Mitä tällä(kin) hetkellä oikeasti tapahtuu?

Ylestä voi olla montaa mieltä, mutta erään asian se osaa, nimittäin suuren yleisön manipuloinnin. Ylen verorahoitteisena ja "riippumattomana" tiedonvälittäjänä pitäisi olla koko ajan kertomassa meille mahdollisimman objektiivisesti, mitä maassamme ja maailmassa tapahtuu, ja uutiskynnyksen luulisi ylittyvän ihan erityisesti silloin, kun on kyse jostakin isosta, suurta osaa kansalaisista, tai peräti kaikkia, koskevasta kauaskantoisesta asiasta. 

 

Sellaisia asioita ei nyt nähtävästi tapahdu lainkaan? (Sotea pukkaa, kuulemma jostain ceta-sopimuksesta äänestetään, mikä sitten lieneekin,  Euroopassa ei kai tapahdu mitään sen kummempaa…) Tämän voi päätellä siitä, että Yle nostaa megaluokan uutisiksi Laura Huhtasaaren gradun, Susanna Kosken ylimielisyyden, ja aina, jos mahdollista, metoo-aiheen tai kulttuurisen omimisen teemoja.

 

Kaiken lisäksi nuo yllämainitut eivät ole pelkästään raportointia siitä, mistä kansa puhuu, vaan Yle itse on aktiivisesti aikaansaanut nämä uutiset. Yle itse kaivoi graduasian esiin, Yle itse järjesti Kosken keskustelemaan huonompiosaisen kanssa, Yle itse lakkautti lastenohjelman kulttuuriseen omimiseen vedoten sekä teki loputtomasti ohjelmaa Metoo-teemasta ja pystytti lynkkajaisia. Kaiken tämän se teki varmasti tietoisena, että kansa tarttuu näihin syötteihin ja syntyy "kohu". Tärkeät uutiset soljuvat sitten jossain taustalla pienemmillä otsikoilla, jos edes niillä.

 

En tarkoita, ettei graduvilppeihin saa puuttua, tai etteikö Susanna Koski tosiaan ole kokoomuslaisista sieltä ylimielisimmästä päästä, tai ettei naisten häirinnästä sovi puhua

 

Mutta kuten olen ennenkin sanonut, mediatila ja -aika on rajallista, ja median pitäisi nostaa uutisten kärkeen kaikki se, mikä eniten vaikuttaa meihin kansalaisiin, mikä eniten vaatisi huomiota ja kansalaiskeskustelua juuri nyt. Onko ihan varmaa, että Esim. Huhtasaaren gradu koskettaa jokaista suomalaista enemmän kuin sote tai Ceta-sopimus?

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu