Tuulan kliseeklinikka

Median ääri-ääri-ääri -takelluksista

Kotikatsomoissa on jo toivuttu itsenäisyyspäivän pönötysten ja myös ulkosalla tapahtuneiden näytösten seuraamisesta, mutta mediassa, somessa ja kantapöydissä käydään yhä jälkipuinteja. Enkä tarkoita nyt juhlapukujen top-x tyylimokia, vaan keskustelua ennätyksellisistä ”ääriliikehdinnöistä” Helsingin katukuvassa.

Pari miljoonaa katsojaa joutui eilen kuuntelemaan, kun Ylen toimittaja takelsi ääri-ääri-ääri –sanastoaan mikrofoniin luonnehtiessaan itsenäisyyspäivän kulkueita. Erityisesti 612 –soihtukulkue tuntui hankalalta määritellä. Ei voinut sanoa vain ”kansallismielinen” 612-soihtukulkue, mikä olisi ollut se parhaiten asiaa kuvannut sana, vaan piti sekoilla ääri-sanan kanssa, kuten toki muillakin isoilla medioilla on tapana.

’Kansallismielinen’ kun ei ole tarpeeksi äärisana. On pakko vetää mukaan vaarallisemmat termit, kuten äärikansallismielinen, äärinationalistinen, äärioikeistolainen, ja mielellään sotkea siihen vielä kansallissosialistit, joilla oli oma, mielestäni surkuhupaisa marssinsa aiemmin. (Ilman tunnuksiaan heitä tuli varmasti myös 612-kulkueeseen, mutta ilman erityistä kutsua. PVL ei nimittäin ole kansallismielinen, koska se halajaa yhteispohjoismaista valtioliittoa, mutta ei tästä nyt enempää tässä blogissa)

Vaikka media ei tykkäisi 612-kulkueesta, toimittajat voisivat miettiä vokabuläärisiä kysymyksiä hieman. Jos nimittäin aivan tavalliset ihmiset, jotka haluavat pitää oman maansa puolta ns. globalisoituvassa maailmassa, leimataan koko ajan ääriporukaksi, ja täysin epäoikeudenmukaisesti, tästä on kaksi ikävähköä seurausta.

1. Jos tavallinen kansalainen tulee koko ajan nimitetyksi natsiksi, rasistiksi, fasistiksi ja äärioikeistolaiseksi, joidenkin kärsivällisyys saattaa lopulta murtua ja tulee hällä väliä –seuraus: ihmiset lakkaavat tuomitsemasta enää niitä todellisia fasisteja, koska he alkavat itsekin uskoa, että kai tässä samaa porukkaa sitten ollaan, kun koko ajan ylemmältä taholta niin väitetään. Median asenne siis on omiaan ruokkimaan myös todellisia natsisympatioita ja muutenkin lisäämään vastakkainasettelua.

2. Susi, susi, apua –ilmiö. Jos tavallisia ihmisiä, sanotaan nyt vaikka Perussuomalaisten äänestäjiä tai massamaahantulon maltillisiakin kritisoijia ruvetaan kutsumaan ääriporukaksi, mitä erityistä sanaa silloin toimittajat aikovat käyttää esim. sellaisista liikkeistä, jotka pyrkivät valmistelemaan laajamittaista tuhoa aiheuttavaa terrori-iskua? Nyt kun he ovat omalla ”äärittelyllään” aiheuttaneet ääri-sanan täydellisen inflaation?

Omasta mielestäni ääriliikkeitä Suomessa ovat tällä hetkellä vain Vastarintaliike sekä erilaiset vasemmistoanarkistiset liikkeet, enkä nyt tarkoita aivan laillisia kansallismielisten vastaisia mielenosoituksia. Ja sitten on tietenkin myös poliittinen islam, jota aivan aiheellisesti myös ääri-islamiksi kutsutaan. Laajemmassa mittakaavassa tämän hetken Euroopassa viimeksi mainittu on kaikkein eniten ääri – ainakin kuolonuhreilla mitattuna.  Eli ääri-sanan käytössä kannattaa muistaa jonkinlainen suhteellisuudentaju.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Jaakko Häkkinen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä ääri-sitä ääri-tätä kuuluu samaan viralliseen agendaan monikulttuurisuus ja sukupuolineutralismin kanssa. Ketkä pakkaa sekoittavat ja mikä on päämäärä?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Sitä tulee usein mietittyä. Mutta ei voi ääneen sanoa, kun tulee foliohattusyytöksiä :D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Heikki Hursti kuvasi asiakaskuntansa (ruokakassijono) koostumusta:

"Pakolaisia ei täällä näy. He saavat kolme kertaa päivässä ruuan, niin heidän ei tarvitse tulla. Ulkomaalaistaustaista väkeä näkyy: venäjänkielistä jonkun verran, ja viron kieltäkin kuulee ja sitten paljon suomen kieltä, Hursti kuvailee."

Miksi jotkut jonottavat viikoittain ruokaa, kun systeemi toisaalla tarjoaa ruuan 3 kertaa päivässä? Eihän sen pitänyt olla keneltäkään pois. - Uutisvinkki päätoimittajille folio-ääri-ilmiöstä :))

Eero Mattila

Äärivastakkainasettelu kuuluu nykyisen Yleisradion ohjelmapolitiikkaan. Olihan se hienoa sekin, kun pääsivät oikein ulkomaille levittämään uutiskuvaa yhdestä lakanahepusta Lahdessa. Suomessa on Ku Klux Klan nousussa...joopa, joo.
- Paitsi, että asioiden paisuttelu uutistoiminnasa on kertakaikkisen typerää Yleisradio tekee itsensä myös naurun alaiseksi. Mistähän saataisiin uskottava uutismedia Suomeen. Kuka ymmärtää ottaa Ylen paikan ja ryhtyy tekemään asiallisia ja ymmärrettäviä uutisia nyt olis näytön paikka..
- Erityisen ikävää on, että Yleisradio pilaa Suomen mainetta myös ulkomailla.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Yhtä totuutta julistava media on itse ääriliike, joka ikäänkuin huomaamatta manipuloia " nukkuvien" kansalaisten mielet toivomaansa asentoon toistamalla toistamasta päästyään samoja asioita( jotka usein kevyellä totuuspohjalla).

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Impivaaran emännät saivat oppia myös ääripukeutumisesta. Viimeisen pukukoodin toi madame Rehn aina kaukaa Keski-Euroopasta .

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Impivaaran emännät saivat oppia myös ääripukeutumisesta. Viimeisen pukukoodin toi madame Rehn aina kaukaa Keski-Euroopasta ."

Onko tämä ääriajattelua kun ihmettelen miksi impivaaran emännät tosiaankin pukeutuvat itsenäisyyspäivänä ylävartalon paljastavaan ja alavartalon ja lattian peittävään (tarkoitan laahusta) iltapukuun. Eikö tavallinen kirkkopuku riitä Impivaaran emännälle itsenäisyyspäivää juhlistamaan?

Toinen ihmettelyn aihe on siinä miksi juhlava pukeutuminen edellyttää herroilta kauluspaitaa ja kravattia, eikä karvaista selkää tai rintaa saa missään tapauksessa näyttää, mutta ladyilla asia on täsmälleen päinvastoin, paljasta selkää ja rintaa pitää näyttää mahdollismman paljon, juhlavan vaikutelman aikaansaamiseksi?

Onko tämän asian ihmettely ääriajattelua vai omilla aivoilla ajattelua, vai mitä se oikein on?

Mielestäni tämä on kiinnostavampi asia kuin ihmisten erilainen suhtautuminen pakolaisiin ja pakolaispolitiikkaan ja siitä väitteleminen.

=================

On hyvin luonnollista että on monenlaista ajattelua, sekä ääriajattelua että kaikenlaista muuta ajattelua ääripäiden välissä.

Koska ääriajattelu on helppo tuomita, on niin helppo lytätä vähänkin eri mieltä oleva toisen laidan ääriajattelijaksi. Sitä keskustelu- tai väitteluytaktiikkaa varmaan harrastavat hyvin monet, jopa useimmat.

Ne jotka ovat vähänkin pakolaismyönteisempiä kuin mitä itse on, ovat siis heti "suvakkeja", siis isänmaan ja sen kansan vihollisia ja ne jotka ovat hiukkasen enemmän pakolaisvastaisia kuin mitä itse on, ovatkin sitten natseja ja rasisteja.

Näin tätä keskustelua käydään,
valitettavasti.

Kenen syy?
Meidän keskustelijoidenhan se syy on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset