Tuulan kliseeklinikka

Vihapuhe, terrorismi ja "suvaitsevaisuuden" huutava epäloogisuus

En haluaisi pistää lusikkaani ”Vesala-keissiin”, mutta tietty epäloogisuus on vain niin huutavan kummallista. Kaipaisin erityisesti ns. suvaitsevaisilta tietynlaista johdonmukaisuutta. Suvaitsevaiset ovat olleet melko lailla sataprosenttisesti sitä mieltä, että koulussa voi, ja pitääkin, monikulttuurisuuden nimissä - ja koska oppilaina on myös maahanmuuttajalapsia - esittää Koraanin säkeitä resitoituna ramadanin kunniaksi. Ja jos säkeissä puhutaankin vääräuskoisten tuhoamisesta, se ei haittaa, koska sehän on vain kulttuuria, ja kulttuurisen identiteetin tukeminen on tärkeää maahanmuuttajalapsille. (Ja jos et tiedä mistä nyt on kyse, esim. tästä linkistä löytyy lisätietoa http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ramadan-aamunavaus-koulussa-toi-paikalle-islamisaatiota-vastustaneita-mielenosoittajia/761402

Kuitenkin, kun joku tekee juuri niin kuin mitä noissa säkeissä sanotaan, eli tappaa vääräuskoisia ramadanin ja Allahin kunniaksi, niin se tuomitaan. Eikö tässä ole mitään ristiriitaa? Etenkin, kun samat ihmiset vaativat nollatoleranssia vihapuheelle, koska puhe voi niin helposti muuttua teoiksi. Niin, kyllä voi, sen me olemme nähneet nyt moneen kertaan ympäri Eurooppaa. Mutta edelleen kysyn, että missä logiikka? Tiedätte mitä tarkoitan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mitä noissa Koraanin jakeissa on oikeasti ollut? Vieläkin on epäselvää onko uhattu vääräuskoisten tappamisella.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

En osaa arabiaa, joten itsekin olen minulle kerrotun varassa. Miten on, Keijo, ratkaiseeko tämä oman mielipiteesi, eli jos voin osoittaa, että tappokäsky on resitoituun tekstiin todellakin sisältynyt, oletko silloin valmis tuomitsemaan moisen "monikulttuurisuuden"?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keijosta en tiedä, mutta itse kyllä olisin valmis tuomitsemaan tuollaisen kehotuksen julistamisen koulun keskusradiosta. Sellainenhan ei edustaisi millään tavoin monikulttuurisuuden ideologiaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #3

Minusta tällaista ei pitäisi moskeijoiden saarnoissakaan esittää. Se on vihapuhetta ja rangaistavaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä videonauhoite mainitusta arabian kielisestä puhelaulusta :

https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=F...

Kuulostaa varsin hengelliseltä esitykseltä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kun en osaa arabiaa, olen minäkin kerrotun varassa. Suvakkipiirien mukaan kysymyksessä on Koraanin jae 2:183:

"Teidän, jotka uskotte, tulee paastota, samoin kuin piti paastota niidenkin, jotka ennen teitä elivät, jotta karttaisitte pahaa."

Tästä voisivat nyt vaikka Uuden Suomen ahkerat toimittajat ottaa selvää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tai voisihan tuohon varmaan lähteen laittaa. Asiaa sanoo selvitelleensä Facebookin Rasmus-ryhmässä Paula Kopra.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Eli tätä tekstiä ilmeisesti resitoitiin. Minulla ei ole tietenkään mitään kompetenssia arvioida käännöksen oikeellisuutta. http://tulevaisuus.org/koraani/koraani.php?suura=2...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Paastonaikana teidän on sallittu öisin olla vaimojenne luona; he ovat teidän verhonne, ja te olette heidän verhonsa. Jumala tietää, että te aikaisemmin kiusasitte itseänne pidättyväisyydellä; siksi on Hän säälinyt teitä, Hän on suvaitsevainen. Olkaa siis yhteydessä heidän kanssaan ja etsikä sitä, minkä Jmala on teille märännyt; syökää ja juokaa aamuhämäriin asti, kunnes vaalea lanka selvästi erottuu mustasta. Mutta sitten noudattakaa tarkoin paastoa yön tuloon saakka älkäkä koskeko heihin, vaan omistautukaa hartaudenharjoituksille rukoushuoneissa. Nämä ovat Jumalan asettamat rajat; älkää siis sinä aikana koskeko heihin. Niin selittää Jumala ihmisille tunnusmerkkinsä, jotta te karttaisitte pahaa."

Kyllä tuo oikealta käännökseltä näyttää.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Omasta puolestani voin sanoa tuomitsevani Koraanin resitoinnin koulussa kaikissa tilanteissa, ja siinäkin tapauksessa, että Koraaniin sisältyvät vääräuskoisten tappokäskyt nipsaistaisiin tekstistä pois. Poislukien tilanteet, jossa tekstiä heti sen jälkeen tarkasteltaisiin opettajan johdolla kriittisesti. En hyväksyisi myöskään lapsille luettavan ilman jälkeenpäin tapahtuvaa kriittistä tarkastelua esim. Vanhan Testamentin väkivaltaisia jaksoja. Sen sijaan yleishumaaneja Jeesuksen opetuksia (esim. laupiaan samarialaisen tarinaa) voi kertoa, mielellään omin sanoin, kuten muidenkin kulttuurien ja kirjallisten teosten yleishumaaneja tarinoita. (Raamattuhan ei ole samanlainen yhdelle profeetalle saneltu kokonaisuus kuin Koraani).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitäs kriittistä siihen paastoamisen promotoimiseen sitten pitäisi liittää? Onhan Suomessa ortodokseillakin pääsiäispaasto.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tarkoitin tietenkin noita pyhiä kirjoituksia. Paastolla olen ollut minäkin joskus, sitä toki voi suositella. Tai no, ei se minulle oikein sopinut, mutta se on toinen jutuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Jouni Snellmannin mukaan viesti oli seuraava:
"Teidän, jotka uskotte, tulee paastota, samoin kuin piti paastota niidenkin, jotka ennen teitä elivät, jotta karttaisitte pahaa."

Tämän siis sallisit kerrottavan arabiaksi?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #11

Vähän riippuu asiayhteydestä. Julistavassa mielessä en sallisi, mutta sellaisessa yhteydessä, jossa ramadanista vain neutraalilla tavalla kerrotaan muslimien tapana, jota jotkut noudattavat ja jotkut eivät, voisi muutaman sekunnin ääninäyte olla mahdollinen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Suvaitsevaiset ovat olleet melko lailla sataprosenttisesti sitä mieltä, että koulussa voi, ja pitääkin, monikulttuurisuuden nimissä - ja koska oppilaina on myös maahanmuuttajalapsia - esittää Koraanin säkeitä resitoituna ramadanin kunniaksi."

Helpottaisi, jos hieman tarkentaisit ketä tarkoitat suvaitsevilla. Aika moni tuntemani ihminen, joita sinä pitäisit suvaitsevina, ovat yleensä ottaen uskonnonharjoittamista vastaan, mitä kouluihin tulee.

"Kuitenkin, kun joku tekee juuri niin kuin mitä noissa säkeissä sanotaan, eli tappaa vääräuskoisia ramadanin ja Allahin kunniaksi, niin se tuomitaan. Etenkin, kun samat ihmiset vaativat nollatoleranssia vihapuheelle, koska puhe voi niin helposti muuttua teoiksi."

Keitä nämä samat ihmiset ovat, voitko antaa esimerkkejä? On siis olemassa ihmisiä, jotka vaativat, että noita uskonsäkeitä pitää saada esittää ja vaativat vihapuheelle nollatoleranssia.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Viittaan kyseisen koulun rehtorin "suvaitsevaiseen" ideologiaan, ja kaikkiin niihin, jotka tuon ideologian jakavat. Menee aika lailla yksi yhteen vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien kanssa. Esim. Veronika Honkasalon sivuilla näitä on iso joukko. Ja tietenkin myös Rasmus-ryhmässä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Vihervasemmistossa on useita vihapuheen paheksujia, jotka kuitenkin samalla tukevat avoimesti Islamia. Esimerkiksi Anni Sinnemäki, joka kannattaa Helsingin moskeijahanketta.
https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sinnemaki%20m...

Vihapuheen kitkeminen kuuluu vihreiden poliittiseen ohjelmaan.
http://www.vino.fi/blog/2016/07/28/vihapuhe-ei-kuu...

Viime vuonna Vihreät jopa vaativat rasismia rikoslakiin, mutta se hanke taisi kuivua kasaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #20

"Vihervasemmistossa on useita vihapuheen paheksujia, jotka kuitenkin samalla tukevat avoimesti Islamia."

Maltillista islamia. Eikö se ole järkevää politiikkaa? Pitäisikö mielestäsi maltillistakin islamia vastustaa?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #24

Vaikuttaa siltä että maltillisesta islamista ei ole pitkä matka ei-maltilliseen islamiin ja samalla seurauksiin, jotka ovat jokaisen tiedossa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Rehtorin siis pitäisi estää koraanin lukeminen koulussa, jotta ei olisi liian suvaitsevainen? Oletko sinäkin sitä mieltä, että kaikista uskonnoista pitää kertoa neutraalisti? Tämä on minun kantani. Rehtori ei kuitenkaan voi päättää, että joitain uskontoja kohdellaan eri tavoin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #25

Kyllä, koraanin resitointi oli sopimatonta. Ja olen samaa mieltä, kaikista uskonnoista pitää kertoa neutraalisti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Tuo kommentti sisältää täydellisen paradoksin. Koraanin resitointi on sopimatonta, mutta kaikista uskonnoista pitää kertoa neutraalisti. Koraani on islamin Pyhä Kirja, sama kuin kritityille Raamattu. Kyllä kai sen tiedät.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #28

Juha, en näe paradoksia. Esim. oppilaille voidaan kertoa, millainen on ortodoksikristittyjen pääsiäinen, mutta ei niin, että soitetaan oppilaille ortodoksista jumalanpalvelusta eli sitä jumalanpalvelusten resitaatiota, koska sellainen resitointi on jo uskonnonharjoitusta. Sama pätee tähän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Kyllä Suomen kouluissa on edelleen tunnustuksellinen uskonnon opetus heille, jotka kyseiseen uskontokuntaan kuuluvat. Silloin opetellaan esimerkiksi Raamattua, rukouksia, virsiä j.n.e.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"Ja jos säkeissä puhutaankin vääräuskoisten tuhoamisesta, se ei haittaa, koska sehän on vain kulttuuria, ja kulttuurisen identiteetin tukeminen on tärkeää maahanmuuttajalapsille. "

Tuskin tämä on kenellekään ok, jos tämä todellakin on ollut se sisältö, joka sieltä kaiuttimista on kuulunut. Vähän kuitenkin vaikuttaa siltä, että näin olisi ollut ja aika uskomattomalta se kuulostaisikin.

Jos tuo sanoma on ollut viaton, niin kuin on täälläkin sanottu, niin mikä sitten tämän asian suhteen on ongelmana? Mielenosoitus asiasta on aikamoista ylireagointia.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Koraani ei ylipäätään ole näissä asioissa "viaton" ja siksi koulun aamunavauksissa ei missään tapauksessa saisi resitoida kyseistä kirjaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Raamatussakin kehotetaan tappamaan vääräuskoisia, mutta silti Raamatusta voidaan kertoa vaikkapa aamunavauksessa valikoituja kohtia.

Äläkä vetoa siihen yleiseen argumenttiin, että "mutta Uudessa Testamentissa ...". Vanhaa Testamenttiakaan ei ole kirkko tuominnut.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #19

En kyllä muista että olisin kuullut mistään aamunavauksesta, missä olisi julistettu mitään kristinuskoon liittyvää väkivaltaa, sikäli kun sellaista on edes olemassa. Saako nykyään millään oppitunneilla lukea Raamattua, ja varsinkaan aamunavauksessa? Ei sillä, että nyt haluaisin "tasapuolisuuden vuoksi" myöskään Raamatunlukua, koska tunnustuksellisuus ei kuulu koulun aamunavauksiin, ja pyhän kirjan resitoiminen on uskonnon harjoittamista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Oletko kuullutt Suomessa aamunavauksista, joissa on julistettu islaminuskoon liittyvää väkivaltaa? Ja tuo "sikäli kuin sellaista" on olemassa pätee molempiin. Sillä Raamatussa on suurin piirtein yhtä paljon tappokehoituksia vääräuskoisille.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #29

En nyt rupea vääntämään VT vs. UT, vaan totesin jo aiemmin, etten sallisi myöskään Raamatun tappokehotuksia luettavan aamunavauksissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

Raamatun kohdalla raja kulkee sitten vain niissä tappokehoituksissa, mutta Koraani on kokonaan nounou:
"Koraani ei ylipäätään ole näissä asioissa "viaton" ja siksi koulun aamunavauksissa ei missään tapauksessa saisi resitoida kyseistä kirjaa."

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #35

No jos olet yhtään kartalla viime aikojen uutisaiheista Euroopassa, niin ehkä ymmärrät miksi Koraanin kirjaimellinen tulkinta on kyllä aika nounou - tukematta nyt mitään muitakaan uskonnonharjoituksia aamunavauksissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #19

Voiko jonkin uskonnon nimissä edelleen saarnattavia tappokäskyjä perustella sillä, että raamatun vt osassakin on? Veikkaisin, että syntyisi aika hulabaloo, jos niitä alettaisiin saarnaamaan evlut kirkoissa. Onhan noista selityksiä mikä on ut ja vt merkitys. Toisaalta, kun en kuulu kirkkoon tai muutenkaan usko noihin, niin mitä siitä. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus saada olla rauhassa uskonnollisilta julistuksilta.

Islam on muutenkin vielä hiukan eri viritys. Moskejat toimivat kaupungintaloina ja valtakeskuksina muutenkin islamilaisissa yhteisöissä. Mikäli YLEN ohjelmiin voi lainkaan luottaa. Kirkolta se rooli on jo viety onneksi aikoja sitten.

Uskonon vapaus on, mutta kyllä sekin pitäisi katsoa mitä sen nimissä nykyään voi saarnata. Vihapuhe on vihapuhetta. Eikä kenekään edes tarvitse oikeasti kiihottua niistä. Näistä on linjat jo olemassa. Riittää, että puhuu. Ei tarvitse edes suoraan kehottaa mihinkään.

Epäilinkin tuota, että koulussa olisi koko tuo suura luettu oppilaille. Kun muu media ei halua uutisoida erilaisista ilmiöistä se antaa mvlehdille ym pelikentän.

Mutta jos sitä saarnataan, niin kuin ilmeisesti tehdään, siinä annetaan käytännössä suoria tappokäskyjä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mikäli aamunavaus oli uskonnollinen, suhtaudun siihen nuivasti kuten kaikkin hengellisiin aamunavauksiin, kun niitä ei mielestäni tarvittaisi kouluissa.

Ymmärtääkseni kuitenkin kyseessä oli aamunavaus jossa kerrottiin ramadamin vietosta.

Nuorten on tärkeää tutustua toistensa traditioihin ja uskontoihin, sikäli kun joillain niitä on.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Petra, tarvitaanko ramadanista kertomiseen arabiankielinen resitaatio? Eikö se n i m e n o m a a n ole uskonnon harjoittamista?

Marko Parkkola

Arabiankieli ei edistä myöskään millään tapaa integroitumista Suomeen. Päinvastoin, se on integroitumista jonnekin aivan muualle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Joko täällä kieliäkin aletaan panna paitsioon?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #30

Tässä tapauksessa arabiankieltä käytettiin nimenomaan uskonnollisista syistä. Kukaanhan ei vastusta sitä, että ihmisille neutraalisti ja tämän maan peruskoulujen opetuskielillä kerrotaan, että nyt on muslimeilla ramadan. Siihen ei arabian kieltä eikä koraanin resitointia tarvita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Jos vaikkapa Kanadan koulussa Thunderbayssä olisi 30% oppilaista suomalaisten siirtolaisten jälkeläisiä ja Suomessa vietettäisiin Kalevalan päivää, niin eikö kulttuuritraditionaalisesti voisi heille soittaa katkelman karjalaisista itkuvirsistä ilman, että siihen sisältyy ongelmaa isäntämaata kohtaan?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #36

Juha, minusta tuntuu että puhelet nyt kuuroille korville.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #36

Joo, siis aivan on verrannollinen tähän... :D odottelenkin milloin saadaan lukea uutisia kirjaimellisten Kalevala-tulkintojen uhreista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mielestäni on vahvaa näyttöä, että islamilaiset vihapuheet johtavat vihatekoihin. Montako islamilaista vihapuhujaa on Suomessa tuomittu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja montako islamilaista vihatekoa on Suomessa tuomittu?

Jorma Kinnunen

Tätä ei varmaan enää tuomiolle saada. http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000992207.html Lasketaanko vääräuskoisten raiskaukset vihateoiksi, niitä on aika monta. Pari sataa radikalisoitunutta on Supon seurannassa ja täältä on lähtenyt paljon vierastaistelijoita Isiksen riveihin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Veikkaan, ettei niitä Karjalaisia itkuvirsiä veisattaisi keskusradioissa, eikä kuulutettaisi minareettien torneista. Ei Saudeissa, eikä varmaan Irakissakaan.

Vaikka kuinka kovasti ja polvillaan rukoillen pyytäisi Imaamilta t. ajatollahilta lasten monikulttuurisuuteen kasvattamiseen vedoten. :))

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Riippuu koulusta. Esimerkiksi Arabiemiriiteissä on paljon ulkomaalaisia ekspatriaatteja, myös suomalaisia, joiden lapset käyvät siellä koulua. Olen ymmärtänyt, että koulu on hyvinkin kansainvälinen ja länsimaisittain suuntautunut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Montako islamilaista vihapuhujaa on Suomessa tuomittu?"

Ei näistä haluta edes keskustella, mieluummin ollaan hiljaa ongelmista. Koraani on vihapuhetta jota imaamit levittävät moskeijoissa eikä tätä haluta myöntää.

Niko Sillanpää

Mitä ikinä moskeijassa tai somessa tai muualla sitten kyseisten tahojen toimesta saarnataan tai agitoidaankin, se ei voi olla vihapuhetta, koska ainoastaan valtaväestön edustaja voi syyllistyä vihapuheeseen, koska vihapuheen kohde on määritelmällisesti aina vähemmistö tai heidän etujensa ajaja.

Kyseessä on geneerisestä nimestään huolimatta vain vähemmistöjen erityissuojelun uusi kerros, joita jatkuvasti tehtaillaan lisää.

Toki he voivat syyllistyä rikokseen yllyttämiseen, joukkotuhonnan suunnitteluun tai herjaamiseen/kunnianloukkaukseen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yli miljardin muslimin vähemmistöä varjellaan viiden miljoonan suomalaisen enemmistöltä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #59

Eikö suomalainen saa olla muslimi? Onko siellä jokin uusi laki joka näin määrää?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kurkistus Ruotsin puolelle kirkastaa silmät ja parantaa ajatuksen juoksua.

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/abo-raad-pekas-...

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/efter-polis...

Mutta ei Suomessa tuollaista ole. Tietenkään ei. Eihän ?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jos näitä uskonnollisia tilaisuuksia järjestetään, niin silloin halukkailla pitäisi olla tosiasiallinen mahdollisuus olla olematta paikalla. Tällainen mahdollisuus pitää tarjota kaikille. Eikä vain joillekin ryhmille.

Suomen perustuslaissa on säädetty perusoikeuksista, joihin kuuluvat ihmisten yhdenvertaisuus sekä uskonnon ja omantunnon vapaus. Yhdenvertaisuuteen sisältyy se, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan uskonnon, vakaumuksen tai mielipiteen perusteella (6§). Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus ilmaista vakaumus, oikeus olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan sekä oikeus olla osallistumatta omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen (11§).

Itse en usko, että mitään haittaa on nähdä tai kuulla uskonnoista. Mutta kyllä kai sitten lakia pitää noudattaa ja kaikille samat mahdollisuudet antaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus ilmaista vakaumus, oikeus olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan sekä oikeus olla osallistumatta omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen (11§)."

Tämä ei ole nuorille millään tavoin yksiselitteinen oikeus, sillä heillä ei ole oikeutta päättää näistä asioista itsenäisesti. Alle 18-vuotias ei saa itsenäisesti erota uskonnollisesta yhdyskunnasta. Tässä on minusta ristiriita. 15-vuotiaana konfirmoidaan mutta pitää odottaa pitkään ennen kuin saa päättää itsenäisesti haluaako edes kuulua uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Evankelis-luterilaiseen yhdyskuntaan kuuluva nuori ei siis voi erota itsenäisesti ja koska hän ei voi erota niin hänen on pakko osallistua tunnustukselliseen uskonnonopetukseen, jos muut niin päättävät.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin nämä pykäläthän on tehty, että muiden uskontojen ihmiset eivät joudu altistumaan näihin kristillisiin menoihin. Kyllä tämän täytyy toimia toisinkin päin.

Ja lain selityksessä mainitaan, että pitää olla tosiasiallinen mahdollisuus.

Minusta alle 18v ei saisi yleensäkkään ottaa minkään uskonnollisen seurakunnan jäseneksi. Saati leikata palasia pois ihmisestä.

Ihmiset ovat aika kilttejä. Pakottaahan ei voi. Jos nuori kävelee luokan ovesta ulos, niin siinä kävelee. Ei häneen kiinni saa käydä. Poistaa voidaan, jos häiritsee muita.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #50

Ketään ei juuri kiinnostaneet nämä asiat kun kyse on ollut evankelis-luterilaisesta uskosta ja sen asemasta koulussa. Nyt kiinnostutaan kovasti kun kyseessä onkin joku muu uskonto. Yhtäkkiä nähdäänkin tarve olla vapaana jonkun toisen uskonnonharjoituksesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #52

Päinvastoin. Onhan tästä väännetty pitkään. Kaikenmaailman päättäjäisistä ja joulujuhlista sekä niiden uskonnollisesta merkityksestä. Tästähän on puhuttu ainakin 90 luvulta alkaen. Lähtökohtana juuri tuo monikulttiurisuus. Hyvä, että siitä sitten on päästy. Ei kannata enää takaisin vajota. Kyllä itse muistan ala-asteen aamunavaukset, joita vietettiin virsiä laulaen ja urkuharmooneja raiskaten.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #53

Niin mutta mitään ei ole varsinaisesti tapahtunut. On vain ihmetelty, että miksi tuollaisesta jaksetaan valittaa ja noustu joka kevät suvivirsi-vastarintaan. Nyt, jos porukka osa hoksaa, että kouluissa saattaisi jatkossa olla islamin harjoitusta kristinuskon rinnalla niin ollaankin ihan eri mieltä.

Toivottavasti tämä johtaa koulujen näkemiseen paljon neutraalimpana vyöhykkeenä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

http://www.edu.fi/perusopetus/uskonto_ja_elamankat...?

Toisaalta sanotaan, että kenenkään ei tarvitse osallistua omantunnon tai vakaumuksen vastaiseen toimintaan. Minusta siis pitäisi riittää oppilaan omatahto näissä asioissa.

Noo, tuskin tuosta suurta kärsimystä on syntynyt. Paitsi ehkä, jos koulu alkaa kiusaamaan arvomaailmaltaan erilaisia ihmisiä. Esimerkkejä on ihan tästä raisiostakin.

Suomalainen koulu on mikä on. Laitos, jonka pääosassa ovat jotkut ihan muut kuin oppilaat. Ei luottamusta. Ei minkäälaista. Ihan omasta kokemuksesta voin näin sanoa. Joitakin hyviä henklöitä oli, mutta muutenhan se oli täyttä paskaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #51

"Suomalainen koulu on mikä on. Laitos, jonka pääosassa ovat jotkut ihan muut kuin oppilaat. Ei luottamusta. Ei minkäälaista. Ihan omasta kokemuksesta voin näin sanoa. Joitakin hyviä henklöitä oli, mutta muutenhan se oli täyttä paskaa."

Saako kysyä, että mikä sai katkeroitumaan noin pahasti koululaitokseen? Opettajana haluaisin oikeasti tietää. Koulu ei ole sama kuin esim. 80-luvulla. Oppilaita on nostettu koko ajan enemmän pääosaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #60

Oman kokemuksesi perusteella sinulla ei siis ole minkäänlaista luottamusta koko Suomen opetuslaitokseen. Osana tuota mekanismia tämä tuntuu hieman epäreilulta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61

"Koulu on laitos, joka pilaa kaiken Kalevalasta pesäpalloon", sanoi Eeva-Liisa Manner (1921-1995) Kotilieden haastattelussa 1991. Niin paljon kuin Manneria kirjailijana arvostankin, olin jo silloin sitä mieltä, että koulua arvostellessaan Mannerkin oli oman aikansa lapsi. Kaikki me olemme joskus olleet koulussa, ja siksi olemme niin kärkkäitä yleistämään omat kokemuksemme yleisiksi totuuksiksi.

Suomalainen koulu on mitä on, kuulemma monen mielestä maailman paras.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset