Tuulan kliseeklinikka

Mitä tällä(kin) hetkellä oikeasti tapahtuu?

Ylestä voi olla montaa mieltä, mutta erään asian se osaa, nimittäin suuren yleisön manipuloinnin. Ylen verorahoitteisena ja "riippumattomana" tiedonvälittäjänä pitäisi olla koko ajan kertomassa meille mahdollisimman objektiivisesti, mitä maassamme ja maailmassa tapahtuu, ja uutiskynnyksen luulisi ylittyvän ihan erityisesti silloin, kun on kyse jostakin isosta, suurta osaa kansalaisista, tai peräti kaikkia, koskevasta kauaskantoisesta asiasta. 

 

Sellaisia asioita ei nyt nähtävästi tapahdu lainkaan? (Sotea pukkaa, kuulemma jostain ceta-sopimuksesta äänestetään, mikä sitten lieneekin,  Euroopassa ei kai tapahdu mitään sen kummempaa...) Tämän voi päätellä siitä, että Yle nostaa megaluokan uutisiksi Laura Huhtasaaren gradun, Susanna Kosken ylimielisyyden, ja aina, jos mahdollista, metoo-aiheen tai kulttuurisen omimisen teemoja.

 

Kaiken lisäksi nuo yllämainitut eivät ole pelkästään raportointia siitä, mistä kansa puhuu, vaan Yle itse on aktiivisesti aikaansaanut nämä uutiset. Yle itse kaivoi graduasian esiin, Yle itse järjesti Kosken keskustelemaan huonompiosaisen kanssa, Yle itse lakkautti lastenohjelman kulttuuriseen omimiseen vedoten sekä teki loputtomasti ohjelmaa Metoo-teemasta ja pystytti lynkkajaisia. Kaiken tämän se teki varmasti tietoisena, että kansa tarttuu näihin syötteihin ja syntyy "kohu". Tärkeät uutiset soljuvat sitten jossain taustalla pienemmillä otsikoilla, jos edes niillä.

 

En tarkoita, ettei graduvilppeihin saa puuttua, tai etteikö Susanna Koski tosiaan ole kokoomuslaisista sieltä ylimielisimmästä päästä, tai ettei naisten häirinnästä sovi puhua

 

Mutta kuten olen ennenkin sanonut, mediatila ja -aika on rajallista, ja median pitäisi nostaa uutisten kärkeen kaikki se, mikä eniten vaikuttaa meihin kansalaisiin, mikä eniten vaatisi huomiota ja kansalaiskeskustelua juuri nyt. Onko ihan varmaa, että Esim. Huhtasaaren gradu koskettaa jokaista suomalaista enemmän kuin sote tai Ceta-sopimus?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuulitko jo Tuula nämä uutiset? Siinä on kohta meille suomalaisillekin pähkinä purtavaksi, jos näin käy. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255393...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Katos vaan... kaipasinkin jo ihan oikeita uutisia :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jotain sumustusta olen itsekin epäillyt, esimerkiksi tämän kommenttini loppuosassa:
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25533...

Merkittäviä päätöksiä on aiemminkin tehty jotenkin vailla huomiota.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tarkennuksena: sumutus ei ole välttämättä tietoista tai tilattua, vaan kun resursseja suunnataan yhteen asiaan, toiseen niitä ei niin runsaasti riitä. Tämä kertautuu sitten vielä siinä, että tunteisiin vetoava uutisointi peittää pienen asiauutisen alleen.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Silmäilin Ylen uutissivuja. Kokonaiskuva näytti toisenlaiselta kuin blogistin kuvaama.

Harri Mulari

Yle on ansiokkaasti kertonut noista kaikesta. Komsi voisi kysyä itseltään miten on mennyt oman Kansalaispuolueen hommat? Ne ovat menneet ihan reisille. Yle on niistäkin ansiokkaasti kertonut.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Onko oikeasti inkkaripäähine tai gradun kopiointi sinusta tärkeämpi asia, kuin CETA-sopimus tai se, että SOTE:een liittyvät epäselvyydet ulkomaisten yhtiöiden veronkiertomahdollisuudesta?

Kirjoittajan pointti ei ole se mistä uutisoidaan, vaan uutisoinnin volyymistä. Jostain Huhtasaaren gradusta on jauhettu viikkotolkulla, mutta tuo SOTE:n veronkierron mahdollistaminen ohitettiin pikkujutulla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko YLE jauhanut viikkotolkulla Huhtasaaren gradusta? En ole huomannutkaan. Kansalaiset kyllä keskustelevat aiheesta aktiivisesti, onko se huono asia?

Harri Mulari

@8 Huhtasaaren blogista jauhamiseen viikkotolkulla on pääsyyllinen Huhtasaari itse. Ois silloin ekalla kierroksella kannattanut tunnustaa plagiointi kokonaisuudessaan, pahoitella nuoruuden hölmöilyjä ja keskustelu olisi nyt muualla.

Huhtasaari puolustelee etnonatiolismiaan sillä, että suomalaiset voivat luottaa toiseen suomalaiseen. Huhtasaareen itsensä ei voi luottaa, joten koko politiikalta katoaa pohja. Tämä on siksi mielenkiintoista ja tärkeää.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #16

Stubb valehteli hallintorekisteristä eduskunnan edessä, eikä siitä seurannut yhtään mitään, joten jostain gradusta vinkuminen on naurettavaa tuohon verrattuna. Stubb oli sentään ministeri ja yritti ajaa lakia läpi valehtelemalla. Sorit siitä riitti kuittaamaan koko asian ja taas löytyi luottoa. Olihan Stubb sentään unelmafantsuttelijoita.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #20

Stub menetti paikkansa Kokoomuksen puheenjohtajana.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #21

Puoli vuotta myöhemmin. Ja pääsihän hän huippuvirkaan Euroopan investointipankin johtoon. Siis mies, joka valehtelee eduskunnan edessä saadakseen hämärän veronkierron mahdollistavan lain läpi, palkitaan viralla Euroopan finanssipolitiikan huipulta. Tosi paha rangaistus tosiaan.

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #21

Ois se Orpokin valehdellut hallintorekisteriasiassa (tai vaihtoehtotodellisuudessa Vapaavuori tai Risikko) Kokoomuksen puheenjohtajana. Veronkiertohommat ovat Kokoomuksen kovaa ydintä ja aika vitsikästä esittää Stubbin korvaamisen Orpolla johtuneen tästä.

Mut hei ei tämä Lauran sarjavalehtelua muuksi muuta. Äänestäjien kuluttajansuojan kannalta tämän varapuheenjohtajan ja presisenttiehdokkaan valheiden raportointi on tärkeää. Tämä koskee kaikkia samassa asemassa olevia ja niihin pyrkiviä ihmisiä. Laura on tapetilla, koska jäi kiinni eikä tunnusta.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #25

Kyllähän poliitikot valehtelevat aina mokattuaan. Arhinmäkikin dokaili jellonien kanssa ja aluksi ei ollut humalassa, vaan uniapnea, eikä mitään edusustilaisuuksia jäänyt väliin, vaikka jäikin. Kaikkonen kiisti rikosepäilyt loppuun asti, vaikka tuomion saikin, jne. Esimerkkejä löytyy joka puolueesta. Sinänsä hätäpäissään valehtelu taitaa olla ihan inhimillistä.

Siitä olen samaa mieltä, että toivottavaa olisi, että poliitikot eivät valehtelisi, mutta koska mitään seurausta ko. toiminnasta ei ole, niin sitä tehdään jatkuvasti. Sen sijaan pidän paljon vakavampana sitä, että valehtelee luottamusasemassa jostain päätettävästä asiasta (tämän pitäisi olla rikollista), kuin, että selittelee jotain nuoruuden tekojaan parhain päin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Harri, toki minä voin kysyä tuota itseltäni, mutta miksi kysyisin. Kansalaispuolueen tilanne on surkea, koska Paavo petti meidät. Mutta tämä blogini ei nyt koske sitä.

Harri Mulari

@10 "Paavo petti"

Myös Huhtasaari petti. Petti ja petos jatkuu. Siksi uutisointi jatkuu.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #17

En vertaisi näitä nyt keskenään, mutta ihan kivahan se olisi, jos Paavonkin petoksesta uutisoitaisiin enemmän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Paavon valeiden osalta olemme saavuttaneet saturaatiopisteen. Yksi lisää ei enää tee mitään eroa liuoksen vahvuuteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #39

Saivartelu asian vierestä on Stenbäckin tyyli, asiaa ei nimeksikään. Samaa tuubaa YLE ja muu valtamedia tarjoaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Näin se on, jos sen niin koet. Juuri tuosta kommentista en tunnista minkä siinä voisi nähdä saivarteluna, mutta ei sillä ole väliä. Mielikuvat ovat todellisuutta, joten vain sinun kokemuksellasi lukijana on merkitystä, ei minun aikomuksellani. Ilokseni olen kuitenkin pannut merkille että kosketan sinua usein niin, että nät viestini kommentoinni arvoiseksi.

Kiitos kohteliaisuudesta, kun niputat samaan kastiin Ylen ja muun valtamedian kanssa. Koen kehun liioitelluksi, mutta hiveleehän se silti turhamaisuuttani.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Aika perinteinen taktiikkahan tuo on. Kun halutaan pimittää jokin asia, niin huomio suunnataan toisaalle. Typerykset jaksavat vouhottaa pikkuasioista, kun kompetenssi ei riitä käsittelemään isoja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvä tapa arvioida keskustelijan kompetenssia, on katsoa argumentoiko hän asiasta, vai haukkuuko hän muita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mistähän se johtuu, että lähes kaikki yleä koskeva valitus tulee aina joko persuista tai sitten tästä ns. kansalaispuolueesta.

Kyllä änkyröitä maailmaan mahtuu.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mistähän se johtuu että Petteri ei voi kirjoittaa yhtään mitään ilman että persut mainitaan. Mistä Petteri edes puhuisi, jos ei olisi persuja.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Siinä taas yksi heikkolahjainen mölisee asian vierestä. Eikö sinua oikeasti yhtään häiritse se, että SOTE:een ollaan kaavalaimessa mallia, jossa ulkomaiset hoivayhtiöt voivat helposti kiertää veroja ilman sanktioita? Tietysti jonkun persun gradusta laukeat housuun helpommin, mutta mieti nyt mikä oikeasti on tärkeää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 7

Ne valitukset johtuvat siitä että nämä mainitsemasi tahot eivät saa päättää mistä ihmisten täällä tulisi puhua ja kiinnostua vaan kansalaiset voivat päättää kiinnostuksenaiheensa itse. Samalla nämä tahot tunnustavat pitävänsä suomalaisia niin tyhminä ettei päähän mahtuisi kuin yksi päivittäinen aihe kerrallaan.

Valittajilla on yhtäläinen oikeus sananvapauteen kuin kenellä tahansa muulla. Se ei kuitenkaan tarkoita että muilla olisi mitään velvollisuutta kärsivällisesti kuunnella tai lukea mistä kaikesta ne päivittäin jaksavat valittaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mutta toisaalta mistä petterit ja muut sitten valittaisivat, elleivät sitten meidän valituksista. Kun ihan joka ikinen kerta pitää näihin surkeisiin ja aiheettomiin valituksiini tulla vasta-valittamaan samaa virttä :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Joku, jota asia kiinnostaa voisi tehdä vertailun, kuinka monta juttua YLE on tehnyt sotesta ja kuinka monta juttua Huhtasaaren gradusta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siitä voisi tehdä gradun...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Saksan Goebbels olisi ollut kateellinen YLEn propagandavaikuttamisesta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meistä kasvatetaan arvoinvalideja. Pienet asiat ovat suurempia kuin suuret.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Erinomainen asia tuo CETA-sopimus. Olen ollut ja olen edelleen sitä mieltä, että Suomen pitäisi tehdä mahdollisimman laajasti yhteistyötä kanadalaisten kanssa. He ovat erinomaisen hyviä muun muassa ydintekniikassa, tietotekniikassa ja kaivostoiminnassa.

Huhtasaaren gradusta nyt en olisi Ylen uutisoinnin perusteella tiennyt mitään. Mutta täällä Puheenvuorossa sitä on kyllä kiitettävästi pidetty esillä. Huhtasaari itsekin... Tosin viimeinen postaus taisi olla ihan itse tehty, kun se meni niin pahasti reisille, että piti poistaa. Ehkä kommentoijilla oli liian hauskaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Oletko sitä mieltä, että Cetaa on tiedotusvälineissä analysoitu ja selvitetty kansalaisille, ja ennen kaikkea sitä, mitkä sen hyvät ja huonot puolet ovat? Eli ovatko tiedotusvälineet, Yle etunenässä, huolehtinut velvollisuudestaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä. Jos kansalaisten käsityskyky ei riitä sopimusten ymmärtämiseen, ei se ole tiedotusvälineiden vika. Päättäjät ovat sitä varten, että he hankkivat riittävän ymmärryksen ja pystyvät tekemään sen perusteella päätökset.

Nythän tuossa sote-asiassa näytään yrittävän sitä, että pääkaupunkiseudun päättäjät ovat viisaampia kuin koko Suomen edustajat eduskunnassa. Minusta soten päätöksenteko kuuluu eduskunnalle aivan kuten CETAn ratifiointikin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #31

Kyllä, se ON tiedotusvälineiden vika. Niiden nimenomaan kuuluisi kertoa asiat oleellisimpia kohtia ja niiden seurauksia painottaen. Ja tehdä tutkivaa journalismia hieman kunnianhimoisemmin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #32

Minulle tulee Helsingin Sanomat. Onneksi se tuottaa oleellista tietoa useimmista asioista, joten sitä seuraamalla on mahdollista pysyä kohtuullisesti ajan hermolla. En tietenkään usko kaikkea, mitä siellä sanotaan. Silloin joko tiedän, että kyseessä oli vain osatotuus tai sitten hankin itse muuta kautta lisätietoa. Mutta en todellakaan asettaudu kaikkea sellaista vastaan, jota en ehdi itse selvittämään alusta loppuun saakka perin pohjin.

Siihen kun lisää Ylen, niin kokonaiskuva hieman laajenee. Lopusta pitää sitten Puheenvuoro huolen. Täältä kyllä löytyvät kaikki vastarannankiiskiä huolestuttavat asiat.

CETA-sopimusta neuvoteltiin 5 vuotta ja se allekirjoitettiin 2014. Se on hyväksytty reilu vuosi sitten EU:n parlamentissa ja nähdäkseni sen jälkeen ei ole ilmennyt mitään, joka oleellisesti vaikuttaisi siihen, että Suomen ei olisi pitänyt ratifioida sopimusta.

Kyllä kunnianhimoiseen journalismiin kuuluu sekin, että journalisti ei hypi joka hörhön luulemien perässä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

"Jos kansalaisten käsityskyky ei riitä sopimusten ymmärtämiseen, ei se ole tiedotusvälineiden vika."

Se ettei joku kansalainen ymmärrä mitä CETA tarkoittaa, ei tarkoita ettei muut kansalaiset tuosta ymmärtäisi. Median tarkoitus luonnollisesti olisi tiedottaa eikä salata tietoja. Sama linja näyttää olevan medialla suhteessa EU:n, yritetään tiedottaa vain niistä harvoista poikkeuksellisista positiivisista näkemyksistä, eli uutisia EU:sta ei juuri näy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Norjalaiset vähän tyhmiä kommunisteja kun hyödyntävät kansalaisilleen öljynsä, kansainvälinen Suomi tajuaa lahjoittaa kullat ja muut maan rikkaudet viisaille kanadalaisille ilmaiseksi. Ceta tarkoittaa ettei Suomi pysty jatkossakaan ottamaan näiden etuja pois ilman sanktioita.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Eipä olisi haitaksi jos myös YLE analysoisi vielä enemmän vapaakauppaa cetaa jne. Komsi voi nyt paikata asiaa ja valistaa meitä Cetan hyvistä ja huonoista puolusta, samoin vapaakaupan ja protektionismin eduista ja haitoista.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei, minun ei tarvitse ottaa verorahoitteisen Ylen tehtäviä, mutta veronmaksajana minulla on edelleen oikeus vaatia sitä Yleltä. Ja vaadinkin. Haluan ja tarvitsen noita tietoja, ja toimittajat saavat palkkaa siitä että selventävät näitä kansalaisille.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Ei tarvitse, mutta siihen on mahdollisuus, varsinkin kun tuli vaikutelma, että sinulla on selkeä näkemys siitä, mitä on jäänyt kertomatta.

Vaatiakin saa, mutta jokin muu palautekanava saattaisi toimia tehokkaammin. Cetasta tuli kiinnostavaa lisätietöä ylempänä olevassa blogissa (Airaksinen).

Parhaimmillaan ja varsin usein blogit täydentävät muiden viestimien jättämiä aukkoja, joita on aina, jopa Ylen uutistarjonnassa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #37

Minä taas olen hyvin tyytyväinen Hanna Sarkkisen blogiin tästä aiheesta. Mutta eivät mediatalot voi silti sysätä tiedottamista näistä asioista yksittäisille bloggareille, ei edes kansanedustajille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #38

Mainituista blogisteista vain Airaksinen on ympäristöoikeustieteen väitöskirjatutkija...

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Sarkkisen blogi on myös hyvä ja täydentää kokonaiskuvaa. Minulle ei valjennut mitä Komsi tarkoittaa "sysäämisellä".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eiköhän YLEn tehtäviin kuuluisi tiedotus Suomeen liittyvistä muutoksista ja sitä YLE ei ole tehnyt tässä CETA asiassa kuten ei monessa muussakaan (EU). Toiset blokistit täällä ovat sysänneet tätä tehtävää Komsille, mutta ei tämä YLEn tehtäviä poista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset