Agendojen agenda – mihin YK sopimuksillaan pyrkii?

Keskustelu GCM-sopimuksesta on vihdoin herännyt, joskin Suomen mediassa edelleen niistä asetelmista, että sopimusta karsastavat tahot ovat vain tyhmiä, ymmärtämättömiä rasisteja ja "äärioikeistolaisia" – niin maat, puolueet kuin yksittäiset henkilötkin.

Tämä ei sinänsä ole mikään yllätys. Mutta haluan jatkaa keskustelua ja hieman laajentaa sitä. GCM-sopimus on selvästi "sisarussuhteessa" YK:n Agenda 2030 – asiakirjaan, johon se viittaa, jolla se perustelee itseään, ja joka on vielä laajempi ja pitää sisällään kaiken hyvän mitä ihmiskunnalle ikinä voi toivoa. https://um.fi/agenda-2030-kestavan-kehityksen-tavoitteet

Siinä luetellaan monta tavoitetta aina globaalista köyhyyden poistosta ympäristön, erityisesti ilmaston, hyvinvointiin ja jatkuvaan talouskasvuun (!).

Kukapa ei maanlaajuista paratiisia kannattaisi?

Mutta paratiisikuvia kannattaa ehkä sittenkin katsella mieluummin Vartiotorni-lehden kansikuvista, sillä oikeassa elämässä luonnonlait toimivat niin kuin toimivat, eikä niin kuin me hyvät ihmiset "sovimme" niiden toimivan. Ja jos jotkut asiat kuulostavat liian utopistisilta ollakseen totta, niin …et ole äärioikeistolainen, jos et usko kaikkea tai haluat kyseenalaistaa sopimuskohtia, jotka eivät kuulosta rehellisiltä.

YK:n Agenda 2030 (- milloin saamme siitäkin kunnon keskustelun?) esittää päämäärissään mm. seuraavaa

   – Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.

   – Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja.

   – Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

GCM-sopimus, joka ottaa kontekstikseen juuri tuon Agenda 2030:n, pyrkii kaikin tavoin helpottamaan ja varmistamaan jatkuvan laajamittaisen maahanmuuton. Agenda 2030 siis sanoo pyrkivänsä poistamaan kaikkien köyhyyden ja epätasa-arvon maallisessa elintasossa maanosien välillä, joten GCM tarjoaa siihen mahdollisuuden laajamittaisen ja sääännöllisen siirtolaisuuden avulla (kuten sen alaotsikkokin kertoo: Global Compact for safe, orderly and regular migration). Agendan hengessä siirtolaisten suuret joukot siis saisivat uusissa kotimaissaan kaiken sen maallisen ja henkisen elintason, joka noissa kehittyneemmissä (ja kasvihuonekaasuja tuprauttelevissa) maissa jo on, ynnä jatkuvan talouskasvun kaikkialle? Mutta entä ne kiireelliset toimet ilmastonmuutosta vastaan?

 

Jokin tässä ei yhtälössä ei siis toimi – mutta saako siitä kysellä ilman että leimautuu… – no, tiedätte miksi.

 

TuulaKomsi
Kansalaispuolue

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni http://www.komsituula.julkaisee.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu