Tuulan kliseeklinikka

PVL on taivaan lahja liberaalisuvaitsevaistolle

Kansallismielisesti ajattelevana ihmisenä mikään ei minua niin ärsytä kuin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen pelleily natsilippujensa kanssa, ja erityisesti Suomen itsenäisyyspäivänä.

 

Niin kutsutut kansallismieliset eivät uusnatseja tarvitse mihinkään. Sen sijaan liberalistit, federalistit, suvaitsevaisto ja noiden tahojen hallussa oleva mediamme tarvitsevat natsilippuja ja niiden heiluttelijoita enemmän kuin mitään.

 

Mahdollisimman näyttävä natsilippujen julkinen heiluttelu mahdollistaa ja joidenkin mielestä ilmeisesti myös oikeuttaa normaalin kansallismielisyyden tahallisen ja tarkoitushakuisen sekoittamisen natsismiin isoimmissakin tiedotusvälineissä. Olemme saaneet näitä törkeitä virheväittämiä lukea niin Ylestä kuin Hesaristakin. Olen itsekin lähettänyt oikaisupyyntöjä täysin harhaanjohtaviin uutisiin ja uutiskuviin. Räikeimmät virheet (esim. "Jussi Halla-ahon osallistuminen natsitilaisuuteen" tai maininnat "PVL:n 612-soihtukulkueesta") onkin oikaistu jälkikäteen - tosin vahinko aina ehtii tapahtua - mikä tietenkin on ollut toimittajien tarkoituskin.

 

Lisäksi natsilipun hulmuttelun ikuistaminen uutiskuviin ja noiden kuvien iskostaminen valtavirtasuomalaisten verkkokalvoille tekee liberalistifederalisteille paljon helpommaksi ajaa suomalaisuuden vastaista agendaa. Suomalaisen kansallisvaltion alasajoa on nimittäin paljon helpompi viedä eteenpäin natsilippujen kaamean mutta mahdollisimman näyttävän uhkakuvan takaa. Tyyliin: ettehän te suomalaiset hitlereitä ja natseja halua. Ja koska kaikki kansallisvaltion kannattaminen on eriasteisesti natsismia (mikä on "todistettu" juuri niillä tahallisen virheellisillä uutisilla) ei tervejärkisellä suomalaisella ole muuta vaihtoehtoa kuin haluta lisää globalismia, lisää massasiirtolaisuutta, lisää EU:ta ja vähemmän suomalaisten omista intresseistä puhumista. Koska, kuten olemme mediastamme moneen kertaan jo kuulleet, juuri kansallis(sosialisti)mielisyys on aiheuttanut kaikki sodat aina.

 

Jos siis antaudumme edes puhumaan suomalaisuuden asiasta, lietsomme "30-luvun henkeä" ja sotaa. Lisäksi jatkuvilla isoilla otsikoilla uusnatsien edelleenkin tosi pienestä porukasta voi mediamme huoletta sivuuttaa ne oikeat uhkat, joihin kuuluu myös oikean sodan ja terrorismin ja totalitarismin uhat.

 

Näiden PVL:n tarjoamien oivallisten mahdollisuuksien takia uskon, että liberaalisuvaitsevaisto ei ehkä oikeasti edes halua, että kyseinen järjestö kielletään. Uskon, että jossain muodossa sen halutaan jatkuvan, koska mistä muusta sitten sopivat uutiset ja uhkakuvat revittäisiin?

 

Suomalainen media onkin näennäisuutisillaan taitavasti peittänyt parhaillaan meneillään olevat isot ja oikeat uutiset tai ainakin noiden isojen uutisten  todelliset taustat ja merkityksen Suomelle ja EU:lle. Tänäänkään ei ainakaan Ylen mukaan tapahtunut mitään merkittävää? Ei esim. allekirjoitettu mitään Suomeen vaikuttavaa sopimusta missään? Ja Euroopassakaan ei tapahdu mitään? (Paitsi Hesarin mukaan jotkut hemmotellut ranskalaiset kiukuttelevat kuin lapset joulupukille).

 

Toivoisin että ihmiset ymmärtäisivät, miltä taholta seuraava meitäkin koskettava todellinen sodan, totalitarismin tai terrorin uhka seuraavaksi tulee. Kuka tuo aseet ja tankit kaduille, missä ja mistä syystä.

 

Ei se uhka tule kansallisvaltioiden ja niiden puolustajien taholta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (83 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"– Äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä ilmenee yhä enemmän vainoamista ja vihakampanjointia, jonka kohteina ovat muun muassa viranomaiset, toimittajat ja tutkijat. Yleistyessään laajamittainen vihamielinen vaikuttaminen voi heikentää yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, Supo varoittaa."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005927373.html?f...

GCM:stä asiaa täällä:

https://www.ts.fi/uutiset/maailma/4410829/GCMsiirt...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Näin on, mutta jos jaksat lukea koko raportin, niin huomaat, että melko pienessä sivulauseessa oli tuo uhka verrattuna moniin muihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Supon mukaan kotimaisista ääriryhmistä huomionarvoisin on uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike.

– Äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä ilmenee yhä enemmän vainoamista ja vihakampanjointia, jonka kohteina ovat muun muassa viranomaiset, toimittajat ja tutkijat. Yleistyessään laajamittainen vihamielinen vaikuttaminen voi heikentää yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, Supo varoittaa.

Eihän kukaan tosissaan usko että PVL pystyy vallankumouksen tekemään, mutta pientä pahansuopaa ilkeyttä, sellaiseen se kykenee. Potkimaan ja lyömään ja muuhun aivottoman hompanssin hommaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #29

Niin, eivät nuo natsit paljoon pysty. Etenkin kun vertaa vaikkapa erääseen toiseen ryhmään, jonka jäljiltä on tullut kuolonuhreja täälläkin. Mutta mietin, mikä kaikki lasketaan vihakampanjaksi. Kumpi on pahempi: että toimittaja valehtelee jonkun puoluejohtajan osallistuneen natsimarssiin vai esim. kipakkasanainen palaute tällaisesta virheuutisesta?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #31

Ainoa ryhmä jonka jäljiltä Suomessa on tiettävästi kuolonuhri on PVL: https://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_Asema-auki...

Saa vapaasti kertoa mikä toinen ryhmä olisi tässä viimeisen 20v aikana aiheuttanut tuollaista ja laittaa tämän ryhmän yhdistyksen Y-tunnuksen tai edes kotisivut, että voitaisiin ottaa tästä selvää.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #35

Turun terrori-iskun taustalla oli Isis-järjestö. Iskussa kaksi kuollutta ja useita haavoittuneita ja sehän oli ihan viime vuonna. Kyseinen järjestö ei tee Suomessa bisnestä, ainakaan laillista, joten sillä tuskin on Y-tunnusta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #39

Eipä näytä olleen. Terrorijärjestöt ottavat tekemistään iskuista kunniat.

Eivät sanoneet olleen tämän kanssa tekemisissä. Nähtävästi kyseessä on taas yksi luuseri mikä radikalisoitunut ja alkanut riehua. Näitähän Suomessa riittää.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #47

Ei ole kaikki sitä, miltä se ensin näyttää. Tutustu tapaukseen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #49

Kyllä olen tutustunut.

Mikään tieto ei osoita että olisi ollut yhteydessä ISIS järjestöön.

Kyseinen henkilö on saanut siitä inspiraatiota mutta ainahan ne pimahtavat ihmiset jostain saavat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

Isis ei ottanut tapauksesta kunniaa, koska puukottaja epäonnistui täydellisesti: se jäi kiinni ja ja tuomittiin oikeudessa. Täytyy sanoa että suomalainen poliisi ja oikeuslaitos toimi tässä tapauksessa mallikkaasti, kaikki kunnia heille. Se tyyppihän oli ihan hämmästynyt siitä että se jäi henkiin: poliisi ampui jalkaan eikä oikeuskaan antanut kuolemantuomiota. Nämä radikaalit häviäjät ovat aina samanlaisia: viime kädessä ne hakevat kuolemaa ja haluavat viedä mennessään mahdollisimman suuren joukon ihmisiä. Turun puukkojunkkari onnistui tappamaan kaksi, norjalainen kusipää kymmeniä ja Hitler miljoonia. Samaa paskaa erikokoisissa astioissa.

Tämä on näitä netin ikäviä lieveilmiöitä, että ihmiset voivat verkossa radikalisoitua ihan itse. Vihasivustoilla roikkuminen sekoitti niin Turun terroristin kuin sen norjalaisen terroristinkin pään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #54

"Isis ei ottanut tapauksesta kunniaa, koska puukottaja epäonnistui täydellisesti: se jäi kiinni ja ja tuomittiin oikeudessa."

On tässä se juttu myös, että tekijä näytti kaikkien havaintojen perusteella toimivan soolona.

Kyllä se varmaan fanitti väkivaltaa ja ISIS:tä, sitä en epäile mutta tämä nyt ei oikeasti näyttänyt millään tavalla koordinoidulta.

Sekin asia on hyvä huomioida, että tuo hyökkäsi naisten päälle. Näyttää enemmänkin jonkinlaiselta katkeroitumiselta että tuskin on ikinä saanu pesää tai mitään vastakaikua ja aggressio purkautunut naisiin. Toiminta näyttää itsetuhoiselta ISIS-fantasioinnilta jossa ei ollut tarkoituskaan selvitä hengissä vaan viedä muita mukanaan kun on itse häviäjä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #51

#51: ”Mikään tieto ei osoita että olisi ollut yhteydessä ISIS järjestöön.”

-> Mikään tieto ei kunnolla ole osoittanut edes tekijän oikeaa nimeä. Yhteydet isis-järjestöön on todettu jo käräjäoikeuden tuomiossa. Kuten sanoin, perehdy ja tutustu asioihin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #59

Tuomiossa kerrottiin tekijän ottaneen vaikutteita ISIS -järjestöstä. Järjestö ei ole ollut iskun takana. Älä sinä, Janhunen, perehdy enää yhtään lisää. Se ei näytä tuottavan minkäänlaista tulosta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #69

En ole väittänytkään, että isis olisi ollut suoraan iskun ”takana.” Voidaan hyvin kuitenkin sanoa, että Isis oli Turun terrori-iskun taustalla. Tekijä vastaanotti eri kanavissa viestintää suoraan isis-järjestöltä, vaikka ei ollut järjestön ”täysjäsen.” Kansainvälisesti etsintäkuulutettu, Isis-järjestöön yhteyksissä ollut mies myös toimi Turun iskun tekijän ”opettajana”. Älä sinä, Niemeläinen, ryhdy vähättelemään tässä kansainvälisen terrorismin osuutta asiaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #72

"En ole väittänytkään, että isis olisi ollut suoraan iskun ”takana.” "

Kirjoitit vähän aiemmin: "Turun terrori-iskun taustalla oli Isis-järjestö."

Ihmiset sitten ymmärtää sen niin.

"Tekijä vastaanotti eri kanavissa viestintää suoraan isis-järjestöltä, vaikka ei ollut järjestön ”täysjäsen.” "

Niin niin aivan varmasti oli seurannut. Niinhän ne kaikki saa jostain kimmoketta. Kokonaiskuva aukeaa tästä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Myyrmannin_r%C3%A4j%...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jokelan_koulusurmat
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kauhajoen_koulusurmat
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sellon_ampumav%C3%A4...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hyvink%C3%A4%C3%A4n_...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Imatran_ammuskelu
https://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_isku_2017

Yhdistävänä tekijänä näyttää olevan naiseton tai juuri naisen menettänyt nuori mies.

Kaikki näyttää olevan sellaista luuseriporukkaa mikä sitten pimahtaa ja aikoo päättää päivänsä viemällä muita mukanaan mahdollisimman paljon tai muu vastaava aggressio. Sitäkin on havaittavissa että hyökkäykset kohdistuisi vain naisiin.

Inspiraatiota tähän voi tulla omista salaliittoteorioista, isiksestä, jostain sadismifantasioista, aseista ja ties mistä. Käy semmoinen "radikalisoituminen" ja sitten alkaa paukkua.

Jos näitä eloon jääneiltä vaikka joku nuppitohtori jututtaisi niin aika olennainen kysymys olisi vaikka se, että "koska viimeeksi sait pesää?"

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #73

Kyllä isis oli Turun iskun taustalla. Sillä ei ole merkitystä, että tekijä ei saanut käskyjä henkilökohtaisesti isis-johtajilta, vaan käskyt tulivat välillisesti.

Turun puukottajalla oli Suomessa isis-taustainen opettaja, joka ohjasi ajatukset iskuun Suomessa. Miehet olivat tutustuneet moskeijassa
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005651505.html

Tekijä on kertonut poliisin esitutkinnassa, että hän pitää itseään terroristijärjestönä tunnetun Isisin soturina ja taistelijana.
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tutkinnanjoh...

Tekijältä kysyttiin kuulusteluissa myös, mitä hän ajattelee Isisin joukkojen ajattelevan teoistaan.
– Itse asiassa he ovat se taho, joka käskee tekemään näin mm. räjähteillä, pommeilla ja hyökkäyksillä, hän vastasi.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/turun-puukotta...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #74

"Turun puukottajalla oli Suomessa isis-taustainen opettaja, joka ohjasi ajatukset iskuun Suomessa. Miehet olivat tutustuneet moskeijassa"

Näköjään. Sitten Suomessa on siis kaksi järjestöä jotka aiheuttaneet ruumiita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #59

Bouananen tiedetään julkaisseen itsestään kaksi videota Telegram-viestisovelluksessa juuri ennen iskua. Niissä oli siteerattu hänen Youtubesta kuuntelemaansa saarnaa: "Kiitämme Jumalaa, pyydämme Häneltä apua ja synnin antamista anteeksi. Pyydämme Jumalalta apua pahoista teoistamme. Profeetta Muhammed sanoo: 'Se joka ei taistele eikä harkitse taistelemista, kuolee tekopyhänä.' Jumala varjelkoon." Bouanane oli kirjoittanut tekstit aamulla muistivihkoon. Muistivihkon lisäksi Bouananen olkalaukussa oli Koraani, pähkinäpussi, hajuvesi ja kaksi keittiöveistä.

Kolmessa minuutissa mies ehti puukottaa kymmentä uhria. Ensimmäinen oli 30-vuotias nainen, joka kuoli. Toinen oli 45-vuotias mies, joka kumartui auttamaan puukotettua. Bouanane puukotti häntä selkään. Mies loukkaantui. Kolmas uhri oli 39-vuotias nainen, auttajan avovaimo, jota Bouanane ajoi takaa ja iski käsivarteen. Nainen loukkaantui. Neljäs oli 26-vuotias mies, joka juoksi puukottajan perään ja sai puukosta kaulaan ja loukkaantui. Viides uhri oli 32-vuotias nainen, joka työnsi torilla lastenvaunuja ja sai iskuja ylävartaloon ja kaulaan. Naisen sydän pysähtyi, mutta hänet elvytettiin. Kuudes uhri oli 54-vuotias nainen, joka loukkaantui rintaan osuneesta iskusta. Seitsemäs oli 65-vuotias nainen, joka tuli töistä Kauppiaskatua pitkin ja sai useita iskuja ylävartaloon ja kuoli ambulanssissa. Kahdeksas uhri oli 15-vuotias tyttö, joka kulki edellisen uhrin takana ja sai iskun olkapäähän. Tyttö loukkaantui. Hän tunnisti lyöjän, joka oli ollut samalla kielikurssilla. Yhdeksäs uhri oli 42-vuotias nainen, joka astui kaupasta ulos Brahenkadulle ja loukkaantui ylävartaloon osuneista iskuista. Kymmenes uhri oli 73-vuotias nainen, joka käveli Brahenkadun kulmassa. Bouanane löi päähän ja ylävartaloon, tarttui takaa kiinni ja painoi veitsen kurkulle huutaen "Allahu akbar", Jumala on suuri. Puuhelmet olivat suuremmat, ne pelastivat naisen hengen: veitsi hankasi niihin, nainen loukkaantui mutta ei kuollut. Tässä tilanteessa poliisi tuli paikalle, käski terroristia pudottamaan puukon ja kun tämä jäi hölmönä seisomaan, poliisi ampui jalkaan ja otti murhaajan kiinni.

Radikaalisaarnaajat ja heidän itsemurha-alttiit pikku soturinsa ovat nurkkaan ahdettuja petoja. Heidän raivonsa johtuu siitä, että sisimmässään he tietävät, että ovat jo hävinneet taistelunsa. Se paratiisi, jota heille luvataan, on niin banaali: 72 neitsyttä ja päihdyttäviä juomia. Ei siis mitään sellaista mitä ei muutamalla kympillä saisi koska vain kuka vain (ei ehkä neitsyttä, mutta who cares, hemaisevia hempukoita joka tapauksessa). Eihän arabinuorukaiset oikeasti kaipaa mitään muuta kuin kuluttamista ja seksia, niin kuin kaikki nuoret miehet, olivatpa radikalisoituneita tai eivät. Islamilla, nationalismilla tai muulla humpuukilla ei ole heille mitään annettavaa, ja nämä tutisevat saarnaajat pelkäävät kuollakseen, että jonain päiväna kaikki tajuavat sen.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258493...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Ei kumpaakaan noista vihakampanjaksi lasketa. Vihakampanjaksi voidaan laskea esim. se kun MV-sivusto tai joku muu propagandatorvi levittää valeuutisia ja mustamaalaa vimmaisesti kahta tähtitoimittajaa ja joku puoluejohtaja sitten muka vahingossa jakaa sen Facebook-sivullaan kun ei muka tiedä että MV-sivustoon ei voi luottaa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Tämä taisi unohtua.

”Merkittävimmän terroristisen uhkan muodostavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta”, Supo kertoo.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kuinka mukavaa ja oman arvon tuntoa nostattavaa onkaan kiivetä natsilipun päälle jalkaa polkemaan ja oikeutta huutamaan.
( tule apuun Anja ) :).

Ilman näitä lapsellisia natsipöllöjä jäisi muuten moni Glorian sädekehä naulaan ruostumaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Äärioikeisto on supon mielestä uhka suomalaisille.

Toisaalta, aina on pieni prosentti joka fanittaa äärioikeistoa ja sitten keksii näitä mutta kun, mutta kun selityksiä.

Onneksi näitä blogistin ajatuksia ja mielipiteitä ei tue kuin alle prosentti äänestäjistä, joten tuuleen huutelua ja epätoivoista kannatuksen saalistelua tämäkin blogi on.

Mukava näitä on lueskella ja katsoa, kun paniikki kasvaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Paniikki? Kenen? Ja mistä syystä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Vihreiden kannatus lähti nousuun – SDP, kokoomus ja perussuomalaiset menettivät kannattajia".

Neljä hyvää uutista heti otsikossa. Mutta toisille paniikin aihe.

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/yle-vihr...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #24

Minä en kyllä tiedä kuka on paniikissa. Minulle itselleni on aivan samantekevää mitä nuo gallupit sanovat. Ja vaalien tuloskin on aika samantekevää, koska en usko että mitään muutosta tapahtuu. Nähtiinhän se jo "jytkyissä" että kaikki puheet pyörretään joka tapauksessa, oli voittajapuolue mikä tahansa. Mutta panikoikoon ken tahtoo.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

No persut ovat paniikissa, huomaahan sen niistä vouhotuksista mitä ne tännekin suoltaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #27

En sanoisi että paniikissa, mutta kuohuksissaan. ja siihen kyllä on hyvät syyt.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Onhan se kuohuttavaa kun kannatus sen kun laskee vaikka millaisia pelletempauksia tekisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Siinäpä rehellistä puhetta puoluehallituksen jäseneltä. - Voihan meitä äänestää, jos haluaa, mutta ei sillä mihinkään mitään vaikutusta ole...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #43

Joo, olen surkea poliitikko. Ei voi mitään.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Suomalaisen kansallisvaltion alasajoa on nimittäin paljon helpompi viedä eteenpäin natsilippujen kaamean mutta mahdollisimman näyttävän uhkakuvan takaa. Tyyliin: ettehän te suomalaiset hitlereitä ja natseja halua. Ja koska kaikki kansallisvaltion kannattaminen on eriasteisesti natsismia (mikä on "todistettu" juuri niillä tahallisen virheellisillä uutisilla) ei tervejärkisellä suomalaisella ole muuta vaihtoehtoa kuin haluta lisää globalismia, lisää massasiirtolaisuutta, lisää EU:ta ja vähemmän suomalaisten omista intresseistä puhumista.
.......................

Se, että hyväksyy globalismin tuoman yhteisen hyvän tosi asiana ei tarkoita mitään kansllisvaltion alasajoa, vaan järkevää suhtautumista asiaan kansallismielisen kiihkoilun sijaan, joka on ideologia eikä mikään moraalinen arvo.

Suomi elää globaalissa maailmassa, halusi se sitä tai ei. Maailman ihmisten verkostoituminen tuo ihmiskunnalle huomattavia etuja erityisesti talouden ja turvallisuuden saralla.

Globalismia sekä sen tuomia ongelmia ei pääse pakoon muureja pystyttämällä vaikka niin jotkut tuntuvan kuvittelevan. Ydinaseet, ilmastonmuutos, internetrikollisuus, saasteet, massatuhoaseet, bioaseet, terrorismi, sodat, tarttuvat sairaudet, geenimuuntelu, tekoäly ja monien muiden vastaavien asioiden tuomat ongelmat voidaan ratkaista vain globaalilla tasolla.

Ihmisen sivistyksen mittana voidaan pitää sen moraalia. Emme voi olettaa, että moraalinen velvollisuus toisia ihmisiä kohtaan päättyy maamme rajoihin. Moraali on aina luonteeltaan universaalia.

Ja jos joku kuvittelee muutaman tuhannen pakolaisen merkitsevän jotain maailmanloppua heidän kotosalle elämälleen, he tuskin voivat edes kuvitella mitä ilmastonmuutoksen pahimmat skenaariot voisivat tuoda tullessaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Muutama tuhat pakolaista ei ole maailmanloppu. Eikä kukaan ole niin sanonutkaan. Kukaan ei myöskään ole sanonut, ettei globaaleissa ongelmissa voi tehdä kansainvälistä yhteistyötä. Mutta kansainvälisyys ei toimi, jos ei ole kansoja. Jos rajat poistetaan, lopputulos on juuri se.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#8
Mutta kansainvälisyys ei toimi, jos ei ole kansoja. Jos rajat poistetaan, lopputulos on juuri se.
...............

Kansainvälisyys taitaisi toimia kyllä paljon paremmin jos kansallisuus ei erittelisi ihmisiä ;)

Mitä tarkoitat tällä "rajojen poistamisella"?

Minkälaisen rajan sinä haluat ja miksi?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #11

Haluan että tänne ei tule ihmisiä rikollisissa tarkoituksissa tai pelkästään hyväksikäyttötarkoituksissa. Haluan myös, että suomalaisten verorahat käytetään sosiaaliturvaan, joka ohjautuu suomalaisille tarvitsijoille ja suomalaisen yhteiskunnan ylläpitämiseen ja suomalaisten hyvinvointiin. Ulkomaalainen voi suomalaistua ja saada kansalaisuuden ja sen tuomat edut, mutta ei automaattisesti eikä tietenkään niin, että heitä tulee kerralla liikaa - yhteiskunta ei kestäisi sitä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #12

#12 Kuulostaa kovin kohtuulliselta ja täyspäiseltä puheelta tuo.

’ ensin oma suu, sitten kontin suu ’ - vanha hokema.
Mites toi hokema toisinpäin ?

’ ensin eväät naapurin reppuun ja sitten jos jää, niin omaan pöytään ? ’

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #12

#12
Teillä Persuilla ja muilla kansallismielisillä tuppaa toi asian jäsentely jäämään usein keskeneräiseksi. Tulkitsen jargonisi kuitenkin näin: Turvapaijanhakijoiden käsittely moraalisena ongelmana ei kiinnosta minua. Minulle on tärkeämpää olla hyvä Suomalainen eikä hyvä ihminen, joten asian moraalinen puoli ei edes kiinnosta.

Menikö oikein?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #17

Minusta se ei ole mitään moraalia, että pitää turvapaikanhakijoiden etua tärkeämpänä kuin suomalaisten etua. Minusta "rakasta lähimmäistäsi" tarkoittaa myös sitä, että rakastetaan juuri niitä, jotka ovat lähellä. Tämä ei sulje pois sitä, ettei kauemmista tarvitse välittää ollenkaan. Mutta "omat" täytyy pitää aina etusijalla. Jos minun moraalini on tässä erilainen kuin sinun, pystyn elämään sen kanssa. Pystytkö sinä?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #26

#26
Jos minun moraalini on tässä erilainen kuin sinun, pystyn elämään sen kanssa. Pystytkö sinä?
......................

Kerro lisää "erilaisesta moraalistasi"?

Minä komppaan moraalista tajunnanvirtaasi tiukoilla kysymyksillä niin saat julkisuutta niille samoin tein?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #32

Esimerkiksi sellainen kuuluu moraaliini, että oma perhe on tärkeämpi kuin naapurin perhe, mutta jos meillä on asiat ok niin välitän kyllä naapuristakin. Eikös ole järkyttävää. Miten teillä asiat hoidetaan: koko kylä saa käydä teidän jääkaapilla, kukkarolla jne. ja kaikki käy?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #34

#34
jos meillä on asiat ok niin välitän kyllä naapuristakin.

............

Eli jos sinulla ei satu päätä särkemään, niin voisit kyllä soittaa ambulanssin naapurille, joka sattuu makaamaan verisenä ja tajuttomana tossa sun ikkunan alla?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #41

Ei kun toisinpäin: jos perheeni makaa verissäpäin, soitan heille ensin ambulanssin ja tarjoan buranaa naapurin päänsärkyyn vasta sen jälkeen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #45

#45
Kun Persujen kanssa yrittää keskustella moraalista, se on yhtä väärinymmärrysten sarjatulta. Kun vastassa on Universaali moraali Vs. Heimomoraali, yhteistä kieltäkin on vaikea löytää.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #46

Onneksi minun kanssa on helpompaa ;)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #12

Kuka noin haluaa?

Mäkään en tykkää että esin kaivosyhtiöt tulevat raiskaamaan luontoa. Se olsi oikeasti hyvin helppoa estää samoin kuin veronkierto. Kumpaakaan ei rajojen sulkeminen auta. Minusta ihmisten liikkumista on kumminkin turhaa liiaksi rajoitaa. Ennen ihmistä,ei ollut rajoja.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #18

Olen kaivosasiasta ja veronkierrosta ihan samaa mieltä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

"Mutta kansainvälisyys ei toimi, jos ei ole kansoja. Jos rajat poistetaan, lopputulos on juuri se." Tästä olen tiettyyn RAJAAN asti samaa mieltä.
Rajat voivat olla paitsi eristäviä maantieteellisiä, myös puolustavia ja henkisiä, laissa määriteltyjä.
Ja kyllä vain Venäjällä on edelleen eri kansoja, vaikka niitä ei ole eristetty toisistaan itsenäisten valtioiden rajoilla. Ennen kansallisromanttista kansallisvaltioideaa kansat säilyivät mainiosti kansoina ilman valtioiden rajoja, taitavat säilylä vieläkin jossain päin maailmaa.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ikävä kyllä Ilamastomuutos ja glopalismi ovat vastakohtia. Vapaakauppa on erittäin vahingollista Ilmastolle. Sillä Lentokoneilla ja laivoilla, joilla tavaraa rahdataan maailan toiselta puolelta saastuttavat aivan älyttömästi.

Myös massamaahanmuutto kehitysmaista lisää hiilijalanjälkeä täällä ja näin olleen kiihdyttää ilmaston muutosta. Glopalisteilla ei ole mitään logiikkaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#15
Ikävä kyllä Ilamastomuutos ja glopalismi ovat vastakohtia. Vapaakauppa on erittäin vahingollista Ilmastolle. Sillä Lentokoneilla ja laivoilla, joilla tavaraa rahdataan maailan toiselta puolelta saastuttavat aivan älyttömästi.
................

Mitä tarkoitat tällä?

Että meillä olisi ilman kansainvälistä kauppaakin sama elintaso kuin nyt, mutta pienemmillä ilmasto vaikutuksilla?

Vai mitä?

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #21

Tavaroiden hinnat voisivat kyllä nousta jos siirryttäisiin suosimaan kotimaista tuotantoa, mutta se ei välttämättä olisi huono asia, sillä maailma hukkuu jo nyt krääsään.
Toisaalta en ole varma laskisiko se edes elintotasoa, sillä kotimaisen tuotannon suosiminen lisäisi työllisyyttä, näin valtiolla pienenisi kustannukset, jotka menevät työttömyyden hoitoon.

Elintarviketuotannossa olisi montakin syytä suosia kotimaista tuotanto A: Sillä on työllistävä vaikutus. B: Suomessa tilaa sille, niin ettei luonto kärsi siitä. On epähumaania ostaa elintarvikkeita maista, jotka eivät pysty tuottamaan niitä edes omalle kansalleen. C: Kriisitilanteen yllättäesä oman elitarviketuotanto olisi eleintärkeää.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #30

#30
Olisit nyt ottanut edes yhden maan esimerkiksi jostain maasta, joka pärjää oikein hyvin ilman globalismia?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #33

Sveitsi ei kuulu EU tai edes talousalue ETA:n ja hyvin näyttää pärjäävnä. Eikä Islantikaan kovin glopalistinen ole. Se teki toisin kun glopalistit neuvoivat ja antoi pankkiensa kaatua.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #50

Sveitsi vaan sattuu olemaan globalisaation merkittävä hyötyjä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #52

Wikipedian mukaan Sveitsilla on paljon kahdenvälisiä bilateerisia kauppasopimuksia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Bilateraalikauppa

"Bilateraalista kauppaa käytiin kahden maan välillä sopimalla määräajoin vaihdettavien tavaroiden ja palvelusten määrät. Tavoitteena oli, että kumpikin maa vaihtoi tarkasteluajanjaksolla arvoltaan yhtä suuren määrän tavaraa, joten kaupan tase pysyi automaattisesti tasapainossa."

Ei kuulosta kovin glopalistiselta. Ei myöskään sekään, että Sveitsi haluaa jatkuvasti tiukentaa maahanmuuttolakejaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #83

#83
Ei kuulosta kovin glopalistiselta.
................

Sitä se kumminkin on.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #50

Islanti on täysin riippuvainen viennistä ja monien tavaroiden, elintarvikkeiden ja raaka-aineiden tuonnista ja sillä on sopimukset EU:n kanssa jotka takaavat tavaran, pääoman ja ihmisten liikkuminen EU-maiden ja Islannun välillä vapaasti. Täysjäsenyyttä he empivät koska eivät halua luopua kalstusoikeuksistaan. Islanti joutui kääntymään kansainvälisen valuuttarahaston ja eräiden EU_maiden puoleen kun finanssikriisi iski. Kyllä tuo pieni valtio on täysin riippuvainen ulkomaailmasta.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #53

Ilman muuta maahan on hyvä tuoda tavaroita, joita se ei itse pysty tuottamaan.

"Islanti liittyi vasta maaliskuussa takaisin maailmalaajuisille finanssimarkkinoille pankkikriisin jälkeen, sillä maa on joutunut sääntelemään pääomansa liikkumista sisään ja ulos maasta tasapainottaakseen kruunua"

https://www.talouselama.fi/uutiset/islanti-selvisi...

Vaikuttaa siltä, ettei se pääoma, niin kauhean vapaasti ole Islannissa päässyt liikkumaan ja sillä nimenomaan päästiin irti talouskriisistä.

Koska Islannissa on lähes täystyöllisyys, niin ei ulkomaalainen työvoima vie islantilaisten työpaikkoja. Lisäks maahanmuutto Islantiin tulee maista, jotka sopeutuvat maahan suurella todennäköisyydellä

Mitä tulee maahanmuuttoon, niin ei varmaan kukaan vastusta maahanmuuttoa, josta on hyötyä vastaanottavalle yhteiskunnalle. Mutta esim. Suomen pitäsi tarkkaan valikoita tänne tulevat työperäisetkin maahanmuuttajat, sillä jos lasketaan TODELLINEN työttömyys niin se käsittää ainakin 350 000 ihmistä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kukahan muuten esim. kaupallista globalismia Euroopassa oikeasti kaipaa ?

Kiinan halparomut ovat tuosta halpapaskasta elävä esimerkki. Halpaa, ei kestä käytössä, usein jostain kopioitua ja valmistettu rupisissa hikipajoissa pikkupalkalla. Postimaksut menevät vielä mukavasti muiden piikkiin. Ylipäänsä, tuotetaan takuulla ympäristöä kuormittaen ja alle minkäänlaisten standardien hiilijalanjälkeä huolella kasvattaen.

Lokaalisuus on monessa asiassa hyvä juttu ihmisen ja kestävän kehityksen kannalta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

” ei hätää, parhaimmat jne.. ” tupla pois.

Tää US n alusta on aika kökkö.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eikö liberaalit tai suvaitsevaiset ole isänmaallisia?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Eivät, jos nuo arvot nousevat kaiken ylitse.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Keille pvl on taivaan lahja? Unohdit Venäjän! Täällä Venäjällä herkutellaan kaikella tuollaisella ihan täysillä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Poliisi kiistää sosiaalisessa mediassa levinneet väitteet, joiden mukaan ulkomaalaistaustaiselta mieheltä olisi otettu tilaisuudessa pois puukko ja että ulkomaalaistaustainen mies olisi puukon vuoksi poistettu alueelta. Väitteet eivät poliisin mukaan pidä paikkaansa. Sen sijaan tilaisuudessa oli paikalla työmiehiä, joilla oli työhönsä liittyviä ”monenlaisia astaloita” mukanaan, mutta niillä ei Oulun poliisin tietojen mukaan uhiteltu kenellekään.

Tapahtumaa järjestänyt Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, valtuutettu Sebastian Tynkkynen (ps) kertoo Twitterissä, että tapahtuman järjestyksenvalvojat olisivat ottaneet puukon pois ulkomaalaistaustaiselta henkilöltä. Oulun poliisista tälle ei saatu vahvistusta.

Tynkkänen valehtelee. Ullatus ullatus.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Hieno kommenttisi tuli nyt väärään blogiin

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Hieno kommentti? En olisi uskonut että Tuulan mielestä valheiden levittely on hienoa. En yhtään ihmettele että valehtelija lamminpäälle ketkuiluista kiinni jäänyt Toivola on mieluisaa seuraa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Joo, se "hieno" oli semmoista ironiaa

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #80

Se on hassua, että kun Tuula yrittää olla ironinen, se osuu oikeaan. Kommenttini oli tosiaan hieno, mutta väärässä blogissa. Laitoin sen sitten myös oikeaan paikkaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei PVL ole kenellekään tarpeellinen. Kaikkein vähiten sitä tarvitsevat liberaalit suvaitsevaiset. Kyllä he ilman natsipellejäkin tietävät olevansa tolkun ihmisiä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Kuten vihreä Pennanenkin, joka teollaan näytti olevansa kaikkea muuta kuin tolkun ihminen. Eli tyypillinen vihreiden(punaisten) äärilaitaa edustava kiihkoilija, joita siellä tuntuu riittävän.

Ihmettelen montako tolkun ihmistä vihreissä ylipäätään on? Ville Niinistöä olen sellaisena kyllä pitänyt, sen sijaan vihreistä naisista en tiedä ketään.

Ruotsin tapahtumia tiivisti seuraavana, niin siellähän se kaikkein sekaisin ja fanaattisin sakki ovat juuri viherpunaiset feministinaiset. Mutta eihän Ruotsin vihreiden kannatus viime mittauksessa muistaakseni ollut kuin 4%, eli monet ovat tulleet tolkkuihinsa ja häipyneet.

PVL:n saa muuten kyllä hyvin kieltää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minusta on käsittämätöntä vouhottaa siitä Pennasen tapauksesta kuin se olisi ollut suurikin syntinen. En tiedä vihreistä ketään, joka ei olisi tolkun ihminen. Sen sijaan perussuomalaiset ovat se kaikkein sekaisin ja fanaattisin sakki koko Pohjolassa ellei ruotsidemokraatteja ota lukuun.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #66

Varsinkin Jani Toivola on tolkun tyyppi, eikös vaan? Eduskunnan poissaolotilastojen kuningas, joka käyttää eduskunnan taksikorttia omien sivubisneksiensä hoitamiseen. Toivola väittää asuvansa tyhjässä asunnossa Riihimäellä, jotta pystyy nostamaan korotettua kulukorvausta. Oikeasti Toivola asuu Helsingissä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #68

Toivola on miellyttävä ja älykäs tyyppi. Maksaisin miljoonan, jos tapaisin sellaisen persun.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #66

Minusta ei pidä paikkaansa. Kun lueskelen Ruotsin SD:n poliitikkojen lausuntoja mm. maahanmuutosta, niin kyllä ne varsin järkeviltä vaikuttavat. Sen sijaan viherpunaisten femininistien ei, päästävät välillä aivan uskomattomia möläytyksiä suustaan.

Ja löytyyhän se fanaattisuus nyt ilman muuta sieltä vihervasemmiston ääripään suunnalta, heitä hilluu lentokentällä ja missä milloinkin osoittamassa mieltään palautuksia vastaan, välillä koitetaan estää jopa poliisia tekemästä työtään(kuten eräs punapääpappi), sekä se lentokonetempaus.

Persuista löytyy muutama vähemmän järkevä höpöttäjä, mutta eivät he mitään fanaatikoita näytä olevan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #70

Meillä Suomessa turvaa hakevien oikeudet ovat vakavasti uhattuina. Viimeisten vuosien aikana turvapaikanhakijoiden oikeudellista apua on rajoitettu, valitusaikoja lyhennetty, maahanmuuttoviraston turvapaikkakäytäntöjä kiristetty ja perheenyhdistämistä vaikeutettu entisestään. Näiden heikennysten ensisijainen tavoite on Suomen tekeminen mahdollisimman luotaantyöntäväksi sotaa ja vainoa pakeneville.

70 vuotta täyttäneen YK:n ihmisoikeuksien julistuksen tulee jälleen ohjata päättäjien työtä. Suomen on aika ottaa suunta kohti ihmisoikeuksia kunnioittavaa turvapaikkapolitiikkaa.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Ihan ilmainen neuvo persuille. Älkää olko PVL:n kanssa missään tekemisissä. Kertokaa jäsenille että ilmitulleet tapaukset johtavat puolueesta erottamiseen. Välttäkää samoin kontakteja Suomen kansa ensin - liikkeen, FDL:n ja muiden kämyhörhöjen sakkien kanssa.

Koettakaa myös välttää keskustelussa rasistisia yleistyksiä puhuessanne maahanmuutosta. Jos haluatte että teidän kohdallanne vältetään yleistyksiä olkaa itse esimerkkinä. Maahanmuuttajat ovat yksilöitä, vaikka olisivatkin kasvaneet jossain kulttuurissa jota teidän mielestänne pitää arvostella. Esim. islamia on syytäkin arvostella monestakin asiasta, mutta muistakaa ettei kukaan noudata kirjaimellisesti islamin määräyksiä koska se on mahdotonta (kuten kristinuskonkin kohdalla on). Muistakaa ettei mikään kulttuuri ole täydellinen ja nähkää meidänkin kulttuurissamme olevat arvosteltavat seikat.

Tärkein asia on muistaa oikeusvaltion periaatteet. Jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan eikä etnistä ryhmää voi syyttää yksilöiden teoista.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Väsyttää tuo ainainen olkiukkoilu "yleistämisestä". En ole tavannut ketään, en edes persuinta persua, joka olisi sitä mieltä, että kaikki muslimit tai kaikki turvapaikanhakijat tai kaikki sitä-tai-tätä ovat raiskaajia. Kukaan ei ole sitä mieltä ja kukaan ei ole niin väittänyt. Mutta jos pitää miettiä, kenen hengestä ja terveydestä on eniten huolissaan ja eniten vastuussa, niin minä haluan asettaa siihen suomalaiset, en ulkomailta tulleita. Minulla on sellainen tärkeysjärjestys.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oikean laidan natsisympatisöörit käyttävät aina sanaa pelleillä natseista.
Kundit joilla ei ole huumorintajua eivät nimenomaan pelleile. Jokainen heidän liikkeensä ja symbolinkäyttö ja ele ja iskulause on tarkkaan harkittua ja ruotsalaisen emojärjestön viitoittama.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Voi olla mutta se nyt ei ole tämän blogin ydinasia. Pellejä he silti ovat, vaikka kuinka olisivat tosissaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Oikean laidan natsisympatisöörit käyttävät aina sanaa pelleillä natseista."

Ai niin kuin Lamminpää tuossa yllä (kommentti 57)? Vähän kun vielä reivaat määritelmää, saat läiskittyä itsellesikin natsileiman.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Natsipelle näyttää vakiintuneen yleistermiksi Pellevajakkiluuserien (PVL) kerhon jäsenille. Erään pellehyppyjä tekevän kuulapään uhri tiettävästi käytti sanaa "natsipelle" Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenistä yleisesti, ja Torniaisen reaktiosta päätellen osui vähintään yhtä hyvin kuin Torniaisen potku. Voi tosin olla että Torniainen oli sen verran kaukana ettei edes kuullut, näki vain että uhri sylkäisi maahan. Sekin pahoitti herkän kansallissosialistin mielen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset