Vihakampanja vai arvosteluryöppy?

Minulla kun on tapana saivarrella sanastoon ja kieleen liittyvissä asioissa, niin jäin miettimään tämänpäiväistä Ylen uutisotsikkoa. 

https://yle.fi/uutiset/3-9788918  

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3622874/Puukottajaa+jahdannut+turvapaikanhakija+Jonkunhan+oli+pakko+auttaa

Turun sanomien toimittaja on siis ilmoittautunut vihakampanjan uhriksi. Yhtä hyvin olisi voinut otsikoida: "Turun sanomien toimittaja on joutunut arvosteluryöpyn kohteeksi". 

 

Mitä eroa näillä termeillä on? Tosiasiassa ei mitään. Kuitenkin sana "arvosteluryöppy" vihjaa, että sen kohteeksi joutunut on tehnyt tai sanonut jotain, jota arvostellaan, ja yleensä "arvostelu" tapahtuu jollakin perusteella, joka myös kerrotaan. Sen sijaan "vihakampanja" sanana vihjaa, että siihen osallistuvien ihmisten motiivina ei ole minkäänlainen asiaperuste, vaan vain silmitön, sokea viha.

 

Käytännössä näiden sanojen käyttö mediassa ratkaistaan siten, että kyseessä on "arvosteluryöppy", kun se kohdistuu "väärän" mielipiteen esittäjiin, kun taas sama asia on "vihakampanja", jos se kohdistuu johonkuhun "oikean" mielipiteen kannattajaan.

 

Tai ainakin tältä näyttää.

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu