Tuulan kliseeklinikka

Agendojen agenda - mihin YK sopimuksillaan pyrkii?

Keskustelu GCM-sopimuksesta on vihdoin herännyt, joskin Suomen mediassa edelleen niistä asetelmista, että sopimusta karsastavat tahot ovat vain tyhmiä, ymmärtämättömiä rasisteja ja "äärioikeistolaisia" - niin maat, puolueet kuin yksittäiset henkilötkin.

Tämä ei sinänsä ole mikään yllätys. Mutta haluan jatkaa keskustelua ja hieman laajentaa sitä. GCM-sopimus on selvästi "sisarussuhteessa" YK:n Agenda 2030 - asiakirjaan, johon se viittaa, jolla se perustelee itseään, ja joka on vielä laajempi ja pitää sisällään kaiken hyvän mitä ihmiskunnalle ikinä voi toivoa. https://um.fi/agenda-2030-kestavan-kehityksen-tavoitteet

Siinä luetellaan monta tavoitetta aina globaalista köyhyyden poistosta ympäristön, erityisesti ilmaston, hyvinvointiin ja jatkuvaan talouskasvuun (!).

Kukapa ei maanlaajuista paratiisia kannattaisi?

Mutta paratiisikuvia kannattaa ehkä sittenkin katsella mieluummin Vartiotorni-lehden kansikuvista, sillä oikeassa elämässä luonnonlait toimivat niin kuin toimivat, eikä niin kuin me hyvät ihmiset "sovimme" niiden toimivan. Ja jos jotkut asiat kuulostavat liian utopistisilta ollakseen totta, niin ...et ole äärioikeistolainen, jos et usko kaikkea tai haluat kyseenalaistaa sopimuskohtia, jotka eivät kuulosta rehellisiltä.

YK:n Agenda 2030 (- milloin saamme siitäkin kunnon keskustelun?) esittää päämäärissään mm. seuraavaa

   - Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.

   - Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja.

   - Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

GCM-sopimus, joka ottaa kontekstikseen juuri tuon Agenda 2030:n, pyrkii kaikin tavoin helpottamaan ja varmistamaan jatkuvan laajamittaisen maahanmuuton. Agenda 2030 siis sanoo pyrkivänsä poistamaan kaikkien köyhyyden ja epätasa-arvon maallisessa elintasossa maanosien välillä, joten GCM tarjoaa siihen mahdollisuuden laajamittaisen ja sääännöllisen siirtolaisuuden avulla (kuten sen alaotsikkokin kertoo: Global Compact for safe, orderly and regular migration). Agendan hengessä siirtolaisten suuret joukot siis saisivat uusissa kotimaissaan kaiken sen maallisen ja henkisen elintason, joka noissa kehittyneemmissä (ja kasvihuonekaasuja tuprauttelevissa) maissa jo on, ynnä jatkuvan talouskasvun kaikkialle? Mutta entä ne kiireelliset toimet ilmastonmuutosta vastaan?

 

Jokin tässä ei yhtälössä ei siis toimi - mutta saako siitä kysellä ilman että leimautuu... - no, tiedätte miksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun pienen hiilijalanjäljen ihminen muuttaa päiväntasaajalta napapiirille, hänen hiilijalkansa kasvaa ehkä jopa tuhatkertaiseksi. Yksittäiset muuttajat eivät tee globaalia muutosta, mutta massamuuttajat jo alkavat tehdäkin. Kysehän on tavallaan väestönkasvun potensoinnista ilmastovaikutuksensa osalta. Mikään "virallinen" taho ei näytä kiinnittävän huomiota tähän maahanmuuttoon liittyvään ilmastohaittaan, vaan jos puhutaan maahanmuutosta ja ilmastosta, annetaan ymmärtää, että muuttajat ovat ilmastopakolaisia. Tuusulan viisain mies taas sanoo, että ovat pilanneet kotiympäristönsä ja siirtyvät seuraavaan kohteeseen.

Mitä GCM-julistukseen tulee, niin varmuuden vuoksi allekirjoitin sitä vastustavan vetoomuksen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tästä teemme sen havainnon, että ei sillä hiilidioksidilla ole juuri mitään vaikutusta ilmastoon. Vain mielipideilmastoon kuumentavan hölmöstyttävä vaikutus.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Agendojen agendaan (Agenda 2030) liittyvät ylimitoitetut ilmastoteot (ilmastonmuutoksen ”selättäminen”) ja lisääntyvät kansainvaellukset Euroopan mantereelle tulevaan (?) ”tasa-arvoiseen EuroAfrikkaan”, saattavat hyvinkin toteuttaa YK:n toivoman köyhyyden tasaisen jakautumisen.

Richard Lindzen piti Lontoossa 08-10-2018 luennon, jossa hän käsitteli ilmastopelotetta toteamalla IPCC:n dogman olevan väärässä ja jota valitettavasti harhaan johdetut päättäjät vievät kohti turmiota, missä etenkin köyhimmät kärsivät eniten.

https://ilmasto.wordpress.com/2018/11/12/richard-l...

Professori Lindzen on eittämättä maailman eturiviin kuuluva ilmastotutkija, joka on vuosikymmeniä korostanut ilmastotutkimuksen tärkeyttä, joskin siihen vaikuttavien tapahtumaketjujen syy/seuraus yhteyksien ymmärtäminen edellyttää, hänen mukaan, todella erittäin kompleksisten prosessien ymmärtämistä, mihin käytössä oleville supertietokoneille laaditut matemaattiset ilmastomallit eivät kuitenkaan vielä sovellu.

Hiilidioksidi ja ilmasto

Olettamus ihmisperäisten päästöjen merkittävä vaikutus ilmastoomme on yksinkertaisesti hypoteesi, olettamus, eikä suinkaan mikään yleisesti hyväksytty tieteellinen teoria. On siksi oikein ellei peräti tieteellisen tradition mukaan pakollista kyseenalaistaa niitä, jotka väittävät, että “tiede on selvitetty” ja “väittely on päättynyt”.

https://ilmasto.wordpress.com/2017/08/04/mista-tul...

Sen sijaan on kiistämätöntä, että hiilidioksidi on kaiken elämän perusta maapallollamme ja ilman sen riittävää läsnäoloa ilmakehässämme kyseessä olisi kuollut planeetta. Kuitenkin tänään lapsillemme ja yhteiskumnnan jäsenille opetetaan, että CO2 on myrkyllinen “saaste”, joka tulee tuhoamaan elämää saattaen sivilisaatiomme polvilleen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos varsinkin minulle tärkeästä linkistä!

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Kompakti ei sido ketään, joo. Kyllähän tuomioistuimet Suomessakin perustelevat päätöksiään esim. YK:n ihmisoikeusjulistuksen perusteella jo nyt.
Tästä uudesta YK:n härpäkkeestä sorvataan uusi vastaava, oiva työväline poliittisten päätösten pakkiin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kun tavoitteet ovat nuin hiveleviä, niin miksiköhän YK ei ole pyytänyt GCM-sopimukseen mukaan myös näitä 57 ulkopuolelle jätettyä maata?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Onko sulla jotain listaa näistä maista?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Löytyiskö vaikka googlettamalla OIC-maat ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Agenda 2030 siis sanoo pyrkivänsä poistamaan kaikkien köyhyyden ja epätasa-arvon maallisessa elintasossa maanosien välillä"

Ei sano, se pyrkii kyllä poistamaan köyhyyden, mutta toteamus epätasa-arvosta on seuraava:
"10. Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä."

Etkö sinä halua poistaa köyhyyttä ja vähentää eriarvoisuutta?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tietenkin haluan, mutta kyse ei ole nyt siitä.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Tämmöisillä soppareilla varmistetaan että myös Suomessa on pakko alentaa sosiaalituet tosi alas ettei se ole houkutus tänne muuttoon.
Olen jo ajatellut miten ne sen tekevät mutta nyt heillä on siihen oiva työkalu.

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

Vuonna 2000 yhteisesti sovittiin Yk:n vuosituhattavoitteet, jotka pyrittiin saavuttamaan vuoteen 2015 mennessä. Monissa tapauksissa saavutettiin merkittäviä kehitysaskeleita. Agenda 2030 on näille tavoitteille jatkumoa.

Esimerkiksi 1990-2015, eli 25 vuodessa:

- Äärimmäinen köyhyys puolittui
1,9 miljardista 836 miljoonaan vuosina 1990- 2015.

- 91% kehitysmaiden lapsista aloittaa peruskoulun. Kouluakäymättömien lasten määrä on melkein puolittunut 100 miljoonasta 57 miljoonaan.

- Maailmanlaajuisesti alle viisivuotiaiden kuolemat ovat vähentyneet yli puolella.

- Noin 2 miljardia ihmistä on päässyt kunnollisen juomaveden ääreen, määrä oli vuonna 2015 yhteensä 4.2 miljardia ihmistä.

- Malariaan liittyvät kuolemat ovat vähentyneet 58% prosenttia.

(Lähde: ykliitto.fi)

Miksi sopimusta ei jatkettaisi, jos edellinenkin saavutti näinkin merkittäviä voittoja ihmisten elämänlaadun parantamiseksi?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mikael, kysymys ei ole siitä, vaan siitä, että GCM kannustaa käyttämään siirtolaisuutta köyhyyden poistamiseksi ikään kuin oikotietä, ja tämä on jyrkässä ristiriidassa pikaisen ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa. Siirtolaisethan haluavat saman kulutustason kuin meillä täällä ilmastoa pilaavissa länsimaissa. Miksi tämä ei nyt mene jakeluun?

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

"GCM kannustaa käyttämään siirtolaisuutta köyhyyden poistamiseksi"

Missä kohtaa GCM näin sanoo? Jos edellistenkin tavoitteiden jälkeen äärimmäinen köyhyys puolittui, niin eivät ne yli 800 miljoonaa ihmistä ole siirtolaisina missään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Eikö joku näppärä tekisi tästä jotakin lakialoitetta, joka keräisi päivässä parissa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen? Samoin kuin tämä dieselaloitekin....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Jos saisivat kerättyä nopeasti niin kuitenkin menis puolivuotta kun Soini sen rypistäis, heittäis roskiin ja sanois ei aiheuta toimenpiteitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se ole yksittäisen henkilön päätettävissä:

Kun Väestörekisterikeskus on tarkistanut kannatusilmoitukset ja hyväksyttyjä kannatusilmoituksia on vähintään 50 000, aloitteen edustaja voi toimittaa aloitteen eduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi, mutta aloitteen käsittelyaikataulu, hyväksyminen samoin kuin mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät eduskunnan harkittaviksi.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/ohjeet/aloitteen...

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Ihmettelen ettei blogosti jaksa nähdä asioiden taakse, tai en oikeastaan ihmettele niin köyhäksi on ajattelu nykyään kaventunut. Lieneekö syy ihmisen ylpeys itsestään ja saavutuksita ( huoh ) ja kaikkivpoipaisuuden tunne.

On sinä pari hyvää pointtia mm. " Kukapa ei maanlaajuista paratiisia kannattaisi?", ja "Jokin tässä ei yhtälössä ei siis toimi" ... niinpä

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Jussi, kyllä minä saatan nähdäkin, mutta kaikkea näkemääni en uskalla kirjoittaa

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Sinä olet uskaltanut paljon enemmän kuin monet meistä muista.

Vain se ei enää ole niin kiihkeetä kun muutama vuosi sitten.

Mua on hämmästyttänyt kuinka henkilökohtaisesti ja kiihkeesti ihmiset ottavat asiat nykyään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset