Teatterikappale nimeltään "Vuotokohu"

Teatteri on jännittävä taidemuoto, etenkin poliittinen teatteri, johon me kaikki osallistumme omilla reaktioillamme. Ja ne reaktiot on teatterikappaleen käsikirjoittaja toki ottanut huomioon jo ennen näytelmän varsinaista esitystä.

Kuvitellaan esim. tällainen käsikirjoitus.

Suomeen halutaan tiedustelulaki, jossa tiedustelua tekevä taho saisi mittavat oikeudet valvoa kansalaisia. Tulossa on myös presidentinvaalit, jotka poliittinen eliitti mieluummin sivuuttaisi, koska istuva presidentti on osoittautunut käyttökelpoiseksi.

Harmi kyllä, istuvalle presidentille on putkahtanut haastaja tai haastajia, vaikka oli tavallaan jo taputeltu juttu, että entisellä mennään.

Mutta kuten aiemminkin, maan johtava päivälehti ottaa näytelmässä ison roolin. Se tekee näyttävän jutun ajankohtaiseen tiedustelulakiin liittyen, jossa se ensin lyhyesti muistuttaa, että entisistä kansalaisvapauksista joudutaan uuden lain myötä reippaastikin tinkimään. Samaan juttuun yhdistetään kumminkin shokeeraava elementti, nimittäin salaiset paperit liittyen pelottavaan itänaapuriin ja sen toimien tarkkailuun, ja dokumenttien salassapitovelvollisuutta ja sen rikkomista oikein korostamalla korostetaan. Ja kerrotaan  jännärityyliin, että meillä on tätä lajia enemmänkin!

Tiedot itsessään ovat vanhoja ja ei-merkityksellisiä ja kaikkien naapurivaltojen tiedossa jo muutenkin. Mutta oleellista on, että kansalaiset saadaan reagoimaan nimenomaan maanpetoksellisuuteen ja liialliseen avoimuuteen ja sananvapauden väärinkäyttöön. Kansalaiset täytyy saada itse haluamaan, että sananvapautta rajoitetaan ja kontrollia tiukennetaan – ja kukapa ei haluaisi tukkia sellaisten journalistien suita, jotka ajattelivat lörpötellä koko maailmalle tulenarkoja tietoja Suomen puolustukseen liittyen!

Istuva presidentti ei aikaile, vaan vaatii rikostutkintaa tapahtuneesta vaarallisesta vuodosta alta aikayksikön. Reagointi valtakunnan johdossa on suorastaan sankarimaisen nopeaa. Presidentti rientää puolustamaan maataan.

Keskustelupalstat täyttyvät nopeasti, ja juuri sen kaltaisista puheenvuoroista mitä odotettiinkin. Kaikki tuomitsevat maanpetoksen. Presidentin toimia ihaillaan. Jopa kansallismieliset tahot kiihkoilevat, että "sananvapaus ei ulotu mihin vain".

Episodin piti mukamas jatkua seuraavana päivänä, eli maan johtavan päivälehden piti jatkaa maanpetoksellista toimintaansa ja julkaista lisää maan turvallisuutta horjuttavia asioita, mutta koska presidentti ja kansalaisten palaute "yllätti" päivälehden toimituksen, jatkoa ei sitten tullutkaan.

Kansalaiset reagoivat niin kuin oli tarkoituskin: kukaan ei enää jäkättänyt kansalaisvapauksien kaventamisesta,  tietosuojasta tai uuden tiedustelulain tuomasta "Stasi-Suomesta", koska eihän se ollut oleellista tässä asiassa; onhan maanpetos isompi periaatteellinen juttu.

Sitten istuva presidentti kertoo mediassa, että "Vuotokohu vauhdittaa tiedustelulain etenemistä". http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712182200611473_pi.shtml

 

Kaikki aplodeeraavat ja esirippu sulkeutuu ja seuraa väliaika.

 

Seuraavaa näytöstä odotellessa…

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu