Tuulan kliseeklinikka

Ylen hilpeää Unkari-otsikointia

Unkarissa on käyty vaalit. Yle kertoo, että unkarilaiset äänestävät jälleen kerran väärin. Äänestystulos on arvattavissa, koska pääministeri Orbánilla on maassaan vankka kannatus.

 

 Otsikoissa on havaittavissa väsynyttä tympääntyneisyyttä - tuloshan ei ole mediallekaan yllätys. Silti se yrittää löytää toivonkipinän, opposition elonmerkin, joka kaiken lisäksi saadaan kytkettyä Suomeen ja "länteen".   https://yle.fi/uutiset/3-10142593

 

Hupaisaa tässä on se, että länsimedian janoama oppositio nojaa sekin "äärioikeistoon": jutun mukaan liberaalia demokratiaa kannattavien oppositioryhmien on nyt yhdistettävä voimansa äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kanssa!

 

Muutenhan Unkarin tilanne on valtamediamme mukaan yhtä surkea kuin toisessa ilmansuunnassa: diktaattori valituttaa itsensä uudestaan totalitaristisin ottein, eivätkä kansalaiset saa "oikeasti" valita. Jos he saisivat, he ilmeisesti siis  valitsisivat "oikein" eli enimmäkseen liberaaleja ja maahanmuuttomyönteisiä.

 

Pakko kuitenkin ihmetellä tätä Ylen otsikointia:  "Kuristaako Viktor Orbánin todennäköinen jatkokausi demokratian viimeisimmätkin rippeet?"

 

Olen ihmetellyt tätä ajatusmallia aikaisemminkin. Kun siis Unkarin kansa ilmaisee jälleen kerran haluavansa Orbánin ja hänen Fidesz-puolueensa jatkavan vallassa, toisin sanoen aivan aidosti kannattaa hänen linjaansa, se ei olekaan demokratiaa vaan jotain muuta. Demokratiaa olisi ollut siis vain se vaihtoehto, että Orbán olisi hävinnyt vaalit, ja liberaalit, vasemmisto ja maahanmuuttomyönteiset voittaneet.

 

Sana 'demokratia' on mediassamme saanut lopullisesti uuden merkityksen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Hesari on tietysti taas omissa sfääreissään. Se nimittää sekä Orbánin Fidesz-puoluetta että sen oppositiossa olevaa päävastustajaa molempia äärioikeistolaisiksi ja nationalistisiksi. Unkarilaiset saavat siis valita kahden äärioikeistolaisen välillä, ja ihan vapaasta tahdostaan. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005634018.html

Juha Hämäläinen

#1.

Niinpä jos on valittava massamuuton, sanelevan EU-komennon tai nationalismin välillä niin kyllä nationalismi on paras valinta. Ihan turha siitä jotain kirosanaa kehittää tietämättömien.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Unkarin vaaleissa ei ole mitään hupaisaa.

Unkari muuttuu, ja osin muuttunut, totalitääriseksi valtioksi. Turkin mallia seuraavat. Kansalaisille tuo ei tuo hyvää.

Toivon olevani väärässä. Sen huomaamme vasta jonkin ajan kuluttua.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kausti, luuletko tietäväsi asian paremmin kuin unkarilaiset itse? Eivätkö unkarilaiset saa äänestää niin kuin haluavat? He kyllä tietävät mitä saavat - ovathan äänestäneet saman puolueen ja saman pääministerin valtaan jo neljä kertaa. Paitsi tietysti opposition kannattajat. Olisitko sinä Kausti mieluummin nähnyt Jobbikin nousevan valtaan?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#4
Eivätkö unkarilaiset saa äänestää niin kuin haluavat?
...............

Saavat toki. Mutta eikös sananvapauden nimissä rasistia saa sanoa rasistiksi?

Ja demokrattiseen oikeusvaltioon kuuluu muutakin kuin vain äänestysoikeus. Vallan kolmijako ja kansalaisjärjestöjen vapaa toiminta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #5

Juha sinun pitää kyllä mennä takomaan tuo unkarilaisten päähän. He tekevät äänestyspäätöksensä ihan väärillä perusteilla! Kun sinä tuon heille kerrot, se on ensi vaaleissa Orbánin menoa... ja hyvässä lykyssä tulee Jobbik tilalle.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

"Luuletko tietäväni paremmin kuin unkarilaiset."

Mahdollisesti ja luultavasti kyllä. Suomessa on vapaa lehdistö, eikä hallitus sitä ohjaa. Tosin ikävä kyllä on pyrkinyt siihen. Sen takia Sipilän olisi pitänyt erota välittömästä, mutta se ei kuulu Unkarin tilanteeseen.

Unkarissa lehdistön vapaus kapenee jatkuvasti ja on mahdollista, että opposotiolehdet kielletään. Kuten kommentoin, aika näyttää miten totalitääriseksi valtio muuttuu.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #42

Tuntuu että meilläkään ei sitä lehdistönvapautta ole kuin vain näennäisesti. Ja nämä Ylen ja Hesarin otsikot paljastavat senkin.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #43

Tunne on toki aina subjektiivistä.

On muitakin toimijoita kuin Yle ja Hesari. Hesarinkin artikkeleihin voi kirjoittaa omia kommentteja. Samoin tämä alusta on vapaa kirjoitusalusta. Kuka tahansa voi perustaa sanomalehden, eikä sitä estä hallitus tai jokin epämääräinen joukko. Suomessa ei ole nettisensuuria.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

On se niin väärin kun Unkari ei saa miljardikustannuksia haittamaahanmuutosta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

EU kompensoi unkarilaisten maastamuuttoa summalla,mikä on lähes 3% maan BKTsta.
Orban laskee koulutetun nuorison Eurooppaan piikomaan ja tiskaamaan ravintoloihin.Ei mikään win-win tilanne.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU ei ole mikään win-win yhteisö. Me maksamme ja otamme kaikki haitat, muut ottavat rusinat pullasta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #23

Jatkossakin suurin imuri tulee olemaan Iso-Britannia.Maa tarvitsee perinteisen orjatyövoimansa.Brexit ei sitä heilauta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis tuo otsikko on oikeasti ihan uskomaton.. Vaikka heittäisi kaikki EU-vastaiset lasit ynm.ynm. pois päästä ja lukee vain tuon otsikon..
Vaalit, jossa ei ole vilppiä? ainakaan todistettavasti?

Samallaiset äänestykset kuin täällä?
Ja kansa itse valtisee tuon ukon puolueen, ja johtajan.. Miten se voi olla ei demokraattista?? En ymmärrä millään?

Eriasia on jos olisi samanlainen meininki kuin Venäjällä, sitten se ei olisi demokraattista. Mutta ei taida ainakaan todistettavati olla?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Minuakin puistatti uutiskommentaattorin outo muotoilu, jotenkin "näyttää valitettavasti siltä että Unkari tulee jatkamaan maahanmuuttovastaista politiikkaansa..."

Täytyy olla totaalisen sokea, todella "itseoikeutettu gutmensch", hyväihminen, kun mitään kyseenalaistamatta ottaa lähtökohdakseen poliittisen arvon josta kokonainen kansa on äänestyksessä ilmaissut olevansa toista mieltä.

EU:ssa on turha puhua demokratiavajeesta. Kyse on siitä että demokratia kielletään.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Voisin vastata Komsille tai jollekin muulle tämän säikeen "kansallismieliselle", mutta ajattelin kommentoida Oikkosen puheenvuoroa. Minusta on hauskaa saada vastaus, joka vilisee sitaatteja ja käsitteitä sosiologian klassikoilta ja jonka lopuksi todetaan, että minulla ei ole edellytyksiä ymmärtää vastauksesta mitään :D

Länsimainen demokratiakäsitys on laajempi kuin vaalien voittajan oikeus määrätä maan suunnasta. Siihen kuuluu ajatus riippumattomasta tuomiovallasta, vapaasta mediasta, tietyistä mm. YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa ilmaistuista perustavista ihmisoikeuksista, vähemmistöjen oikeuksista jne. Urbanin arvostelu näihin puuttumisesta ei ole demokratian kieltämistä.

Kansallis(sic)sosialistit nousivat demokraattisilla vaaleilla valtaan Saksassa. Heidän moittimisensa muiden puolueiden kieltämisestä, toisinajattelevien vangitsemisesta, toisen maailmansodan aloittamisesta ja miljoonien ihmisten murhaamisesta on perusteetonta, hehän vain johtivat maata, johon johtamiseen Saksan kansa vaaleissa oli antanut heille valtakirjan :)

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Juu. Se on tämä individualisaatioon pohjautuva vallan edustuksellinen ominaisuus joka kognitiivisesti erottaa eurooppalaisen uuden ajan demokratian kaikista niistä muista historiallisista ilmiöistä joita samalla nimellä kutsutaan.

Ja ehkä ne vallan voimaviivat -- se että demokratiassa annetaan valtaa ikään kuin "alhaalta ylöspäin" ja se perustuu luottamukseen -- eikä valtakoneistolla tai instituutioilla ole ratkaisevaa roolia -- kannattaa tässä mainita. Nimidroppauksen listallesi ruksattavaksi lähinnä Hannah Arendt.

Vallan kolmijako-opista opit enemmän paneutumalla romaanitaiteen historiaan kuin yhteiskuntaopin oppikirjoista. Tai voit asiaan paremmin perehdyttyäsi kirjoittaa aiheesta vaikka oman oppikirjan itsellesi, käsitellä vallan vaikeaa asiaa kuten minä olen omassa kirjassani tehnyt.

No oliko hauskaa?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #29

Oli, noita juttujasi on aina hauska lukea. Muistuttavat minua siitä, miten typeryys voidaan aina kääriä hienoon pakettiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Länsimainen demokratiakäsitys"

Tästä nähtiin erinomainen esimerkki kun länsi tuomitsi Venäjän myrkkykaasuiskusta vaikka ei ollut ensimmäistäkään todistetta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Unkarilla on pitkäaikainen kokemus ulkopuolelta tulevan ohjauksen viisaudesta ja hyödyllisyydestä. Habsburgien kanssa vielä tultiin toimeen kohtuullisesti, kun oltiin riittävän jääräpäisiä, mutta neuvostoviisauden kanssa paljon huonommin. Ehkä historia sitten opetti sen, että tarvitaan kohtuullinen annos jääräpäisyyttä, jos aiotaan pärjätä.

Sinällään on tietysti ironista, että EU, jonka parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuus on hädin tuskin 40 % yrittää esiintyä demokratian oppimestarina Unkarille, jonka vaaleissa äänestysaktiivisuus on sentää yli 70 %.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Toisilla ihmisillä on mentaalinen esto myöntää kansallisvaltion oma päätösvalta parhaaksi kansalaisten etua ajatellen ja ylikäymätön este sanoa mitään negatiivista maahanmuutosta. Sellaisesta saisi jo rikkinäiseen sieluun suuren pipin ja samanmielisten halveksunnan. Ei kuuluisikaan enää itseään älykköinä pitävien ryhmään. Saattaisi joutua jopa muuttamaan pois Helsingistä takaisin johonkin savolaiseen peräkylään, josta vanhemmat muuttivat "statiin".

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Hienoa, että blogisti jaksaa puuttua Ylen ja Hesarin punavihreän kuplan puhkaisuun.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun mielestä Unkarilaiset saa valita kenet haluavat, ei se mitään haittaa, se on Unkarilaisten asia.

Unkarin kansa on näin halunnut, samalla lailla esim. Venäläiset pitävät Putinista. Yksi puolue ja yhdellä valta, se on sitten heidän valintansa.

Aina vain iloisempi olen Suomen tilanteesta, ja siitä, että suomalaiset äänestäjät ovat lopulta todella viisaita, meillä ei pääse valtaan mitkää huuhaa-puolueet, ne ovat pientä vähemmistöä.

Meillä ei ole pelkoa vastaavasta, eikä mitään vaikutusta Unkarin tilanteella Suomeen ole.

Ymmärrän, että nämä Suomen pikkuiset puolueet ovat niin kiihkoissaan Unkarin tilanteesta, jostainhan se ilo koitettava repiä, kun kotimaassa ei kannatusta ole.

Suomi on maailman onnellisin maa, ja se on hyvä asia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Unkarin kansa on näin halunnut, samalla lailla esim. Venäläiset pitävät Putinista. Yksi puolue ja yhdellä valta, se on sitten heidän valintansa."

*************************************

No se on. Vain typerykset sanovat etteikö kansa voisi valita omalle kohdalleen väärin edustajansa (äänestyksen tuloksia vain pitää kunnioittaa, vaikkei niistä pitäisikään.. ellei siis ole vaalivilppiä sun muuta).

Tosin Unkarin kohdalla ironisesti ainoana realistisena vastakkaisena valintana oli äärioikeistolaiseksi luonnehdittu Jobbik. Jobbikista muistan suurimmat peloitteluotsikot about 10 vuotta sitten mediassa. Siitä kovasti varoiteltiin. Nyt se kuitenkin olisi ollut ainakin Suomen median mukaan jokin "pelastava vaihtoehto" - niin ne ajat muuttuvat nopeasti. Joskus entisestä inhokistakin tulee paras vaihtoehto.

*******************************************

En sinällään jaksaisi jauhaa tuosta Suomen väitetystä onnellisuudesta liikaa. Suomi ei todellakaan ole läheskään kaikille onnellinen paikka - se on fakta. Tutkimusta, johon viitannet, taidettiin kyllä kritisoidakin ja tuskin turhaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Taasko on jossain päin maailmaa menty äänestämään väärin. Tämähän alkaa kohta käydä tavaksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onneksi ei Suomessa, täällä asuu viisas kansa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Täällä vaalit ovat vielä edessäpäin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #17

Juu, ja täällä asuu viisas kansa senkin jälkeen, gallupit näyttävät oikein hyvältä.

Ei tarvitse murehtia, että täällä enää asioita sekottaisivat persut, siniset eikä varsinkaan kansalaispuolue.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #17

Eduskuntavaalit olivat kolme vuotta sitten. Vuoden päästä sitten taas nähdään miten viisauden laita sitten on.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Suomen vaalien tuloksella ei taida olla mitään merkitystä, jos valtaosassa EU-maita hallitusvastuussa ovat kansallismieliset puolueet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #30

Niinku nää pienet maat Ranska, Saksa, Espanja jne.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #32

On tuuli kääntynyt noissakin maissa ja vaikka isoilla mailla on paljon valtaa, niin Eurooppa-neuvostossa ja Euroopan unionin neuvostossa poliittiset linjat vedetään ja niissä päätöksenteko vaatii määräenemmistön tai joissain tapauksissa yksimielisyyden.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Parempi otsikko olisi tosiaankin ollut: Äänestävätkö unkarilaiset taas väärin?
Näinhän siinä sitten kävi, Ylen mielestä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Unkarilaiset eivät ole olleet halukkaita osallistumaan YK n summitin julkilausumiin / 2016 jossa maahanmuuttoa suositaan tehtäväksi hallitusten toimesta ja ohi kansalaisten tahdon. Nyt nähdyn ja Euroopassa jo koetun perustella Unkarin tekemä valinta on ollut oikea ja näiden vaalien lopputulos kertoo Unkarin haluavan myös pysyä valitsemallaan tiellä.

http://www.vision-europe-summit.eu/ves2016/

Btw. Euroopan talous, eikä ns. kestävä kehitys tule missään nimessä kestämään uutta mahdollista invaasiota.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Unkarin vaikutus maailmanpolitiikkaan on suurinpiirtein sama kuin Suomen, pikkutekijöitä.

Mun mielestä Unkari, Puola, ja Romania ovat kovaäänisiä, mutta merkityksettömiä itäblokin maita, kansa ja historia siellä haluaa nyt tällaista politiikkaa, eikä se mitenkään ihme ole, historiaa kun katsoo.

Minusta kansa on aina oikeassa, siellä kansa rakastaa diktaattoreita ja kovaa kuria, annetaan heidän toimia tavallaan.

Suomeen tätä asiaa ja tapahtumia on ihan turha verrata, jokainen maa toimii omilla tavoillaan, meillä ei ole tällaista näköpiirissä, ja se on ihan hyvä juttu.

Jos ihan demokratian kannalta katsoo, niin ei oikein koskaan ole ollut hyvä, että yksi puolue hallitsee, siitäkin on historia osoituksena, eikä tarvitse kuin katsoa itään, niin seillä näkee miten demokratia kehittyy.

Persut ovat vakaasti sitä mieltä, että tarvitaan aina vahva oppositio, jotta demokratia toimii kunnolla, Unkarissa sitä ei ilmeisesti tarvita?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Petteri:
"Suomeen tätä asiaa ja tapahtumia on ihan turha verrata, jokainen maa toimii omilla tavoillaan, meillä ei ole tällaista näköpiirissä, ja se on ihan hyvä juttu"

Petteri, huomaan sinun taas luopuneen omien aivojesi käytöstä, niinkuin käy aina kun on kyse persuista, kansallismielisyydestä, maahanmuutosta, EU: sta tai vastaavista asiooista, kuten on nyt Unkarin kohdalla.

Sinä heittelet hervottomasti ja perustelematta omia mielipiteitäsi. Olet mielestäni täysi populisti, syrjivä ja rasistinen mielipiteiltäsi.

Etkö huomaa Suomen tilannetta? Täällä on liberaalinen diktatuuri, joka on epädemokraattisempi kuin Unkarin tilanne. Ja pienempi mielipide-oppositio kuin Unkarissa.

Ja Visegaard-maiden merkitys taloudessa on PALJON suurempi kuin Suomen merkitys. Yksin Unkari on kirkkaasti suurempi kuin Suomi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eikös meillä ole vapaat vaalit, vai mitä ihmettä höpötät?

No Unkarin merkitys on sinun mielipiteesi, enkä minä mitenkään EU:ta rakasta, jos sitä luulet, mutta eipä nuo maat ole mitenkään ihmeellisesti EU:ta muuttaneet.

Jokainen maa toimii, niinkuin kansa haluaa, mä en ymmärrä mitä ihmettä höpötät, luitko kommenttini, vai oliko vain ennakkoluulot pinnalla :)

Vaaleissa suomalaiset antavat äänensä, ja näyttää siltä, että mitään toivoa ei ole persuilla, eikä muillakaan pikkupuolueilla.

Kansa äänestää viisaasti.

Jos harmittaa, niin kannattaa muuttaa Unkariin, jos siellä kaikki on niin paljon paremmin kuin Suomessa, vapaa liikkuvuus katos :)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Varmaankin hän perustelee asian ihan jollakin muulla tavalla, mutta on hän liberaali-luonnehdissaan oikeassakin.

Länsimaat karkottavat ihmisiä ja aktiivisesti pyrkivät estämään enemmän ihmisiä saapumasta Euroopppaan, kuin mitä Unkari jättää päästämättä rajan yli. Sellaisille alueille kuin Afganistan, Irak, Somalia, Venezuela, ym. Ei siitä ole pitkä aika, kun Kreikkaan ei saanut siirtää takaisin turvapaikkaa hakevia. Ihan varmasti Afganistan ja Irak on Kreikkaa vaarallisempi ja pahempi maa oleilla. Venezuelassa ei ole lääkkeitä sairaille ja ihmiset pöyhivät roskiksia ruokaa saadakseen.

Mielestäni kyse on rasismista. Ei siinä eroa ole, että juutalaisia kyyditetään rajalle tai muslimeja ei haluta maahan, vaan sieluttomasti heivataan maasta kriisialueille. Ja nyt ei pidä tarkastella pelkästään Suomea. Täällä noudatetaan samoja kriteerejä kuin avoimemmin rasistisesti suhtautuvissa maissa, mutta eiköhän hallituksessa sin. omaa tätä ajattelua, vaikka sisäsiististi käyttäytyvätkin. Teot määrittävät, ei retoriikka.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näitä toimia Huhtasaari ja persut kannattavat, ja haluavat ilmeisesti samaa Suomeen.

Fideszin tiedottaja sanoi maanantaina, että hallitus aikoo toukokuussa saada aikaiseksi lain, joka kieltää maahanmuuttoa kannattavat ja "kansallisen turvallisuusriskin" muodostavat kansalaisjärjestöt.

Kansalaisjärjestöt, jotka kampanjoivat ihmisoikeuksien puolesta ja korruptiota vastaan, ovat ulkomaisia agentteja.

Maassa on ollut joukko korruptioskandaaleja, joihin Fideszin virkailijoita on sekaantunut.

Unkarissa on rajoitettu perustuslakituomioistuimen valtaa, lisätty median kontrollia ja nimitetty korkeisiin virkoihin Orbánille lojaaleja hahmoja.

Siinä sitä onkin mallia persujen puolueohjelmaan, koskahan tällaiset liitetään tavoitteisiin?

Putinhan on nämä kaikki myös toteuttanut, joten ei se mikään ihme ole, että persut pitävät nykyään Venjäjän puolta ja ihannoivat Unkaria.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

On epäolennaista äänestääkö kansa oikein vai väärin. Sen sijaan se on, että valtaan päässeet käyttävät valtaa nsa väärin. Tästä Orbaniakin arvostellaan, ilmeisesti aiheellisesti.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jouni Juntumaa toi esiin tässä oleellisen. Sitä tuntuu Orbanin sinänsä demokraattisesti saatua vaalivoittoa suitsuttaneiden olevan mahdotonta käsittää.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Katseletko Unkarilaisten äänestäjien tahtotilaa ikään kuin ylhäältä käsin. Ymmärsinkö oikein? Maahanmuuttovastaisuus esimerkiksi on kategorisesti vallan väärinkäyttöä. Ja ennen kaikkea, sinunkaltaiset suomalaiset olette viisaampia ja ymmärrykseltä paljon ylempänä unkarilaisia? Näinkö?

Olen kuulevinani kumua kaukaa menneisyydestä, samanlaisia tuntoja kuin jo uuden ajan alussa Euroopassa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ymmärsinkö oikein, että mielestäsi demokraattisesti valittu hallitus saa tehdä minkälaisia ihmisoikeusrikkomuksia haluaa, koska se on saanut vaaleissa kansalta valtakirjan hallita maata (enkä puhu nyt maahanmuuttopolitiikasta)? Kärjistäen: jos Suomessa vaalit voittaneet puolueet muodostavat hallituksen, joka ensi töikseen säätää lain, jossa kaikki suomenruotsalaiset laitetaan keskitysleireille, niin tämä on ok? Jos kyseessä on demokraattisilla vaaleilla valtaan noussut hallitus, jonka takana olevien puolueiden parlamentaarinen voima riittäisi perustuslain muuttamiseen kiireellisellä menettelyllä, niin puhtaasti parlamentaarisen demokratian näkökulmasta suomenruotsalaisten sulkeminen keskitysleireille olisi täysin laillinen toimi. Hyväksyisitkö silloin sen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #46

"minkälaisia ihmisoikeusrikkomuksia haluaa"

Onko Unkariin tai Suomeen pääsy ihmisoikeus?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #47

Mainitsin kommentissani etten puhu maahanmuuttopolitiikasta. Minulle on itse asiassa melko yhdentekevää, millaista maahanmuuttopolitiikkaa Unkari harrastaa. Paljon vakavampaa on, että Orbanin hallitus on puuttunut oikeusistuinten riippumattomuuteen, kaventanut lehdistönvapautta ja vaikeuttanut opposition toimintaa. Ymmärrän kyllä, etteivät nämä asiat Makkosta huolestuta, jos vain omaa ideologiaa edustava puolue näitä toteuttaa. Malli löytyy Venäjältä, jota Makkonen aina jaksaa uutterasti puolustaa.

Ainoat maahantulijat, jotka Makkonen toivottaa tervetulleeksi Suomeen ovat pieniä, vihreitä ja tulevat idästä :)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

En aina tunnista tätä läntisen maailman menoa. Demokratioissa kun toistamiseen väärin äänestetään.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Väärin äänestäminen kuuluu demokratian luonteeseen. Siksi demokraattisesti valittuihin päättäjiin kohdistuu erityisen suuret vaatimukset olla käyttämättä valtaansa väärin ja käyttää sitä viisaasti. Usein niin ei tapahdu ja niinpä demokratia on myös hauras. Se ei ole sellainen itsestäänselvyys, joka pysyy ilman että jokainen huolehtii siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset