Tuulan kliseeklinikka

Hallituksen arvopohjasta uupuu rehellisyys - ja sen mukana kaikki

Muistatteko 80-luvun Napakympin Salmelaisineen ja Kaitsuineen? Se oli sitten kultaista aikaa se. Ei em. herrojen takia, vaan viattoman herttaisten ohjelmaan osallistuvien tavisten, siis matkaseuraa etsivien perus suomalaisten (ei yhdyssana) arvojen takia. Muistattehan, kun Salmelainen kysyi, mitä neidit tai herrat A, B tai C vastakkaisessa sukupuolessa arvostavat, listaan kuului kärjessä aina rehellisyys. Ai-na. Se oli se arvo, josta olemme (joskus) olleet ylpeitä ja josta meidät on maailmalla tunnettu ja josta emme mielellämme tingi.

Mutta ajat muuttuvat. Arvoja tosin edelleen kuulemma on, koska ainakin niitä kovasti hoetaan. Kuten olette kuulleet viime päivien poliittisissa myllerryksissä: arvopohja, arvopohja, arvopohja. Ja ääni väristen vielä kerran arvopohja. 

Mutta rehellisyys ei enää kuulu maata johtavien arvopohjaan. Ja koska rehellisyydestä ei edes yritetä pitää kiinni, eikä sillä tunnu olevan edes nimellistä merkitystä, siksi emme voi luottaa enää mihinkään puheisiin, emme edes minkään valtakunnan arvopohjasta.

Voi vain miettiä, kuka on murskannut rehellisyys-nimisen arvon kaikkein perusteellisimmin?

 

1) Timo Soini, joka Plokissaan vain vähää ennen massaloikkausta sanoi loikkareita luusereiksi ja juudaksiksi, jollainen hän kai sitten ei ole.

2) Sampo Terho, joka kiskaisi hihastaan idean EU-kansanäänestyksestä ja vakuutteli vankkumattomatonta tukeaan uudelle puheenjohtajalle. "Yhdessä eteenpäin” - mutta nyt onkin edustamassa ihan uusia arvoja eli liittovaltion syventämistä, jotta sai pitää ministerinpaikkansa

3) Tiina Elovaara, joka sanoi, ettei hän tarkoittanut PS:stä eroamisen syynä mainitsemillaan ja paheksumillaan käsimerkeillä suinkaan natsitervehdystä, vaan jotain ihan muita kontekstiin sopimattomia - mutta ikuisesti määrittelemättömäksi jääneitä - käden liikutteluja

4) Simon Elo, joka keksi seuraavan päivän iltapäivälehden luettuaan mielikuvitushahmoja, joiden takia ihmiset äänestivät väärin

5) Ritva Kike Elomaa, joka telkkarissa sanoi loikanneen UuVattiryhmän jatkavan hallituksessa ”pienen ihmisen asioiden ajamista”. (Kuten tähänkin asti!)

6) Pääministeri Sipilä, joka porhalteli lentsikallaan hallituksen eroilmoituksen kanssa, kunnes ihan äkkiarvaamatta ja ollenkaan asiaan valmistautumattomana sai tärkeän viestin, joka muutti kaiken ja sai aikaan historiallisen u-käännöksen taivaisissa olosuhteissa

7) Kokoomuslaiset yleensä, jotka tunteilevat jostain arvoista ylipäätään, jotka eivät ole rahassa, siis suuryritysten ja niiden hännystelijöiden lompakoissa, mitattavissa

8) Toimittajat, jotka ovat uskovinaan että kyse on maahanmuuttoasioista ja ”luovuttamattomasta ihmisarvosta” vaikka hyvin tietävät että oikeasti kyse on EU:sta ja Suomen sulavasta ja innokkaasta sulautumishalusta sen syvimpiin ytimiin eli tämän innokkuuden varmistamisesta. 

9) Valtiosääntöoppineet, joiden mielestä tässä uudessa hallituskuviossa UuVattiryhmän kanssa ei ole minkäänlaista periaatteellista ongelmaa lain kirjaimen tai ennen kaikkea hengen kanssa. Tai ovat hiljaa.

10) Joku muu, kuka tai mikä (perustele)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Niko Sillanpää

Kuten päätoimittaja Huuskon tämän päivän blogista voit päätellä, valehdella saa, kunhan tarkoitus on "arvot", "arvopohja", "ihmisyys", "antikristillisyys" (Soini), "ihmisarvo", "rasismi", "äärioikeisto", "oikeudenmukaisuus", "yhdenvertaisuus", "luottamus" jne., jolloin keinot on pyhitetty.

Tai riittää, että tarkoitus voidaan ainakin tulkita täksi.

Näillä kaikilla sanoilla viitataan konkreettisesti vain testiin, eli kuinka paljon olet valmis jakamaan vastikkeetta kehitysmaalaisille ja antamaan heille oikeuksia itseesi nähden. Mekanismeja ovat maahanmuutto, ilmastotulonsiirrot, kehitysapu jne.

Mikä on ihmeellistä kyllä länsimaiden nykyisessä Zeitgeistissa tärkein yhteiskunnallinen, yhteisöllinen, poliittinen ja moraalinen kysymys.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Itseäni sylettäisi tällainen viimeaikainen arvoton teatteri tapahtuisi se missä puolueessa tahansa. Mutta kun taustalla on tahot jotka hymyillen seisoivat ennen vaaleja opiskelijanuorten ympäröiminä kyltit käsissään, niin ei yllätä vähääkään.
Soini kuittaa muutamalla avemarialla, ja Sipilää ei voisi vähempää haitata koko juttu.
Mutta missä oli kurjet Cessnan viereltä?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kertoohan nämä tapahtumat siitä, että nykyisten suurmiesten selkäranka on paidannapin varassa. Toisaalta tämä meno on tulee johdonmukaiseksi, kun sitä ajattelee tekijöiden näkökulmasta.

Soinilta olisi mennyt ministerin pesti ja sen mukana luvattu palkkio nöyryydestä hallitustyössä. Muut ministerit olisivat vaihtuneet. Koko uuvattiryhmällä ehdokkuus seuraavissa vaaleissa saattaisi olla katkolla. Ainoa mahdollisuus jatkoon on muut puolueet, jotka voisivat ottaa ehdokkaaksi kiitoksena pyyteettömästä avusta. Nyt ainakin näin on. Piti pelastaa edes jotain. Vistbackan mukaan säätiökin ryhtyy avustamaan uuvatteja. Siinä pientä hyvitystä.

Sipilä ja Orpo voivat esittää tietämätöntä. Pääasia, että manööveri toimi heidän tarpeidensa mukaan. Suunnitelma oli epäilemättä olemassa tarpeellisessa laajuudessa. Lopputulos saattoi yllättää. Muuta todellista vaihtoehtoa heillä ei ollutkaan, vaan hallitus olisi kaatunut. Mieluummin niljakas voitto kuin reilutappio

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kun asioiden kulku on nyt paljastanut, että kuvio oli sovittu hallituspuolueiden ministerien kanssa jo etukäteen, niin arvoista puhuminen näyttäytyy todella erikoisessa valossa. Presidentti Niinistö vielä puuttui peliin, varmistaakseen, että EU ja euro ovat niin tärkeitä asioita, että niitä ei pideä riskeerata: EU-erosta ei saa edes puhua. Tulee mieleen Kekkosen ajat, kun Kekkonen laittoi politiikkoja ruotuun, että Neuvostoliittoa kohtaan ei saa harjoittaa neulanpistopolitiikkaa: ei sanaakaan mitään negatiivista NL:sta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Näin. Kieroiluahan tämä on ollut, mutta mitä ihmettä politiikka sitten tähän asti on ollut? Kekkonen erityisesti, suuri valtiomies, kieroilijoiden kunkku!

Relatkaa vähän, ottakaa viihteen kannalta!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Oli Kekkosesta mitä mieltä tahansa, ei voida sanoa, että hän olisi toiminut oman valtionsa tuhoamiseksi ja johonkin isompaan sulauttamiseksi. Se on valtiopetos, ja siihen tämä nykyhallitus tähtää näköjään miten härskeillä keinoilla hyvänsä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euroalueen yhteisvelka (eurobondit) ja yhteinen finanssiministeriö ehdotukset voivat olla hallituksen pöydällä jo ensi syksynä.

Hauska nähdä uuvatti-ryhmän reaktiot asiaan.

Molemmat muutosehdotukset ovat ehdottoman välttämättömiä euron pelastamiseksi.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Erikoisen hyvä analyysi Soinin sisäpiiriläisen näkemyksestä Soinin motiiveista jutun keskivaiheilla:

http://m.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/201706140190...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen
Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Hyvä kirjoitus. On todella hämmentävää, miten normaalina tuota kaikkea valehtelua ja vehkeilyä pidetään.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Onko ajat sittenkään muuttuneet huonompaan suuntaan? Ei kai 80-luku esim. poliitiikassa ollut mitään rehellisyyden kulta-aikaa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6t%C3%B6sherra...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kuka täällä rehellinen on? Ihminen on lähtökohtaisesti susi toinen toisilleen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Rehellisyys on kaukansa, kun kuulee sanat Halla-Aho, Huhtasaari, Hakkarainen Eerola. :)

EHkä rehellisyyttä on siellä omassa kuplassa, mutta sen ulkopuolella nuo nimet aiheuttavat pahoinvointia.

Juhani Piri

Olen tässä hetken miettinyt, että ei tainneet Soinin kelkkaan hypänneet ymmärtää, että Soini on muutenkin jättämässä hallituspolitiikan tämän kauden jälkeen ja näille loikkareille ko toiminta oli kyllä täysin poliittinen itsemurha. En usko että loikanneilla on mitään tulevaisuutta politiikassa.

Rehellisyydellä tai kansan äänien kunnioittamisella tällä ei ollut mitään tekemistä varsinkin kun tietää millaisilla teeseillä persut ovat äänensä saaneet.

Hyvä diktaattorikin on huomattavasti parempi kuin heikko ja epärehellinen demokratia.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Olen tässä hetken miettinyt, että ei tainneet Soinin kelkkaan hypänneet ymmärtää, että Soini on muutenkin jättämässä hallituspolitiikan tämän kauden jälkeen ja näille loikkareille ko toiminta oli kyllä täysin poliittinen itsemurha."

Kyllä ne ainakin sanoivat ymmärtävänsä.

Käyttäjän ThsHs kuva
Henrik Ojala

Arvot ja arvopohja ovat sanoja vailla merkitystä, jos niitä ei perustella. Tämän hetken toisto on kuin 15 vuotta sitten tapahtunut weapons of mass destruction. Sillekään ei löytynyt perusteita, mutta saatiin aikaiseksi meidän elinaikamme suurin sotarikos. Samalla avattiin Bandoran laatikko hallitsemattomalle maahanmuutolle ja terrorismille. Goebbelsin teoriat toteutuvat jälleen kerran.

Petteri Hiienkoski

Sellaista falskiutta ja iljettävää suhmurointia, jota johtavat poliitikot presidenttiä myöten ovat tehneet en muista tapahtuneen aikoihin. Lähinnä tulee mieleeni UKK-poikkeuslakihanke 45 vuoden takaa. Dekadenssi.

"Poikkeuslaista liittovaltiokehitykseen eli: miksi eduskuntaryhmät hajoavat"
(14.6.2017)
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Näin myös osuvasti kertoo tapahtumista, Uuden-Suomen blogisti J. Sakari Hankamäki

"He lähtivät hillotolpalta

Soinilaiset päättivät omaksi lopukseen käyttää ”radan likaista puolta”, formulatermiä lainatakseni.

Politiikkaa pitkään tutkineena tiedän, että puoluetoveri voi jymäyttää omia puoluekavereitaan tai muita poliitikkoja ja toivoa ymmärtämystä solidaarisuuden nimissä. Mutta omia äänestäjiään ei voi koskaan pettää. Jo Niccolò Machiavelli kirjoitti, että mikäli aikoo vahingoittaa jotakuta, on se tehtävä tavalla, jolla ei ole pelkoa kostosta.

Revanssin paikka ei olekaan nyt ”soinilaisilla”, vaan kaikki on kansan käsissä.

Iltapäivälehtien arviot menivät ryskyen metsään myös sikäli, että puliveivauksen primus motor ei ollut suinkaan perussuomalaisen puolueen sisällä. Kaikkihan sai alkunsa Juha Sipilän halusta syöttää Jussi Halla-aholle sellaiset rippiläksyt, joita hänen olisi mahdotonta hyväksyä.

Näin kokoomus ja kepu pääsivät lavastamaan hallituskriisin, houkuttelemaan vallanhaluiset opportunistit riveihinsä ja halkaisemaan kilpailevan hallituspuolueen kahtia.

Koska Halla-aho oli vain vaatinut hallitusohjelman noudattamista mutta pääministeri erotti puolueen omista taktisista syistään, on pääteltävä, että ratkaisu johtui ainoastaan henkilökohtaisista syistä, joita voitiin käyttää myös EU-johteisen painostuksen salaamiseen.

Koska loikkarit vielä viime lauantaina onnittelivat uutta puheenjohtajaa mutta oppositioon joutumisesta kuultuaan marssivat ulos puolueesta, ilmeinen selitys on, että kyse oli ministerien viroista.

Temppu oli häikäilemätön ja röyhkeä sekä pääministeriltä että luopioilta. Se oli todellinen opportunismin, fatalismin ja poliittisen itsemurhan juhlanäytös, jolle voi löytää eeppisen vertailukohdan palmusunnuntain ja pitkäperjantain välisistä tapahtumista.

Suuri liideri upotti mieluummin laivansa kuin luopui ministerintehtävistään. Reaktion rajuus osoittaa, kenelle todellinen valta tässä maassa kuuluu. Se kuuluu ulkopuolisuuteen suljetuille, aivan niin kuin yliopistoissa ja filosofiassakin.

Koska suurin osa perussuomalaisista ei ole poliittisesti kovin kokeneita, eteviä tulkitsemaan tuulia saati tarpeeksi asioista perillä, he lankesivat Juha Sipilän heille virittämään ansaan kuin laupiaat lampaat." J. Sakari Hankamäki
http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238656-h...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset