Tuulan kliseeklinikka

Haluatko ison palkinnon? Omaksu oikea ideologia!

Mikä yhdistää Miika Tervosta, Koko Hubaraa ja Juha Hurmetta?

He kaikki ovat viime aikoina saaneet oman alansa palkinnon. Vuoden tiedekynä, Vuoden yhteiskuntatieteilijä, sekä viimeiseksi Finlandia-palkinto, tänään myönnetty.  https://yle.fi/uutiset/3-9952249

Kirjallisuusihmisenä tunnen myötätuntoa  näitä hyviä kirjoittajia kohtaan.

Miksikö?

Ovathan he saaneet ison palkinnon, mainetta ja mammonaa.

Mutta yhtä asiaa he eivät saa. Nimittäin varmaa tietoa siitä, olisivatko he kirjallisilla ja/tai  tieteellisillä ansioillaan olleet todella ihan oikeasti niin huipputasoa, että olisivat saaneet palkinnon myös sellaisessa tilanteessa, että heidän edustamansa ideologia ei olisi se ainoa oikea sallittu.

Koska kyllähän me tiedämme, että näkyvän palkinnon saaminen meidän nykyisessä kulttuuri-ilmapiirissämme edellyttää aivan ensimmäisenä ehtona kirjoittajan korostavan, että "mitään suomalaisuutta ei ole", tai että se, mitä olemme tottuneet pitämään suomalaisena, ei missään tapauksessa olekaan suomalaista.

Ja tämän väitteen pukeminen "tieteeksi" tai "kaunokirjallisuudeksi" ei sinänsä vaadi minkäänlaista luovuutta tai uuden oivaltamista, vaan ainoastaan tottelevaisuutta, laskelmointia tai oikean taustan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

39Suosittele

39 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Risto Salonen

Niin vastenmielistä kuin se onkin myöntää, olet valitettavan oikeassa.
Mutta lukeminen laajentaa kuitenkin vastustuskykyä.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Tällä mennään alalla kuin alalla: sano globalisaatio, kun haluat palkinnon.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä en nyt ihan kaikkeen vetäisi tätä iänikuista ideologista höpötystä.

Kirja on kirja. Kirjailija kirjoittaa hänelle kiinnostavista asioista, kansa lukee, jos on lukeakseen ja palkinto annetaan sille, ketä kulloinkin on ne järjestykseen pistänyt.

Minä en nyt tässä nähnyt minkäänlaista ideologiaa, ja tuskinpa näkee moni muukaan.

Kaikesta voi löytää jotain arvosteltavaa jos näkee kaiken yhdellä silmällä.

Enää puuttuu Jari Tervon vetäminen tähän, ja se, että onpa sillä huonot mielipiteet. :)

Juha Hämäläinen

Tervon kirjat on täynnä vääriä mielipiteitä, paitsi se yksi, jonka olen lukenut.

Käyttäjän MarkkuKemppi kuva
Markku Kemppi

Tiede ei ole koskaan tasa-arvoista, on ihmisiä, joila on tietoa, joillakin tutkittua tietoa ja kaikilla on mielipide, ideologia kuuluu usein tähän viimeiseen...se ei edellytä mistään tietoa yleensä usein se on pelkkää samaistumista...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Voittaja antoi kiitospuheessaan neuvon meille suomalaisille: "Opiskelkaa ruotsia, juntit" [HS]

Hän ei taida olla tietoinen siitä, että jokainen suomenkielinen on jo nyt pakotettu opiskelemaan ruotsia jokaisessa oppilaitoksessa, eikä hän voi valmistua mihinkään ammattiin sitä opiskelematta.

Olemmekin siis jo kaikki valmiiksi sivistyneitä jos ja kun sivistyksen mittarina edelleenkin käytetään sitä onko opiskellut ruotsia. Kaunokirjailijan huoli on siis aiheeton.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jussi, "Voittaja antoi kiitospuheessaan neuvon meille suomalaisille: "Opiskelkaa ruotsia, juntit" [HS]

Näinhän "voittajat", kuin erinäisten mitalienkin saajat ovat aina kehuneet niiden palkintojen antajia tai myöntäjiä. SE lienee varsin inhimillistä. Hyvin on muistissa vielä meidän Paavo Lipponenkin, joka oman kultaisen prenikan saatuaan on yrittänyt puhua jo suomalaisia itäruotsalaisina... Minusta se on aika suloista. Tekisin kai ihan samoin itsekin:)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika erikoista väittää ettei Suomen maata olisi ollut olemassa. Väite olisi pätevä jos sanottaisiin ettei valtiota olisi ollut mutta Suomen kansa jo sinällään muodosti suomalaisten maan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Niinpä niin. Ja mikä tärkeintä, muutama päivä sitten luin venäläisestä tutkimuksesta jossa todettiin yksiselitteisesti että suomalaiset asuttivat kaikkea maata Moskovasta länteen. Venäläiset tulivat vasta myöhemmin ja työnsivät suomalaiset tieltään.

Jopa Venäjä siis tunnustaa suomalaisuuden ja Suomen kansan mutta eivät globaalia maailmaa syleilevät idealistit.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Paljon onnitteluja Juha Hurmeelle, suomalaisen sivistyksen ja todellisuuden puolestapuhujalle. En ole hänen kirjaansa lukenut, joten jätän arvion siitä tuonnemmaksi.

Kenet Tuula Komsi palkitsisi?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei ole lainkaan oleellista, kenet juuri minä palkitsisin, mutta varmaa on, ettei "mitään-Suomea-olekaan" -ideologia pääsisi ainakaan kiilaamaan muiden ohi minun listassani.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #12

Luitko tekstissäni olevan linkin Ylen uutiseen?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #13

Kyllä. Siinä ei ole mitään viittaamaasi sisältöä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #14

Ai ei? No sitten sinulla on jokin suodatusmekanismi päällä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #15

No, minä en ole esimerkiksi katkeran kateellinen Finlandia-palkituille, enkä sitä kautta ala selitellä Finlandia-palkitun voittoa ideologialla. Sinulta kysyttiin, kenet sinä palkitsisit, mutta et vastannut. Varmaan joku sinun ideologiaasi täydentävä? Niinhän sitä tulee helposti tarkasteltua asioita, omasta kapeasta näkökulmastaan.

Taide ja kirjallisuus ovat siitä mahtavia ulottuvuuksia, että niitä ei kahlita eikä hallita kuvailemallasi ideologian määrittelyllä.

Itse palkittua teosta en kommentoi, koska en ole sitä lukenut. Oletko sinä?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #16

#16: Sinulta taisi jäädä hoksaamatta kirjoituksen aihe, joka ei suinkaan ole katkeruus Finlandia-voittajalle. Kirjoituksen aihe on pikemminkin se, kuinka Finlandia-kilpailussa näyttää pärjäävän sitä paremmin, mitä syvällisemmin henkilö on vain omaksunut tietyn ideologian. Tällä kertaa myös tehtiin politiikkaa pakkoruotsin puolesta

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #19

Kerro toki, missä on sellainen kirjallinen helmi, joka olisi sykkinyt sopivaa ideologiaa, mutta jäi ilman palkintoa?

Mitkä teokset olisivat olleet sopivia?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #20

Valitettavasti en ole tässä tapauksessa päättämässä asiasta. Ehkä olisi muutenkin kiinnostavampaa pohtia vaikka sitä, miksi RKP-poliitikko Elisabeth Rehn valitsi voittajaksi juuri Juha Hurmeen kirjan?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #16

Jos lainkaan omaat sisälukutaitoa, huomaat, että blogini ei koskenut sitä, ovatko nämä palkitut hyviä vai huonoja, vaan sitä, mistä he t i e t ä v ä t sen. Palkintoon nimittäin on aina vaikuttanut ideologia, ja nykyään ihan erityisen vahvasti. Kateutta taas kenties tuntisin, jos olisin itse ollut ehdolla palkinnon saajaksi. Mutta se taas on vaikea kuvitella, jos ei ole romaania edes kirjoittanut eikä edes aio :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #23

Ymmärrän hyvin ettet ollut ehdolla.

Mutta siis ymmärsinkö nyt oikein, ettet ole lukenut Hurmeen voittajateosta?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #28

Hyvä kysymys. Kuinka moni on tästä suosittelija- kommenttikaartista lukenut kirjan? Minä en ole lukenut. Ja silloin on todella vaikea sanoa yhtään mitään. Se mitä sanoo "kiitospuheessaan" on tietenkin ihan oma juttunsa. Mutta tosi hyvää mainosta tämäkin on kirjalle kiitospuheen lisäksi.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #28

Silläkään ei ole merkitystä - hän on tuonut itse sen ideologian kyllin selvästi esiin. Usko nyt, minä en ottanut suoraa kantaa teoksen kirjalliseen tasoon. Jos se todella oli paljon parempi kuin muut, niin sitä harmillisempaa kirjailijalle itselleen, koska niin monet uskovat, että hän sai palkinnon "oikean ideologian" vuoksi. Niin kuin luultavasti saikin. Suomalaisten haukkuminen junteiksi tietenkin kruunasi asian (kun vielä muistaa, kuka oli tällä kertaa palkinnon "diktaattori")

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #41

Kappas vain. Mellerin arvion perusteella kirja on tosiaan pakko hankkia. Ehkäpä se poikii jopa muitakin Hurmeen kirjojen hankintoja.

Tuon perusteellahan äijä on sekä toisinajattelija että veijari. Kuitenkin myös oikea työmies. Olen aina pitänyt hyvistä tarinoista, asioiden katsomisesta toiselta suunnalta ja yllättävistä ajatuskuluista. Tai kuten aikoja sitten joku asian ilmaisi: 'Se ei ole juttu eikä mikään, jossa ei ole puolet omia.'

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #38

Sinulla ei ole mitään hajua teoksesta mutta analysoit sen ideologiaa.

Naurettavaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #44

Ei, Petra, en analysoi. Lainasin kirjailijan ihan omaa analyysia itsestään ja teoksestaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #48

Huumorimiehen ironiaa.....ja kalat nappasi koukkuun. Veijarin kiitospuhehan se oli..mainio sellainen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Luovien kulttuurialojen huipulle seuloutuu näköjään ja jostain syystä luovia ihmisiä - ihan kun katsotaan laajemmin suomalaista kirjailijakenttää, niin aika boheemia tai vähintään tiedostavaa sakkia siellä pääasiassa liikkuu ajanhermon juurella tarkastelemassa maan ja sen asukkaiden makaamista...

Ts. mainitsemasi "sallittu ideologia" lienee sitä luovuutta ja siten "muut ideologiat" ovat luovuuden puutetta...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Niin, olemme tästä tavallaan yhtä mieltä. Nykyään "kirjalliseksi lahjakkuudeksi" riittää se, että on oikea ideologia. Nämä asiat ovat niin tiiviisti kiinni toisissaan, että syy- ja seuraussuhteet tuppaavat hämärtymään. Eli voisiko olla niin, että kustannuskynnys ei edes ylity, jos ideologia on "väärä"? Voisiko olla niin, että koko kirjallisuusinstituutio on hitsattu kiinni "oikeaan ideologiaan"?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eikös se ole aina vähän niin, että tällaiset palkinnot jaetaan pärstäkertoimen perusteella, kun ei niissä mitään mitattavaakaan oikeastaan ole.

Kirjailijoista en osaa sanoa mitään, mutta Hubaran yhteiskuntatieteilijän palkinto kertoo aika paljon yhteiskuntatieteiden tilasta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Katsoinpa tuossa, mitä noista Finlandia-palkinnon voittaneista olen lukenut.

Antti Tuuri: Lakeuden kutsu (1997)
Hannu Raittila : Canal Grande (2001)
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran (2006)
Sofi Oksanen: Puhdistus (2008)

34 palkittua, joista siis neljä luettu. Joka kymmenes. Lisäksi hyllyssä ja lukulistalla on
Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie (2002)
Ulla-Lena Lundberg: Jää (2012)
Tuo Juha Hurmeen Niemi voisi hyvinkin tulla tuohon lukulistalle. Tahti on siis hieman kiihtymään päin.

Noista olen pitänyt erittäin paljon Raittilasta ja Westöstä. Tuuri on myös taattua Tuuria. Oksanen taitava mutta ei kolahtanut minuun.

Valitsematta jääneistä ehdokaskirjailijoista olen lukenut ehkä karkeasti kymmenkunta. Ainakin olen pitänyt Matti Yrjänä Joensuusta (ei sukua) ja Joni Skiftesvikistä. En siis tarkoita nimenomaan heidän ehdokasteostaan vaan tuotantoa yleensä.

Makunsa kullakin, myös esiraadilla ja valitsijalla. Jos se hieman poikkeaa minun maustani, se ei suuri rikos ole. Luen edelleen sitä, mistä itse pidän. Väliin sitten uteliaisuuttani jotain sellaista, mistä en etukäteen tiedä. Mutta en sanoisi, että palkinnon saamiseen tarvitaan 'tiettyä ideologiaa'. Kyllä siihen vaaditaan hyvää kirjoittamista. Paras onkin sen jälkeen makuasia.

Ruotsiakin kannattaa osata. Stieg Larssonin Millennium trilogian kaksi ensimmäistä osaa luin ruotsiksi, koska ne olivat saatavina aluksi vain ruotsiksi. Lisäksi ne olivat niin helppoa ruotsia, että ne olivat hyvin luettavissa melkein 50 vuotta vanhalla kouluruotsilla. Ja yllättävän koukuttavia.

Tunnustan, olen moukka monessa suhteessa...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Uskon kyllä, että voittanut teos on hyvin kirjoitettu. Mutta pelkkä "hyvin kirjoittaminen" ei aina riitä kaikissa tapauksissa palkinnoille. Sen sijaan yhdistelmä "hyvin kirjoittaminen" + "oikea ideologia" saattaa jo tipauttaa palkinnon tai pari.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siitä vain perustamaan palkintoa, jonka jakajat ovat taatusti vastaideologian miehiä. Kyllä maailmaan palkintoja mahtuu. Jos nokittaa vaikka 100000 pottiin, niin Finlandia jää pahasti kakkoseksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Anteeksi! Olen juntti. Olen joutunut opiskelemaan pakkoruotsia.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005469239.html...

Nyt ei ilmeisesti riitä enää edes vuosikymmeniä kestänyt pakkoruotsi, jotta "sään ääri-ilmiöt, hirmumyrskyt, tulvat, aavikoituminen, merten muovittuminen, saastuminen ja sukupuuttoaallot" eivät turmelisi tätä palloa? Ymmärsinkö niin, että ellemme opiskele pakkoruotsin lisäksi vielä lisää tuota melko tarpeetonta kieltä globalisoituvassa maailmassamme, niin tämä apinoiden planeettamme on muuttumassa tuntemattomaksi taivaankappaleeksi? Jos näin on tai tulee olemaan, niin ilman muuta suomalaisten on lähdettävä jatkokursseille! Mites muut kansakunnat?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nykyruotsin opiskelu ei paljoa maailmankuvaa avarra. Samaa roskaa kuin Ruotsin media suoltaa, suoltavat YLE, Alma media ja Hesari Suomessa. Vanhempaa ruotsia osaavaa saattaa sitten löytää todellisia helmiä.

Hurme olisi voinut ylistää latinaa vaikkapa seuraavalla tavalla: Opetelkaa latinaa niin tulette vihdoin viimein länsimaisen kulttuurin ja sivistyksen lähteille.

Juha Hämäläinen

Kreikka vie vielä pidemmälle, jopa uskonnoiden ymmärtämisessä, kun meille syötetyn jessen turinoita pääsee lukemaan alkukielellä!

Juha Kuittinen

"Suomi on yksi maailman sivistyneimpiä paikkoja tällä hetkellä, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Vauhti on nykyään niin valtava."

Tuo väite pitää paikkansa...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Erittäin hyvä lausunto kirjailijalta, ihan oikein tehty. Kun saa jopa ministerin hermostumaan, niin sen paremmin ei asiaa voisi ilmaista.

Kirjailija elää kirjoistaan, ja tunnettuus on tärkeää, nyt sitä tuli roppakaupalla.

Minä suon kirjailijalle menestyksen, sillä aika harva meistä pystyy tuollaiseen työhön, kunhan saa tänne raapustettua muutaman rivin.

Hannu Salamasta lähtien kirjailijat ovat järkyttäneet joidenkin mielensäpahoittajien elämää.

Jotkut ovat niin herkkiä, että heille kaikki puhe, mikä sotii omaa ideologiaa vastaan on järkytys ja pettymys.

Hyvä Juha Hurme!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

En tiedä kenestä puhut, mutta kyllä tuo "opetelkaa juntit ruotsia" on kaikkea muuta kuin sivistynyttä. Ja kyllä se pikkuisen järkyttikin. Vaikka pitäisihän nyt jo osata olla järkyttymättä siitä, että mikään suomalaisten mollaaminen ei koskaan ole tuomittavaa vaan hienommissa piireissä se on jopa suotavaa. Itse en noin hienoihin piireihin pääse, mutta sentään tuommoiset Petrat ja Petterit suovat meille junteille sen kunnian, että jaksavat tulla sivistynyttä päätään aukomaan.

Juha Kuittinen

Svenskatalande bätre folk- En finne igen..

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei kyllä pätkääkään haittaa juntittelu, ja ruotsista selvisin niin vähällä osaamisella kuin vain suinkin kykenin, enkä yhtään kadu hetkeäkään kaikkea sitä, mitä vältin oppimasta. Eikä minua kiinnosta pätkääkään, mitä jonkun tyhjänpäiväisen pystin kanssa patsasteleva kirjailija munanhajuisesta suustaan päästään.

Mutta kas kun se vaan on niin, että nykyään saa puhua kaikesta, mistä ei bisnekset kuse, tule sosiaalista paskavyöryä niskaan, ja kenkää töistä. Eli jos et tykkää jostain, varmin keino saada siltä sanojalta tukittua turpa on pöyristyä ja mustamaalata sitä niin kohtuuttomasti kuin vain voi.

Se on merkittävä edistyksen tuulahdus täällä junttilassa. Oikein ison maailman tapa.

Mutta junttia ei saa miehestä pois palkitsemalla sitä tai sillä, että se rupeaa haukkumaan muita junteiksi. Ei se ole kuin ylikompensoimista. Joo joo, kyllä minä ymmärrän, että kirjailija haluaa alleviivata ettei ole juntti. Mutta voisi sen tehdä vähemmän juntimminkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hyvin sai kirjailija tämänkin blogistin kiehumaan :)

Kirjailijoiden ja taiteilijoiden tehtävä on herättää tunteita, ja siinä onnistuminen oli täydellistä.

Aina kun pahastuu taiteilijoiden teoista ja lausunnoista, menee kyllä vauhdilla metsään.

Tulee mieleen puheet sensuurista ja sananvapaudesta. Silloin kun sananvapaudesta itketään vihapuhetta puolustellen, niin silloin sananvapautta on joidenkin mielestä loukattu. Mutta kun kirjailija sanoo juuri näitä ennakkoluuloisia junteiksi, niin se onkin sitten jo astetta pahempi loukkaus.

Huvittavaa :)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ai siis jos esittää oman näkemyksensä Finlandia-palkinnosta, niin se kahlitsee sananvapautta? Petteri, siltä varalta ettet tiennyt, niin, öö, minä en ole mikään diktaattori tai mielipidejohtaja edes vähimmässä määrin. Olen vain yksittäinen kirjoittajaohjaaja, joka on saanut julkisista kliseistä tarpeekseen. Ja siitä tuli mieleen, että tuo lauseesi "taiteen kuuluu herättää tunteita" on yksi kaikkein väsähtäneimmistä kliseistä, joka nostetaan AINA esiin, kun joku ei tykkää jostain jollain perusteella. Kaiken lisäksi se on väärinkäsitys. Taiteen ei nimittäin pidä herättää torjuntareaktiota asianomaiseen teokseen tai tekijään. Nimittäin sehän tarkoittaisi, että sen viesti ei ainakaan mene perille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä se klisee toimii, nyt sinäkin olet tietoinen laadukkaasta kirjailijasta ja kirjasta.

Kaikki julkisuus on kirjan myynnille positiivista.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Juha Hurmeen kirjaa tuntematta en kommentoi sen ansiokkuutta Finlandia-palkintoon, mutta lukijaäänestyksenkin voittaneena se on ilmeisesti monien mielestä hyväkin.

Sen sijaan kritisoin Juha Hurmeen rasistista tapaa nimitellä ruotsia osaamattomia junteiksi. Tällä hän lähinnä todisti oman junttimaisuutensa. Hänen kohdallaan ruotsin osaaminen ei todistanut sivistystason noususta eikä maailmankuvan avartumisesta.

Sen sijaan se vahvisti mielikuvia näissä piireissä viljellyistä rasistisista näkemyksistä.

Juha Hämäläinen

Tämä juntti opetteli myös ruotsinmurteen alkukielen saksan ja se on tuonut paljon enemmän rikkautta elämään!

Mutta kreikan kieli on kaikkien kielien äiti, josta juontuu saksankin kielioppi ja sitä kautta hurritkin asettelee sanojaan zorbaksen tahtiin!

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Jos ruotsin kieli olisi rikkaus Suomessa, se kantaisi itse itsensä, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Jos ruotsin kieli kuuluisi suomalaiseen identiteettiin, suomalaiset osaisivat tai sitten he opiskelisivat sitä vapaaehtoisesti, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Ruotsin pakottaminen koko kansalle, alleviivaa ruotsin tarpeettomuuden. Tarpeettomuuteen panostaminen ei millään voi olla rikkaus, vaan se on rasite, ja iso kuluerä, jonka valtaväestö joutuu maksamaan "pakosta"

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olisko Hurmeen junttilausunossa sittenkin jotain perää. Aika iso prosentti kommenteista ei pysynyt blogistin aihepiirissä, vaan harhaili sinne tänne ja vielä - yllätys, ylläytys - blogistia jotenkin henkilökohtaisesti solvaten. Kuten yllä joku totesi, niin tällä junttilausunnollaan Hurme kyllä todisti oman junttiutensa. Mutta olisko siinäkin jotain positiivista? Halusiko Hurme kuitenkin samaistua suomalaisiin, jotka tunnetusti ovat juntteja.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

On se hämmästyttävää, miten moni Sampo Terhon tavoin ajattelee kirjailijan puhuneen juuri hänestä. Nerokasta provosointia ja houkuttelee lukemaan kirjan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Niin tai voisikohan tässä olla kyse siitä, että Terho on kulttuuriministeri ja sitoutunut myös "vihapuheen vastaiseen kampanjaan". vai ollaanko siis ihan oikeasti jo sitä mieltä, että vihapuhe on julkisesti sallittua suomalaisia kohtaan, ja että jopa kulttuuriministerin kuuluu nyt vaan hyväksyä se?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vihastuneiden määrä on tosiaankin merkillepantava. Kirjailijan kehotusta puhua ruotsia pidän yhtä vähän vihapuheena kuin ohjetta ”menkää homot naimisiin”. Toisen kotimaisen kielen taitoja onkin hyvä virkistää. Iloani suomalaisuudesta ei laimenna tietoisuus monitaustaisuudesta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #58
Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #60
Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä taiteilijapuolella riemua piisaa kun tämänkin blogin ja kommentit lukevat..

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hämmennys voi piireissä olla kosketeltavaa kulttuuriministerimme perätessä, tavoilleen uskottomana, poliittista korrektiutta kirjallisuuspalkinnon voittajalta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Oikeamielisten sakissa on hyvä olla. Koskee monia muitakin elämän osa-alueita kuin kirjallisuutta.
https://guitarkonkari.wordpress.com/2017/10/20/ela...

Kirjailijoista tulee mieleen "ideologisesti työtön" ensiteoksensa kirjoittanut Ossi Nyman.
https://guitarkonkari.wordpress.com/2017/11/06/kui...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

kun nyt lyttäsit vasemmiston ja äärioikean oikeamielisyydeksi,niin selkeästi oikeistolainen ajattelu on mielestäsi ideologiasta vapaata ja perustuu vain järkeen? Kielsit kylläkin tämän melkein kolme kertaa..ja silti se paistaa läpi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Elisabeth Rehn tuli aikoinaan politiikkaa sloganilla: "Nainen oikealta". Nyt hän siis teki virheen?

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Kiitos taas Tuula hyvästä avauksestasi.

Mielestäni kirjailija (tässä tapauksessa palkinnon saaja) tulisi esittää näkemyksiään teoksissaan - ei palkintotilaisuuden juhlapuheessaan.

Se oli nyt emä_junttimaista ja epä_korrektia. Ihan hävettää toisen puolesta.

(Jos ei sitten ole vain kapitalistisia tarkoitusperiä saada huomiota ja lisätä kirjan myyntilukuja. Sehän vasta irvokasta olisikin).

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

En ole lukenut Juha Hurmeen kirjoja, mutta olen joskus istunut kuuntelemassa hänen sanallista antiaan luentosalissa. Kirjoittamisesta oli kyse, mutta ei proosasta.
Ensin ajattelin - tästä on vierähtänyt aikaa - että aika nuori on tämä mestari, mutta sitten tempauduin mukaan. Piti tunnustaa hänen asian osaamisensa. Syvällinen ja loppuun ajateltu.

Nyt lausumastaan kehoituksesta olen samaa mieltä. Ruotsia kannattaa opetella jos aikoo - sanotaan vaikka ymmärtää tämän maan historiasta jotain muutakin kuin mitä oppikirjoissa lukee.

Mielenkiintoinen ilmiö on muuten tuo ruotsinkielisten kirjailijoiden osuus ennen ja vielä tänä päivänäkin maamme kärkikaartissa. Päänuppeihin suhteutettuna se on ylivoimainen, laadussa ja määrässä.
Kannattaa opetella ruotsia. Kannattaa opetella kieliä yleensäkin. Ja kannattaa lukea kirjoja, hyviä kirjoja, sellaisia mistä itse kukin tykkää.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Olen aina tällaisten tapausten -- ja keskustelujen -- yhteydessä ihmetellyt, mitä tekemistä kirjankustantajien ja kirjakauppiaiden kattojärjestön ja edunvalvojan jakamalla, lähinnä kirjojen joulumyyntikampanjaa tehostamaan tarkoitetulla Finlandia-palkinnolla on, hmmm, kirjallisuuden kanssa.

Suurin osa suomalaisista kirjoista myydään jouluna, koska kirja on suomalasille enemmän perinteinen lahjaesine, eikä niinkään, hmmm, kirjallisuutta.

Ja kirjankustantamisella ja -myynnillä menee vuosi vuodelta alan kokokuvassa koko ajan huonommin. Vain muutamat, nimenomaan myyntituotteiksi tehtaillut ja tehomarkkinoidut kirjat myyvät. Kansainväliset bestsellerit ovat varsin kaavanmukaisesti tuotettua kauppatavaraa, ja niiden markkinointikoneistot sulattavat yhteen "kirjailijat" ja esimerkiksi aikakauslehdet. Mallin mukaan suomalaiskustantajatkin odottavat kirjailijoiltaan ennen muuta raflaavasti hoidettua julkisuuskuvaa -- kirjoja voidaan sitten kyllä tehtailla kun markkinat on varmistettu.

Tilastot luovat harhakuvan siitä ettei lukemisharrastus olisi vielä kokonaan romahtanut, mutta todellisuus suomalaisen kaunokirjan myyntiluvuista, hmmm, sanotaanko leveällä kynällä vedetty mediaani, on siinä 50 kpl per nimike. Hyvin harvat nimikkeet myyvät hyvin.

Kirjallisuuden aika on ehkä ollut ja mennyt. Ja jos suurta maailmankirjallisuutta katsotaan, eipä siinäkään historiallisesti ottaen juuri kustantajilla tai kirjamyynnillä ole kovin positiivista roolia ollut. Yksi jos toinenkin klassikko on etsinyt pitkään kustantajaa -- hurjimmat esimerkit hyvinkin pitkään.

Tämä patee myös eurooppalaiseen tietokirjallisuuteen. Jos kustannustoimintaa pitäisi määritellä jollakin sitä eniten luonnehtivalla termillä, se olisi vuorenvarmasti: jälkijättöisyys. Jäljet eivät pelottaisi, jos jokin viisaus olisi jossain vaiheessa vallannut kirjakulttuurin, mutta tosiasiassa olemme koko ajan menossa vain huonompaan, vahvemmin kaupalliseen suuntaan.

Eikä tässä koko kulttuuriväen, hmmm, todellakin: ideologisessa kuplassa ole paljon varaa vaihtoehtoisten totuuksien esiinpäästämiselle. Tilanne on sellainen, että kaikilla jotka kuvittelevat edustavansa jotain, hmm, edistyksellistä samaistuessaan kulttuurikuplan höyryihin, olisi peiliin katsomisen paikka. Ei mikään edelläkävijyys koskaan ole sulkeutunut samaan kuplaan kuin markkinat.

Erinomaiset harvat tekijät miltään kulttuurin osa-alueelta uskaltavat poiketa kaanonista ja kaavoista. Kun, hmm, todellakin: kliseinen bättre folkin keulakuva omaksuu kulttuurivaikuttajan roolin ja jakaa sen odotusten mukaisen Finlandia-palkinnon, kyllähän siitä ja sitä teosta on yhtä hervoton nauru kuin itkukin likellä.

Linnaa mukaillen näistä voisi sanoa, hmm, ei "aika velikultia", vaan ehkä "aika ressukoita".

PS. Kun kulttuuriväestä puhutaan, suosittelen kaikille tämän nimenomaisen ja muiden tällaisten keskustelujen osanottajille mitä erinomaisinta ruotsalaistuotetta, ohjaaja Ruben Östlundin elokuvaa "The Square", jossa kulttuurin kuplaihmisiä käsitellään heidän arvonsa mukaisella tavalla. Olen kirjoittanut filmistä jotain tuonne:

http://kuinkakarlmarxtavataan.vapaavuoro.uusisuomi...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Hyvä yhteenveto kirjallisuuden alennustilasta. Kehitys näkyy hyvin "Akateemisen kirjakaupan" laadun romahduksesta sen siirryttyä Bonnierin omistukseen. Sekä kauno- että varsinkin tietokirjallisuuden suurkuluttajana tämä surettaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Arvostamani Juha Hurmeen ajattelematon "läppä" junteista tulee olemaan häneen liitettevä "hihamerkki",jostra ei ole pakoa millään anteeksipyynnöillä tai vastaavilla. Niin se vain on. Hyvälle miehelle harmittava kompastuminen, Aamuteeveessä näkyi Hurmeen vitutus,eikä ne kaksi numeroa suurempi pipo Tervolle tehnyt kuin suosta vain syvemmän.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tämä sama Tuulan hyvin esiin tuoma ilmiö on nähtävissä kaikkialla yhteiskunnassa(mme)! Mme suluissa koska yhteiskunta näyttää olevan jonkun muun kuin suomalaisten hallinnassa.
Tänäkin päivänä näemme kaikkialla yhteiskunnassa miten "oikea ideologia" avaa tiet, ovet ja portaat korkeille virka- , ym. johtopaikoille, jopa kuntatasolla, vähäisellä koulutuksella ja ansioilla. Riittää kun julistaa kritiikittömästi oikeaa ideologiaa.

Miksi ei myös taiteessa ja kirjallisuudessa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset