Tuulan kliseeklinikka

Kuunnelkaa rabbi Meieriä!

" - Nyt olen vapaa, professori jatkoi. -En aio miellyttää enää ketään. Teeskentely saa minut voimaan pahoin. Tiedätkö, millainen voima on siinä, ettei tarvitse pelätä, mitä sanoo? Sananvapaus. Eikö ole järjetöntä, että olemme menettäneet sen tässä maassa, koska ihmiset loukkaantuvat niin helposti? Ikään kuin vapaus loukkaantumisesta olisi tärkeämpi kuin vapaus sanoa, mitä ajattelee." [...] "Suora kritiikki on vapauden, demokratian ja kehityksen ydin. Sanan tulee olla vapaa, koska ne, jotka sitä valvoisivat, eivät ole sen viisaampia kuin kukaan muukaan, ja lähes varmasti vähemmän."

 

Näin puhuu rabbi Meier Suomen tämän hetken henkisestä ilmapiiristä ja sananvapaudesta. Hän on tosin fiktiivinen henkilö, joka puhuu viisaita sanojaan suomalaisen Samuel Davidkinin tuoreessa dekkarissa Rautakupoli. Ja on Meierin onni, että hän on fiktiivinen henkilö, koska hän puhuu totta eräästä muustakin asiasta, josta meillä oikeilla ihmisillä saa olla vain yksi virallisesti hyväksytty mielipide. Mutta enpä paljasta sitä tässä, lukekaa kirja, se on suomalaistrilleriksi muutenkin tosi hyvä.

 

Sitten fiktiosta tosielämään. Tänään on julkistettu vetoomus, jonka allekirjoittajat, joukko kulttuurin, journalismin ja tieteen edustajia, haluavat samaa asiaa kuin Meier. Sitä, että tässä maassa saisi vaihtaa ajatuksia vapaasti ilman pelkoa työpaikan, uran, ystäväpiirin ja sosiaalisen aseman menetyksestä. Tai jostain vielä pahemmasta. Tästä linkki Kansalaisen juttuun, jossa tuo vetoomus on julkaistu. https://www.kansalainen.fi/kulttuurin-tieteen-ja-journalismin-edustajat-vetoavat-suomalaisen-sananvapauden-puolesta/?fbclid=IwAR0Kp6h8Fi6rR9KYCEMV8Sk0Bts01rUIblBQxYQn3SWy6DrbkbFU7Xjb3r4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Asiaa puhut Tuula tässä orwellmaisessa Suomessa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hussein al-Taee olisi varmasti samaa mieltä :D

No, vakavasti puhuen allekirjoittajat ovat tietysti oikeassa. Keskustelu sananvapaudesta ja vihapuheesta on vain nyt mennyt sellaiseksi, että omien näkökantojen jyrkkäkin esittäminen on sananvapautta mutta vastapuolelta tulevat jyrkät näkemykset vihapuhetta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Olen varma, että Hussein al-Taeen tapausta tullaan käyttämään tässä sananvapausaktivisteja vastaan. Mutta se on valheellista ja keinotekoista. Al-Taeen "synti" ei ollut kirjoittelu sinänsä vaan se, että hän valehteli niistä omille äänestäjilleen päästäkseen hillotolpalle. Sananvapauden vaatimus ei ole vaatimusta epärehellisyyteen vaan nimenomaan rehellisyyteen.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Vihapuheen torjunta on saanut orwellilaisia piirteitä, ei vain Suomessa vaan muuallakin Euroopassa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset