogin otsikossakin mainitsemani vanha hyvä suomen kielen sana kelpaa hallitukselle eikä Heikki Hiilamon tutkijaryhmälle. Tiedän, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja rakkaalle lapselle halutaankin antaa monta nimeä, koska jotkut nimet ovat nätimpiä kuin toiset. Mutta sitä en ennen tämän uutisen lukemista tajunnut, kuinka rakkaaksi lapseksi Työn Teettäminen Ilman Palkkaa, Sanktioiden Uhalla on hallitukselle, virkamiehille ja tutkijoille muodostunut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Jari Kurvinen

Kyllä köyhät on jo ajettu niin kyykkyyn, että varmasti suostuvat tähänkin alistamiseen. Somessa tietenkin vähän asiasta tullaan purnaamaan, varsinkin kun pakkotyö ei kuitenkaan koske etnisesti edistyneitä kansanryhmiä. Muutama oikeasti eläkkeelle kuuluva syrjäytynyt saattaa sosiaalisten tilanteiden pelon takia riistää jopa mielummin hengen itseltään. Mutta ne ovat vain oheistappioita. Oikeastaan yhteiskunta voittaa aina näissä tapauksissa. Normi kansalainen painaa leuan rintaan ja rientää nöyrästi kohti uusia vastoinkäymisiä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tämä ilmaistyö on sellainen ikiliikkuja, joka keksitään koko ajan uudelleen, uusilla nimillä, ja aina siihen laitetaan jotkut hienot perustelut. Mitenkäs sen "palkattoman työnäytteen" kävi?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Se ei mene niin kuin filosofi esitti: mistä ei voida puhua, siitä on vaiettava.

Kun ei voitu puhua karhusta, sitten metsän omenasta, otsosta, kouvosta...

Ihmisoikeuksien julistuksen mukaan orjuutta ei voida hyväksyä, joten kierretään ongelma semantiikalla: asiasisältö ei sinänsä muutu, paitsi siltä osin, että klassisessa orjanpidossa isäntä huolehti orjan perustarpeiden täyttämisestä.

Onko sitten mitään syytä puolustaa (esimerkiksi asevelvollisena tai veronmaksajana) yhteiskuntaa, joka hyväksyy orjakäytännön tai sen tunnusmerkit tosiasiassa täyttävän käytännön. Käsitykseni mukaan ei, ehdottomasti ei. Yhteiskuntarauhan näkyvään murtumiseen voi toki olla matkaa, mutta murtumiseen kuluva on vain ajan kysymys, periaatteellisesti sitä murretaan kaikin tällaisin käytännöin.

Uuninpankkopojan päivän teksti aiheesta:

Takinkääntöä, keppiä ja osallistumistuloa
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Hyvä Jouni! Meinasinkin linkittää juuri tuon. Tekstin kommentit kannattaa todella lukea.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Miten toteuteyyasiin mm. toimialakohtaiset työssäoppimisen näyttöoikeudet?

Arto Jokisalo kirjoittaa näin: "Pääministeri Sipilän hallituksen 2015- oikeus- ja työministeri Lindströmin valmistelemaa työllisyyspolitiikkaa velvoittaa vuoden 2020 jälkeinen EU-rahoitus. Kansallisesti toteutetut EU:n rakennerahastorahoitukset muuttuvat useamman jäsenmaan välisiksi yhteishankkeiksi ja -projekteiksi suoraan Brysselistä rahoitettaviksi.

Työvoimahallintoa velvoittavat rahoitukset sisältävät vastavuoroisesti muilla jäsenmailla ja komissiolla hyväksytettävät suomalaisten työelämän aikana myönnettyihin ammattitutkintoihin perustuvat ammatinharjoittamisten oikeudet. Näiden oikeuksien laiminlyönnit ovat näyttö pyrkimyksestä hankkia Euroopan Neuvoston 12 artiklan vastaisesti julkisen vallan väärinkäytöstä taloudellista etua."

Ehkä rauman Parpo ja hallintokumppanit eivät tiedä tästä kovin tarkkaan, onhan tämä aika tuore kirjauksena (2002). Tosin ratifioitu jo -93 http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2002...

Sekin täytyy sanoa, että On rauman Parpolla ja muilla hallintouudistajilla ollut kova homma syventyä lähdeaineistoon uudistaakseen kaiken, hyvänen aika sentään 7634 sivua jo pelkkää työlainsäädäntöön perehtymistäkin! Hyvinkö veikkaatte heidän hallitsevan, jos alamme hieman tenttaamaan miten ovat sisäistäneet vanhan ja sitten vielä ryhtyneet uudistuksia keksimään? Oma veikkaukseni on etteivät tiedä tästä juuri mitään, ei edes Hiilamo. http://www.socialnet.de/rezensionen/18666.php

Pekka Pylkkönen

Jos 'osallistava sosiaaliturva' on orjuutta, myös työttömät ovat iät ja ajat orjuuttaneet työläisiä. Pakottaneet nämä elättämään itsensä sanktioiden uhalla.

Se ei ole orjuutta jos työpaikasta ja vaikka maasta voi kävellä pois kenenkään estämättä. Tuo rinnastus halventaa suomalaista työtöntä; aivan kuin tämä ei olisi valmis tekemään mitään saadakseen pötyä pöytään.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Orja sai kyllä ruokaa ja yösijan, mutta jos hänellä jostain kumman syystä olisi ollut rahaa, hän olisi voinut ostaa itsensä vapaaksi (esim. Venäjän maaorjat) Nykyorjatkin voivat lähteä orjuudestaan, jos voivat jostain ansaita niin paljon rahaa, että pääsevät lähtemään systeemistä. Mutta rahaa on tosi vaikea ansaita, jos työnantaja ei enää maksakaan palkkaa vaan pitää orjaa töissä ilmaiseksi. Sitä paitsi se "toimintatulo" ei riitä ruokaan ja asuntoon, niin kuin entisaikojen orjilla.

Pekka Pylkkönen

"Sitä paitsi se "toimintatulo" ei riitä ruokaan ja asuntoon, niin kuin entisaikojen orjilla."

Tuollaista voi heitellä vain täysin suhteellisuudentajunsa menettänyt henkilö. Tosin niitä tässä maassa riittää.

Tämän päivän suomalaisen työttömän elintason vertaaminen orjuuteen on täysin päätöntä. Tuskin osaat edes hävetä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #9

Tämä riippuu siitä, saako ansiosidonnaista vai saako työmarkkinatukea, kuukaudessa vain 500 euroa. Kuinka hyvänlaatuista ruokaa tuolla summalla saa? Sanoisin, ettei paljon parempia pöperöitä kuin entisjan orjat.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Ehkä jonkun muun pitäisi tehdä kauppareissusi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä on hyvä kirjoitus. Minua on ihmetyttänyt eniten, miten Hiilamo, joka tunnetaan ainakin entisenä vihreiden poliitikkona, on tässä mukana. Me vihreät olemme järjestelmällisesti ajaneet perustuloa, vastikkeetonta...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Olen kannattanut perustuloa sekä vihreiden riveissä että perussuomalaisten riveissä, mutta molemmat rivit ovat jostain syystä nyt kääntyneet siihen suuntaan, että tämä orjuusmalli on sittenkin kivempi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No tuota ilmeni, että vihreiden rivit eivät ole kääntyneet. Laitoin tästä kysymyksen vihreiden listalle ja kannatusta ei orjuusmalli saanut.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

En tiedä näistä eri tukimuodoista, mutta ihan vakavasti ottaen tukiviidakkoon joutuvan ihmisen pelastus on toimeentulotuki.

Jo kun 20v sitten opiskelin, otin lainaa jne. Siitä huolimatta olin oikeutettu toimeentulotukeen. Meni sen 50mk yli minimitoimeentulotuen per kk, kun kerran sitä ymmärsin hakea.

Kun olin toimeentulotuella, niin menin terveystarkastukseen (toimeentulotuki maksaa), hommasin uudet silmälasit rikkinäisten tilalle (toimeentulotuki maksaa). Sain lääkekuurin jonka toimeentulotuki maksoi.

Semmoinenkin gradu tehtiin joku 20v sitten, että toimeentulotuki on järkyttävän alikäytetty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset