Väyrysen blogin selkoluentaa ja muutamia ajatuksia siitä

Paavo Väyrynen kertoo omassa blogissaan http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251753-meneillaan-on-laiton-kaappausyritys oman näkökulmansa viikonlopun väyrysdraamaan. On erinomaisen hyvä, että hän niinkin pitkälle kertoo ihan itse omasta tilienkäytöstään – näin meidän muiden entisten ja/tai nykyisten hallituksen jäsenten ei tarvitse. Väyrynen kertoo: " Jouduin […] hoitamaan yksin puolueen rahaliikenteen ja lainaamaan omia varojani puolueen laskujen maksamiseen. […]Valitsijayhdistyksen toimintaa jouduin tukemaan lainaamalla sille 42 000 euroa Suomen linja ry:n kautta. […] Vaalien jälkeen jouduin rahoittamaan kampanjaa omista varoistani vielä 38 000 eurolla. Kun valitsijayhdistys ei voinut enää harjoittaa varainhankintaa, lainasin Suomen linja ry:n kautta rahat puolueelle ja siirsin ne edelleen valitsijayhdistykselle. Kun puolue voi harjoittaa varainhankintaa, nämä varat on mahdollista ehkä joskus saada takaisin."

 

Tässä ei ole koko totuus, mutta tarkastellaanpa tätä silti lähemmin. Huomatkaa että Väyrynen siis sanoo kaiken tämän itse. Että hän siis päätti itse, puolueelta kysymättä, maksaa ison summan kampanjakuluja käyttämällä puolueen tiliä, merkkasi keneltäkään kysymättä summan "lainaksi" ja ajatteli, kuten hän tuossa kirjoittaa, että voi ehkä tällä tavalla puolueen tiliä käyttäen saada rahansa myöhemmin takaisin. Tämä on sikälikin erikoista, että Väyrynen kuitenkin sanoo itse, ettei halunnut kansalaispuolueen näkyvän millään tavalla kampanjassa mukana. (Tämä Väyrysen halu ja vaatimus saada pitää kansalaispuolue piilossa koko kampanjan ajan tuli minulle uutena asiana vasta vaalien jälkeen. Maksajiksi olisimme siis kelvanneet.)

Kukaan puolueen hallituksesta ei siis ole tällaiseen lainamenettelyyn antanut valtuutusta missään muodossa, eikä Väyrynen niin väitäkään. Mutta mitä tämä manööveri merkitsisi kansalaispuolueelle ja sen toimintamahdollisuuksille käytännössä? Kohtahan on eduskuntavaalit tulossa, mahdollisesti jopa tämän vuoden puolella, ja kampanjointiin, pienimuotoiseenkin, tarvitaan aina rahaa. Jos tai kun kansalaispuolueen tilille mahdollisesti tulevat tukisummat, jäsenmaksut, kampanjatuotteiden myyntitulot yms. joutuisivat automaattisesti Paavo Väyrysen taskuihin "lainan" lyhennyksinä, on ilman muuta selvää, että meillä ei olisi taloudellisia toimintamahdollisuuksia selviytyä minkäänlaisesta vaalikampanjasta pitkiin pitkiin aikoihin.

 

Olen kuullut monen sanovan, että pilasimme nyt hyvän mahdollisuuden saada niin-ja-niin monta eduskuntapaikkaa suuren Väyrysen imussa. Mutta nyt pikemminkin näyttää siltä, että Väyrynen itse toiminnallaan olisi tehnyt kampanjoinnin hyvin vaikeaksi ellei mahdottomaksi, kuten hänen blogistaan voi päätellä.

 

Etenkin kun otetaan huomioon toinenkin asia, joka Paavoa hiertää, ja jota hän pitää "sääntöjen vastaisena". Ja se on nämä viime aikoina perustetut Kansalaispuolueen vaalipiirikohtaiset rekisteröitymättömät "osastot", jollaisia Väyrysen mukaan KP:n säännöt eivät salli. Jos kumminkin arkijärkeä ja oikeusministeriön vaalipäällikköä on uskominen, jonkinlainen vaaliorganisaatio piireissä täytyy olla – muuten vaaleihin osallistuminen on mahdotonta. Eli tässä jo toinen seikka viittaisi siihen suuntaan, ettei Väyrynen mitään kansalaispuolueen eduskuntavaalikampanjaa kovin ponnekkaasti edes halunnut.

Moni kuitenkin syyttää meitä, siis Sami Kilpeläistä, Piia Kattelusta ja minua, että olemme vesittäneet hienon asian, joka oli Suomen parhaaksi. Itse kuitenkin olen tullut kansalaispuolueeseen vanhalla kunnon "rötösherrat kuriin" -asenteella. Suomi on eriarvoistumassa ja menettämässä itsenäisyytensä ja puolueettomuutensa ja hyvinvointiyhteiskunnan paljolti siksi, että isoille herroille ja rouville ei ole uskallettu sanoa vastaan.

Tähän moni huomauttaa, että esim. Sipilä bernereineen on paljon suurempi konna kuin Väyrynen. Ja tästä olen täysin samaa mieltä. On vain hyvä, että nyt Väyrynen on vapaa haastamaan Sipilän.

 

Jos joku nyt vielä tulee sanomaan, että ilman Väyrystä me emme ole mitään, eikä meidän kannata enää mihinkään poliittisiin asioihin ottaa kantaa, huomauttaisin, että Suomessa on poliittisen toiminnan ja mielipiteen ilmaisun vapaus, ja kansalaispuolue ja me yksityishenkilöt sen sisällä aiomme jatkossakin käyttää sitä oikeutta. Meidän ei tarvitse jatkossakaan lunastaa sitä oikeutta nielemällä minkäänlaisia epäselvyyksiä esim. puolueen raha-asioissa.

 

Kun on jotain mieltä asioista, ei siinä kannata laskelmoida, kannattaako mielipidettään sanoa ääneen, jos sitä ei voi sanoa jonkun politiikan raskassarjalaisen selän takaa, joka ikään kuin vastineena saa sitten meidän siunauksellamme tehdä vaikkapa tilien kanssa mitä haluaa. Tapoihini ei ole ennenkään kuulunut isojen selkien takana kyyristely, vaan suora kansalaistoiminta, tuli mitä tuli. Kannustan muitakin samaan: aito kansanliike on kuin onkin parempi vaihtoehto kuin Väyrysen markkinoima "ainutlaatuinen parlamenttipuolue", jolla tosin ei ole parlamentissa yhtäkään edustajaa, ja jonka ns. kantava voima tuntuu tehneen kaikkensa, ettei olisi vastaisuudessakaan.

 

 

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu