Tuulan kliseeklinikka

Vihreitä ei kiinnostakaan osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan?

Eilen ja tänään Vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen kansalaistottelemattomuus on kuumentanut somen ja tämän Puheenvuoron blogialustan. Tämä on ymmärrettävää, ja mitä herkullisin teema, jonka perusteella voimme jälleen jakaantua kukin omiin kupliimme.

 

Niin kutsutut ääripäät asettuvat toisistaan kauemmas enemmän kuin koskaan. En ole jaksanut kaikkia somekeskusteluja seurata, niin ilmeisiä ovat toisiaan vastustavat argumentit, jotka voin kuvitella jo etukäteen: "Onko vihreillä oikeus asettua lain yläpuolelle"? vs. "Natsitkin noudattivat lakia!" Keskustelussa epäilemättä vilisevät "oikeusvaltio", "ihmisoikeudet", "yleinen lainkuuliaisuus", "Hyväksyttävä kansalaistottelemattomuus" ja mitä näitä nyt on.

 

Itse en tällä kertaa ota kantaa pakkopalautukseen ja sen laittomin keinoin tapahtuneeseen vastustamiseen. Syy provosoitumattomuuteeni on se, että en oikeasti tiedä, oliko turvapaikanhakija menossa varmaan kuolemaan, vai oliko hän esim. väkivaltarikollinen. Ja koska en tiedä, en osaa kanavoida suuttumukseni astetta, en siitäkään huolimatta, että en hyväksy lentoliikenteen häirintää missään tapauksessa.

 

Mutta se, mikä saa sappeni kiehumaan on tähän jupakkaan liittyvä toinen asia, nimittäin vihreiden pohjaton tekopyhyys. Olen itse ollut nuorempana vihreiden äänestäjä, mutta vain ja ainoastaan sen takia, että he ensimmäisinä nostivat esiin ympäristökysymysten tärkeyden. He ovat edelleen muka pitävinään sitä esillä, mutta epäilen sen olevan pelkkää sumutusta. Tosiasiassa vihreiden agenda liittyy enää vain monikultturismin, kansainvaellusten ja kaikenlaisten perversioiden tukemiseen. (Älkää pillastuko, en puhu nyt homoliitoista).

 

Lisäksi vihreät haluavat lakkauttaa suomalaisten normaalin elämänmuodon - autoilun, haja-asutuksen, sekaravinnon syönnin, suomalaisen maatalouden metaania piereskelevine Mansikeineen - koska maailma on pelastettava ilmastonmuutokselta.

 

Mutta mikäs se pahin ilmastontuhoaja nyt olikaan? Minun tietojeni mukaan se on nimenomaan lentokoneella lentely. Ja vihreiden lainsäädäntösihteeri oli siis menossa lomamatkalle perheineen - lentokoneella. Ei mikään välttämätön matka! Vähemmänkin olisi voinut saastuttaa, valitsemalla kotimaanloman tai toisenlaisen kulkuneuvon. Koskevatko hiilijalanjälkimurheet siis vihreitä itseään laisinkaan? 

 

Tämän jälkeen on kenenkään vihreän poliitikon turha tulla tuputtamaan itujen tai sirkkojen syöntiä, omakotitaloista ja autoilusta luopumista. Heillä ei ole nimittäin varaa sanoa yhtään mitään maailman pelastamisesta, koska eivät itse näköjään edes yritä

 

Kokonaan toinen asia on, jos vihreät ovatkin jo itse hoksanneet, ettei se ilmastopuhe ole ehkä ollut ihan rehellistä alun alkaenkaan. Mutta sitä ei kannata kertoa, ettei tarvitsisi luopua oivallisesta aseesta ja syyllistämiskeinosta tavallisia suomalaisia vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No mutta hyvänen aika, hänhän pyrki päinvastoin estämään koneen ilmaan lähdön!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Juhalla erinomainen pointti.
Jokaiseen koneeseen pitäisi saada yksi vihreä seisomaan ja kannustamaan kanssamatkustajia: "Tämä lento johon olen perheineni ostanut liput tuhoaa ilmaston!"

Touko voisi sitten kehua kentän aktiivisuutta lennettyään pohjoismaisten vihreiden kokoukseen. Kenttä komppaa ja muistuttaa mitä tapahtui natsi-Saksassa tai miten Yhdysvaltain rotuerottelu saatiin loppumaan.

Voi olla että ilmasto ei pelastuisi mutta vihreiden uskottavuus nyt kuitenkin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Samanlaisia pelotemaalauksia koneiden kylkiin kuin on tupakka-askeissa. "Lentäminen tuhoaa lastesi elämän" jne.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

"Lentokoneen käyttäjien lapset alkavat lentää lentokoneella muita herkemmin."

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Poistin Petterin kommentin, koska se ei pysynyt aiheessa. Petteri voi kirjoittaa halutessaan uuden kommentin, mutta aiheessa pysyen. Tämä blogi ei nyt koske kansalaispuolueen riitoja eikä sen tulevaisuutta. Sen sijaan jos olen itse ollut tekopyhä, sen saa mainita (kunhan selittää milloin näin on päässyt käymään :) )

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Moni on tosiaan nuorempana ollut vihreiden äänestäjä - itsekin olin. Kuka nyt ei haluaisi esim. luontoa suojella? En nyt sano että pitäisin Vihreitä Suomen huonoimpana puolueena, mutta halut heidän äänestämiseen ovat haihtuneet jo vuosikausia sitten - monessa kohtaa ilmenevä tekopyhyys toki vain yksi syy monista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onpa herkkää :)

Vihreät puhuvat ilmastonmuutoksesta ja ovat omineet sen aiheen, kuitenkin monesti tehdään päätöksiä, jotka eivät sitten taas olekaan puheiden tasolla.

Tekopyhyys on ihan yleistä myös muissa puolueissa, ei pelkästään vihreissä.

Vihreät lentokoneessa ja blogistin mielestä se on vihreiden koko kuva = Blogistin tekopyhyyttä
Vihreät haluavat lopettaa normaalin elämänmuodon = Blogistin tekopyhyyttä

Populismia tai tietoista valehtelua, lukija saa päättää.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Sukulaisia ei saa tavata, jos he ovat ulukomaalaasia? Kotimaanlomalla on vaikea päästä lapsen isovanhempien luo, jos he asuvat Saksassa. Toki suosittelit reilusti myös kulkuneuvon vaihtoa.

"Poliisit veivät Pennasen lentokoneelta poliisiautossa takaisin lentoaseman lähtöterminaaliin. Pennasen mies ja lapsi jäivät koneeseen ja ovat nyt matkalla lapsen isovanhempien luo Berliiniin.
...
Pennasen koti on parhaillaan remonttityömaana, jota pakoon perhe oli Berliiniinkin lähdössä."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180731220110677...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Interreilaamalla pääsee kyllä ihan kivasti Saksaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse nyt en ole mikään luonnonsuojelija. Tein oman hiilijalanjälkitestini aikoinaan ja tulokseksi tuli lentomatkoista huolimatta hyvin alhainen.

Periaatteessa on hyvä kyllä pitää huolta ympäristöstä eikä vinkua siitä että en minä jos eivät nuo muut.

Pennasen esityksestä en pitänyt, mutta vihreäthän ovat alunperin ollut puolue joka perustuu kansalaistottelemattomuuteen, eli luulenpa ettei tempaus vihreiden kannattajissa niin suurta ihmetystä tee.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kyllä, Taru, tuo kansalaistottelemattomuus on vihreille ihan sitä ominta juttua (terveisiä vaan Ville-sedälle) joten ei se minullekaan ole sen suurempi järkytys kuin että Päivi Räsänen haluaisi pitää avioliiton miehen ja naisen välisenä tai että Kokoomus haluaa lisää yksityistämistä tai että persut eivät lämpene maahanmuuton lisäämiselle. Mutta vihreät ovat kuin ovatkin niitä pahimpia syyllistäjiä tavallisten ihmisten kulutustottumuksissa, joten siksi en voinut olla huomauttamatta tästä lentämisjutusta. Ja muuten itse en juurikaan lennä - hiilijalanjälkeni on siksi aika pieni. Voisin rehvastella sillä, mutta en kehtaa, koska asia ei johdu omasta erinomaisuudestani vaan pahasta lentopelosta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mullakin on paha lentopelko. Onneksi saan siihen aina helpotusta painetta tasaavilla korvatulpilla, Opamoxilla ja mielikuvaharjoittelulla.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Aika jännä, että sinulla riittää rahaa lomamatkoihin lentokoneella, kun olet usein sanonut olevasi pienituloinen. En toki sano, että pienituloiset eivät saisi lomailla, mutta olen saanut sen käsityksen, että sinulla on rahasta hyvin tiukkaa, kun usein kommentoit hallituksen tekemiä leikkauksia hyvin kriittisesti.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Luuletko sä että mä itse maksan reissujani :)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Lisäksi vihreät haluavat lakkauttaa suomalaisten normaalin elämänmuodon - autoilun, haja-asutuksen, sekaravinnon syönnin, suomalaisen maatalouden metaania piereskelevine Mansikeineen - koska maailma on pelastettava ilmastonmuutokselta."

"Mutta mikäs se pahin ilmastontuhoaja nyt olikaan? Minun tietojeni mukaan se on nimenomaan lentokoneella lentely."

Suurin ympäristötuho on järjetön kulutuksen määrä. Haja-asutus ei ole ympäristötuho vaan se siihen liittyvä järjetön kulutus.

Suomessa haja-asutusta ylläpidettään hyvin kuormittavalla tavalla. Siitä pitäisi saada ensisijaisesti öljyriippuvuus pois.

"Ja vihreiden lainsäädäntösihteeri oli siis menossa lomamatkalle perheineen - lentokoneella. Ei mikään välttämätön matka! Vähemmänkin olisi voinut saastuttaa, valitsemalla kotimaanloman tai toisenlaisen kulkuneuvon. Koskevatko hiilijalanjälkimurheet siis vihreitä itseään laisinkaan?"

Kyllä tuon olisi voinut fiksumminkin hoitaa.

Näkisin syypäätä myös tässä meidän hoppuyhteiskunnassa kun ei ole aikaa mennä purjelaivalla etelään rajallisilla lomapäivillä.

"Tämän jälkeen on kenenkään vihreän poliitikon turha tulla tuputtamaan itujen tai sirkkojen syöntiä, omakotitaloista ja autoilusta luopumista. Heillä ei ole nimittäin varaa sanoa yhtään mitään maailman pelastamisesta, koska eivät itse näköjään edes yritä."

Eiköhän se pääasiallinen keino olisi mielipidevaikuttamisen sijasta hoitaa asiaa lainsäädännöllä, eli kerätään vaikka verorahat polttoaineista ja litumista niin tuohan ratkoo haitallisia riippuvuuksia ja ympäristötuhoa tehokkaasti ja ihmiset voivat itse sitten optimoida elämistään haja-asutusalueella. Siihenkin pitäisi tehdä edellytykset ja kehittää teknologiaa kestävämmälle pohjalle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Höpöä tulee taas tuutin täydeltä.

Asuminen on kuitenkin melko tarpeellista useimpiin lentoihin verrattuna. Miljardit matkustavat. Se on ok.

Kyllä sormenheristäjän sopisi näyttää esimerkkiä. Tai lakata humpuukin puhuminen sirkoista tai muovipusseista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Asuminen on kuitenkin melko tarpeellista useimpiin lentoihin verrattuna."

Ei se asuminen olekkaan se ongelma. Kyse on siitä että sitä asumista ylläpidetään öljyllä TAI merkittävällä riippuvuudella rajallisiin resurssiin mitä louhitaan tai poraillaan maasta.

Eli miten saadaan haja-asutus alueelta pois bensiini- ja diesel käyttöiset moottorit? Entä miten vaikka rullaltaisiin sähköverkkoa pois että tuotettaisiin energia paikallisesti? Meillähän on iso ongelma energian tuoton kanssa kun sitä ei saada tuotettua ilman tolkutonta määrää rajallisten resurssien kulutusta.

Kyllä tähän on konstit olemassa mutta miksi sitä vastustetaan? Mikä hemmetin hinku siinä on kun haja-asutusalueella ei osata mennä oman pihan päästä pääähän ilman moottoriajoneuvoa?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #16

Voi yhren kerran. Jos et jo ole, niin liity ainakin vihreisiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

Saatan olla liian änkyrä ja eri mieltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihreät kannattavat globaalia kauppaa jossa jäteöljyllä käyvä valtamerilaivasto rahtaa kertakäyttötavaraa Aasiasta länsimaihin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En kuulu vihreisiin mutta tarkistelin faktoja:

... globalisaatiosta?

- Paluuta menneeseen aikaan ei ole, mutta globaali talous tarvitsee reilummat pelisäännöt. Viimeistään talouskriisit osoittavat, että sääntelemättömän maailmankaupan aika on takana. Globalisaatio merkitsee meille myös sitä, että vastuu toisista ulottuu yli valtioiden rajojen.

Ei tuolla kyllä mainita että tavoitellaan jäteöljyllä valtamerilaivaston käyttöä. Valtamerilaiva muuten kulkee tuulivoimallakin.

Ihan hyvä kohde olisi saada tuonne kansainvälisiä sopimuksia hillitsemään öljyn kulutusta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Älkääs nyt, kun tämä Aino Pennanen on toiminut myös "ilmastonmuutosasiantuntijana".
https://www.vihreat.fi/artikkeli/2012/01/heidi-hau...

Ei se lentomatkustaminen nyt niin kauheeta olekaan, kun kerran ilmastonmuutosasiantuntijakin lentelee Saksaan, vaikka sinne pääsisi suht kivuttomasti muilla kulkuvälineillä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vihreillä ja arabeilla/muselmaaneilla värin lisäksi muutakin yhteistä. Lentokoneen käyttö protesti-ja tottelemattomuusvälineenä hyväksyttävää. Tuli mieleen 9/11 2001.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset