Puhe kulttuurisesta omimisesta mädättää kulttuurin

Upeaa, että niinkin marginaalinen asia kuin akateeminen kulttuurikeskustelu on noussut poliittisen keskustelun keskiöön (tai ainakin US-blogeihin). Tarkoitan tietenkin intiaanipäähinekaustia ja siihen liittyvää kulttuurisen omimisen käsitettä. Mainiot blogistit Arto Luukkanen ja Tere Sammallahti ovat muiden ohella jo käsitelleet asiaa perinpohjaisesti, joten en ryhdy analysoimaan itse käsitettä ja sen historiaa.

Haluan vain tuoda esiin käsitteen takana olevan poliittisen ideologian pohjattoman tekopyhyyden, kaksinaismoralismin ja suoranaisen haitallisuuden eri kulttuurien kanssakäymiseen.

Otetaan kaksi vertailtavaa esimerkkiä. Toimittaja vetäisee inkkaripäähineen päähänsä ja saa aikaan rasismiälämölön. Ja lopun tiedättekin. Inkkariutta ja asiaankuuluvaa päähinettä on kuitenkin käyttänyt julkisessa toiminnassaan eräs toinenkin suomalaissyntyinen, vieläpä maailmankuulu – joskin edesmennyt – taiteilija. Kyseistä taiteilijaa on juhlittu meillä ylitsevuotavasti: hänestä on tehty musikaali, elämäkerta, useita elokuvia, pystytetty näyttelyitä ja suunniteltu monumentteja. Kyseistä taiteilijaa ovat ylistäneet arkkipiispa ja kaikki muutkin erinomaisen hyvät ihmiset. Ennen kaikkea siksi, että tämän taiteilijan sanotaan edistäneen suvaitsevaisuutta.

Niin, miten tämä liittyy inkkaripäähineeseen?

Haluaisin selittää. Mutta niin tehdäkseni minun pitäisi kuvailla tämän piirtäjän, siis tämän piispojen ja muun eliitin suitsuttaman suomalaistaiteilijan, erästä piirrossarjaa. Mutta se on hieman vaikeaa, koska blogini sensuroitaisiin oitis, jos kuvailisin täsmällisesti tuon teoksen. Siinä on otsikkona Wild West tai jotain sinnepäin. (halukkaat voivat googlettaa piirtäjän + tuon sanaparin). Siinä on myös intiaani komeine päähineineen. Hän tulee mukaan kuvaan viimeisessä ruudussa. Hän katselee etäämmältä, kun eräs toinen mies on h*rtetty,  hm, eräästä toisesta paikasta kuin kaulastaan. Intiaani katsoo tämän miehen tuskaista menehtymistä hymyillen ja tekee jotain muutakin, en voi sanoa mitä.

Mutta tätä taiteilijaa ei kumminkaan kritisoida kyseisestä sadistisesta kuvasarjasta ollenkaan, päinvastoin. Puhumattakaan että kritisoitaisiin intiaanin kuvaamista tunnusomaiseen päähineeseensä sonnustautuneena siinä toiminnassa, kuin mitä tarkoitusta varten juhlittu suomalaistaiteilija on koko tuotantonsa piirtänyt.

Kyseinen taiteilija on glorifoitu, koska hänen upea tuotantonsa lisää suvaitsevaisuutta. Itse asiassa tämäkin blogini on nyt ehkä "vihapuhetta" tai vähintäänkin suvaitsematonta, vaikka minähän vain kritisoin intiaanipäähineen kuvaamista erittäin halventavassa kontekstissa.

Turha sanoa, että ajat ovat muuttuneet, ja omana aikanaan oli ihan okei, että intiaanipäähine kuvataan tuollaisessa kontekstissa. Koska samat ihmiset kuitenkin ovat sitä mieltä, että Peppi Pitkätossun isää ei enää nykypäivänä voi sanoa N**kerikuninkaaksi, koska poliittinen korrektius on ulotettava myös aikaisempien vuosikymmenten taiteeseen.

No, oikeasti minulle on se ja sama, kuka on esittänyt intiaanipäähineen, koppalakin, neljän tuulen hatun tai Hankkijan lippiksen missäkin kontekstissa. Päinvastoin, olen sitä mieltä, että puheet "kulttuurisesta omimisesta" ovat äärimmäisen tekopyhiä, kaksinaismoralistisia, naurettavia ja myös vaarallisia. Vaarallisia siksi, että jos pelätessämme jonkinlaista kulttuurisen omijan rasistileimaa rupeamme sensuroimaan puheitamme, kirjoituksiamme ja ajatuksiamme, ja pahimmassa tapauksessa ryhdymme tietoisesti tukahduttamaan hyväntahtoista uteliaisuuttamme ja samastumishaluamme toisiin etnisiin ryhmiin, saamme aikaan vain kulttuuria perinpohjin mädättävää kyräilyä ja kyttäilyä, omiin maantieteellis-kulttuurisiin ryhmiimme käpertymistä ja kaunaisuutta toisiamme kohtaan. Ja siihen ei pidä kenenkään suostua.

 

 

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu