Paras keino taltuttaa omankädenoikeuteen turvautujat

Turun järkyttävällä terrori-iskulla on seurauksensa, ja yksi vastenmielisimmistä voi olla se, että jotkut ryhmät päättävät tämän olevan nyt oikea aika lähteä summittaisille kostoretkille kaikkea tietyistä ilmansuunnista kotoisin olevaa vastaan. Viittaan uutiseen pitserian ikkunoiden hajottamisesta kaikkine inhottavine lisämausteineen.

 

Tällaiset alkeelliset kostoretket ovat idioottimaisia, mutta eivät yllättäviä. Osa ihmisistä ei osaa kanavoida tunteitaan järkevästi, osa ehkä jopa luulee olevansa ”suomalaisten puolella” tällaisia typeryyksiä tehdessään tai hyväksyessään.

 

Pahin skenaario onkin nyt se, että ihmiset puolin ja toisin menettävät kontrollin, ja yhteiskuntarauha katoaa. Se voi tapahtua hyvin nopeastikin, jos mitään ei tehdä.

 

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ministeri Risikkoa lainatakseni, ei voida määrätä viranomaista vahtimaan joka ikisen kansalaisen touhuja. Ei edes ”elämäm koululaisten”.

 

Ainoa asia, millä päättäjät voisivat korjata tilanteen, on viestittää kansalaisille, että heidän johtajansa sekä viranomaiset eivät enää seiso tumput suorina, vaan ottavat tilanteen haltuun, eikä kenenkään siksi kannata lähteä säälittäville kostoretkilleen. Päättäjien pitäisi jämäkästi viestittää, että he priorisoivat oman kansansa turvallisuuden kaiken yli. Se on heidän velvollisuutensa ja vastuunsa.

 

Kuulostaa yksinkertaiselta. Mutta ovatko päättäjät oikeasti tekemässä mitään, edes tässä tilanteessa, nyt? En usko, että nämä paljon parjatut ”elämäm koululaiset” (joiden halveksunta ei myöskään mitään auta!) muuttavat käytöstään, vaikka he kuulisivat miten paljon tahansa maltti-tolkku-suvaitsevaisuus-avoimuus-välitetääntoisistamme –liturgiaa. Sellaisen puheen vuodattaminen vihaisten tai järkyttyneiden kansalaisten korviin on pahimmassa tapauksessa kuin heittäisi bensaa liekkeihin – silloin, jos tuo helposti heitettävä liturgia on ainoa asia, millä johtajamme aikovat kansalaisten turvallisuutta puolustaa.

 

Aiotaanko siis rajat pitää edelleen selkosen selällään kenen tahansa tulla – vaikkapa marokkolaisten terroristien, jos heitä on tullakseen? Ja aiotaanko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jäädä maahamme siinä toivossa, että ehkä he sitten käyttäytyvät täällä ihmisiksi, jos eivät syystä tai toisesta halua  palata kotiinsa? Saavatko rikoksiin syyllistyneet maahantulijat edelleen jäädä nauttimaan sosiaaliturvaamme? Saavatko jihadistit edelleen jatkaa toimintaansa poliisin vain ”seuraillessa”?

 

Jos päättäjät, joilla kaikki valta on, eivät vaadi itseltään vastuullista toimintaa yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi, heillä on kovin vähän varaa vaatia sitä ”elämäm koululaisiltakaan” – joiden valta asioiden kulkuun rajoittuu ehkä vain juuri noihin onnettomiin omankädenoikeuteen tarttumisiin. 

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu