Tuulan kliseeklinikka

Paras keino taltuttaa omankädenoikeuteen turvautujat

Turun järkyttävällä terrori-iskulla on seurauksensa, ja yksi vastenmielisimmistä voi olla se, että jotkut ryhmät päättävät tämän olevan nyt oikea aika lähteä summittaisille kostoretkille kaikkea tietyistä ilmansuunnista kotoisin olevaa vastaan. Viittaan uutiseen pitserian ikkunoiden hajottamisesta kaikkine inhottavine lisämausteineen.

 

Tällaiset alkeelliset kostoretket ovat idioottimaisia, mutta eivät yllättäviä. Osa ihmisistä ei osaa kanavoida tunteitaan järkevästi, osa ehkä jopa luulee olevansa ”suomalaisten puolella” tällaisia typeryyksiä tehdessään tai hyväksyessään.

 

Pahin skenaario onkin nyt se, että ihmiset puolin ja toisin menettävät kontrollin, ja yhteiskuntarauha katoaa. Se voi tapahtua hyvin nopeastikin, jos mitään ei tehdä.

 

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ministeri Risikkoa lainatakseni, ei voida määrätä viranomaista vahtimaan joka ikisen kansalaisen touhuja. Ei edes ”elämäm koululaisten”.

 

Ainoa asia, millä päättäjät voisivat korjata tilanteen, on viestittää kansalaisille, että heidän johtajansa sekä viranomaiset eivät enää seiso tumput suorina, vaan ottavat tilanteen haltuun, eikä kenenkään siksi kannata lähteä säälittäville kostoretkilleen. Päättäjien pitäisi jämäkästi viestittää, että he priorisoivat oman kansansa turvallisuuden kaiken yli. Se on heidän velvollisuutensa ja vastuunsa.

 

Kuulostaa yksinkertaiselta. Mutta ovatko päättäjät oikeasti tekemässä mitään, edes tässä tilanteessa, nyt? En usko, että nämä paljon parjatut ”elämäm koululaiset” (joiden halveksunta ei myöskään mitään auta!) muuttavat käytöstään, vaikka he kuulisivat miten paljon tahansa maltti-tolkku-suvaitsevaisuus-avoimuus-välitetääntoisistamme –liturgiaa. Sellaisen puheen vuodattaminen vihaisten tai järkyttyneiden kansalaisten korviin on pahimmassa tapauksessa kuin heittäisi bensaa liekkeihin – silloin, jos tuo helposti heitettävä liturgia on ainoa asia, millä johtajamme aikovat kansalaisten turvallisuutta puolustaa.

 

Aiotaanko siis rajat pitää edelleen selkosen selällään kenen tahansa tulla – vaikkapa marokkolaisten terroristien, jos heitä on tullakseen? Ja aiotaanko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jäädä maahamme siinä toivossa, että ehkä he sitten käyttäytyvät täällä ihmisiksi, jos eivät syystä tai toisesta halua  palata kotiinsa? Saavatko rikoksiin syyllistyneet maahantulijat edelleen jäädä nauttimaan sosiaaliturvaamme? Saavatko jihadistit edelleen jatkaa toimintaansa poliisin vain ”seuraillessa”?

 

Jos päättäjät, joilla kaikki valta on, eivät vaadi itseltään vastuullista toimintaa yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi, heillä on kovin vähän varaa vaatia sitä ”elämäm koululaisiltakaan” – joiden valta asioiden kulkuun rajoittuu ehkä vain juuri noihin onnettomiin omankädenoikeuteen tarttumisiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Yksinkertaistahan se on, jos yhteiskunta haluaa pitää itsellään väkivallan monopolin sen täytyy pitää huoli kansalaisten turvallisuudesta. Jos yhteiskunta ei siitä huolehdi, joku muu pian huolehtii.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valtiovallan tulisi nyt vastata kysymyksiin, mitä blogisti tässäkin esitti.

Jonkun on nyt kerta kaikkiaan otettava vastuuta tapahtuneesta.

Miten tähän tilanteeseen on päädytty, että maahan voi tulla ketä hyvänsä ilman sen enempää tietoa todellisista tarkoitusperistä tai edes tulijan todellisesta taustasta ?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

"Mutta ovatko päättäjät oikeasti tekemässä mitään, edes tässä tilanteessa, nyt?"

Tuskin, ne miettivät lähinnä, miten tämä nyt selitetään parhain päin oikeuttaakseen tähän astiset olemattomat toimet.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Parempi että hallitus jatkaa koska muuten saamme vihreät valtaan ja sehän tarkoittaisi lisää terrorismia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei niitä rajoja suljeta, eikä mitään järisyttävää muutosta tule. Nyt taitaa olla käynyt niin, että ne paljonpuhutut kuplat on vaihtaneet paikkaa :)

Nyt kuplassa ovat rajojen sulkemista vaativat, jotka ennen puhuivat viherkuplasta. Tämän usarin ja parin muun palstan perusteella voi jollekkin tietysti tulla sellainen tunne, että nyt kaikki haluavat rajat kiinni.

Mutta kun seuraa puolueiden kannatusta, niin huomaa, että eipä se juurikaan valtaosaa väestöstä kiinnosta.

Sananvapaus on hyvä asia, ja on myös hyvä asia, että tällaisia vaatimuksia esittäviä puolueitakin on tarjolla, kansalla on vaihtoehtoja, ja siten mahdollisuus vaikuttaa.

Katsotaan sitten taas vaaleissa millä lailla kannatus jakautuu, hiukan huonolta näyttää kyllä tämän tiukemman linjan kannattajilla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet ritala, taas kerran, oikeilla jäljillä.

Komsi on kuplassa. Kuplassa, jossa kuuluu ainoastaan "Rajat kiinni!" ja "Rakennetaan muuri!" Täällä kuplan ulkopuolella ilma on raikkaampaa. Komsin kannattaisi käydä haistelemassa. (kaksi viimeistä lausetta ovat kevennys, älä Tuula loukkaannu!)

Mutta Tuulan pitäisi kohdistaa sanansa kuplan sisään: ihmisille, jotka miettivät, hyökätäkö viattomien kimppuun tai rikkoako pizzeriasta lasi. Tuulan pitäisi mennä kadulle, kuunnella ja kertoa ihmisille, miten muutos tapahtuu. Muutos voi tapahtua äänestämällä. Tuula voi kertoa, että Väyrynen on se luotettava ja turvallinen vaihtoehto.

Muutos ei tapahdu vaatimalta nykyisiltä toimijoilta niitä toimia, joita he kuplassaan kannattavat ja pyrkivät edistämään. Noille toimille ei ole kannatusta kuplan ulkopuolella.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"En usko, että nämä paljon parjatut ”elämäm koululaiset” (joiden halveksunta ei myöskään mitään auta!) muuttavat käytöstään, vaikka he kuulisivat miten paljon tahansa maltti-tolkku-suvaitsevaisuus-avoimuus-välitetääntoisistamme –liturgiaa."

Kyllä suomalaisen yhteiskunnan peruspilari on se, että niitä halveksutaan, jotka kostavat väkivallan viattomille. Jos halveksunnasta aletaan tinkimään niin sitten ne vakavat ongelmat alkavat. Pitäisikö halveksunnasta tinkiä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuula, taas luulin, että puhumme samaa kieltä. Neljä ensimmäistä kappaletta olivat sellaisia, että odotukseni olivat korkealla. Mutta sitten: hirveä floppi.

Rajojen kiinnilaittamisella ei ole mitään hyötyä tilanteessa. Meillä on suuri joukko avuntarvitsijoita. Avuntarvitsijoiden joukossa on muutamia isompia avuntarvitsijoita. Niitä, jotka ovat jihadistien hyväksikäyttämiä tai hyväksikäytettävissä. Osa toki saattaa olla avun tavoittamattomissa.

Taistelua ei käydä rajoilla. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden poistamista on myös vaadittu. Emme kuitenkaan edes tiedä, oliko tekijällä olemassa jo lainvoimainen päätös. Olipa päätöstilanne mikä tahansa, en usko, että voimme saada etua luopumalla oikeusvaltion periaatteista.

Minun mielestäni olisit voinut päättää blogisi sellaiseen toteamukseen, että poliittisten toimijoiden, niin opposition kuin hallituspuolueiden, on otettava rohkeasti osaa keskusteluun. Olisi hyvä, että myös muurien rakentajille annettaisiin oikeus puhua ilman päällehuutamista.

Kansalaiset tarvitsevat poliittisilta toimijoilta toimia. Kiireellisinä toimina on kansalaisten kuunteleminen. Varsinaisen toiminnan aika on myöhemmin, harkinnan jälkeen. Suosittelemasi äkkimuutokset olisivat vain paniikkiratkaisuja ja johtaisivat hätäilyyn.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Tuula kirjoitti tolkullisesti ja kysyi toiseksi viimeisessä kappaleessa relevantteja kysymyksiä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kysymykset olivat ehkä relevantteja. Tuskin kukaan uskoo, että hallitus muuttaa maahanmuuttopolitiikkaa niin äkillisesti, että politiikan muutos vaikuttaisi kansalaismielipiteeseen millään tavalla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Oikeastaan ainut syy kostaa väkivalta väkivallalla on se, että se aloittanut osapuoli ymmärtää kunnioittaa ja varoa jatkossa. En tiedä saisiko moisella tällaisessa tilanteessa mitään erityistä hyötyä irti.

Minunkin katseeni kääntyy tässä asiassa valtion väkivaltakoneistoon. Se on nyt heidän ainoita paikkojaan näyttää, kuka tässä maassa määrää, sillä jos he epäonnistuvat nyt, heitä ei usko kohta enää kukaan.

Väkivallalla asioita ratkovat ihmiset eivät usein ymmärrä mitään muuta kuin väkivaltaa ja voimaa. Heille on aivan turha osoittaa ymmärrystä, hyvää tahtoa tai muutakaan positiivista, sillä se on pelkkä heikkouden ja alistumisen merkki heille.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Väkivallan voi kostaa väkivallalla mutta ongelma tässä lienee, että kenelle kostetaan. Onko ideoita?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mitäs jos ei oteta kostoa keinovalikoimiin. Tiukennukset turvapaikkapolitiikkaan eivät olisi kosto vaan välttämätön toimenpide tässä tilanteessa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Asia, jota en aio lainkaan miettiä, koska se menee jonkin verran ohi koko aiheesta.

Pointti oli se, että sillä ei tässä tilanteessa saavuta juuri mitään. On jotenkin vaikea uskoa, että tuollaiset yksin toimivat jihadistit tekisivät mitään toisin ajattelisivat he siitä seuraavan mitä tahansa.

Mutta yleisellä tasolla kohde ei ole lie edes kovin tärkeä mielikuvien luomisen kannalta. Vain näytös ja sen viesti on tärkeä. Terrorismi ymmärtääkseni toimii sillä tavalla, että luodaan mielikuva pysäyttämättömästä, käsittämättömästä ja kohtuuttomasta painajaisten hirviöstä, jonka katseen kohteeksi ei kukaan halua joutua. Se on enemmän mielikuvien manipuloimista kuin mitä itse teko itsessään on. Ihmisten mielikuvitus tekee lopun.

Ei tuo Turun tekijäkään ole kuvamateriaalin ja muutamien tilannekuvausten perusteella mikään hirmuinen jumalallinen tappokone, vaan huonokuntoinen 18-vuotias, jolla ei ilmeisesti ollut mitään sen suurempaa suunnitelmaa kuin sohia mahdollisimman montaa ihmistä puukolla. Lähinnä tulee mieleen Trollhättan.

Mutta lukemani perusteella, se ei ole se kuva, mitä ihmiset eniten pelkäävät, vaan kuva organisoidusta, järjestelmällisestä etnisestä vainosta, joka voi sattua milloin vaan ja missä vaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Päättäjillä on enemmän tolkkua päässään kuin näillä rajakeilla. Yksi nuoren miehen hilluminen puukon kanssa ei ainakaan toistaiseksi näytä muulta kuin henkilökohtaiselta mielenterveysongelmalta, jossa on haettu mallia maailman terroritapahtumista. Jos jotain todellisia kontakteja terroristiorganisaatioihin olisi tullut ilmi, niin ne olisi varmasti jo uutisoitu.

Kaikilla asioilla on aina negatiivinen kääntöpuolensa. Mitä enemmän yhteiskunta tarjoaa turvaa ja palveluita, sitä enemmän esiintyy myös niiden väärinkäyttöä. Turvapaikkaturismi on vahingollista taloudelle ja oikeille turvapaikan tarvitsijoille. Tuula vaatii kielteisen päätöksen saaneiden ja valitustien läpikäyneiden palauttamista. Näin Suomi jo toimii. Myös Marokko on riittävän turvallinen palautuksia varten.

Haasteita tuottavat hyvin harvat maat. Afganistanissa on oikeasti vaarallista ja Irak ei huoli takaisin pakkopalautettuja kansalaisiaan. Vaaroja ei Suomi voi poistaa. Ehkä sulkea silmänsä, mutta se ei ole kovin humaania. Irakin suhteen voidaan kannustaa vapaaehtoiseen paluuseen. Sen on aika moni hyväksynytkin.

Elämässä on aina riskinsä ja maahanmuuton riskit ovat olleet erittäin hyvin hallinnassa. Siksi mihinkään suuriin ylilyönteihin ei kannata muutaman hysteerisen kansalaisen takia ryhtyä. Ja sitten on vielä nämä aidosti rasistiset ihmisperseet, joiden vaatimuksia ei missään tapauksessa pidä lähteä toteuttamaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Elämässä on aina riskinsä ja maahanmuuton riskit ovat olleet erittäin hyvin hallinnassa

Minusta tuo pitää paikkansa, että maahanmuuton riskit ovat olleet erittäin hyvin hallinnassa. Olen ollut suorastaan hämmentynyt siitä, miten kyvykkäs Suomen poliisi on ollut viime vuosina. Osansa siinä varmasti on sillä, että piirit ovat tässä maassa hyvin pienet verrattuna melkein minne tahansa muualle. Jos joku suunnittelee jotain, todennäköisyys, että se tulee ilmi on huomattavasti suurempi pienemmillä resursseilla ja kiinnijäämisen riski on myös merkittävä.

Se ei kuitenkaan ole kummoinen argumentti, että koska asiat ovat olleet hallinnassa, ne ovat sen seurauksena jatkossakin hallinnassa.

Hallinnassa eivät ole olleet esimerkiksi rajat. Suomen valtion rajoilla suomen valtio päättää kuka ne ylittää ja kuka ei. Kun rajan yli lappaa porukkaa ilman papereita ihan niin paljon kuin vain on tullakseen, se on merkittävä heikkous.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Valtio on päättänyt olla mukana pakolaissopimuksessa. Kun rajalla kertoo haluavansa turvapaikan, niin on yhdentekevää onko paperit vai ei. Henkilö etenee turvapaikkaprosessiin. Schengen alueella liikkuminen on tosiaan melko vapaata jos alueelle on jostain päässyt sisään. Kyllä Suomi ulkorajoja valvoo niin kuin pitääkin. Ratkaisu on hyvä ja toivottavasti jatkuu sellaisena. Vapaa liikkuvuus tuottaa niin paljon hyvää. Varsinkin Keski-Euroopassa, jossa on paljon maantieteellisesti pieniä valtioita.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #16

Turvapaikkaprosessi on aikansa nähnyt viritys, se tässä on hyvin selkeästi käynyt ilmi. Sen ei pitäisi olla mikään maahanmuuton kanava, mutta siinäkin ongelma on ehkä se, että se on se helpoin tapa.

Olen seurannut läheltä tässä tilannetta, jossa ammattitaitoinen, helposti työllistyvä ihminen haluaa muuttaa maahan. Hän joutui jo lähtemään Saksasta, koska ei saanut lupaa työskennellä (ilmeisesti osaksi siksi, koska työpaikoissa on jonkinlainen protektionismi meneillään), haki epätoivoissaan turvapaikkaa Suomesta, vaikka perusteita ei ehkä ole.

Se on virhe, mutta en ole varma kenen virhe se lopulta on. Joka tapauksessa turvapaikkasysteemiä siinä on hyväksikäytetty, koska se on ollut helpoin kanava päästä pysyvästi tähänkin maahan. Ja nyt näyttää siltä, että karkoitukset pistetään täytäntöön, jos näyttää siltä, että vehkeilet. Koko prosessi on raskas, tarpeettoman kallis ja toimii niitäkin vastaan, jotka oikeasti kykenisivät tulemaan toimeen omillaan tässä maassa.

Vapaa liikkuvuus tuottaa hyvää, tasan niin kauan kuin tiedetään kuka liikkuu ja minne. Jokainen, josta ei varmasti tiedetä kuka hän on ja mistä tulee, pitäisi pistää selvittelyn ajaksi hänen oman turvallisuutensa ja Suomen kansalaisten turvallisuuden kannalta jonnekin talteen. Ruotsi esimerkiksi on turvallinen maa ja jokainen vaikkapa Ruotsin rajalta turvapaikkaa hakeva pitäisi käsitellä ruotsalaisena, eli pikakäsittelyn jälkeen bumerangina takaisin vaan siinä missä Håkan ja Ingrid.

Suomen valtion tehtävä on ensisijaisesti Suomen kansalaisia ja heidän oikeuksiaan kohtaan ja jos joidenkin muiden oikeudet menevät sen edelle, Suomen valtio on turha.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Börje, kiitos kommentistasi, jos nykyisillä päättäjillä on mielestäsi ollut tolkkua, niin eihän vihreitä tarvitakaan hallitukseen.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Pitäisiköhän alkaa kantaa jotain asetta, vaikka pamppua mukanaan laukussa, niin olisi ainakin jotain. Tai pippurisumutetta. Eihän sitä koskaan tiedä. -Mutta ajatelkaa! Tällaisia asioita mietittiin ennen vain iltaisin tai öisin, tai tietyillä asuinalueilla. Aika muutos. Ai niin, mutta pelollehan ei saa antaa valtaa...? Je suis Paris, London, Manchester, Bryssels, Barcelona, Stockholm, Turku etc.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ainakin Helsinki on nykyisin ihan älyttömän paljon turvallisempi paikka liikkua iltaisin tai öisin kuin omassa nuoruudessani. En harkitse aseiden kantamista kaupungilla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #20

Puskaraiskauksia ei tapahdu juuri koskaan jos vertaat ryöstöihin tai nakkikioskitappeluihin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Suurempi riski on joutua työmatkalla jonkun kännikuskin tappamaksi kuin terroristin uhriksi suurkaupungissa. Ai niin - siitä puuttuu vaan se mediaseksikkyys!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Odotin, että joku saattaa tulla "on suurempi riski..." -kortin kanssa näille palstoille, mutta jotenkin kumminkin toivoin, ettei kukaan vajoa sille tasolle. No sekin toivo meni nyt.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #23

Niin, tarkoitin sillä lähinnä sitä, että itse en ala pelkäämään, jos loton päävoiton osuminen on todennäköisempää. Toki heitäkin lienee, joihin "valistus" uppoaa kuin veitsi voihin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #25

Kuinka monennen terrori-iskun jälkeen meinaat yhä ajatella noin? Vai ajatteletko, että tämä Turun tapaus nyt jää ns. yksittäistapaukseksi?

Käyttäjän joukomarkula1 kuva
Jouko Markula

Näin käy vain, kun maamme hallitus ei suhtaudu turvallisuusriskeihin vakavasti.
Sipilä hallituksineen on syypää yhteiskuntarauhamme rikkomiseen, välinpitämättömän asenteensa takia. Juha Sipilä tiesi mihin ryhtyi, suostuessaan päästämään laittomat maahantunkeutujat maahamme, ja täten aloittamaan tuhoaallon valtansa pönkittämin oikeuksin, Juha Sipilä on pysäytettävä millä hyvänsä, miten hyvänsä tuhoamasta suomalaisten yhteiskuntarauhaa näillä muukalaisarmeijan jäsenillä.
Samoin Stubb, Orpo, ja Risikko omilla tahoillaan, ovat syyllisiä tähän.
Tuollaista rupusakkia ei ole kuunaan nähty suomenmaassa hallinnoimassa maatamme

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"Ainoa asia, millä päättäjät voisivat korjata tilanteen, on viestittää kansalaisille, että heidän johtajansa sekä viranomaiset eivät enää seiso tumput suorina, vaan ottavat tilanteen haltuun, eikä kenenkään siksi kannata lähteä säälittäville kostoretkilleen. Päättäjien pitäisi jämäkästi viestittää, että he priorisoivat oman kansansa turvallisuuden kaiken yli. Se on heidän velvollisuutensa ja vastuunsa."

-> Juuri näin. Oikeastihan keinoja tilanteen parantamiseksi olisi jo nyt olemassa, mutta ei juurikaan kykyä ryhtyä mihinkään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Jämäkkä viestittäminen" menettää uskottavuutensa ennen pitkää, jos se jää pelkäksi retoriikaksi.

Suomalaisilla on oikeus edellyttää poliittisilta päättäjiltään konkreettisia toimia, jotka vähentävät osin tehdyistä poliittisista virheistä aiheutuvia riskejä turvallisuudelle. Huulen heittäjistä Suomessa ei ole puutetta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

No siis en tietenkään tarkoita että se jäisi vain turhaksi löpinäksi, vaan myös teoilla voi viestittää. Nyt niitä tekoja kansalaisten turvaksi nimenomaan ei tehdä, ja sekin on viesti.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Elämän koulu on paras. Ainut oppinut on itseoppinut. Muut ovat opetettuja. Näin Erno Paasilinna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset