Tuulan kliseeklinikka

Vastikkeellisesta sosiaaliturvasta loukkujen loukku

Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen hehkuttaa medissa, että olemme suurin piirtein historiamme hienoimman käänteen äärellä: yhteiskuntamme on luopumassa perustuslain takaamasta sosiaaliturvasta, ainakin jos hänen oma, sekä hallituksen tilaaman Hiilamon-työryhmän loppuraportin toivottama, ns. risusavottamalli toteutuu. Kyse on siis hienosti muotoiltuna "vastikkeettomasta sosiaaliturvasta luopumisesta".

Olen arvostellut tätä mallia jo edellisissä kirjoituksissani, koska mielestäni se vain kierrättää samaa palkattoman pakkotyön kehnoa ideaa uusista hienoista ”osallisuus”-termeistään huolimatta.

Myös usein kuultu perustelu Aaltosen & Hiilamon visioiden puolustukseksi on, että ”onhan se parempi että työtön nuori pääsee tekemään jotain hyödyllistä eikä vain syljeskele kattoon”. Minulle on myös sanottu, että olen itsekin ollut tätä mieltä.

No, niin olen, ja olen edelleen. Olen siis vieläkin sitä mieltä, että maamme tarvitsee lisää mustikka-Oskareita, enkä voi millään ymmärtää, että työtön nuori menee mieluummin keräämään pokemoneita kuin herkkutatteja metsästä.

Mutta oleellisinta on se, tuottavatko mustikat, tatit tai ne paljon puhutut kerättävät risut kannustetta metsässä ahkeroivalle nuorelle - tai keski-ikäiselle tai eläkeikäiselle. Aaltosen ja Hiilamon mallissa työtön tekisi töitä siten, että käteen jäävä tulo ei nousisi. Se olisi koko ajan vain se sama minimitoimeentulo – mitään kannustetta ei olisi.

Tällainen malli ei voisi myöskään olla houkuttelematta yrityksiä tai kuntia ”työllistämään” työttömiä ilman palkkaa – saa silloin hommat hoidettua ilman kustannuksia. Palkatonta työvoimaa käyttävä yritys saisi myös niin suuren kilpailuedun, että kohta yhä useampi työpaikka muuttuisi ”osallistumispaikaksi” – josta tekijä ei saisi palkkaa.

Talousasiantuntijat voinevat vain laskea, mitä merkitystä tällä olisi ostovoimalle ja kotimarkkinoiden toimivuudelle. Työtön itse ei myöskään näkisi putken päässä enää mitään valoa, koska oikeat palkatut työpaikat vähenisivät niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla tämän kehityssuunnan tuloksena väistämättä. Päätyisimme eräänlaiseen käänteiseen kommunismiin, jossa työnteko ei kannata, mutta sitä on silti pakko tehdä.

Eli mihin on nyt haudattu se jalo, oikeistosta vasemmistoon niin kiihkeää kannatusta saanut ajatus, että työnteon pitää aina olla kannattavaa? Kertokaa nyt kaikki vastikkeellisesta sosiaaliturvasta innostuneet, oletteko ihan tosissaan hylänneet tuon toimivaan markkinatalouteen hyvin soveltuvan ajatuksen, ja siirtyneet kannattamaan tätä niin innolla julkisuuteen tuotua uudenlaista lose-lose uuskommunismia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Meille kerrottiin aikoinaan, ettei Neuvostoliitossa toimi mikään, vaikka kaikilla oli töitä, kun työtä ei tehty tosissaan.

Suomi on muuttumassa CCCP-kopioksi, jossa vapaaehtoistyöhön pakotettu "työläinen" ilmestyy lorvimaan työpaikalleen päiväksi ja työnantaja toivookin ettei työllistetty tee mitään, koska sekaisin oleva firma on pahempi paha, kuin tyhjäntoimittaja nurkassa.........

Pekka Pylkkönen

Onko mielikuvitus kadonnut sinulta kokonaan? Etkö pysty kuvittelemaan systeemiä jossa vältetään nuo mainitsemasi triviaalit ongelmat?

Työttömyysturva voidaan myös korvata kokonaan sanalla 'palkka'.

Mitä tulee perusturvaan, siihen ei kukaan ole ehdottanut koskevansa. Ainoastaan puheena ovat olleet työttömyysetuudet. Työstä kieltäytyville on edelleen tarjolla perustuslain takaama perusturva.

Joko luet jutut huonosti tai sitten vääristelet niitä tahallasi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos yhteiskunta alkaa maksamaan palkkaa työstä,niin sehän on sosialismia?

Työttömyyskorvaus on korvaus toimimattomasta kapitalismista,kun kapitalistit eivät halua työllistää vaan laittavat mieluummin koneita tekemään työt. Eiks vaan?

Pekka Pylkkönen

Tämä ei ole USA jossa pelkkä sana 'sosialismi' riittäisi väittelyn voittamiseen. Asioita voi pohtia myös ilman pakottavaa ideologista viitekehystä.

Kokonaisuuden kannalta on hyvinkin edullista mieluummin palkata ihmisiä julkiselle tuottamaan hyvinvointia kuin maksaa passiivisuudesta. Tämä on tehokas keino myös vähentää sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia työttömien kohdalla.

Markkinahäiriöitä voi vähentää esimerkiksi siten että tarjottujen työtuntien määrällä tulotaso säädetään lähelle nykyistä sosiaaliturvan tasoa - maksan kuitenkin vähintään lähelle työehtosopimuksen mukaista tuntipalkkaa.

"Toimimaton kapitalismi" on melko outo heitto. Huonosti toimivat markkinat olisivat lähempänä totuutta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

"Hänen mielestään osallistavaksi toiminnaksi pitäisi lukea myös esimerkiksi vapaaehtoistoiminta, lähimmäisapu sekä itsenäinen työskentely ja toimintaan osallistumisen pitäisi olla vapaaehtoista.

– Muussa tapauksessa osallistava sosiaaliturva johtaisi inhottavaan pakkotyöhön, Hiilamo kirjoitti* vuonna 2014."

Kelan perustuloselvityksessä esitellään yhdistelmämalli, jossa perustulon suuruus voisi olla esimerkiksi 550 euroa ja sen päälle voisi saada enintään 300 euroa "aktiivisuusrahaa" osallistavaan toimintaan osallistumisesta."

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

* https://julkari.fi/bitstream/handle/10024/114852/h...

Itselläni on positiivinen kuva tällaisesta osallistavasta perustulosta enkä ymmärrä halpatyömarkkinafobiaa joka kumotaan tässä artikkelissa:
http://sosiaalivakuutus.fi/osallistava-sosiaalitur...

Nykyiseen toimeentulotukeen voidan tehdä 20% tai jopa 40% lovi jos kieltäytyy TE-toimiston ehdottamista toimenpiteistä. Porkkana on aina parempi. Eli 550€ tilille ja 300€ lisää jos osallistuu. Porkkanamalli ei myöskään riko ihmisoikeuksia kuten nykyinen kepitys jonka kohteeksi joutuu jos ei suostu viranomaisten eisttämiin toimenpiteisiin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tässä sitaatti Iltalehden uutisesta 18.11.2016
- Työttömän pitää osoittaa, että hän ansaitsee tuet, Hiilamo kiteytti asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Taloussanomille.

Työryhmään kuulunut Turun kaupungin muutosjohtaja Antti Parpo sanoo Iltalehdelle, että työryhmän malli muuttaisi systeemiä "ihan oleellisesti". "

Toisin sanoen, tässä' mallissa on luovuttu porkkanasta ja tilalle tulee pelkkää keppiä.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tässä artikkeli josta lainaamasi Hiilamon kommentti on napattu:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Eli jos ei osallistuisi niin päätyisi toimeentulotuen piiriin. Valitettavasti tämä ehdotelma on kehittynyt väärään suuntaan. Uhkailu antaa erittäin kielteisen vaikutelman koko touhusta eikä se ole järkevä ratkaisu.
Perustulo osallistumisbonuksella taas kuulostaa myönteiseltä; mitään ei menettäisi mikäli ei löytäisi mitään mielekästä tekemistä tai mikäli ei haluaisi neuvotella viranomaisten kanssa osallistumisesta mutta lisää voisi osallistumalla tienata.

"... viranomaiset eivät enää yrittäisi pakottaa työttömiä erilaisiin aktivointitoimenpiteisiin sanktioiden uhalla, vaan työttömät ehdottaisivat viranomaisille itse toimintaa, johon he haluaisivat osallistua."

Muokkaus: työttömiä enää voisi rankaista -20% tai -40% korjauksella toimeentulotukeen koska he saavat itse vallan päättää osallistumistoimenpiteistä. Eli ihmisoikeusloukkaus sosiaaliturvassamme (työhön tai sakko) saataisiin korjattua. Kannustinloukkuja tuo ei kuitenkaan korjaisi, perustulo /-tili olisi siihen hyvä ratkaisu.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Vuonna 2014 toimeentulotukiasiakkaita oli 393 336.*

Kenenkään heistä ei kannata osallistua mihinkään sillä he ovat jo toimeentulotukiasiakkaita. Osallistumatta jättäminen siirtää heidät kokonaan toimeentulotuelle jolloin heidän ei tarvitse tehdä kahta hakemusta (työmarkkinatukihakemus ja toimeentulotukihakemus) kuukaudessa.

* https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset