"Kaupungistumisen megatrendi". Joopa joo.

Kotikuntani Kangasala muuttuu vuodenvaihteessa kaupungiksi kuntalaisten suureksi harmiksi. Paikallisesti tästä päätöksestä ja sen toteuttamistavasta on keskusteltu täällä paljon ja kiukkuiseenkin sävyyn, koska päätös kaupungiksi ryhtymisestä tehtiin varsin epädemokraattisesti kunnanjohtajan kalvosulkeisilla juuri ennen kuntavaaleja – ilman kuntalaisten kuulemista.

Koska tätä monelle vastenmielistä päätöstä ei uudenkaan valtuuston toimesta pyörretty, en puhu siitä tämän enempää, vaan mietin tätä viime aikoina niin usein toistettua sanaparia "kaupungistumisen megatrendi". Juuri tuota sanaparia hoki myös Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen. Samoja sanoja olemme kuulleet muidenkin, ja paljon korkeampien tahojen ja isompien pomojen puheissa.

Mitä tarkoittaa "kaupungistumisen megatrendi"? Ja millaisia asioita sillä voi perustella tai oikeuttaa?

Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen kehittyvät maat ja niiden maaseutujen väestönkasvu. Maaseutu ei elätä kiihkeällä tahdilla kasvavaa väestöä, joten "liikaväestö" pakkautuu slummeihin suuriin kaupunkeihin. Se on ikävä juttu, ja kenties ratkaistavissa ehkäisyvälineiden saatavuutta parantamalla kehitysmaissa, mutta sillä ei voi perustella suomalaisten kuntapolitiikkaa mitenkään.

Suomessa "kaupungistumisen megatrendiä" perustellaankin lähinnä kahdella muulla syyllä, nimittäin 1. Ihmisten "omalla tahdolla" muuttaa väljemmiltä seuduilta urbaaniin tiiviyteen sekä 2. ympäristösyillä.

Ihmisten "omasta tahdosta" puhuminen on kuitenkin suureksi osaksi muunneltua totuutta. Tässä esim. Aamulehden juttu eiliseltä. https://www.aamulehti.fi/uutiset/kunhan-naapuri-pysyy-loitolla-realismi-nakyy-alle-kolmekymppisten-unelmissa-200547705/ Tämä tuntuu kumoavan saman julkaisun aiemmat jutut (Hesarista nyt puhumattakaan) joissa on hokemalla hoettu, että maaseutu on ihan out, ja kerrostaloasuminen on nykyään enemmistön unelma. Osmo Soininvaarakin kertoili, miten esim Stadin kaljakellunta-tapahtuma ja Kallio kukkii -tapahtuma istutuksineen ja kukkaruukkuineen on nykyihmiselle paljon virikkeellisempää kuin jokin tylsä maaseutu, jossa ei ole "mitään". (Älkääkä turhaan enää moittiko vihreää valtuutettua Fatim Diarraa metsämöläytyksistään, vaan suunnatkaa kritiikki vihreän ideologian oppi-isiin). Mutta kuten sanottu, valtamediamme on voittopuolisesti julistanut, että nuori polvi haluaa tiiviitä kerrostaloja, urbaania sykettä, pöhinää ja säpinää, ja sitä, että kaikki on lähellä.

Viimeksi mainittu onkin tärkeää: kouluun tai lääkäriin ei mielellään saisi olla matkaa useita kymmeniä tai satoja kilometrejä. Ja tässä onkin oivallinen keino vauhdittaa "kaupungistumisen megatrendiä" ja samalla myös sitä ihmisten ihan "omasta halusta" tapahtuvaa muuttoliikettä kaupunkeihin. Toisin sanoen, kannattaa joko 1) lakkauttaa viimeisetkin palvelut haja-asutusalueelta tai 2. uhata sillä. Näin taataan, että ihmiset eivät jatkossa enää uskalla enää muuttaa maalle.

(Lisäksi voidaan toki myös vaikeuttaa rakennuslupien myöntämistä tai kieltää kesämökkien ottaminen vakituiseen asuinkäyttöön, mutta näitä ei harmi kyllä voi perustella ihmisten "omalla tahdolla".)

Mutta ahdistavimmat "kaupungistumisen megatrendin" vauhdittajat eivät ole ääneen sanottuja, eivät ainakaan selkosuomeksi. Ja sanon jo nyt, että tässä vaiheessa te rakkaat opponenttini, jotka mielellänne mitätöitte kaikki tulevaisuuteen liittyvät huoleni "foliojutuiksi" – tällä kertaa ei ole kyse salaliittoteoriasta vaan -faktasta, ja se fakta on nimeltään Agenda 21. Suomikin kuuluu YK:n Agenda 21:n allekirjoittajamaihin, ja "kaupungistumisen megatrendi" nimenomaan kuuluu tähän agendaan. Mutta jos itse Agenda kuulostaa uudelta (vaikka se allekirjoitettiin jo vuonna 1992 Rio de Janeirossa), tämä johtuu luultavasti siitä, että Agenda-sana kuulostaa päättäjien suusta kuultuna aika pahalta. Siitä puhumalla ei saada ääniä vaaleissa. Se kuulostaa scifi- tai dystopiakirjallisuudelta, mitä se toki sisällöltään muistuttaakin, paitsi että se ei ole mielikuvitusta. Siksi siitä käytetään juhlapuheissa ja politiikassa vain kaunista nimitystä "kestävä kehitys".

Niin käytti myös kunnanjohtajamme Oskari Auvinen. Hän sanoi, että "kaupungistumisen megatrendi" on osa kestävää kehitystä ja siksi sitä ei saa vastustaa. Kestävä kehitys -sanaparia hokemalla erityisesti "kaupungistumisen megatrendin" yhteydessä saadaan ihmiset luulemaan, että tukemalla sitä tehdään palvelus luonnolle ja pelastetaan maapallo. Ja tällä propagandalla on saatu monet todella uskomaan niin.

Minulla tosin kestää vielä jonkin aikaa, ennen kuin uskon, että paikallisilla tai globaaleilla väestönsiirroilla ja massiivisten betonihelvettien rakentamisella oikeasti pelastettaisiin yhtään mitään.

 

 

 

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu