Tuulan kliseeklinikka

"Todista ettet ole Venäjän trolli!"

Läntiseen oikeusvaltioperiaatteeseen kuuluu, että henkilö on syytön kunnes toisin todistetaan. Tätä erinomaista ja humaania periaatetta pyritään noudattamaan inhimillisessä kanssakäymisessä ja julkisissa keskusteluissa muutenkin, ei vain oikeuslaitoksessa. Ihmisen ei siis yleensä katsota olevan velvollinen todistamaan omaa syyttömyyttään, vaan todistustaakka on syyttävällä taholla.

Tämä ei tietenkään koske yhtä ryhmää:  niin kutsuttuja Venäjän trolleja (joilla on toki muitakin lempinimiä) . Venäjän etujen ajamisesta voi syyttää aivan ketä vaan, aivan millä perusteilla vaan. Ja jos jokin asia olisi vaikkapa kiistämättä Suomen etu, mutta samalla harmillisesti myös joidenkin enemmän tai vähemmän mutkikkaitten päättelyketjujen seurauksena oletettu Venäjän etu, silloin todellisen tai kuvitteellisen "Venäjän edun" ajaminen mitätöi Suomen edun ajamisen.

Klassinen esimerkki voisi olla vaikka eurokysymys. Mikäli eurosta osoitetaan olevan Suomelle haittaa, voidaan aina vedota siihen, että Suomen euroero tekisi jollain logiikalla (jota ei toki tarvitse mitenkään todistaa) Venäjän iloiseksi, joten on parempi antaa euron (tai minkä muun mekanismin tahansa) kurjistaa Suomi henkihieveriin ja lakkauttaa maamme itsemääräämisoikeus lopullisesti, ettei Venäjä vaan tule iloiseksi.

Tällaista sairaalloisenkin paranoidista ajattelua on esiintynyt julkisuudessa koko EU-jäsenyytemme ajan. Venäjän etujen ajajaksi voi siis syyttää ketä tahansa, millä perusteella tahansa. Mekanismille löytyy ehkä paras vertailukohta Euroopasta  jokusen sadan vuoden takaa. "Noidaksi" sai syyttää ketä tahansa, millä tahansa perusteella. Todistustaakka jäi epäillylle, tunnetuin seurauksin.

Venäjän ohjailun alla olemattomuutta on melkein yhtä vaikea todistaa. Jos kannatat Suomen liittoutumattomuutta, olet tietenkin Kremlin asialla. Jos et jatkuvasti vihaa kiihkeästi ja äänekkäästi Venäjää, olet Kremlin asialla. Mutta asiahan ei ole näin yksinkertainen. Voit olla Kremlin asialla, vaikka olisit Naton kannattaja ja tunnetusti Venäjän vastainen. Tarkoitan tässä Jussi Halla-ahoa, mutta ei hän ole ainoa eikä varmaan viimeinen.

Paranoidisuuden pohjat on nimittäin nyt vetänyt Simon Elo. Ei riitä, että hän on sinisine kavereineen vesittänyt kaiken, mitä on aikanaan äänestäjilleen luvannut. Tai että hän on osallistunut epärehellisyydessä vertaansa vailla olevaan poliittiseen teatteriin. Tai että hän on tukemassa hallitusta, joka on näillä näkymin suostuvainen Suomen itsenäisyyden rippeittenkin alasajoon. Sen sijaan, että myöntäisi virheensä, hän vetää Venäjä-kortin ja "perustelee" sen.  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/skelo-67793

Mutta vaikka paranoia, myös poliittinen paranoia, on hankala ja ikävä mielen sumentaja, on siinä jotain hyvääkin paranoidiselle itselleen. Nimittäin koskaan ei itse tarvitse ottaa mistään mitään vastuuta, ei epäonnistumisistaan, epärehellisyydestään, suunnitelmiensa prakaamisesta. Aina voi nostaa syyttävän sormen osoittamaan muualle kuin itseensä. Lisäksi valtamedia niin meillä kuin muualla on tehnyt erinomaisen helpoksi myös sen sormella osoittelun, koska meille on kerrottu osoittelun ennalta määrätty ilmansuunta jo valmiiksi, joten paranoidisen ei tarvitse ruveta sitä mielessään arpomaan. Silloin nimittäin pitäisi samalla miettiä syytösten perusteluja, niiden uskottavuutta, loogisuutta ynnä muuta työlästä ja rasittavaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Marso De Wit on esim todistettavasti Venäjän trolli. http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/t...

Ihmettelen mitä muuta tekoa on hillua desantti Backmanin joukoissa Donitsin tasavallassa?

https://www.youtube.com/watch?v=nPw5wzToBns&ab_cha...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja Risikko kävi peukuttamassa ja Halla-aho antoi veljellisen haastattelun kuin Fidel Castro Che Guevaralle aurinkolasit vielä päällä. Uskomatonta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

En ymmärrä kuinka euro-kriitikko olisi venäjän trolli. Yrittääkö Tuula rakennella olkiukkoja?

Monet NATO:n kannattajista ovat muuten Halla-ahoa paljon ymmärtäväisempiä itänaapuriamme kohtaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei, en rakenna. Olen useinkin kuullut, että "Venäjä ilahtuu" jos täällä aletaan puhua eurosta irtaantumisesta. Muistan esim. Pertti Salolaisen sanoneen näin telkkarissa, eikä hän todella ole ainoa.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Mutta toisaalta, tottahan tuokin Salolaisen kommentti varmasti on. Se ei tietysti tarkoita sitä, että kaikki EU:n kriittisesti suhtautuvat ovat automaattisesti Venäjän asialla. Oma juttunsa on sitten nyt nämä nimeltä mainitsemattomat perussuomalaiset kansanedustajat joista yksi esimerkiksi itsenäisyyspäivänäkin täällä blogeissa haikaili takaisin Venäjän vallan alle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Jos tarkoitat Tossavaista muutaman vuoden takaa, niin hänen lausumansa meni puhtaasti ajattelemattomuuksissaan överiksi, kun hänen tarkoituksensa oli vain korostaa sitä valtaa, mikä EU:lla (hänen mielestään) on Suomeen, peilaten asiaa autonomian ajan itsehallintoon. Muuan desanttidosentti nappasi tuon lausuman alta aikayksikön ja levitti sitä venäläisessä mediassa. Juuri niin ne oikeat trollit toimivat.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #29

No en minäkään kyllä vakavissani usko, että ainakaan pohjimmiltaan Tossavainen olisi ollut tosissaan. Tuo kirjoitus oli kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miten huomaamatta tuollaisessa ehdottomassa EU vastaisuudessa mennään liian pitkälle. Kirjoitukset ja sanomiset saattavat hyvinkin muuttua Venäjämyönteisiksi vaikka alunperin tarkoituksena on ollut EU-kriittisyys. Nämäkin on tietysti mielipidekysymyksia ja riippuu aina siitä, miten lukia/kuulija asiat tulkitsee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Tossavaisen kohdalla venäjämyönteisyystulkinta oli oikeasti tarkoitushakuista piikittelyä suomalaisten kohdalla (osallistuin siihen itsekin ilkikurisuuksissani), mutta Bäckmannin toiminta Venäjällä oli törkeätä hyväksikäyttöä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Keijo tsekkaa Leo Miralan kommentti alempaa

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tähän sopii hyvin hajatelma.. "teoria on hieno asia, mutta se ei tarkoita etteikö totuuskin olisi olemassa"

Kyllähän käytännössä usein menee että syyttää voi lähes ketä tahansa, syytetyn tulee todistaa syyttömyytensä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mainio tiivistelmä oikeistopopulismin olemuksesta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Voisi myös miettiä, miksi trollaus ylipäätään on tärkeä asia. Ensimmäiseksi pitää tietysti määritellä, mitä trollauksella tarkoitetaan.

Perinteisesti trollaus tarkoitti kommentointia, jolla pyrittiin sitomaan muiden huomiota, aikaa ja energiaa trollaajaan. Tuollainen trollaus perustui provosoiviin ja ilmeisen vääriin väitteisiin. Tuollaisen trollauksen päämäärä oli estää asiallinen keskustelu.

Vaikutelmani on, että trollaus-sanan merkitys on hieman muuttunut viime vuosina. Nyt se tuntuu tarkoittavan vastapuolen (mikä sitten kenellekin on vastapuoli) näkökulman esiintuomista, mielellään organisoidusti ja suurella joukolla.

Jos kommenttien sisältö sinällään on asiallinen, niin mitä merkitystä sillä on, ovatko kommentoijat organisoituneet keskenään? Sillä on se merkitys, että me ihmiset olemme sosiaalisia otuksia, laumaeläimiä, ja muodostamme käsityksiämme mielellään sen mukaan mitä luulemme enemmistön ajattelevan.

Emme siis tavallisesti valitse vakaumuksiamme rationaalisesti ja hyvin informoituina, vaan olemme samaa mieltä kuin "kaikki muutkin" tai enemmistö. Muutamia toisinajattelijoita lukuunottamatta, jotka pystyvät torjumaan kaveripaineen.

Varmasti Venäjä on organisoinut some-kirjoittelua; miksei olisi? En osaa antaa suoraa linkkiä Venäjän trollitehtaalle, mutta Naton trollitehtaalle linkki löytyy helposti: http://www.stratcomcoe.org/stratcomcourse

Ja kun Natolla tuollainen trollitehdas on, niin miksi ihmeessä ei olisi Venäjällä ja jokaisella muullakin suurvallalla?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tottakai kaikilla suurvalloilla on trollitehtaansa. Mutta niistä muista ei vain puhuta, ja toiseksi, se, että jollain on trollitehdas, ei tarkoita, että kenen tahansa ihmisen mielipide millä tahansa perusteella on sen trollitehtaan tuotosta. Ei edes siinä tapauksessa, että mielipide olisi tehtailijoille periaatteessa mieluinen.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Simon Elo on pelatusrengasta hamuileva pragmaattinen opportunisti. Kun EU- ja maahanmuuttokriittisyys on kadonneet työkalupakista,niin mikä olisi aihe jolla pysyisi otsikoissa ja herättäisi tunteita?
Russofobia on aihe jolla soittelee kansasta neljänneksen sielujen kelloja, sävellämpä heille humpan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mahtavaa, Tuula on vihdoin löytänyt salaliittoteorian, johon ei usko.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Nimenomaan. Silloin sen täytyy olla jo t o d e l l a huteralla pohjalla

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Syyttelyä. Nyt pitää vain Suomen viranomaisten todistella ettei syyttely pidä paikkaansa.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/is-ven%C3...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei pidä, ellei se pidä paikkaansa. Syyttäjällä pitää olla todisteet.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tottakai Putin ilahtuu jos pyrimme eroon eurosta!
EU on Venäjän pahin vihollinen, ei Nato. Kaikki mikä heikentää EU:ta, auttaa Venäjää. Venäjähän tukee Euroopassa kaikenlaisia tahoja jotka pyrkivät hajoittamaan ja heikentämään EU:ta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kiitos Leo että tulit kommentteinesi havainnolliseksi esimerkiksi :)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mirala: Suurvalloilla tapana vaikuttaa, pyrkimyksiään tukea.. Kekkonenkin hallituksiaan muodosti isonveljen opastuksella.
En kuitenkaan väittäisi Kekkosta Moskovan trolliksi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olen Nato-ja eurovastainen. Tilalle en kuitenkaan tahdo Varsovanliittoa enkä ruplaa. Minä putinistiksikin leimattu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Katsoin Ruotsissa aikoinaan dokumentin oikeudenkäynneistä koskien perheissä tapahtuneita lasten seksuaalisia hvyäksikäyttöjä.

Eräässä tapauksessa oikeus oli tuominnut syytetyn syylliseksi ja yhtenä syylisyyteen viittaavana todisteena oli pidetty sitä, että syyllinen oli kiistänyt tapahtuneen. Sellainen kiistäminen kun oikeuden käsityksen mukaan oli tyypillista syyllisille.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Joo, tämä alkaa olla samaa sarjaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin, poliittinen toimija voi joutua leimatuksi hyvinkin ohuilla perusteilla lähes mistä tahansa nykyaikanakin..

Esimerkiksi Vasemmistonuoria yritettiin syyllistää vastaikään kaikenlaisesta terrorismin tukemisesta ja väkivallan ihannoinnista heidän lähetettyään delegaation osallistumaan rauhanomaisiin mielenosoitustapahtumiin Hampurissa.

Minäkin olen käynyt katsomassa Kups:n peliä, vaikka Hamburger Sport-Vereinin otteluissa huligaanit rikkovat paikkoja ja hyökkäilevät mellakkapoliisia vastaan...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Voi olla että joku on syyllistänyt. Itse en ainakaan ole syyttänyt rauhanomaisia mielenosoittajia mistään. Sellaisia vassarinuoria kyllä syyllistän, jotka hakevat oikeutusta rikkomisille ja väkivallalle tai millekään muullekaan laittomalle. En tunnusta "parempaa väkivaltaa". Mielenosoittaminen on silti sallittu niin äärivasemmistolle kuin äärioikeistolle, samoin ehdoin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oletko Tuula kuullut Stalinin aikaisesta oikeudesta?
Kun yöllä oli pidätetty muzikka, hänen piti todistaa olevansa syytön. Hän ei edes tiennyt mistä häntä epäiltiin. Lopulta käsittelyn jälkeen kaikki allekirjoittivat tunnustukset että ovat imperialistien kätyreitä. Sitten heidät ammuttiin. Miljoonat tunnustivat ja heidät ammuttiin.

Nykyisin Putinin valtakaudella ammutaan paljon vähemmän syyttömiä. Mitä nyt silloin tällöin toimittajia ja muita reuhaajia.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Joo, kyllä toki tuonkin muistan, ja entisen itäblokin tuttavanikin ovat kertoilleet omia kokemuksiaan. En kuitenkaan näe, miksi meidän täällä Suomessa pitäisi millään muotoa mennä samaan suuntaan. Ja mitä tulee toimittajien ampumiseen, se ei ole vallan tavatonta ollut Suomessakaan. Eikä se, että asia selitetään "yksittäisen mielenterveysongelmaisen järjettömäksi teoksi" ja sitten tyydytään siihen "selitykseen".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kun yöllä oli pidätetty muzikka, hänen piti todistaa olevansa syytön. Hän ei edes tiennyt mistä häntä epäiltiin."

Kafkan teoksessa "Oikeusjuttu" kerrotaan tilanteesta, jossa henkilö pidätetään syytetutkinnan vuoksi, mutta missään vaiheessa ei kerrota mistä häntä syytetään. Lisäksi pidätyskään ei estä häntä jatkamasta arjen rutiineja ja työntekoa. Tästä on muodostunut määrite "kafkamainen" tilanne.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä trollin leiman saa, kun erehtyy ääneen olemaan sitä mieltä, että Suomen on parempi olla liittymättä Natoon. Eikä näinkään pitkälle tarvitse mennä. Riittä, jos yrittää aidosti kyetä näkemään, miksi Venäjä toimii niinkuin se toimii. Meidän valtamediat ovat syy tällaiseen lietsontaan. Ne sanovat itseään luotettaviksi ja lähdekriittisiksi. Ongelma vain on se, että lähteet ovat aina lännessä. Niistä lähteistä saa hyvin yksipuolista tietoa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tilanteen kafkamaisuutta lisää vielä se, että jos luet monen tahon propagandaa, sinua syytetään yksisilmäiseksi. Monipuolisen ja kattavan kuvan todellisuudesta sen sijaan kuulemma saat rajoittumalla pelkästään vallalla olevaan propagandaan ja jättämällä muiden jutut lukematta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No. Janneahan pidän muuten fiksuna, mutta yksisilmäinen Pohjois-Korean rakastelu menee yli ymmärrykseni.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Venäjän trollitoimintaa ollaan näkevinään joka puolella ja aivan varmasti siellä tehdäänkin tätä työtä. Mutta niin tehdään lännessäkin. Maassamme jäi erittäin vähälle huomiolle, miten länsi ja EU olivat aktiivisia toimijoita Ukrainan edellisen hallituksen laittomassa kaadossa. Siitä kirjoittivat mm. brittiläiset lehdet.

Niko Sillanpää

Nothing burger -myyjistä ei ole viime aikoina ollut puutetta tälläkään alustalla, jossa äärivasemmiston G20-mellakointiakin arveltiin Putinin juonimaksi false flagiksi.

"Venäjä-trollin" popularisoineilla Saara Jantusella ja Jessikka Arollakin todellisuus ja trollitodellisuus alkavat olla niin sekaisin, että huiskivat trollileimoja (eli salaliittoväitteitä) miten sattuu. Eli tietty kaikkiin, jotka ovat heidän kanssaan eri mieltä politiittisissa kysymyksissä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 34

Eivät Jantunen ja Aro ole väittäneet kaikkia poliittisissa kysymyksissä kanssaan erimielisiä trolleiksi.

Väitteesi tosin auttaa selventmään pientä osaa trollauksen olemuksesta joten siitä kiitos.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Aika mielenkiintoista, että Elon puheista on kirjoitettu kaksikin blogia tänään. Ilmeisesti ST toimijoiden puheet kuunnellaan tarkalla korvalla.

Ilkka Huotari

Simon Elo oli itse hajottamassa PS:ää eli samalla hallitusta, ja nyt syyttää siitä Venäjää. Ok.

Jorma Lehmonen

Putin ja Venäjähän toimivat niinkuin itsenäisen kansakunnan tuleekin toimia,puolustavat oman maansa ja kansalaistensa etua.

Puola, Unkari ja Tsekki yrittävät toimia samoin ja nyt jo EU on viemessä heitä oman inkvisitionsa tuomittavaksi ja lopputulosta ei ole vaikea arvata tuomio tulee että pamahtaa mutta sen toteuttaminen sitten onkin jo oma lukunsa koska se todennäköisesti johtaisi ja jouduttaisi entisestään tämän onnettoman Eurostoliiton hajoamista. Raha on ainoa tekijä mikä saa nämäkin maat pysymään EU.N jäseninä. Puolahan jo varmisteli Trumpin visiitillä sotilaallisen tuen jatkumisen joten he voivat nauraa partaansa komission uhkakuville.

Soros kävi jo itkemässä komissiolle kun hänen rahoittamalleen "yliopistolle" lyötiin lappu luukulle Unkarissa jne jne . Lista tulee tulevaisuudessa vain jatkumaan ja jatkumaan ja siksi onkin mielenkiintoista seurata mitä meidän propagandakoneistomme tuumii kun kaikki eivät kumarrakkaan samaan suuntaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tottakai Putinin pitää toimia oman maansa etujen mukaan. Ei kai kukaan muuta väitä.

Hitlerkin toimi Saksan hyväksi, samoin Stalin.
Oliko Jorma sinun mielestäsi Saksalla ja NL:lla oikeus ryöstää naapurivaltioita?

Mutta jos oman edun toteuttaminen muuttuu toisilta rosvoamiseksi, silloin on kyseessä roistovaltio, eikö? Onko sellainen mielestäsi oikein?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minä en oikeastaan sanoisi että Hitler ja Stalin toimivat omien maittensa hyväksi, yhtään enempää kuin nanoisin että Mao toimi Kiinan hyväksi ja tai että Pol Pot tai Idi Amin toimivat maittensa hyväksi. Putinista en oikein osaa sanoa, mutta en kumminkaan näillä tiedoilla panisi häntä em. herrojen kanssa samaan sarjaan. Yksi juttu kumminkin ihmetyttää Putinista puhuttaessa täällä lännessä. Putin nähdään automaattisesti konnana silloin, kun hän ei toimi niin kuin länsi komentaa. Miksi hän niin tekisikään?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #41

Aikanaan sekä Hitleriä että Stalinia kannatti ehdoton enemmistö. Kaikki uskoivat että tekemiset ovat kansalle edullisia, laajentuminen, puhdistukset ym. Myös Putinilla on kansan tuki ja kansa uskoo ja jopa toivoo laajentumista.

Putin on venäläisten sankari. Maassa on laki, oppositio ei häiritse, kansa ei kapinoi, kukaan ei uskalla hyökätä. Kukaan ulkopuolinen ei häntä komenna.

Mutta naapurit eivät tykkää Venäjän laajentumisesta koska se tapahtuu toisten kustannuksella. Ei Suomikaan tykännyt kun FSB/Putin lähetti 1700 ns. turvapaikan hakijaa Lapin kautta Suomeen. Se oli vihamielinen teko naapuria kohtaan. Sillä pakotettiin johonkin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #43

Ai Putinko se lähetti ne 30 000 turvapaikanhakijaa...? Ei vaan, se oli kyllä kurjaa, myös ne 1700. Minä vain mietin, että miksi Putinin pitäisi olla meille "kiltti"? Siksikö vain että me haluttaisiin niin? Tosiasia on, että maantieteelle me ei voida mitään, ja juuri siksi itse en lähtisi provosoimaan itänaapuria. Sieltä voi tulla vielä jotain pahempaa kuin 1700 turvista. Nöyristely ja provosoimisesta pidättyminen ovat kaksi eri asiaa, mutta tätä ei millään suostuta ymmärtämään. Onneksi pahin Putin-kohkaus jäi mediassa taka-allalle, kun median piti alkaa kohkaamaan Trumpista. (Eri asia, kuinka järkevää sekään meidän kannalta on. Olla huonoissa väleissä molempiin suurvaltoihin ei a i n a k a a n ole oman maamme parhaaksi toimimista.)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei ole oikeutta ryöstää naapurivaltioita. Sitä vain tuppaa tapahtumaan. Hitler nyt oli oma lajissaan ja USA näyttää olevan samalla linjalla. Tappaa joka puolella öljyn takia. Ukraina on vähän eri asia. USA ja EU aikoivat istuttaa nukkehallituksen, viedä Nato Venäjän rajalle ja kaapata Sevastopol. Sen nyt voi arvata, että se ei lahjaksi onnistu. Oikein tai väärin. Meidän pitää huolehtia siitä, ettei vastaavaa tilannetta ei synny meidän kohdalle.

EU on oma lukunsa. Siellä suuret ryöstää pienempiä. Sanotaan nyt vaikka hiilinielujuttu Suomen metsien osalta. Meillä halutaan maksattaa. Kreikan olisi parempi irtautua eurosta, mutta ei käy: annetaan saksalais- ym pankkien vain imeä kreikkalaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset