Tuulan kliseeklinikka

Miksi Jungner mokasi

Entisaikoina poliittinen mokaaminen oli jossain määrin vaikeampaa, koska ei ollut somea. Harkitsemattomat lausahdukset jäivät pienen piirin tietoisuuteen, ja vaikka niitä olisi yritetty levittää isommalle yleisölle, möläytyksiä ei välttämättä olisi voinut myöhemmin todentaa.

Mutta nyt meillä on Twitter ja Facebook, ja tavallisen kansan lisäksi poliitikot, muutkin kuin Perussuomalaiset, tulevat päästäneeksi kirjoitettuun muotoon puettuja sammakoita. Yksi viime aikojen rupisimmista löytyy Mikael Jungnerin viimeaikaisista facebook-päivityksistä. Olette varmaan kuulleet: Jungnerhan totesi suomen kielen olevan suomalaisille taakka. Se on köyhää ja kankeaa, huonosti kehittyvää, käyttäjänsä mieltä kapeuttavaa, eikä se vastaa globaalistuvan maailman teknis-kaupallisiin tarkoituksiin. Voitte lukea tarkemmin esim. tästä:  http://www.talouselama.fi/uutiset/mikael-jungner-ehdottaa-valtavia-muutoksia-kielioppiin-suomen-kieli-on-taakka-kielitieteilijat-kummissaan-6606448

Kielitieteilijät eivät tietenkään nielleet tätä, ja kirjoittivat asialliset ja asiantuntevat vastalauseensa. Tämä sai Jungnerin kaivautumaan syvemmälle omaa älylliseen kuoppaansa, kun hän kertoi joutuneensa poistamaan oikein urakalla ”moukkamaisia” kommentteja. Kävi ilmi, että ”moukkamaisuus” tarkoitti Jungnerille asiantuntijoitten hyvinkin ammattimaisia vastalauseita.

Ilmeisesti Jungner ei ollut lainkaan varautunut vastalauseiden myrskyyn. Ja tämä on se kaikkein hämmästyttävin asia. Siis että suomalaiseen poliittiseen ja media-eliittiin kuuluva henkilö voi noin vain ilman järkeviä perusteluja esittää julkisesti ja kirjallisessa muodossa väittämiä, että oma äidinkielemme on niin vajavainen muihin kieliin, etenkin englantiin verrattuna, että sen asemaa pitäisi alkaa ihan tietoisesti murentamaan. Että meidän pitäisi asteittain päästä äidinkielemme muodostamasta ”taakasta” eroon.

Tällaiseen aivokaasupäästöön on syynsä.

Kun mielipideilmastomme on mediankin ahkerasti ylläpitämänä sen suuntainen, että kaikki omasta kansasta, kulttuurista ja sen säilymisestä huolehtiminen nähdään ”impivaaralaisuutena”, ”sulkeutuneisuutena”, ”äärioikeistolaisuutena”, ”populismina”, jopa ”rasismina” (listaa saa jatkaa), ja kaikki ”ulkomaalaiseen” ja ”kansainvälisyyteen” ja ”monikulttuurisuuteen” liittyvä ehdottoman myönteisenä ja tavoiteltavana, tullaan äärimmillään tähän. Mediaeliitin edustaja ei kerta kaikkiaan osannut varoa, koska eihän minkään suomalaisuuteen liittyvän mollaaminen voi koskaan olla väärin, kun ei tähänkään asti ole ollut. Masokismimme on ollut tässä asiassa rajatonta. Ei siitä tule leimoja, ellei rahvaan joutavaa mölinää lasketa.

Mutta nyt sen ”rahvaan” lisäksi myös tiede- ja kulttuurieliitti hieman suutahti. Ja jo oli aikakin!! Tämän reaktion aiheuttamisesta haluan vilpittömästi kiittää Mikael Jungneria. Koska kannatan aina mieluummin suoraa puhetta kuin sievistelevää ja poliittisesti korrektia epäargumentaatiota.

Toisin sanoen, nyt voisi Jungnerin innoittamana käydä rehellistä keskustelua siitä, kannattaako Suomea säilyttää elossa ollenkaan. Vai olisiko taloudellisesti kannattavampaa ajaa koko maa, kansa, kieli ja kulttuuri alas? Jäisi sitten enemmän tilaa joillekin paremmilla kielillä asioitaan ajatteleville ja syvällisemmin kommunikoiville. Olisihan se kaikkien kannalta hyvä, kun ei olisi mitään turhaa suomalaisuutta ja suomen kieltä siinä ”taakkana”. Vai?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

35Suosittele

35 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Mikael Jungner on lähes yhtä täynnä itseään kuin Jari Tervo. Tämmönen valkoisen roskaväen mielipide vain...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jungnerin juttu oli hieman pelottava. Mutta hän vaikuttaa tunneihmiseltä, joka voi sanoa yhtenä päivänä sitä ja toisena päivänä toista. Tärkeintä on provosointi ja siinä hän kerta kerran jälkeen onnistuu.

Suomen kielen rikkaus on juuri sitä monikultturismia, jota minä ainakin kannatan. Tällä palstalla se ei kuole koskaan. Sääli niitä, joiden päivät kuluvat rallienglantia puhuessa ja kuunnellessa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Onko Jungner siis Suomen Trump?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jungner ajatella, taakka Suomi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jungner näyttäisi ajatelleen kahden aikaan yöllä, olisiko siinä selitys.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mikael...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Suomen kieli on äärettömän rikas kieli. Sillä voi lyhyesti ilmaista hyvin monimerkityksellisiä asioita. Erityisesti Jungerin arvostelemat sijamuodot ovat eräs suomenkielen rikkauksista.

Ainoa asia on juuri tuo Jungerin valittama "konekäännöksen" vaikeus esim. englantiin juuri sijamuotojen vuoksi. Mutta Jungerin kannattaa opetella englanti niin hyvin, ettei tarvitse käyttää käännöskoneita.

Toisena asiana näkisin juuri tuon "jungerilaisten" halun köyhdyttää/ hävittää suomalaisten kansallisuustunnuksia. Raha on jo mennyt - nyt joutaa kieli. Olisiko seuraavana lippu? Ehdottomasti suomenkieli on säilytettävä, se on rikas kieli, kunhan sitä ei vaan sekoiteta lisää kaiken maailman sivistys- ja lainasanoilla.

Tokihan maailma on muuttunut ja suomeen on otettu uusia sanoja. Lähinnä siihen on otettu kritiikittömästi lainasanoja englannista, koska se on helpointa. Mutta se on oikotie kielen köyhtymiseen ja sekavuuteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lainasanojahan englannissakin ja kaipa niitä tuli mm. siirtomaavallan aikana.

Ja tästä Jungnerin ehdotuksestako ajattelun kapeus lavenisi: "minä mennä koulu". Vähän samaa luokkaa kuin me Tarzan, you Jane.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kerkesit kirjoittaa kommenttisi vastauksena, joten en pysty korjaamaan Jungnerin nimen väärinkirjoitusta omaan kommenttiini. :D

Siispä tässä: Jungner eikä Junger.

Anteeksi kirjoitusvirhe.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Eikös Jungnerin ideana ollut lyhennellä sanoja :)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jungner elää julkisuudesta ja hänelle kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta edellyttäen, että nimi kirjoitetaan oikein. Julkisuutta voi saada oivaltavillakin jutuilla, joskin niiden keksiminen vaatii oivaltamista. Sen sijaan pöljyyksillä julkisuutta saa varmasti. Ja kun Jungner ei voi ottaa silikoneja (tosin tällaisten ennustusten esittäminen voi olla uhkarohkeaa) niin täytyy sitten keksiä pöljyyksiä.

Suomen kieli erilaisine taivutusmuotoineen on tietysti taakka niille, joiden aivot eivät siihen taivu. Niille, joiden aivot taipuvat, se tarjoaa huiman voimistelukentän ja jopa leikkikentän. Sen sijaan Jungnerin ajatus alkeellisesta pidgin -suomesta on ideologisesti samaa kantaa kuin Orwellin uuskieli (newspeak), jonka tarkoituksena oli ehkäistä toisinajattelu ja omia latujaan kulkeva ajattelu ylimalkaan.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

"Jungner elää julkisuudesta ja hänelle kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta edellyttäen, että nimi kirjoitetaan oikein."

Kunpa Suomen Sosialidemokraattinen Puoluekin oppisi kirjoittamaan nimensä oikein ("sosiaalidemokraattinen").

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kiitos huomautuksesta Jaakko. Kirjoitusvirhe korjattu. Anteeksi.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Onko Jungner uuden ajan Agricola? Eihän tuota hipsteriä voi kukaan otta tosissaan.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Onneksi meillä on Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, joka tekee lopun liiasta suomalaismielisyydestä, mutta ei koskaan keskinkertaisuuksien nostamisesta poliittisiin virkoihin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tarkoitat siis, että Suomen Sosialidemokraattinen Puolue lähestyy Aleksis Kiveä ja Jean Sibeliusta takaapäin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Aivan kammottava ajatus tahallisesti köyhdyttää kieltä, puhumattakaan kielestä luopumisesta. Suurempaa karhunpalvelusta identiteetille ja kulttuurille on vaikea kuvitella!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja lisäksi Jungnerin ehdottama suomen kieli vasta sitä ajattelua rajoittaisikin. Ajattelu supistuisi apinan tai papukaijan tasolle.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Odotan, että Jungner tästedes toimii oppinsa mukaisesti ja haastatteluissa ja kirjoituksissaan käyttää tätä keksimäänsä, sijamuodoista ym. vaikeista rakenteista riisuttua "uussuomea". Sitä olisi lystikäs kuulla ja lukea!

Juha Hämäläinen

Junkku on huomionkipeä ja haluaa otsikoihin hinnalla millä hyvänsä ja lisäksi Junkku on "poliittisesti korrekti" - ihminen!

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227778...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jungner mokasi, koska Jungner ei kykene kovin kummoiseen ajatteluun. Hän ns. ääliö.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Meillä lienee kaksoistaakko. Ruotsi lienee hieman samassa asemassa. Pari miljoonaa puhujaa enemmän. Kunnon kirosanojakaan ei ole. Lähinnä ne hymyilyttävät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilkikurisuuksisvaisehkollaismaisellisuuksissaankohan hän lienee moisia aatoksia suomen kielestä viljellyt?

I wonder if he threw such thoughts about Finnish language into the air basically just to show sort of a vague teasing attitude?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Olen täysin eri mieltä kuin Jungner tekstissään. Mutta ihan oikeasti, eivät suomalaiset asiantuntijatkaan mitään hyvää nettikäytöstä osoittaneet. Kielitieteilijöiltä tuli ihan perussomea: "pidä ääliö turpasi kinni, kun et mitään ymmärrä" -osastolta. Pahimmat Jungner bannasi seinältään, eikä bannaaminen ole mikään luvanvarainen asia. Kielituntijoiden omilla sivuilla jopa oli ohjeet, joiden avulla voi kiertää bannauksen. Eli siinä mielessä kielitieteilijät sopivat paremmin tutkijankammioon kuin nettikeskusteluun.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kielitieteilijöiltä tuli ihan perussomea: 'pidä ääliö turpasi kinni, kun et mitään ymmärrä' -osastolta."

Ei kannata kaikkea uskoa. Täysin asiallisten kommentoijien lisäksi Jungner bannasi, omankin kertomansa mukaan, myös ihmisiä, jotka eivät itse kommentoineet mitään, vaan ainoastaan tykkäsivät vääristä kommenteista.

Missään ei myöskään ollut vinkkejä bannauksen kiertämiseen, vaan ainoastaan pikalinkkejä Jungnerin seinän katseluun - mikä on täysin kaikkien taiteen sääntöjen mukaista, koska julkisena profiilina Jungnerin seinä on kaikkien netinkäyttäjien nähtävissä, olipa sitten Fbookissa tai ei tai olipa jonkun bannaama tai ei.

http://filologogrammata.blogspot.fi/2016/12/mikael...

https://www.facebook.com/heini.lehtonen.50/posts/1...

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jokainen vetää oman seinänsä ja bloginsa kommenttirajan itse. Olin asianharrastajana tuoreeltaan seuraamassa ensi reaktioita Jungnerin tekstiin. Jos sanon, että Jungnerin argumentointi alkuperäisessä tekstissä oli huonoa, niin pakko sanoa suoraan myös, että asiantuntijoiden (osan heistä) kyky järkevään nettikommentointiin oli yhtä huonoa kuin Jungnerin väitteet.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #26

Esimerkiksi linkkaamani Antti Ijäs kommentoi asiaa omalla seinällään ja joutui siksi blokatuksi.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #28

Ja Ijäs saa kommentoida omalla seinällään mitä haluaa, ja Jungner blokata osaltaan mitä haluaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #32

Joo totta kai, en olekaan nähnyt kenenkään valittavan että näin ei saisi toimia. Bannatutkin vaikuttavat enimmältään pikemminkin huvittuneilta kuin pahastuneilta.

Viestinnän ammattilaisena Jungner myös varmasti nyt aivan tietoisesti rakentaa itsestään kuvaa herkkähipiäisenä, faktoista piittaamattomana diletanttina, vaikka esim. mie en olekaan keksinyt, mitä tarkoitusta tällainen palvelee.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Eli Jungnerin aivopieru lytättiin niin pahasti, että päätti vedota yhteen asiattomaan kommenttiin ja bännätä paljon muitakin?

Olen lukenut ainakin "Toimistokuukkelin", joka oli ajatuksia herättävä kirja. En olisi osannut arvata hänellä olevan todellisuudessa paljon typeriäkin ajatuksia, joilla sittemmin on meitä ilostuttanut. Kuten edustuksellisen demokratian lyttääminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jungnerin perusväittämä siitä, että koska suomen kielessä on niin vähän sanoja englantiin verrattuna, suomalaisten ajattelukyky on rajoittuneempaa, ei kyllä pidä lainkaan paikkaansa.

Englannin kielessä on paljon sanoja, koska siihen on kelpuutettu omat väännöksensä niin latinalaisperäisistä kielistä kuin germaanisistakin kielistä. Suurin osa sanavarastosta on niin sanottuja sivistyssanoja, joita kadunmies ei lainkaan tunne. Sen sijaan keskivertoenglantilaisen arjessaan käyttämä sanavarasto on huomattavasti suppeampi kuin suomalaisten.

Suomen kieltä pidetään sanvarastoltaan rikkaana kielenä, verrattuna vaikkapa ruotsiin, ja kieliopin rakenne kaikessa moninaisuudessaan mahdollistaa sellaisten vivahteiden ilmaisemisen, mikä englanniksi onnistuu vain kömpelön sanalitanian kautta. Eritoten lauseenvastikkeiden käyttäminen on hyvin fennistinen piirre. "Juoksenneltuaan" -ilmaisun joutuu englanniksi kääntämään "After having been running around without any particular destination..." ja kun Suomessa "orpo hytisee pakkasessa", niin riikinruotsissa "föräldralös barn fryser i minusgrader".

Mielestäni on kielen köyhdyttämistä, että maikkarissa näytetään nykyään sportuutisia, kun ne joka kanavalla vielä kymmenen vuotta sitten olivat urheilu-uutisia.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Muistaakseni koko maailmanhistorian (ainakin minun vaatimattoman osani siitä) ensinmäinen kerta, kun suosittelen kommenttejasi ja vielä erittäin suurella vakavuudella. Teen sen kuitenkin ilolla.

Jos Jungner lähtenyt liikkeelle kannanottoaan väsätessään edes murto-osalla sinun kommenttiesi tietomäärästä ja logiikasta, hän olisi välttynyt tekemästä itsestään tämän vuoden suurinta suomalaista vitsiä heti Riku Rantalan jälkeen.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Komppaan ja nimenomaan minullakin on särähtänyt korvaan maikkarin "sport-uutiset" mutta toisaalta kaiken maailman sporttikornerit ja urheiluruudut voisi lopettaa kokonaan tai ainakin vähentää näyttäminen 50%

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Minä olla berliininmunkki."

Suomen tasavallan presidentti Mikael Jungner Berliininmuurin jäänteillä v. 2019.

Eila Järveläinen

Kiitos teille kaikille, jotka puolustatte meidän kaunista ja monivivahteista suomen kieltämme.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen kieli hakkaa yhdessä tärkeässä suhteessa mennen tullen englannin ja monet muut kielet. Suomen kieli on nimittäin foneettinen eli sanat kirjoitetaan johdonmukaisesti niin kuin ne äännetään.

Tämä on varmaan yhtenä syynä suomalaisten koululaisten hyvään Pisa-menestykseen. Suomalaiset oppivat lukemaan ja kirjoittamaan paljon nopeammin kuin englanninkieliset. Englannin sanat kirjoitetaan miten sattuu. Oppineet henkilötkin joutuvat kaiken aikaa pitämään pöydällään sanakirjaa selvittääkseen, miten sanat kirjoitetaan.

Suomen kielessä joudun vain jatkuvasti tarkistamaan, kirjoitetaanko kehottaa vai kehoittaa. Ehdottaisinkin, että pudotettaisiin se turha i pois myös sanasta kirjoittaa eli puhuttaisiin kirjottamisesta. Se hiukan lyhentäisi suomen kielen turhan pitkiä sanoja ja vapauttaisi turhan asian miettimiseltä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Suomenkilei on foneettinen. Yksi sen eduista on, että sen puhesyntetisaattori on helpompi toteuttaa kuin monille muille kielille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Foneettisen kirjoitusjärjestelmän lisäksi suomen kielen oikein lausumista helpottaa myös se, että paino on aina ensimmäisellä tavulla ja yhdyssanoissa myös yhteen kirjoitetun jälkimmäisen sanan ensimmäisellä tavulla. Harvoissa kielissä ollaan näin johdonmukaisia.

Foneettisessa kirjoituksessa poikkeuksia ovat suomessakin "ng" ja "nk" -kirjainyhdistelmät sekä joidenkin etuvokaalien pienet ääntämyserot riippuen tavusta, jossa ne esiintyvät. Esimerkiksi sanassa "puhelin" e-kirjain äännetään eri tavalla kuin sanassa "elin", jossa suuta venytetään paljon enemmän poskia kohti.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Jungner on siis nyt tällä kertaa ryhtynyt suomen kielen opettajaksi. Mies on ollut tunnetusti monessa mukana. Hän voisi hakeutua seuraavaksi äärimmäisen etevänä suomen kielen tuntijana töihin Kotimaisten kielten keskukseen. Viestintäasiat kannattaisi jättää muiden osaaviin käsiin ja paneutua suurella tarmolla rakkaan kielemme kehittämiseen. Sanavarastoon ei kuulu kuin vasta noin 100 000 sanaa. Uudet sanat ovat siis paikallaan kieliopista nyt puhumattakaan.

Vuonna 2015 Suomeen saapui yhteensä 32 476 turvapaikanhakijaa ja tänä vuonna ajalla 1.1.- 4.12.2016 yhteensä 5417 turvapaikanhakijaa Maahanmuuttoviraston mukaan. Jo tätä taustaa vasten tarvitsemme siis uusia sanoja ja uutta kielioppia, jotta turvapaikanhakijatkin ymmärtävät paremmin suomea. Se edistää kotouttamista ja keventää kielestä muodostuvaa Jungnerin "taakkaa." Toisaalta mitä paremmin osaa suomea, sitä paremmin osaa hakea yhteiskunnan tuomia monia sosiaalietuja. Maksaja on tunnetusti tavallinen veronmaksaja.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Jungner on oksymoron: jos se olisi vähän viisaampi, se ymmärtäisi olla hiljaa, mutta ehkä sitten sen ei tarvitsisi.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Jungnerin näkemykset suomen kielestä muistuttavat länsimaissa muutenkin liikkuvia ajatusvirtauksia, joihin kuuluu mm. monien arvojen katoaminen tai niiden välineellistyminen tavaranmuotoisiksi. Kutsun itse näitä ajatusvirtauksia myönteisinä kehityssuuntina hehkuttavia ihmisiä ultramodernin utopian kanattajiksi. Siihen kuuluu tämä Jungnerin ajattelu, jossa kielikin typistyy vain kommunikoinnin ja esim. kaupankäynnin välineeksi. Jungner toki mainitsee kielen olevan myös ajattelun väline, mutta siinäkin hän pyrkii todistelemaan sen olevan huonompi kuin englanti. Taustalla onkin jonkinlainen globalistinen ihanne, jossa kaikki kulttuurit jossain vaiheessa sulautuvat yhdeksi homogeeniseksi massaksi. Näin käy kun kaikissa kulttuureissa ylimmäksi tavoitteeksi nousee äärimmäinen harmonian, järjestyksen ja kauneuden palvonta. Kun kulttuureista hiotaan särmät olemattomiin, niistä jäljelle jää vain mekaaninen, puhdas koneisto joka (muka) edustaa kaikkein puhtainta ideaalia ihmiskunnasta. Tavoite muistuttaa transhumanismia, jossa ihmiskunnan tavoitteena nähdään sulautua yhteen koneen kanssa. Joskin ultramoderniin utopiaan uskovat ehkä pyrkivät tuohon hitaammin, eikä kone ole ihmisestä ulkopuolinen entiteetti johon "liitytään" vaan edistyksen edetessä ihmiskunnasta itsestään tulee vähitellen kone ja ihmisistä koneen osia.

Ehkä huvittavin ja samalla irvokkain osa tuossa tavoitteessa on se, että tämänkaltaista "edistystä" ajavat ainakin väittävät olevansa suuriakin yksilönvapauden kannattajia. Jos joko "väistämättömänä tosiasiana" tai ihan avoimena tavoitteena on kuitenkin yksilöllisyyden vähittäinen tuhoutuminen, tekee se tuosta tuon utopian kontekstisssa rummutetusta yksilönvapaudesta ja individualismista ehkäpä koko ihmiskunnan historian suurimman petoksen. Arvostaisinkin Jungneria enemmän jos hän myöntäisi, ettei hän oikeastaan niihin uskokaan ja siksi juuri suomalaisenkin kulttuurin tulisi vain väistyä ja sulautua anglo-amerikkalaiseen kulttuuriin edistyksen nimissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Intuitiivisesti luulisin, että nuo kielten ja kulttuurien tappajat ovat ideologisesti samaa klaania susien tappajien kanssa. "Kaikki turha riesa pitää eliminoida".

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ehkä voisi sanoa, että ideologisesti nämä voivat edustaa vastakkaisiakin päämääriä, mutta lopulta molemmat johtavat samantyyppiseen lopputulokseen. Ehkä susien tappajat aloittavat "puhdistuksen" vain eri päästä, mutta edetessään siinä päätyvät jossain vaiheessa siihen pisteeseen josta ideologisesti vastakkainen puoli haluaisi aloittaa. Taustalla on siis samantyyppinen toimintatapa, liikkeelle vain lähdetään eri kohdasta riippuen siitä minkä tyyppistä "likaa" pitää tärkeimpänä "puhdistaa" ensin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset