Tuulan kliseeklinikka

Monikulttuurisuus tanssituttaa?

Viime aikojen asetelmat mm. Helsingin rautatientorilla toivat mieleeni lukioaikaisen ystäväni O:n. Hän harrasti afrikkalaista tanssia jo 80-luvulla, seurusteli ja avioitui afrikkalaisen kanssa ja aloitteli uraansa tanssin ammattilaisena ja opettajana.

O:sta ja hänen elämänvalinnoistaan ei minulla ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Mieleeni on jäänyt kuitenkin yksi merkillinen asia, jonka hän kertoi omista silloisista tanssikurssilaisistaan. Se meni jotenkin näin: ”Jotkut keski-ikäiset virkanaiset ovat eksoottisista tanssirytmeistä  hurmioon joutuessaan vähän… kummallisia. Holtittomuudessaan jopa pelottavia. Kun rytmit saavat heidät oikein heittäytymään, he jotenkin kadottavat arvostelukykynsä”.

En tarkalleen tiedä, mitä ystäväni O. tarkoitti, koska en itse ollut noissa ryhmissä silloin mukana. Mutta siitä lähtien, kun turvapaikanhakijoita alkoi toissa syksynä tulla suurin määrin maahamme, on netissä alkanut näkyä lukemattomia ”tanssivideoita”, joissa suomalaiset Refugees welcome –henkiset suomalaisnaiset tanssivat ja tanssivat suojattiensa kanssa ja ympärillä. Kiihkeitä rytmejä on myös ahkerasti rummuteltu kansallismielisten vastaisissa vasemmistoryhmien mielenosoituksissa.

Mutta mikä vika on tanssimisessa? Olen kyllä kristillisdemokraattien kanssa samalla listalla, mutta en sentään usko heidänkään olevan sitä mieltä, että tanssiminen on syntiä. Kuitenkin jokin tässä ”tanssibuumissa” arveluttaa. Ja se, mikä arveluttaa, on euforia, joka ei käänny edes heidän oman asiansa eduksi.

Mikäli ystäväni O. oli lainkaan oikeassa tanssiasiakkaidensa suhteen, mukaansatempaavien rytmien valtaan heittäytyvät turvapaikanhakijoiden ystävät kadottavat todellisuudentajunsa, tai ainakin siihen alkaa liian paljon vaikuttaa oma euforian tunne.

Tämä myös näkyy ulospäin, ja saattaa aiheuttaa sivullisissa (eli suurimmassa osassa kansaa) aivan yhtä suurta ihmetystä kuin joidenkin natsihenkisten älämölö.

Pakolais- ja siirtolaiskriisi ovat sekä paikallisella, eurooppalaisella että globaalilla tasolla aivan valtavan suuri kohtalonkysymys. Tässä megaluokan ongelmassa on monia puolia, ja osa niistä keskenään vastakkaisia. Inhimillinen kärsimys on paikoin mittaamattoman suurta, mutta yhtä valtavia ovat paikallisille ihmisille koituvat kustannukset ja haasteet sekä taloudellisessa mielessä että yhteiskuntarauhan nimissä, mikäli kriisiä ei saada tolkullisesti ratkaistua.

Tällaisessa tilanteessa ei mielestäni ole kenelläkään varaa heittäytyä omien euforioidensa vietäväksi, asemoipa itsensä pakolaiskysymyksessä mihin leiriin tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Jos olen oikein ymmärtänyt niin tanssissa on tarkoituskin antautua rytmin vietäväksi ja etsiä euforiaa. Sanoisin, että ystäväsi lienee hieman snobi tanssin suhteen jos kritisoi oppilaitaan arvostelukyvyn menetyksestä. En ole kuullut, että tanssikursseille mentäisiin varsinaisesti arvostelukykyä kehittämään.

Aika harvassa varmaan on ne henkilöt joissa julkisessa kokoontumisessa tanssiminen aiheuttaa yhtä suurta ihmetystä kuin natsihenkinen älämölö. Jos luulet, että suurimmassa osassa kansaa niin sanoisin, että et tunne kansaa laisinkaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Luulen juuri niin, mutta kummallakaan meistä ei ole tutkimuksiin perustuvaa näyttöä' asiasta. Ja tanssijaystäväni kyllä tiesi mistä puhui.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Aika alhainen käsitys on kansasta, jos sitä hämmentäisi tanssi yhtä paljon kuin natsit.

Tanssiystäväsi ei pidä kun keski-ikäiset virkanaiset eläytyvät tanssiin väärin. Eiköhän tuo kuvaus kerro riittävästi hänen ennakkoluuloistaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #3

Et tainnut taaskaan ymmärtää (tai edes yrittää ymmärtää) blogini pointtia.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #4

Luen rivien välistä, se aina aukene kirjoittajalle itselleen. Blogissasi oma epävarmuus ja ennakkoluulot heijastetaan itsevarmasti esiintyviin ihmisiin, jotka alennetaan euforiaansa ymmärtämättömiksi lampaiksi.

Tämä blogi olisi sinänsä taidokas pätkä proosaa jos sen ilmaisi hahmo jossain romaanissa. Totuus on usein tarua oudompaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #8

En uskoisi, että ko. plokisti olisi mitenkään epävarma, vaan hän kirjoittaa ansiokkaasti eräästä maailman vanhimmasta ilmiöstä!

Jussi taitaa itse olla epävarma?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Se että blogisti on alkanut nähdä hurjia määriä videoita naisista ja turvapaikanhakijoista tanssimassa liittyy suoraan siihen aineistoon mitä hänen kuplassaan jaetaan. Räyhänuiva yleisö rakastaa ja kiihottuu tästä kuvastosta, ja muualla niitä ei levitetäkään. Kyseessä on puhdas seksualisoiminen, minkä huomaa Komsinkin asenteesta.

Tanssiminen on hyvä juttu. Suomalaisessa kulttuurissa tanssi oli ennen paljon tärkeämmässä asemassa. Nyt me katsellaan enää Tanssii tähtien kanssa ja kirjoitetaan noloja blogeja siitä että joku on tanssinut vapautuneesti.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Nolous on minun mielestäni vähän muualla, mutta luultavasti Petra kuuluu niihin, jotka eivät milloinkaan tajua sitä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei. Siinä ei ole koskaan mitään noloa että tanssii ja laulaa, ellei aio pistää niillä rahoiksi eikä osaa taidokkaasti.

Mutta itse tanssi ja laulu ovat ihmisen ilmaisukeinoja. Noloa on väheksyä sitä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #7

Nyt ei liene ollut kyse pelkästä tanssista, vaan siihen liittyvästä aistillisuudesta? Tanssimistahan voi olla niin monenlaista?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yhden kerran eläissäni olen harmitellut huonoa tanssitaitoani. Työkeikka Saksassa oli sen verran pitkä, että joutui viettämään viikonlopunkin siellä. Aluksi suuntasimme Luxemburgiin mutta totesimme finanssiporukan tylsäksi väeksi, ellei suorastaan nuivalistoksi. Joten suunta Brysseliin.

Siellä sitten eksyimme pikkutunneilla latinojen bileisiin. Silloin olisi kannattanut osata latinotanssit sen verran hyvin, että olisi voinut lähteä neitien ja rouvien kanssa samban pyörteisiin.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Maailman vanhin ilmiö. Helsingin olympiakisojen jälkeen Suomeen syntyi harvinaisen paljon aviottomia lapsia, joiden geeniperimä oli selvästi osittain peräisin jostain eksoottisemmasta maasta...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nyt alamme ilmeisesti lähestyä plokin varsinaista aihetta, vai mitä Tuula Komsi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No niin, teillähän on ihan sharia-poliisin elkeet. Tanssillisuus johtaa outoihin asioihin...Ainakin niissä pervoissa mielissä joissa kyylätään ovatko naiset käyneet villisti hytkymässä suomenopetusleikkien tahtiin!

Sori, itse ainakin suon suomalaisille naisille oikeuden tanssia miten he haluavat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse on pelkästään tämän plokin aiheesta. Eihän tässä kukaan ole ollut vaatimassa mitään kieltoja?

Toisaalta Petra on aivan hyvä, että reagoit noin. Reagointisi osoittaa, että ymmärryksesi luonnollisen lain suhteen on kunnossa!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Siis tanssiminen miten ja kenen kanssa haluaa ja millä seurauksin on jokaisen yksilön oikeuksia, ja niistä jurnuttaminen jäi 50-luvulle. Aina toisinaan joku petäjätynnyri vuotaa ja alkaa seksuaaliasioita pohtimaan. Suotakoon se heille. Ainakin heillä on jotain yhteistä islamistien kanssa. Seksuaalimoraalin kyttäily!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #15

Taidat Petra ampua ohi koko tämän plokin aiheen? Pyydän anteeksi, jos provosoin sinut tähän!
Luonnollisen lain ymmärryksesi on kuitenkin kiitettävää, vaikka et sitä tunnustakaan!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #15

Tuota noin. Ystäväni, josta kerroin, huomasi tuon blogissa vihjaamani ilmiön jo 80-luvulla. Tanssin opettajana hän ei kuitenkaan paheksunut tanssimista sinänsä, vaan tuota outoa hurmosta, joka vaatii, hm, eksoottisempia rytmejä ja lisäksi vielä jotain muuta. Tämäkin vielä menettelisi, mutta kun se sotketaan vielä maahanmuuttopolitiikkaan ja globaaleihin ilmiöihin sekä "hyvänä ihmisenä" olemiseen, niin ... ...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #17

Joo, anna tulla vaan. Kyllä minä haistoin jo alkuunsa että tarjoilet sievistellen seksuaalisia konnotaatioita tarinaasi. Voit ihan rohkeasti puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Niin minäkin. Tuo on mielestäni aika ällöttävä aspekti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #19

Tässä ei ole sinänsä mitään ällöttävää, vaan ihan luonnollista, mutta jotta tämä voisi täyttyä siihen tarvitaan avioliitto! Kyse ei ole mistään kiltin tädin kotikissasta!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

Pertti, tanssi ei tarkoita kopulointia eikä kopulointi vaadi avioliittoa. Ainakaan Suomessa.

Ja mikä on tämä suhteiden fantisoiminen? Oma mielikuvitukseni ei edes tahdo riittää. Varmasti jokunen suhde on solmittu, mutta en ihan oikeasti ymmärrä mitä tällä haetaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #21

Kyse taitaa olla lähinnä sinun mielikuvituksesi laajuudesta?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

No, tehdäänpä Petra ajatusleikki. Kuvitellaan, että Thaimaassa ruvetaan vainoamaan naisia, jolloin heitä tulee joukoittain maahamme. Tai ehkä jostain muustakin syystä - emme tiedä. Osa heistä saa käännytyspäätöksen. Suomalaiset äijämiehet innostuvat vallan, ja Helsingin rautatientorilla sekä vastaanottokeskuksissa ympäri maan soitto soi ja "sir vilit" hetkuvat ja ketkuvat thainaisten kanssa. Miten luulet kultturiväen reagoivan? Kirkon? Ateneumin? Suvaitsevaisten täti-ihmisten?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mikäs sen kivampaa. Kuka siitä piittaa, miten kulttuuriväki tai kirkko tai Ateneum tai suvaitsevaiset täti-ihmiset tai kansamme rotupuhtaudesta huolestuneet tahot suhtautuvat?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Paavo Väyrynen ilmeisesti. Huolensa kullakin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Ihanaa! Olen tässä liki kuuskymppisenä tätinä alkanut tanssimaan melkein missä vain ja milloin vain. Baila!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tanssiminen on kivaa. Arvostelukyvyn menettäminen ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset