"Todista ettet ole Venäjän trolli!"

Läntiseen oikeusvaltioperiaatteeseen kuuluu, että henkilö on syytön kunnes toisin todistetaan. Tätä erinomaista ja humaania periaatetta pyritään noudattamaan inhimillisessä kanssakäymisessä ja julkisissa keskusteluissa muutenkin, ei vain oikeuslaitoksessa. Ihmisen ei siis yleensä katsota olevan velvollinen todistamaan omaa syyttömyyttään, vaan todistustaakka on syyttävällä taholla.

Tämä ei tietenkään koske yhtä ryhmää:  niin kutsuttuja Venäjän trolleja (joilla on toki muitakin lempinimiä) . Venäjän etujen ajamisesta voi syyttää aivan ketä vaan, aivan millä perusteilla vaan. Ja jos jokin asia olisi vaikkapa kiistämättä Suomen etu, mutta samalla harmillisesti myös joidenkin enemmän tai vähemmän mutkikkaitten päättelyketjujen seurauksena oletettu Venäjän etu, silloin todellisen tai kuvitteellisen "Venäjän edun" ajaminen mitätöi Suomen edun ajamisen.

Klassinen esimerkki voisi olla vaikka eurokysymys. Mikäli eurosta osoitetaan olevan Suomelle haittaa, voidaan aina vedota siihen, että Suomen euroero tekisi jollain logiikalla (jota ei toki tarvitse mitenkään todistaa) Venäjän iloiseksi, joten on parempi antaa euron (tai minkä muun mekanismin tahansa) kurjistaa Suomi henkihieveriin ja lakkauttaa maamme itsemääräämisoikeus lopullisesti, ettei Venäjä vaan tule iloiseksi.

Tällaista sairaalloisenkin paranoidista ajattelua on esiintynyt julkisuudessa koko EU-jäsenyytemme ajan. Venäjän etujen ajajaksi voi siis syyttää ketä tahansa, millä perusteella tahansa. Mekanismille löytyy ehkä paras vertailukohta Euroopasta  jokusen sadan vuoden takaa. "Noidaksi" sai syyttää ketä tahansa, millä tahansa perusteella. Todistustaakka jäi epäillylle, tunnetuin seurauksin.

Venäjän ohjailun alla olemattomuutta on melkein yhtä vaikea todistaa. Jos kannatat Suomen liittoutumattomuutta, olet tietenkin Kremlin asialla. Jos et jatkuvasti vihaa kiihkeästi ja äänekkäästi Venäjää, olet Kremlin asialla. Mutta asiahan ei ole näin yksinkertainen. Voit olla Kremlin asialla, vaikka olisit Naton kannattaja ja tunnetusti Venäjän vastainen. Tarkoitan tässä Jussi Halla-ahoa, mutta ei hän ole ainoa eikä varmaan viimeinen.

Paranoidisuuden pohjat on nimittäin nyt vetänyt Simon Elo. Ei riitä, että hän on sinisine kavereineen vesittänyt kaiken, mitä on aikanaan äänestäjilleen luvannut. Tai että hän on osallistunut epärehellisyydessä vertaansa vailla olevaan poliittiseen teatteriin. Tai että hän on tukemassa hallitusta, joka on näillä näkymin suostuvainen Suomen itsenäisyyden rippeittenkin alasajoon. Sen sijaan, että myöntäisi virheensä, hän vetää Venäjä-kortin ja "perustelee" sen.  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/skelo-67793

Mutta vaikka paranoia, myös poliittinen paranoia, on hankala ja ikävä mielen sumentaja, on siinä jotain hyvääkin paranoidiselle itselleen. Nimittäin koskaan ei itse tarvitse ottaa mistään mitään vastuuta, ei epäonnistumisistaan, epärehellisyydestään, suunnitelmiensa prakaamisesta. Aina voi nostaa syyttävän sormen osoittamaan muualle kuin itseensä. Lisäksi valtamedia niin meillä kuin muualla on tehnyt erinomaisen helpoksi myös sen sormella osoittelun, koska meille on kerrottu osoittelun ennalta määrätty ilmansuunta jo valmiiksi, joten paranoidisen ei tarvitse ruveta sitä mielessään arpomaan. Silloin nimittäin pitäisi samalla miettiä syytösten perusteluja, niiden uskottavuutta, loogisuutta ynnä muuta työlästä ja rasittavaa. 

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu