Sote-uudistus, kansanedustajien moraali tai sen puute

Suomessa eduskunta valmistautuu äänestämään historiallisen suuresta uudistuksesta, joka vaikuttaa tulevaisuudessa jokaiseen kansalaiseen. Ja jos asiantuntijoita on uskominen, ollaan myös tekemässä historiallisen suurta, kallista ja hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita murentavaa virhettä.

Luulisi että näin ison ja periaatteellisen asian äärellä jokainen kansanedustaja kuuntelisi äänestäjiään sekä omaatuntoaan. Luulisi, että tässä jos missä pitäisi jokaisella kansanedustajalla olla selvillä ne perusteet, joiden varassa hän tulee nappia painamaan – tai jättämään painamatta. Pelkästään ryhmän mukana äänestäminen ei tällaisessa asiassa osoita riittävää suoraselkäisyyttä ja moraalia. On parempi kaataa hallitus kuin tehdä kammottavan epäonnistunut sote-uudistus, josta me kaikki joudumme maksamaan.

Onkin positiivista, että jotkut edustajat uskaltautuvat äänestämään omaa ryhmäänsä vastaan – tai jopa eroamaan ryhmästään, jos se ei enää vastaa omaa poliittista näkemystä, tai ennen kaikkea, jos edustaja kokee, ettei se vastaa hänen äänestäjiensä tahtoa.  Tarkoitan tässä Elina Lepomäkeä ja Harry Harkimoa (sikäli kun hän päätyy äänestämään uudistusta vastaan).

Kahdesta edellä mainitusta olen tosin kuullut joidenkin sanovan, että epäilevät näiden motiiveja. Että nämä kaksi eivät siis vastusta sote-uudistusta "oikeista syistä".

En ryhdy tässä nyt arvuuttelemaan tai epäilemään heidän motiivejaan. Varmaankin ne ovat eri sävyisiä kuin vasemmisto-opposition motiivit. Mutta huonoa uudistusta voi toki vastustaa monenlaisilla järkiperusteilla, jotka eivät sulje toisiaan pois.

Haluaisin uskoa, ettei kukaan edustaja leikittele tällaisella asialla, eikä tee päätöstään millään muulla kriteerillä, kuin mikä on Suomen ja sen kansalaisten etu.

Aivan oma lukunsa ovat tietysti sellaiset parlamentaarikot, jotka sekä puolustavat että vastustavat sote-uudistusta ja lupaavat äänestää vuoroin puolesta ja vuoroin vastaan, aina sen perusteella, onko äänestyspäätöksen tai sen lupaamisen seurauksena jokin poliittinen johtoasema itselle saavutettavissa vaiko eikö ehkä sittenkään.

Enkä nyt mainitse tässä mitään nimiä.

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu