Tuulan kliseeklinikka

Vihakampanja vai arvosteluryöppy?

Minulla kun on tapana saivarrella sanastoon ja kieleen liittyvissä asioissa, niin jäin miettimään tämänpäiväistä Ylen uutisotsikkoa. 

https://yle.fi/uutiset/3-9788918  

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3622874/Puukottajaa+jahdannut+turvapaikanhakija+Jonkunhan+oli+pakko+auttaa

Turun sanomien toimittaja on siis ilmoittautunut vihakampanjan uhriksi. Yhtä hyvin olisi voinut otsikoida: "Turun sanomien toimittaja on joutunut arvosteluryöpyn kohteeksi". 

 

Mitä eroa näillä termeillä on? Tosiasiassa ei mitään. Kuitenkin sana "arvosteluryöppy" vihjaa, että sen kohteeksi joutunut on tehnyt tai sanonut jotain, jota arvostellaan, ja yleensä "arvostelu" tapahtuu jollakin perusteella, joka myös kerrotaan. Sen sijaan "vihakampanja" sanana vihjaa, että siihen osallistuvien ihmisten motiivina ei ole minkäänlainen asiaperuste, vaan vain silmitön, sokea viha.

 

Käytännössä näiden sanojen käyttö mediassa ratkaistaan siten, että kyseessä on "arvosteluryöppy", kun se kohdistuu "väärän" mielipiteen esittäjiin, kun taas sama asia on "vihakampanja", jos se kohdistuu johonkuhun "oikean" mielipiteen kannattajaan.

 

Tai ainakin tältä näyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tietysti tässä kohtaan myös vihalta voi tuntua jos se arvostelu on uhkailua ja riidan haastamista,.. Mutta silti aika harvoin näin kirjoitetaan.. sanoisinko 80%/20% ideologinen otsikko

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Jonkunhan tuota Halla-ahoakin täytyy "arvosteluryöpytyksessä" auttaa.

https://yle.fi/uutiset/3-9788918

Äijä riepu.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Onneksi Halla-aho on nyt puolueensa puheenjohtaja niin ei tule ainakaan kenenkään harjaamaksi!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tiedätkö millaisia viestejä ko. toimittaja on saanut? Lähettävätkö sadat suomalaiset asiallisen kriittisiä arvosteluja toimittajan kirjoituksesta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Erikoistahan tämä median uutisointi on ollut Turun tapauksessa.

Ulkomaista alkuperää olevat olivat mukana sekä hyvässä ja pahassa - puukottajana ja jopa uhreinakin. Suomalaiset olivat vain pelkkiä uhreja tai sivusta katsojia - lukuunottamatta sitä väkivallan lopettanutta kahden miehen poliisipartiota.

Jotkin suomalaiset toki kunnostautuivat käytännön someartisteina ottamalla kuvia kuolleista ja haavottuneista, jotka levisivät pian aina ulkomaiden laajalevikkiseen lehdistöön asti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toimittajan mielestä hänen saamansa palaute on vihapostia.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Komsin pätevyydellä pystyy viestejä lukematta arvioimaan onko ne vihapostia vai eivät.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Joko on selvinnyt mihin vähemmistöön toimittaja kuuluu?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nimestä päätellen hän on nainen...

Asiassa pysyäksemme, niin emme kai halunne ryhtyä hämärtämään perustellun kritiikin ja avoimen vihamielisen viestinnän välistä eroa?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #12

Miehet ovat Suomessa vähemmistö. Halla-aholaisten vihakampanja on täten sekä semanttisesti että faktuaalisesti pielessä. Rahvaanomainen ilmaisu olisi "kirjoitin jutun josta sain paskaa niskaan", mielipide olisi "kirjoitin jutun josta sain syyttä paskaa niskaan", mielipide + belsebub olisi "irjoitin jutun josta sain syyttä paskaa niskaan natseilta" jne.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Arvostelun tai moitteiden ja henkilöön käyvän uhkailun välillä on joka tapauksessa selvä ero. Viestien sisältöä tuntematta on mahdotonta muodostaa käsitystä arvostelu- tai viharyöpystä tässä tapauksessa. Kampanjat haiskahtavat suunnitelmalliselta, johdetulta toiminnalta.

Vastuunsa tunteva puoluejohtaja harkitsee tarkoin, mihin lusikkansa työntää, etenkin suuria tunteita herättävissä asioissa. Eräät vetävät lusikkansa pois, kun jälki on jätetty.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Jos minä nyt tässä julkisesti sanon, että pidän tuon Rebekka Härkösen juttua vastuuttomana, koska se alleviivaa vastakkainasettelua jo otsikoinnissaan (Vain maahantulija on sankari - muut eivät tehneet mitään) ja on imelyydessään huikean yliampuva eikä lisää yhteiskuntaan yhteenkuuluvuutta vaan lisää jännitteitä - osallistunko nyt vihakampanjaan? Eli ovatko kaikki toimittajan saamat kielteiset palautteet jotain tappouhkauksia tms. - ja kuinka paljon niitä pitää olla arvosteluryöpyn mukana, että koko asiallinen arvostelukin leimataan "vihakampanjaksi"?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olen todella pöyristynyt.
Ehdottomasti väärän värisestä miehestä tehty juttu.

Käyttäjän ThsHs kuva
Henrik Ojala

Luin tuon jutun ja ainoa mitä siitä tarttui oli, että kun poliisilla oli tuo tilanne jo hallussa, kaveri meni häiritsemään poliisin työtä. Jos se veitsi oli poliisille tai muille vaarallinen, niin varmaan poliisi olisi sen hoitanut.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Mielestäni tappouhkauksia riittää yksi, varsinkin toteutuessaan. Kuinka moni sinulle riittäisi, Tuula?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ai siis leimaamaan kaiken arvostelun "vihakampanjaksi"? Toisin sanoen, jos saan tappouhkauksen, yhdenkin, olen sen jälkeen täysin immuuni ja koskematon asiallisellekin kritiikille - senhän voi tuolla logiikalla kaiken niputtaa yhteen sen tappouhkauksen kanssa "vihakampanjaksi"?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #21

No, jos itse reagoit tuolla tavalla on tietenkin sinun asiasi.

Omalla kohdallani lapseeni kohdistuva tappouhkaus sai minut muuttamaan elämässäni paljonkin. Kaikki eivät tule samalla lailla immuuneiksi arvostelulle tai tappouhkauksille, joten älä yritä myydä malliasi meille muille.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #24

En tajua yhtään mitä edes puhut. Osaatko lukea? Ymmärrätkö mitä tarkoitin? Väännän nyt rautalangasta. Jos joku nyt tulisi esim. tähän kommenttiketjuun esittämään minulle tappouhkauksen, mitätöisikö se jo sinällään kaiken, mitä te muut esim. ihan asiallisesti minua arvostelette? Voisinko syyttää teitä koko kööriä "vihakampanjasta"? TÄMÄ oli minun pointtini.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #47

Itselleni ei ainakaan tuottanut ongelmia ymmärtää tuota. Yksi tappouhkaus satojen vihaisten viestien joukossa ei tee kaikista viesteistä vihakampanjaa. Vihaviestejä (ei siis vihaisia viestejä) pitäisi olla merkittävä osuus.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #52

Kuten sanoin, yksikin toteutettu tappouhkaus on liikaa. Kuolleen ihmisen kannalta on ihan sama oliko uhkauksia monta vaiko ei. Rajat Kiinni- ja Suomi Ensin -palstoilla olevat uhkaukset tietenkin sisältävät myös muita mausteita, kuten raakuuksien, raiskausten, kidutuksen suorittamista ennen tappamista. Joten se tappamistapa voi tietenkin olla pahempikin, mutta mielestäni tappamista ei tee pahemmaksi tai paremmaksi se, oliko uhkauksia useampi.

Mikä tässä on epäselvää? Miksi uhkauksia yleensäkään pitää esittää? Omalla kohdallani se kohdistui vielä alaikäiseen tyttäreeni, joten sitä suuremmalla syyllä se tekee minusta vielä herkemmän reagoimaan. Tuulan mainostama immuuniksi tulo ei ole lähelläkään.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #60

Et nyt käsittänyt sitä immuuni-sanaa. Ei ollut kyse siitä, että tappouhkauksille tulee kukaan immuuniksi, vaan siitä, että ei kai tappouhkauksen kohteeksi joutuminen tarkoita, että saa immuniteetin kaikkea aiheellistakin arvostelua vastaan. Koeta nyt käsittää lukemaasi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #62

Kirjoitit " Toisin sanoen, jos saan tappouhkauksen, yhdenkin, olen sen jälkeen täysin immuuni ja koskematon asiallisellekin kritiikille"

Siis oletko immuuni vai etkö ole? Etkö siis ollutkaan tuota mieltä?

Kerroin vain oman kokemukseni siitä että minulle kävi päinvastoin kun lapseni henkeä uhattiin. Toivoisin vieläpä ettei kukaan muukaan tulisi immuuniksi niille, sellainen yhteiskunta voi olla tietenkin jonkun poliittisen ryhmän tavoitteena, muttei minun.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #47

En mielestäni arvostele lainkaan, asiallisesti tai asiattomasti. Omalle kohdalleni tappouhkauksena tuleva kommunikaatio ei myöskään ole mielestäni mitenkään "asiallista arvostelua", vaan vain ihan tappouhkaus. Ja syyllinen siihen on paitsi sen uhkauksen tekijä, myös kaikki se vouhotus joka ihmisen sellaiseen kiihottaa, vaikutteena lähinnä rasismi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #55

"kaikki se vouhotus joka ihmisen sellaiseen kiihottaa, vaikutteena lähinnä rasismi."

Halla-aho on saanut tappouhkauksia. Teillä vasemmistoanarkisteilla on siis vihakampanja meneillään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Et osallistu, tuolla perusteella. Jos puoluejohtaja jakaa Mummo Virkkaa -julkaisua, ei hänkään osallistu vihakampanjaan, ellei siihen yllytä. Kiusaus olisi luokitella teko poliitikolta harkitsemattomaksi - ellei olisi epäiltävissä jaon olevan poliittisesti harkitun. Pragmaattinen poliitikko, harkitsevan henkilön maineessa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Missä tuossa toimittajan tekstissä luki etteivät suomalaiset tehneet mitään? Itse en sellaista kohtaa löydä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kirjoituksessa tosiaankin haastateltu kuvaa, miten mukana oli myös suomalaisia.

Oikein hyvä, että afganistanilaistaustainen on saanut kertoa tiedotusvälineelle, mitä on nähnyt, kokenut ja tuntenut. Kantaväestön tunneskaalaa on nähtävillä yllin kyllin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Voi Taru, sinä et ymmärrä.
Toimittaja ei aktiivisesti kaivanut halukkaaksi haastateltavaksi kantasuomalaista miestä, vaikka sitten korttelin tai kahdenkin takaa. Siinä hän teki epäisämmaallisen teon. Kaiken maailman mamut ovat nyt vallanneet tämän auttamishommankin, ja se on huolestuttavaa. Ainoa keino vaikuttaa tähän on sakinryöpytys

Pekka Iiskonmaki

Aika harva haluaa ja tykkää saada keklun keuhkoihinsa.

Miksi siitä ei saa kertoa muille?

Virossa siitä on kerrottu useaan otteeseen televisiossa ja poliiseja palkataan lisää.

Lisäksi rajat pysyvät kiinni persona non grata.

Viro pitää siinä nollatoleranssia, kuten Suomi monessa muussa asiassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hosseini tuli Suomeen turvaan."

Samaa sanoi puukottajakin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Voi tätä hurskastelun ja tahallaan väärin ymmärtämisen määrää taas kerran. Jos siis Rebekan jutun otsikko ja näkökulma on mielestäni yliampuva ja antaa väärän kuvan kokonaisuudesta, niin täällä inistään "eikö väärän värisestä miehestä olisi saanut kertoa mitään?"

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Voisitko kertoa, mitä tiedät Rebekan saamista sadoista viesteistä?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse en kyllä ymmärrä,mitä ihmeen sankaruutta on puukottajan perässä juoksemisella ?

Sankaruutta osoittivat vain ruotsalainen lähihoitaja jo heti ensimmäiseen puukotukseen väliin mentyään ja se suomalainen poliisi, joka lopetti juoksun ennen aikojaan. Pesäpallomailalla varustautunut kurdikin ilmeisesti oli rohkeasti puukottajan iholla mailoineen.

Kaikki muut ovat uhreja ilman mainesanoja muusta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tietääkö blogisti millaisia viestejä toimittaja on saanut?

Onko arvosteltu, vai onko uhattu henkeä?

Tuskinpa poliisi lähtee tutkimaan asioita, joissa toimittajaa arvostellaan, eli kyseessä on todennäköisesti uhkaukset, jotka on otettava vakavasti.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Aika kovaa kamaa tältä toimittajalta yhtä kokonaista puoluetta kohtaan. Siis nimenomaan toimittajalta (ja muuten kesäkuulta, ei suinkaan elokuulta jolloin tapahtui tämä terrori).

https://twitter.com/PerusVirtanen/status/899662071...

Eikä hyvin mene tällä toimittajallakaan...

https://twitter.com/TuomoLap/status/89950842141375...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toimittajathan puhuu ihan asiaa :)

Halla-Ahon tietolähdehän on nykyään MV-lehti, ja senhän asenteet tietävät kaikki normaalijärjellä varustetu kansalaiset.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ritala, onko sinun antiikkikaupassasi järkimittareita myynnissä ?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/turku... Sitten sun ptäisi arvostella samalla intensiteetillä tätä kirjotusta? Vai onko turkulainen Jani eri asia?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Toivokaamme, että toimittaja Savolainen ja haastateltu ovat saaneet olla rauhassa. Tämän ja Turun Sanomien uutisen yksi ydinsanoma on sama: väliintulijoissa ja auttajissa oli taustaltaan erilaisia ihmisiä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eiköhän kyseessä ole vihakampanja, jos kerran poliisikin jo tutkii sitä mahdollisena rikoksena.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"Eiköhän kyseessä ole vihakampanja, jos kerran poliisikin jo tutkii sitä mahdollisena rikoksena."

-> Ei välttämättä. Poliisi kyllä tutkii kaikenlaista, mutta johtopäätöksiä tällaisista tutkimustuloksista tekee sitten eri taho.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onkohan tuossa Tuulan ajattelussa sitä suomalaisille niin tyypillistä alenmuuden tunnetta. Ei ainakaan itseäni, mielestäni hyvän itsetunnon omaavana, häiritse yhtään se, ettei erikseen mainittu suomalaisia auttajia, koska tiedän, että aivan varmasti puukotettujen lahellä olleet kantasuomalaiset menivät auttamaan loukkaantuneita. Hyvänä pidän sitä, että tuodaan esille myös se, että eivät kaikki maahanmuuttajat ole terroristeja, vaan aivan kunnon kansalaisia. Halla-aho toimi kuin pieni kiukutteleva kakara, ei niin kuin vastuullisen puoluejohtajan olisi pitänyt toimia.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Onko se liikaa vaadittu, että tällaisena aikana media pyrkisi mahdollisimman objektiiviseen, neutraaliin ja tasapuoliseen uutisointiin? Ja onkohan se liikaa vaadittu, että kommentoijat eivät olkiukkoilisi, menisi henkilökohtaisuuksiin tai ymmärtäisi tahallaan väärin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko ihan kohtuutonta pyytää sinulta vastausta siitä ,mistä tiedät Rebekan saamien viestien sisällöstä?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #38

En muuta kuin muutaman asiallisen kritiikin, jotka eivät edusta vihakampanjaa. Muista en tiedä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Kysymyshän kuului, että mistä tiedät?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #48

Luitkohan kirjoittamasi blogin? Siitä saa ihan toisenlaisen käsityksen.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #51
Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Siis missä ovat ne kuvat/video, joissa näkyisi että Ahmad H ihan oikeasti
auttaisi (painaa poskea)? Linkkiä, kiitos.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Todellakin, Vaittinen! Mihin kuvausryhmä oli sijoitettuna tilanteen sattuessa? Miksi olemme saaneet tapauksesta vain hajanaisia pätkiä ja kuvia, miksi emme kokonaisuutta ja selkeitä repliikkejä, kuten muissakin tv-sarjoissa?
Vaadin mediaa tästä vastuuseen!

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Koska faktan tarkistus ei tällä tavoin onnistut, niin vastausta siihen, onko kysymys - enemmän tai vähemmän - pelkästä propagandasta, vai painoiko Ahmad oikeasti poskea, ei pystytä varmentamaan. Paikalla oli kuitenkin "todistajia", mutta heille taas ko. pieni yksityiskohta (sen aivan erityisesti muistaminen) lienee kuitenkin yks´ huithailee tapahtuneen terrori-iskun kokonaisperspektiivin kannalta, sillä auttajia hääri terrori-isku -alueella varmasti muitakin kymmenittäin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kyllä asia on niin, Antti, että nykymaailmassa mitään sellaista ei ole tapahtunut, mitä ei instagramiin, Facebookiin ja YouTubeen ole dokumentoitu. Tässä traagisessa tapahtumassa jokainen auttaja, jonka auttamista ei ole useamman riippumattoman tahon puolesta videomateriaalilla dokumentoitu on keskustelun perusteella antanut vääriä tietoja ellei peräti syyllistynyt auttamattomuuteen. Kansalaisvelvollisuuksiin olisikin luettava 24/7 striimaava 360 astetta kattava kuvaustötterö joka päähän.

Oikeasti. Tämä ei ole hauskaa. Tämä on makaaberia.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tulipa tämäkin nähtyä, että vaaditaan kuvaajaa paikalle kun luulisi avun tarvitsivien olevan se ykkösasia. No jokaisella on oikeus laittaa asiat siihen järjestykseen mitä pitävät tärkeänä.

Tuli myös nähtyä että suureksi ongelmaksi on tullut se, että on tehty enemmän juttuja petteristä kuin markosta. Tuon voi ymmärtää ongelmaksi vain siinä tapauksessa jos se sotii vastoin omia ennakkokäsityksiä tai on ongelmia itsetunnon kanssa.

Mistähän syystä MV sivusto ei julkaissut sitä kuvaa, jossa kyseinen Ahmed on kyykyssä niiden kahden muun kanssa? Mikä löytyy tajukangaan sivuilta. Ei ehkä sopinut siihen tarinaan mitä itse tekstissä kirjoittivat.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Toimittajat taitaa olla suurelta osin "meillä on unelma" porukkaa. Suurin vihollinen "meillä on unelma" porukalla on tietenkin persu, sen jälkeen uutisoinnista päätellen suomalainen tavallinen mies, kolmantena somessa huolestumisensa esittäjät sukupuolesta riippumatta. Mihin kohtaan vihollislistalla nämä terroristit ja raiskaajat sijoittuu on melkoinen arvoitus.
Kaikki vihollisen sanomiset tutkitaan mikroskoopilla ja niihin löytöihin suunnataan täyslaidallinen lukematta sen tarkemmin mitä on oikeastaan kerrottu.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Presidentti Niinistökin oli huomannut uutisoinnissa hieman yksipuolisuutta.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Täysin oikeutetusti, siitä Saulille propsit. .

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Turun tapauksessa useiden lehtien journalismi on ollut huhumyllyn ja oman käsikirjoituksen levittäminen, ilman että itse asiassa on mitään tekemista todellisuuden kanssa.

Poliisin luoti pysäytti puukottajan on varmasti faktaa, muu on enemmän tai vähemmän spekuloitua todellisuutta.

Marko Parkkola

Toimittelija kävi aikoinaan tekemässä juttua vihapuheista yms. Hommalla. Hän halusi kalastella homman keskustelijoilta jotain, jota olisi voinut käyttää heitä vastaan. Hänen suureksi harmiksi hän ei onnistunut.

Minä kerroin hänelle kuvien kanssa minkälaosta vihakampanjaa minun niskaan oli tullut. Ei kiinnostanut toimittelijaa, kun uhkausten kohde oli väärä.

Tällaista se toimitteleminen on Suomessa. Vihakampanja voi kohdistua ainoastaan näihin parempiin ihmisiin kuten toimittajiin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ai, kun jotain on joskus tapahtunut hommafoorumilla, niin nyt se sitten oikeuttaa vihapuheen toimittajaa vastaan?

Marko Parkkola

Ei pitäisi tehdä valeuutisia.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Se että Turun puukotustapauksessa auttajina tai takaa-ajajina korostuivat ei-kantasuomalaiset, on nähdäkseni sattuma. Toimimaan lähtivät ne jotka olivat paikalla ja joilla napsahti päälle puolustusrefleksi pakorefleksin sijaan. Se taas miten itse kullakin napsahtelee, ei ole ennakoitavissa ellei toiminta ole valmiiksi selkäytimessä, harjoiteltuna tai ennen koettuna. Pakorefleksi tai toimimattomuus ei ole erityisen häpeiltävä asia, kuten ei toimiminen sinänsä ole erityisen ylistettävää. Ihmiset ovat erilaisia kriisin yllättäessä, ja se ulkopuolistenkin tulisi hyväksyä.

Se että kantasuomalaiset eivät olleet halukkaita jakamaan haastatteluja kohdattuaan kuoleman sen ehkä julmimmassa muodossa, on täysin ymmärrettävää. Ymmärrettävää on sekin että takaa-ajoon ja ensiapuun osallistuneista osa oli valmis kertomaan tunteistaan ja kokemastaan. Toisen kerran: ihmiset ovat erilaisia.

Se taas mitä puheenjohtaja Halla-aho on tehnyt tähän tapahtuneeseen liittyen ei ole erityisen sankarillista. Inhimillistä se on sekin, kuten myös kommenttinsa kirvoittama törkytulva, mutta kaikkea inhimillstä meidän ei ole tarpeellista hyväksyä saati puolustella. Läjä sontaa on varsin luonnollinen tuote, keltä hyvänsä, mutta ei ole mitään syytä lähteä kuvailemaan kyseistä läjää sulotuoksuiseksi. Eihän se sitä ole.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tämä kaikki voi olla totta, mutta ei poista sitä, että Turun sanomien juttu otsikoineen oli turhan provosoiva. Pahimmassa tapauksessa toimittaja itse saattoi haastateltavansa huonoon valoon, kun nyt otsikosta sai sen käsityksen, että auttamassa ollut turvapaikanhakija itse korosti vain ja ainoastaan itseään ainoana auttajana. Toimittajan olisi suonut harkitsevan paremmin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mediakritiikki on ihan oikein, mutta tässä Halla-ahon masinoimassa tapauksessa tuloksena on satoja viestejä, joihin poliisi haluaa puuttua. Sinun mukaasi niissä oli pari asiallisiakin, mihinköhän tietosi perustuu?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #56

Mnulla on valistunut arvaus mihin tieto perustuu

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #65

Sinulla on siis tiedossa pari % Rebekan saamasta "kritiikistä"? Sillä perusteella arvioit, että kyseessä on arvostelu eikä vihaposti. No, poliisi onneksi tutkia asian, joten jatketaan sitten kun minäkin tiedän asiasta jotain. Siinä toivossa, että toimittajat uskaltavat vielä kirjoittaa aiheesta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tuula.
Minä taas luin tuo samaisen jutun paljolti henkilökuvana. Toimittaja pysytteli taustalla ja antoi 18-vuotiaan nuorukaisen puhua - omasta näkökulmastaan. Nuorukaisella oli jäänyt tapahtuneesta trauma, tietysti, mutta oli myös herännyt ajatus siitä että hän on tehnyt jotain erityistä. Draamaa kasvatti se että nuori mies ei ollut vaihtanut päälleen puhdasta paitaa veriseksi jääneen sijaan.
Ja nuorukainen teki sellaista mitä usein tapahtuu vastaavassa tilanteessa: jatkoi takaa-ajoa ja yritti lyödä tekijää vielä sen jälkeenkin kun poliisi oli ampunut miehen katuun.
Jos toimittaja olisi pyrkinyt piirtämään kuvaa sankarista, hän olisi jättänyt jutussaan tämän viimeisen vaiheen tarinassa kertomatta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Eikö poliisi mielestäsi saisi tutkia asiaa?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #61
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Reaktiot vaaraan ja traumaattisiin kokemuksiin ovat yksilöllisiä, mutta lokeroitavissa, kuten esille tuot. Ihmisten auttamishalu ja konkreettinen auttaminen on tässä tragediassa yhdistävä ilon aihe. Tosin ei kaikille. Valitettavasti.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vastauksena otsikon kysymykseen: Arvosteluryöppy.

Tarkoituksena kaikella tällä polemiikilla on saada katse käännettyä pois itse tapahtumasta.

Halla-aho ei ole puukottanut ketään kuoliaaksi, eikä yrittänyt murhata kahdeksaa muutakin. Siksi on aivan epätoivoista yrittää kääntää tätä jotenkin hänen syykseen.

Jos hän on sitä mieltä, että uutisointi ei ole ollut tasapuolista, niin siihen hänellä on täysi oikeus.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun lehdistö lobbaa jonkun yhteiskunnallisen asian puolesta, jota sitten katuu jälkeenpäin syvästi, kuten mediapomo Pekka Karhuvaara teki, kun tajusi kuinka väärin hän itse toimi. http://www.ritvapuolakka.fi/436336239

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kiitos Ritva Puolakka, järkevät kommentit ilahduttavat kaiken tämän tahallaan-väärinymmärtämisen jälkeen!

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tämä tasapuolisuus vaatimus on osoitus siitä että ei pidä ihmisiä toisiinsa nähden samanarvoisena vaan luokittelee heidät omiin lokeroihin tässä tapauksessa ihonvärin mukaan tai oikeastaan sen mukaan mistä maasta isä/äiti on kotoisin. Olihan näissä auttajissa niitä jotka ovat koko ikänsä Suomessa asuneet ja vielä Suomen armeijan käyneitä.

On totta, että tällä tasapuolisuuden vaatimuksella on vain yksi tarkoitus ja se on saada ajatukset siihen suuntaan että alettaisiin näkemään nämä ihmiset, joiden juuret eivät ole neljänsadan vuoden takaisessa Suomessa, ovat vääriä ihmisiä auttamaan muita.

On toisaalta merkillistä että MV sivusto jätti julkaisematta sen kuvan jossa heidän väittämänsä heppu seisoo vain tumput ojossa vaikka kyseiseltä kuvaajalta löytyy kuva jossa on kahden muun kanssa kyyristyneenä uhrin vieressä. EI ilmeisesti sopinut heidän tarinaansa tai agendaansa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Haluan vielä kaiken tämän arvosteluryöpyn :) jälkeen sanoa, että arvostelen edelleen ja rankasti TS:n toimittajaa. Ja minulla on siihen perusteet, jotka olen yllä jo kertonut. Toimittaja ansaitsee kritiikkiä. Tappouhkauksia sen sijaan ei kukaan ansaitse, ja poliisi tutkikoon, jos sellaisia on toimittaja saanut.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä katsoin taas että näitä auttavia ihmisiä on haastateltu asian tiimoilta aivan tasapuolisesti niin naisia, miehiä, nuorempia ja vanhempia, ulkomaalaisen näköisiä, kanta-astujan näköisiä. Mikä mättää?

Tietenkin jos lukee pelkkiä mitävittuja niin kuva voi tietenkin olla eri. Mä itse luen useampia medioita päivän aikana, ulkomaalaiset mukaan lukien niin saan laajemman kuvan asioista.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

No juttu ei tosiaankaan ollut tasapuolinen, mutta se oli yksinomaan toimittajan vika, ei auttaneen turvapaikanhakijan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä en nyt oikein ymmärrä miten niin juttu ei ollut tasapuolinen?

Voisitko vastata mikset arvostele tätä lehtijuttua joka kertoo turkulaisesta Janista? Muuten tulen tulokseen että henkilöllä on väliä.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/turku...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #80

No siksi koska tämä blogaukseni ei koske lehtijuttuja, vaan sanoja vihakampanja vai arvosteluryöppy. Jos mtv on tehnyt hyvän jutun, niin sehän on hienoa, mutta ei kuulu nyt tähän.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #81

Siis kiertelet ja kaartelet. OK se on näemmä tyylisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset