Tuulan kliseeklinikka

Miten ratkaistaisiin sairaiden ja vanhusten tuoma rasitus sote-palveluille?

Ylen eilinen otsikko "Tutkimus: Eläkeläinen rasittaa sosiaali- ja terveyspalveluja vuodessa 6 500 euron arvosta – vain runsas kymmenys siitä maksetaan omasta pussista" https://yle.fi/uutiset/3-10177003 hämmensi. Eläkeläiset siis rasittavat terveyspalveluitamme. Jutusta kävi ilmi, että myös sairaat rasittavat terveyspalveluitamme, ja erityisen sairaat ja kaikkein iäkkäimmät sairaat kaikkein eniten. Tämä on tietenkin ongelma. Sote-palvelut eivät aiheuttaisi mitään kustannuksia terveelle enemmistölle, jos vaan ei olisi niitä vanhoja ja sairaita, joita jutussa käsitellyssä tutkimuksessa myös nimitettiin "vähemmistöksi". Enemmistö siis on terveempiä ja joutuu kustantamaan sairaampien hoitokuluja! Kuka olisi uskonut?!

Mutta onko kellään ratkaisuesitystä tähän "ongelmaan"?

1700-luvulla kirjailija Jonathan Swift kyllästyi aikansa keskusteluun oman maansa köyhistä, ja täräytti keskusteluun oman satiirinsa "A modest proposal", jossa hän "ratkaisi" ongelman. Köyhien perheitten lapsia voitaisiin hänen pamflettinsa mukaan alkaa paistamaan päivälliseksi, niin päästäisiin eroon sekä köyhistä että nälästä.  

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaatimaton_ehdotus,_joka_est%C3%A4isi_Irlannin_lapsia_olemasta_taakaksi_vanhemmilleen_tai_maalleen

Ehdotus herätti paheksuntaa, koska sen satiiriluonnetta ei ymmärretty.

Jos tekisimme Swiftin tyyliin satiirisen ratkaisuesityksen, millä pääsisimme sote-palveluitamme rasittavista sairaista ja vanhuksista, pelkään, ettei sitäkään ymmärrettäisi satiiriksi. En ole varma ymmärtäisinkö itsekään. Nimittäin luettuani tuon Ylen otsikon (joskin sittemmin hätäpäissään korjaillun) vanhusten ja sairaitten tuomasta "rasituksesta", pahoin pelkään, että satiiriksi ehkä tarkoitettu ratkaisuluonnos olisi niin suoraa jatkumoa tuosta Ylen uutisoinnista, tuosta tutkimuksesta ja sen takana olevasta logiikasta, että satiirikynnys ei enää ylittyisi.

Ja nyt alkaa olla viimeinen hetki tyrmistyä. Sitten kun iso terveysbisnes pyörähtää sote-uudistuksen myötä toden teolla käyntiin, taitaa olla myöhäistä kauhistella enää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Hei asiasta kolmanteen? Mahdatko tietää, voiko PV vain marssia Eduskuntaan sanoen olevansa KP:n kansanedustaja? Onko hän sitä vai ei? Moni taivastelee. Eikö KP hänet jo erottanut ja toisaalta - PV myös itse vahvisti eroavansa itsekin? Kerro lisää!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tämä tosiaan on asiasta kolmanteen. En tässä ala kertomaan lisää, mutta eiköhän tuostakin aiheesta ole blogeja täällä, niin voidaan jatkaa keskustelua siellä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

http://vatt.fi/kapitaatiomalli-korvausmuotona-terv...

Ongelma on ratkaistu ns kapitaatiomallilla, jossa korvauksia yksityiselle terveysaseman pitäjälle maksetaan heille rekisteröityjen asiakkaiden määrän mukaan - ilman että ko. asiakas koskaan kävisikään paikalla - kas kun on terve kuin pukki! Se on mukava malli!
Ongelmaksi yksityiselle terveysbisnekselle aiheuttavatkin juuri sairaat (ne POTILAAT), koska niistä aiheutuu kustannuksia ja muuta vaivaa (tuovat hiekkaa ties vaikka jopa kengissään sisälle...)(kuten muuan pankkiiri on muka tokaissut). Ja jos joku on kauhean sairas, se pitää kiireen vilkkaa yrittää siirtää yhteiskunnan piikkiin julkiselle puolelle. Ei sairas voi olla heidän asiakkaansa - heidän bisneksensähän on "terveydenhoito", ei potilaat. Semanttinen kauhea väärinkäsitys koko Sote!

Juha Hämäläinen

Olet Tuula edellä aikaasi. Terveet ihmiset odottavat innolla pääsyä yksityisten sairaaloiden kiiltäviin vastaanottotiloihin, joissa on ilmaiset kahviautomaatit ja lehtiä luettavaksi Me naisista Tekniikan maailmaan.

Siinä viihtyy tunnelmamusiikin soidessa, kun odottaa lääkärille pääsyä saamaan neuvoja pikku ummetukseen tai flunssaan. Kenties pitäisi saada saikkua muutama päivä, että pääsee perheen kanssa etelään, kun oli halpamatkaa tyrkyllä.

Oikeasti sairailta loppuvat varat saada hoitoa. Kuolevat pois kulkemasta ja rasittamasta kansantaloutta. Tämä on sote-uudistuksen visio. Hieman myöhemmin ei tarvitse pyytää eutanasiaa vaan sitä tarjotaan ajoissa hoitobudjettisi ylittyessä toistamiseen.

Tämä on soten ns lopullinen ratkaisu rupusakin hoitoon. Sosiaalimenot laskevat uskomattomasti, verotusta voidaan keventää ja kansa pääsee kuluttamaan. Kokoomus saa 90% äänistä, koska eläkeläisillä ja sossun rahoilla elävillä eikä sairailla ole enää äänioikeutta. Mitä he äänioikeudella tekisivätkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miten ratkaistaisiin sairaiden ja vanhusten tuoma rasitus sote-palveluille?"

Rahaa ei tipu taivaasta, eikä valtiolla ole pohjatonta kirstua.

Vapaaehtoisiin ei voi turvautua, ei ainakaan suomalaisiin vapaaehtoisiin.

Muuta keinoa ei ole kuin että jokainen kaivaa kuvettaan, sieltä se raha löytyy.

Valtion pitää verottaa kansalaisia,
jotta vanhuksille voidaan kustantaa arvokas elämä,
loppuun asti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, ainahan noin on ollut. Eläkeläiset ja sairaat ovat rasittaneet muiden elämää. Kautta aikojen siitä on selvitty, toiset paremmin toiset huonommin.

Itse luulisin maksaneeni erilaisia sairausvakuutusmaksuja pitkästi yli sen, mitä olen palveluja itse käyttänyt. Sen lisäksi olen vakavampien tilanteiden varalta pitänyt myös yksityistä sairauskuluvakuutusta. Luulisin, että olemme perheenä reippaasti negatiivisella puolella.

Siitä huolimatta en valita. Toivottavasti niillä minunkin maksamillani ylimäärillä joku toinen on sitten saanut apua. Enkä koskaan tiedä, milloin on minun vuoroni saada palvelua. Toivottavasti sitä on silloin saatavilla.

Vertanikin käyn luovuttamassa säännöllisesti. Silti toivon, etten itse tai kukaan läheiseni sitä koskaan tarvitsisi.

Ihme marina otsikoinnista. Tietenkin siitä voi vetää halutessaan herneen nenäänsä mutta ei ole pakko, jos ei taho. Tottahan tuo on. Sairaus on rasite. Niin sairastajalle itselleen kuin monelle muullekin. Mieluummin sitä eläisi terveenä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Naapurimaassa samaista ongelmaa on tutkittu hieman syvemmältä....

https://www.kansalainen.fi/ruotsin-sosiaaliministe...

"Ruotsin sosiaaliministerin mukaan turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen ei kuormita maan hyvinvointia, vaan sitä kuormittavat vanhukset."

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Joo, tämäkin oli mielessä. Ja muistan että kun joku Suomessa otti maahanmuuton kustannukset puheeksi, mm. kokoomusministerit sanoivat närkästyneen kuuloisina, että kustannuksista puhuttaessa on "ennen kaikkea muistettava, että puhumme nyt ihmisistä". Raha-ja rasitepuhetta ei pidetty soveliaana kun kyse oli ulkomaalaisista Suomessa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kyllähän se laittaa miettimään, mitä 1,5 miljardilla voisi esim vanhusten palveluissa tehdä. Mutta osa kieltää edelleen sen, että rahaa ohjautuu nyt aivan vääriin paikkoihin. Suomessa asuneella ja verojansa ikänsä maksaneella pitäisi mielestäni olla etuoikeus palveluihin, joita he eivät nyt saa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sanotaan, että kahden viime elinvuotensa aikana ihminen tulee yhteiskunnalle kaikkein kalleimmaksi. Se on tietysti ymmärrettävä tilanne vähän kaikilla. Mitä sitten muuten sote-uudistus tuokaan vanhuksille tullessaan, siinä on hankala kysymys, mutta arvuutellaan.

Kallis yksityinen terveysbisnes keskittää toimintansa yhä isompiin laitoksiin, yhä vähemmällä henkilökunnalla, joita vielä hiostetaan toimimaan äärirajoillaan, näin luulen? Koska keskittäminen on avainsana, niin yhä useampi vanhus joutuu lähtemään kauemmaksi kotipaikkakunnaltaan ja suku ym. ystävät käyvät heitä yhä harvemmin katsomassa. Hintatasoa myös nostetaan joka vuosi, kun kilpailua ei enää ole.

Tätähän viimeisen Lääkärilehden mukaan geriatritkin eniten pelkäävät. Tuloksena lienee yhä masentuneempia vanhuksia, joita lääkitään sitten väsyttävillä rauhoittavilla ja unilääkkeillä. Lopulla todennäköisesti kuolo korjaa heidät aikaisemmin kuin oli tarkoituskaan?

Muistan hyvin vielä lehtikirjoituksen muutama vuosi sitten, jossa pienen kunnan yksityisen pitämä vanhustenkoti, jossa kaikki mummut viihtyivät loistavasti, niin se jouduttiin lopettamaan. Mummut siirrettiin 100 kilometriä kauemmaksi omasta kylästä ja miksi näin? Remontti olisi tullut vanhalle talolle niin kalliiksi, kun jokaiseen huoneeseen olisi pitänyt leventää ovia ja rakentaa omat vessat ym.

Tämä määräys kuulemma tuli ylemmältä taholta, kun lakeja muutettiin "inhimillisemmäksi". Just. Mummut jäivät itkemään muualle, mutta olihan kuitenkin se oma vessa. Ketä se nyt tuossa paikassa sitten ilahdutti? Virkamiehiä ainakin. Saivat lakiin rustattua muutoksen!

Kaarina Leinonen

Pitäisköhän tehdä aikanaan omat päätökset ettei varmasti joudu palloteltavaksi?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä, ainakin varasuunnitelma. Riittävän ajoissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset