Tuulan kliseeklinikka

Paavo, Pohjantähti ja haaveet liittovaltiosta + maailmanhallituksesta

Viime viikon perjantaina Paavo Väyrynen jatkoi omalta osaltaan Kansalaispuoluetta koskevaa kesädraamaa Uuden Suomen Puheenvuorossa.

 

Hänen viimeisimmässä blogissaan, nimeltään "Aatosta jaloa ja alhaista mieltä", oli tämän lisäksi myös jotain paljon kiinnostavampaa. Harmi vain, että tuo kiinnostava blogi on nyt vähin äänin poistunut Puheenvuorosta, (löytyy muualta netistä kyllä) mutta tämän ehdin siitä tallentaa:

 

"Kaksikymmentä vuotta sitten perustin Pohjantähti-opisto -nimisen kansanopiston antamaan kansainvälisyyskasvatusta ja Eurooppa-koulutusta. Opiston nimi perustuu vuonna 1997 julkaisemaani teokseen ”Paneurooppa ja uusidealismi”, jossa esittelin Paneurooppa-liikkeen perustajan Richard Coudenhove-Kalergin poliittisia ja filosofisia ajatuksia."

 

Olen nyt lukenut tuon Väyrysen kirjan, jota hän viimeisessä, mutta sittemmin poistetussa blogissaan mainosti. Se siis keskittyy kreivi Coudenhove-Kalergin (1894-1972) filosofioihin. Päällimmäisin vaikutelmani kirjasta on se, että kreivin kirjoitukset edustavat okkultismia, oman aikansa muotifilosofioita sekä vapaamuurariaatteesta tuttua ihmisen jalostamisen ideaa. Siteeraan muutamaa kohtaa, joko Väyrystä tai hänen siteeraamaansa kreiviä - useimmissa kohdissa herrojen näkemykset kohtaavat. Kuten Paavo itse sanoo: "Paneutuminen Richard Coudenhove-Kalergin filosofisiin ja yhteiskunnallisiin ajatuksiin on ollut minulle hyvin mieluisa tehtävä ennen muuta sen vuoksi, että koen ne itselleni läheisiksi." (Paneurooppa ja uusidealismi s.12, jatkossa lyhenne PJU)

 

Kansanäänestyksiin Coudenhove-Kalergi suhtautuu kielteisesti:

 

"Ensiksi on suora vaalitapa korvattava epäsuoralla. Joukkojen ei tule valita johtajia vaan luottamusmiesten. Näitä vaatimuksia vastaa mitä suurimmassa määrin neuvostojärjestelmä [...] Lopulta korkeimpaan neuvostoon pääsevät pystyvimmät, työn ylimystö, die Aristoi der Arbeit." (PJU, 29)

 

Väyrynen sanoo tämän kuulostavan taantumukselliselta, mutta sisältävän myös "oman viisautensa", koska "viime aikoina länsimaissa on populismin hengessä yhä enemmän siirrytty suoraan demokratiaan: suoriin kansanvaaleihin ja kansanäänestyksiin." (PJU, 30)

 

Euroopan valuuttaunioni keskuspankkeineen on hyvä juttu: "Tämän [valuuttaunionin] lisäksi liittyy eurooppalaisen valuutan käsitteeseen ajatus eurooppalaisesta keskuspankista (Europäische Zentralnotenbank) amerikkalaisen keskuspankin (Federal Reserve System) mallin mukaisesti"  sanotaan luvussa, jonka Väyrynen on uljaasti otsikoinut "Herää Eurooppa! On luotava talousunioni ja yhteinen valuutta" (PJU, 56)

 

Euroopan yhdentyminen ja muuttaminen suurvallaksi on siis molempien herrojen agendalla, samoin Euroopan puolustusliitto. Luvussa, jolle Väyrynen on antanut otsikon "Idän ja lännen lähentyminen luovat edellytykset maailmanhallituksen aikaansaamiseen" hän referoi Coudenhove-Kalergin kirjaa "Vom Ewigen Krieg zum Grossen Frieden" (Ikuisesta sodasta suureen rauhaan, 1956), ja kertoo, että C-K:n mielestä maailmanlaajuisen valtioliiton ytimenä olisi aluksi NATO. (PJU, 67)

 

Puoluekenttäkin mullistuu: liberalismi, joka tulee korvaamaan puolueet oikealta vasemmalle, on välttämätöntä, siltä ainakin näyttää luvussa, jonka Väyrynen on otsikoinut "Liberaaleista Euroopan yhdentymistä eteenpäin vievä voima" (PJU, 92), ja näin siinä Coudenhove-Kalergia siteerataan: "Koska kaikki Euroopan liberaalit ovat yhtenäisen Euroopan puolesta, joka yksinään voi turvata vapauden ja demokratian vasemmalta tai oikealta tulevilta yllätyksiltä, on lähellä ajatus, että Euroopan liberaalipuolueet jonakin päivänä asettavat Eurooppa-ajatuksen vaaliohjelmansa keskipisteeksi" (Tämä sitaatti C-G:n teoksesta Paneuropa 1926 bis 1966, Väyrysen kirjassa sivulla 92-93)

 

Myös uskonnot yhdistyvät, kulttuurit ja kansat yhdistyvät. Tätä Väyrynen pohtii luvussa "Richard Coudenhove-Kalergin ajatukset saattaisivat yhdistää uskontoja, kulttuureja ja kansoja" (PJU, 32)

 

 

(ja myös rodut yhdistyvät:

 

"Tulevaisuuden ihmiset ovat sekarotuisia (mongrel) ja tämän päivän rodut ja yhteiskuntaluokat tulevat katoamaan. Tuleva euraasialais-negroidinen rotu, joka ulkoiselta olemukseltaan tulee muistuttamaan antiikin egyptiläisiä, asettaa kansojen erilaisuuden tilalle yksilöiden erilaisuuden [Praktischer Idealismus 22]

 

Viimeisin sitaatti ei ole Paavon kirjasta, vaan poimin sen Wikipediasta https://fi.wikipedia.org/wiki/Richard_Coudenhove-Kalergi, mutta jostain syystä juuri tämä sitaatti on nykyään tunnetuin. On varsin epätodennäköistä, että Paavo ei Coudenhove-Kalergiin perehtyneenä  juuri tästä sitaatista olisi tietoinen.)

 

Mainittakoon vielä, että Coudenhove-Kalergia pidetään yhtenä tärkeimmistä eurooppalaisen integraation "isistä", ja hänen nimeään kantaa säätiö, joka jakaa joka toinen vuosi Eurooppa-palkinnon niille poliitikoille, jotka ovat ansiokkaimmin Coudenhove-Kalergin visioita käytännössä toteuttaneet. Viimeisimpiin palkinnon saajiin kuuluvat mm. Angela Merkel sekä Jean-Claude Juncker.

 

Lopuksi:

 

En mitenkään väitä, etteikö Coudenhove-Kalergin visioita saa kannattaa. Kyllä paneurooppalaisuutta, liittovaltiota, Euroopan puolustusliittoa, valuuttaunionia yhteisine keskuspankkeineen, rotujen ja uskontojen yhdistämistä (sikäli kun roduista enää saa puhua) saa kannattaa, ja vapaamuurarihenkistä elitismiäkin saa kannattaa.

 

Mutta ovatko Väyrysen kannattajat tosiaan juuri niitä samoja, jotka haluavat eniten juuri noita visioita kannattaa? Itse liittyessäni Kansalaispuolueeseen lähdin mukaan juuri siksi, että vastustan melkeinpä kaikkea yllä lueteltua.

 

Jokainen kannattakoon sitä aatemaailmaa, minkä omakseen kokee, mutta tärkeintä olisi, että kaikki oikeasti tietäisivät, millaisten aatteiden edustajien leiriin haluavat kuulua. Ja jos perustaa puolueen ja kirjoittaa sille ohjelman,  kannattajien tulisi saada luottaa siihen, että ohjelma on kirjoitettu tosissaan, eikä rivien väleihin kätketä mitään puolueen ohjelmalle täysin vastakkaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ohhoh... pitääkö tässä alkaa Paavo Väyrystä pyydellä mukaan Nukkuviin? ;-)

Luulin hänen olevan niin fiksoitunut EU:n, Naton ja euron vastustamiseen että hänellä ei olisi sijaa edes sille ajattelulle, että nuo asiat EIVÄT OLISI LAINKAAN puolueohjelmassa - Nukkuvillahan asia on niin.

Pilapiirtäjän näkemys asiasta keväältä:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015622977...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Petri, tuo oli rakentava idea :)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuosta olen yrittänyt muutaman kerran puhua sinullekin, Tuula. Paavolla on toinenkin aatteenmies, jolta Paavo ammentaa: Santeri Alkio. Alkiolaisuutta Väyrynen korosti pyrkiessään Keskustan puheenjohtajaksi.

Alkio oli jo vuosisadan alussa Richard Coudenhove-Kalergin kanssa kovin samoilla linjoilla:

"Oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa.”

Alkio muuten ennusti, että hankkeen järjestelyvaikeudet ovat tietysti suuret.

Maan Ääni -lehdessä vuonna 1920 Alkio totesi tuon lisäksi:
"Kansojen liiton heimoajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan yhdysvalloista”.

Uskon kyllä, että tuo Euroopan Yhdysvallat sopisi tohtori Väyrysellekin, edellyttäen tietysti, että hänet valittaisiin tuon liittovaltion ensimmäiseksi presidentiksi.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kyllä, muistan sinun puhuneen tuosta. Mutta minulla kun ei kepulaistaustaa ole, tiedän alkiolaisuudesta vain sen, mikä siinä on useimmin toistettua ja ilmeistä, kuten esim. tässä Wikipedian jutussa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Alkiolaisuus Ja sellaisen alkiolaisuuden voin tietenkin allekirjoittaa. Eli köyhän asia, sivistys, koulutus ja maaseudun puolestapuhuminen. Coudenhove-Kalergi sen sijaan tunnetaan nimenomaan tuosta paneurooppa-höyryilystä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Jokainen kannattakoon sitä aatemaailmaa, minkä omakseen kokee, mutta tärkeintä olisi, että kaikki oikeasti tietäisivät, millaisten aatteiden edustajien leiriin haluavat kuulua."

Tuo on hyvä neuvo, sitä olisi kannattanut noudattaa. Eikä sen noudattaminen ole jatkossakaan huono idea mutta sen noudattamiselle on ilmeisiä esteitä. Kannattaisi myös tietää, mitä tietyn aatteen noudattaminen käytännössä tarkoittaa, mitä siitä seuraa.

Populistisiin liikkeisiin liittyvät yksinkertaiset sielut, johtajaksi ilmoittautuvat väykän kaltaiset kelmit. Lopuksi koetaan pettymystä. Jos populistit eivät pääse valtaan, he pettyvät. Jos populistit pääsevät valtaan, kaikki pettyvät, koska kiveä ei jää kiven päälle. Tämähän on jo nähty 1900-luvulla.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Joo, mutta minä aion jatkossakin noudattaa kansalaispuolueen ohjelmaa. Ei siinä ole mitään vikaa. Mutta en välttämättä noudata puolueen perustajan piilo-ohjelmaa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén
Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

Ranskan ulkoministeri Aristi Birandel esitti ensimmäisen
reaalipoliittisen muistion 1930 joka oli ensimmäinen askel
kohti eurooppalaisen liittovaltion perustamiseksi.
Jotensakin tänä päivänä ympyrä sulkeutuu.Toistaako historia itseään se jää nähtäväksi.

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Ei tuo blogi "Aatesta jaloa ja alhaista mieltä" ole netistä kadonnut. Sen voi lukea Väyrysen omilta sivuilta. Paavo Väyrynen on vanhaa kirjaansa jaellut myös professoreille Vesa Kanniainen ja Markku Kuisma eli Väyrynen pitää vanhaa tekstiään edelleen ajankohtaisena.
http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1677... Kun joku on puheeenvuorosta Väyrysen blogin poistanut, niin tuskin hän itse. Tekstejä voi lukea niin eri tavoin - myös Tuula Komsin tavoin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Hyvä, Risto, että vahvistat sen, että Paavo pitää vanhaa kirjaansa edelleen ajankohtaisena. Se on juuri se pointti. Että hän ei irtisanoudu sen ajatuksista.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tuosta "Aatosta jaloa ja alhaista mieltä"-nimestä.

Lasse Lehtinen on kirjoittanut tuolla nimellä kirjan "Aatosta jaloa ja alhaista mieltä. SDP:n ja Urho Kekkosen suhteet 1944-1981". Paavon tarkoitus tuolla nimellä on kuitenkin varmaan viitata Laila Kinnusen kappaleeseen 'Pieni sydän'... Just saying.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Paavo on osittain mysteeri tai ainakin tuntuu siltä. Paavon linjasta voisi kehittää jopa salaliittoteoriaa. Ehkä on kuitenkin niin, että Paavon aika on ohi ja hänestä ei voi tulla Suomen presidenttiä.

Niin tai ehkä kuitenkin Lapin presidentti tai kenraalikuvernööri. Tämä siinä tapauksessa jos venäläiset ottavat seuraavassa kriisissä/sodassa Lapin ja pohjoisen Oulu - Kajaani linjalle asti. Joku suomalainen sinne tarvitaan pomoksi. Paavo olisi todella hyvä. Pohjantähti loistaa Keminmaalla!

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Mitäs vikaa sellaisessa rauhan maailmassa olisi, missä kaikki ihmiset olisivat veljiä/siskoja keskenään?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei mitään, jos se tapahtuu ihmisten omasta halusta. Mutta jos jokin vapaamuurariporukka junailee tällaista, ihmisten olisi hyvä tietää. Ja etenkin KP:n kannattajien ja Paavon seurakunnan olisi hyvä tietää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset